icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

teerulka
12. zář 2020

@marcicek84 děti raději nikomu nepujcim, jsme zavření doma abysme to případně nikde netrousili. Horečky mám už několikátý den, bolesti hlavy, kloubů, zimnice, navíc úplnou ztrátu čichu a chuti, rýmu nemám... Takže by mě docela překvapilo kdyby jsme to neměli. Teď jenom řeším, jak se co nejrychleji dostat na nohy. Nemocná bývám minimálně a vždy to do pár dní odezní. Toto nás oba úplně vyřadilo. Docela mě pobavilo, že dle médií jsou vážné případy v nemocnici a ostatní jsou jen bezpříznakové případy nebo s lehkým průběhem. Tento lehký průběh navíc s kompletní péči o tři malé děti bych nikomu nepřála.

hojda
12. zář 2020

@teerulka Jaké máte příznaky? U každého se to může projevovat jinak a léči se příznaky☹,

marcicek84
12. zář 2020

@marketa11112 vsichni vime,ze podzim a zima budou hodne narocne mesice,ja beru jako zaklad nemit nemocne mezi lidmi a udrzet je doma,jak deti,tak dospele, odstup.Momentalne me ten pristuo nekterych rodicu dost zklamal,kazdy potrebuje do prace i na HO se ta prace neudela a znamena to pro me mit bezesne noci...Ano muzu jit jeste na OCR,ale to si necham do zasoby,protoze muze byt i hur...

@hojda v bilych regionech to lidi dobrovolne nosit nebudou,neverim tomu,kdyby padlo plosne rouskove narizovani tak by musela vice trasovat a vice vyhodnocovat a oni na to nejsou pripraveni,usnuli na vavrinech...

marcicek84
12. zář 2020

@teerulka lehke pripady jsou opravdu mirne,kdy ti skoro nic neni,to co popisujes mi prijde jako stedne tezke,asi bych na radu volala lekarum,snsd uz to brzy povoli,se tremi malymi detmi to opravdu musi byt zahul,ale radu na to bohuzel nemam...

kaja2016
12. zář 2020

@teerulka Predem chci poprat, at jste z toho brzo cela rodina venku!!!❤ A jenom doplnim, ze co jsem cetla, tak za lehky prubeh se pocita vse vcetne zapalu plic, ktery nevyzaduje hospitalizaci - tzn. plicni ventilaci a podobne. Tudiz i defacto hodne vazne stavy.

kaja2016
12. zář 2020

@hojda Ja si myslim, ze se lidi zacnou bat teprve, az tu nastane italie - masove hroby a tak. Italove jsou aktualne pekne disciplinovani. A to by me zajjmalo, na co se bude nadavat, kdyz donedavna vsichni demonstrovali, ze nutne chteji jet do chorvatska a nechteji nosit rousky a podobne.

marcicek84
12. zář 2020

Ted jsem cetla clanek,ze v zari uz zase zacala zvysovst poptavka po lyzarskych zajezdech...takze lide budou cestovat porad,pokud to bude mozne...

mateju_sm
12. zář 2020

@marcicek84 A proc by lide nemohli cestovat?

kaja2016
12. zář 2020

@marcicek84 Jo asi budou. Jako ja to nehodnotim, akorat nechapu to neustale prevlekani kabatu - budto se bojej a hledaj vinika a nebo si pripadaj nesvobodny a hledaj vinika - nejaka zodpovednost nula, hlavne mit moznost nadavat na nekoho, kdo za vsechno muze.

llluckaaa
12. zář 2020

@marcicek84 Bojuješ proti imaginárnímu nepříteli, nikdo tady nesouhlasí s tím, aby se nemocné děti posílaly do školy/školky. Ale ta rýma je u malých dětí opravdu velmi častá a dítě si musí vybudovat imunitu, aby ji zvládlo. V tomto souhlas s @hojda Taky jsme si s tím užili své, ale už beru usoplené období je součástí vývoje dítěte a nemá cenu kvůli tomu neustále někoho obviňovat.
Jj, samoživitelky, ty se maj, dostávaj spousty prachů. A jestli ne, tak si z to můžou samy, měly si vzít Pištu Hufnágla 😨
Mně je tvoje zaměstnání putna 😉 Jen mě pobovilo, jak tu machruješ, že jezdíš pendolínem do Práglu na služebky, že děláš inovace za stamilióny a ostatní si na tvé práci vylámaly zuby 😀 Tohle na tvé písemné projevy zde fakt nesedí. Neznáš mě, neznáš moji úroveň, ale veřejně přiznávám, že dělat si z lidí srandu mě baví.

hojda
12. zář 2020

@marcicek84 No asi bychom se měli zaměřit více na dovysvětlení exponenciální funkce. Problém lidí, že si to neumí představit. Naše myšlení je naprogramováno lineárně. Třeba zábavnou formou, ne? V Indii v šestém století našeho letopočtu ukázal vynálezce šach svůj výtvor císaři, vladaře tato složitá a překrásná hra tak ohromila, že vynálezci řekl, ať si za ni sám zvolí odměnu. Vynálezce císaři poděkoval za jeho štědrost a odpověděl: „Přeji si jen rýži, abych mohl nakrmit svou rodinu”. A aby k určenému množství rýže použil šachovnici. „Na první políčko položte jedno zrnko rýže, na druhé dvě zrnka, na třetí čtyři zrnka, a tak dále, aby na každém dalším poli bylo dvakrát více rýže než na předchozím”. „Staniž se” odpověděl císař, kterého ohromila vynálezcova zjevná skromnost. Císař však nevěděl, že se díky šedesáti třech zdvojnásobeních dostane k neuvěřitelně obrovskému číslu. Vynálezce by měl obdržet více než osmnáct trilionů zrn rýže. Tak veliká hromada rýže by snadno převýšila Mount Everest, je to více rýže, než se v lidských dějinách podařilo vypěstovat. Císař takovýto požadavek samozřejmě nemohl splnit, a tak nechal vynálezce připravit o hlavu.
Při exponenciálním růstu začnou být po chvíli čísla tak veliká, že si je nedokážeme představit. Čísla v první polovině šachovnice jsou sice opravdu velká, ve skutečném světě se s nimi ale setkáváme, čtyři miliardy si ještě dovedeme připodobnit, když odhadujeme majetek dnešních nejbohatších lidí, nebo počítáme výši státního dluhu. Avšak na druhé polovině šachovnice, kde čísla narostou do bilionů, biliard a trilionů nám hodnoty přestanou dávat smysl. Problém lidí, že si to neumí představit. Naše myšlení je naprogramováno lineárně....

kaja2016
12. zář 2020

@hojda Nedavno to slo jako vecernicek. 🤔

blondynka400
12. zář 2020

@kaja2016 hodně vážný stav je zápal plic, který člověk v pohodě zvládne doma? Můžeš mi říct,co je na tomto vážného? 😄

blondynka400
12. zář 2020

Jinak koukám, že věcná diskuze a docela fajn atmosféra už je opět pryč a standartní uživatelky si tu honí svá trička....🤷😄

kaja2016
12. zář 2020

@blondynka400 Hele nejsem lekar, ale zapal plic byl a je vazne onemocneni, na ktere se umira a za normalnich okolnosti se s nim hospitalizuje.

llluckaaa
12. zář 2020

@teerulka Uff, to musí být náročné. Bohužel asi nic moc neporadíme, jestli nejdou ani srazit horečky. Hlavně hodně pijte a co nejvíc ležte. Pomáhají zábaly? Já při přicházejícím onemocnění navyšuji dávky vitamínu C a mám pocit, že mi to pomáhá, ale možná je to jen placebo ☹

hojda
12. zář 2020

@marcicek84 Ty chceš, aby na tebe druzí brali ohledy a sama tu vehementně prosazuješ opak. Radíš tu, jak se mají rizikový postarat o své zdraví samotní a nespoléhat na druhé. Proč to tedy nepraktikuješ u dcery? Proč požaduješ ať jsou maminky doma s děti s rýmičkou. Nepouštěj tedy dceru do kolektivu, ne? Od rizikovýh taky chceš ať se izolují, nosí respirátor.
@kaja2016 Tak to by měli dát do hlavní zpravodajské relace🙂.

blondynka400
12. zář 2020

@kaja2016 to není úplně pravda. Ok, není to úplná banalita jako rymicka,ale velká část zápalu plic není žádná tragédie (hlavně ty virové) a úplně v pohodě se běžně zvládají doma, určitě není "normální" hospitalizace. Jinak umřít můžeš skoro na každou nemoc 😄. A když umřes na zápal plic většinou je to jako přidružená nemoc...

kaja2016
12. zář 2020

@hojda Tak ja myslim, ze se to normalne rika, ze lehky prubeh u covidu je i zapal plic - akoratze se to neustale neopakuje, takze clovek co si toho nevsiml a nejak neni covidem posedly, slysi jen 90%lidi ma u covidu lehky prubeh - ale to, ze lehky prubeh, znamena i 2 mesicni pobyt doma, horecky, kasel, ze mas pocit, ze ai vykasles plice a umres, tak to uz se uplne nerika - aby se nesirila panika.

kaja2016
12. zář 2020

@blondynka400 Aha, OK, rikam, nejsem lekar, ja jsem jen chtela rict, ze lehky prubeh je rymicka bez teploty - zapal plic se 40citkama.

hojda
12. zář 2020

@teerulka Já dost tipů hledám v knize Radost ze zdravých dětí (jsou tam přírodní obklady a je tam i dobře vysvětlena teplota (horečka) a co v jaké její fázi použít. Objevila jsem tak třeba i kuzu.

teerulka
12. zář 2020

@llluckaaa
@kaja2016
@marcicek84
@hojda děkuji za podporu. Příznaky už jsem psala výše, hlavně nesrazitelna horečka, bolesti hlavy a kloubů. Par dni jsem si myslela, že je to jen těžší nachlazení, ale pak jsem zničehonic přišla úplně o čich a tak jsem šla na testy a čekám na výsledek a zatím se to horší, přidal se dost vysilující kašel... Ještě nikdy jsem nebyla takto nemocná. Naštěstí jsme byli celou dobu doma, při prvním příznaků jsme zrušili školku do které dcera ještě ani nenastoupila, oslavu synových narozek, měli jsme jet na dovolenou, vse jsme zrušili.

hojda
12. zář 2020

@teerulka Kašel suchý nebo vlhký? Předpokládám, že suchý, ne? Suchý dráždivý kašel obklady z tvarohu a česneku. https://dabpraha.rozhlas.cz/cibule-cesnek-tvaro...

hojda
12. zář 2020

Pro zajímavost, zde se dají porovnávat data z různých zemí mezi sebou https://ourworldindata.org/coronavirus-data-exp...

teerulka
12. zář 2020

@hojda děkuji, to máme doma, jdu do toho hned.

hojda
12. zář 2020

@teerulka Hlavně na to nedávat igelit. Dělám to tak, že to zabalím do bavlněné pleny, aby byla jedna vrstva pleny, pak ten nahřátý tvaroh s česnekem a zbytek pleny a na to balněný ručník (dost to promáčí). Pokud se to dá přímo na tělo, tak to vyschne na kůži a musíš jít pod sprchu a tělo namazat sádlem.

hojda
12. zář 2020
hojda
12. zář 2020

@teerulka Ještě jsem našla videa, kde Strnadelová vysvětluje tu teplotu a jak na ní https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11484997...

teerulka
12. zář 2020

@hojda děkuji, Strnadelova mi byla vždy blízká, akorát jsem si na ni v této situaci nevzpomněla. Už tu ležím s tvarohem. Čím se prosím dá nahradit sádlo? To doma nemáme.

hojda
12. zář 2020

@teerulka Olivový olej, možná...

Strana