Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@werumka mně je jedno, že jsou uražené, ať jsou...
@alcar že se ptáš, určitě distanční výuka
@marcicek84 je to jednoduche : resim deti. za prve mam narozdil od tebe deti dve. za druhe, jedno z mych deti neni zcela zdravo a resim kolem toho veci, o kterych nemas zdani, ze nekdo resit musi. mam vse trosku slozitejsi. takze resim, co je vyhodnejsi a zvladnutelnejsi s detmi. kazda z tech dvou praci ma nejake +. ted resim, co bude vyhodnejsi do budoucna, s cim budu moci vice pracovat, vice se rozvijet a kde budu moci poposkocit dal i s tim, ze se budu prizpusobovat detem. resim, kde vyuziji lepe vzdelani a kde se budu moci rozvijet dale. ale jsem v trosku slozitejsi situaci , nez ty s jednim zdravym ditetem. obe prace naraz delat nelze. castecne se casove prekryvaji. a samozrejme bych nebyla schopna pokryt potreby deti. kvuli nim jsem se musela vzdat mnoha zajimavych prilezitosti a nabidek, prekopala svuj zivot a pozmenila priority. ty vubec nemas zdani, co vse lide musi resit. vidis vse jen ze sveho pohledu a nechapes, ze lide jsou v jine situaci , nez ty sama.
slusne penize se daji vydelat v obou pracich. zalezi na tom, kolik casu jim chces venovat. ja jsem ted v situaci, ze pracovat chci a potrebuji (kvuli sobe same), ale pritom bych ted hned pracovat nemusela. hlady opravdu nepomreme. jsem omezena casem a zvysenou peci o deti. ale vim, ze se mi (nam) ta obet stokrat vrati. ted se do manazerskych funkci vrhat nebudu, nejsem ochotna v praci travit cele dny. ted potrebuji praci , ktera me bude bavit a prinaset mi urcite ,,blaho,, , po psychicke i fyzicke strance. potrebuji si odpocinout od deti , pripadne se trosku rozvijet a posouvat pomalicku dal. na splneni vetsich cilu mam jeste cas a ver, ze jsem clovek, ktery si planuje a ty plany i plni, jde si za svym a dokaze makat. take proto mam na vyber z nekolika oboru. na jare dokoncim skolu a uvazuji o dalsi - opet v jinem oboru. proste se uvidi, kam se postupne posunu.
jak rikam, ty nemas zdani, jak se stavim k rouskam. nikdy jsi se me nezeptala na muj postoj a nazor. vzdy jsi resila jen to, ze ty rousky nechces a ja ano - nikdy te ale nezajimalo kdy, jak a proc. nikdy jsi se neptala na to , zda ji nosim a pod. stacilo ti napsat, ze rousky jsou treba a vybuchla jsi jako silena. ty mas opravdu pocit, ze treba nejsou? psala jsem ti, ze se vse zhorsi a ty rousky si jeste pekne uzijeme, ze se mas tesit. a vidis...jsou tady a ve velkem. a ver, ze bude hur. typuji, ze nejpozdeji v prosinci, se vse na chvili zavre. prosinec je dobry cas, preci jen pres vanoce je vse utlumeno a lide travi hodne casu doma, tak proc to trosku neprodlouzit a nezprisnit. ja jen doufam, ze to do toho prosince nejak dotahneme.
@marcicek84 Vidíš, mně třeba není jedno, když se lidi hádají a já bych byla příčinou. V tomhle jsem asi ne úplně dobrej masochista 😀
@alcar věděli, že by je jinak lidi sežrali, takže určili hranici, je jasné, že první stupeň a roušky a jejich správné užívání je sci-fi navíc příběhů o výměnách, vytřených podlahách, zbytky svačin v nich jsme už tady všichni četli...
@marcicek84 díky, žes odpověděla za mě 🙂
@alcar Já nejsem vlastně ani pro jednu situaci. Protože vidím, že některé děti skutečně potřebují do té školy chodit. Jsou to děti, které mají specifické potřeby, které plynou z rodinné situace nebo z poruch učení, se kterými jim pomůže učitel, který s nimi dlouhodobě pracuje. Spousta dětí zase zvládne v pohodě domácí výuku. U nás se půjčují počítače i tablety domů, takže to řeší i případně potíže s výpočetní technikou. Ale byla bych pro, aby určitá skupina dětí měla možnost do té školy chodit, aby jim tam pedagogové pomohli. Měli jsme to tady takhle nastavené i v červnu a myslím, že to fungovalo dobře. Uvidíme.
@werumka no já těm učitelům nezavidím teda.. představa že zase bude někteří doma někteří ve škole... tak učitel aby měl šichtu 24 hodin...ach joj.. at už ten koronavirus skončí... já nějak vnímám že lidé se musí vzepřít,.. takto to přece nejde dál..
@werumka jenže zase učitelé si stěžovali, že nejsou schopni se rozdvojit a stíhat oboje, takže se nějak točíme v kruhu bez řešení...
@marcicek84 a ty pracuješ dva krát 8 hodin???
@werumka tak ja mam treba prvnacka a myslim, ze tohle je zrovna ta “specificka” skupina deti, ktera by do te skoly chodit mela. Desi me, ze se od zacatku zari naucili pet pismenek a ted bych roli ucitele (nejspis z te vetsi casti) mela prebrat ja. Hrozna situace. Ani si to nechci predstavovat.
@marketka_m Přesně, je to v tomhle šílenství - celodenní šichta. Byť pro ty děti vlastně nejlepší varianta. U nás se to řešilo tak, že učitelé, nahrávali videa pro děti na distanční výuce, která jim sdíleli. A v čase, kdy pracovaly děti na distanc, se věnovali těm, kteří potřebují osobní pomoc. Ale jak říkám, u nás tu online komunikaci děti učí už od první třídy, takže je to jednodušší.
@werumka no nevim, jestli mame (nebo budeme mit) v tomhle stesti. Nasich prvnacku je jen 8, takze rozdelovani by asi nemelo smysl. Mam obavu, ze jak se rozhodneo izavreni skol, tak se s tim narizenim svezou i skoly s malotridkami. Kez by to brali nejak individualne a ne hrrr zavreme naraz vsechno. Ja uz tady mluvim o zavirani skol, ale mam takove tuseni, ze to nastane.
@alcar jo jo taky si říkám ty brdo.. byt já učitel tak to je konec.. učitelé to nemají lehké.. ale jak píšeš.. jsou skupiny, co by měli chodit... PRVNACI to je jasné!!!! ale VŠICHNI z první třídy.. a kdo nechodí.. hold je zodpovědnost na rodičích jak to zvládnou.. ten učitel nemůže pracovat ve škole a ještě odpoledne dělat distanční výuku....budme realisté...
@werumka ano pro děti nejlepší... jedna skupina ve škole, druhá doma.. pro děti super.. ale ti učitele jsou taky lidé... jdou si odpracovat svoje do školy.. odpracuji 6 hodin.. pak mají něco na přípravu na další den a pak ještě mají "zdarma nahrávat videa a sdílet??? PROČ? buďto mám home office nebo jsem v práci.. nebo snad někdo v ČR jde do práce a pak ještě zdarma dělá home office??? to je stejné jak ve firmě.. pracuješ 8 hodin, příjdeš domu a jdeš ještě dodělat tabulky a udělat kontrolu systému další 4 hodiny??? no nevím.. asi ne.. nebo se pletu???
ono rozdělenítřídy do skupin je super nápad.. ale ředitel to nemá jak udělat.. fakt nezavidím těm školám tuto situaci.. 2 ředitele znam osobně... a divím se že ještě to zvládají.. ten nápor rodiču vlády děti.. masakr
@hojda letos jsou krajske volby , ze? me zajimaji hlavne ty v pristim roce. to uz snad bude dobre.
@marketa11112 tak se hlavně dobře rozhodni
@marketka_m nechápu tvou otázku, Markéty, pokud vím, nemá 100 procentní úvazek takže nedělá 8 h denně 5 dní v týdnu. Proto jsem psala o tom zkloubení, přišlo mi, že by mohla mít ještě prostor, ale když to nejde, tak to nejde, tak se bude muset rozhodnout.
@marketka_m jak dlouho jsi na mateřské, když děláš ve firmě, je dnes běžné, že co nestihneš v práci si bereš na dodělání domů a kolikrát ti to nikdo ani nezaplatí...
@marcicek84 tak to nevím kde pracuješ ale ani u mně ani u manžela to takto nefunguje...
učitel má nějakou přímou výuku a pak nepřímou kdy se připravuje na další den (ted nemluvím o učitelích kteří hovno dělají)… a tedy kdy ten učitel má dělat tu distanční?? po pracovní době, protože nestihl svoji nápln? ale on ji stihl.. odučil svoje a udělal přípravu...
@marketka_m Já fakt vůbec nezávidím. Ani ředitelům, ani učitelům. Musela bych se zeptat naší učitelky, jak to měla tehdy v červnu rozvržené - třeba s nahráváním materiálů a videí pro distančku. Přišlo mi tehdy hrozně milé, že si s každým z dětí psala maily. Ptala se jich, jak se mají, co třeba čtou. Dala jim nějaké úkoly a měly jí mailem poslat odpověď. Myslím, že jsou prostě učitelé, kterým na těm dětem osobně záleží. A snažím se věřit, že v dnešní době je to snad aspoň na tom prvním stupni většina (ale jsem samozřejmě subjektivní).
@werumka souhlasím, jsou Učitelé a učitelé!!!! máš pravdu! ale pořád nemůžeme chtít aby Ti učitele přišli o své zdraví! pokud učitelka pracovala distančně.. je super že u váš nenahrála jenom krátké video a čest.. ale že se psala a ptala se! super.. myslím že to je na pochvalu.. ale těžko by tohle stíhala, kdyby byla celé dopoledne ve škole.. odpoledne by se připravovala na další den a pak ještě se starala o ty co jsou doma... ouu
@alcar Bylo by skvělé, kdyby těch osm prvňáčků fakt mohlo mít individuální přístup nezávisle na situaci!
Vím, o čem mluvíš. My máme dítě se specifickými potřebami a poruchami psychomotorického vývoje. A mrzí mě, když vidím, kolik práce by mohlo zvládnout s asistentkou za běžného stavu. A místo toho se furt řeší nějaké nejistoty.
@marketka_m víš někdy to tak v té firmě vyjde, prostě se řešíš nestandardní situace, to samozřejmě učitelé takové situace poznali teprve teď na jaře a poznávají to teď na podzim, ale jako třeba někdy máš termín, třeba účetní daňaři je mají běžně a musejí ho stihnout a dát přiznání, není to málo profesí co takové termíny musí plnit, i výrobní firmy mají nasmlouvané termíny dodávek a penále, prostě de mého to není nic neobvyklého.
@marketka_m Já myslím, že to tehdy měli udělané tak, že s těmi dětmi dělali méně věcí - tj. nebyli tam s nimi podle klasického rozvrhu, ale dělali s nimi věci, které jsou pro základ důležité a na doma pak měly opakování.
Tak půlku toho klasického učebního času byly děti venku s vychovatelkami, takže se to asi stíhat dalo. Ale fakt fabuluju. Já třeba pracuju ještě teď, i když už jedu třetí hodinu přesčas. Ale mám svou práci ráda, tak to tak je 🙂 A vím, že je to jen dočasné, takže na to prdím a nějak se to zvládne. Zvládnem to všichni 🙂
@marketa11112 Ano, krajské.
@marcicek84 ty se tak pleteš!!!!!
učitele taky musí řešit ŠVP .. (snad to píšu správně, když tak mě opravte), musí psát projekty ve škole! musí dalších X věcí, které jsou nadstandartní.. píšou články do novin atd!!!!!!! ale to není jejich náplň.. je to nadstandartní... pokud jsi učetní.. děláš učetní věci.. asi těžko si píšeš projekt na dotaci nového programu učetnického.. sory nevím co vymyslet.. ale to je konec.. ty jsi tak zaujatá na ty učitele.. mazec! znova říkám BĚŽ PROSÍM UČIT! ZAČNI PAK VZDĚLÁVAT JINÉ UČITELE... protože jako jediná víš jak to má v té škole vypadat... ale já vím že já bych nastoupila a jsem hotová do několika dní.... stačí si víc zjistit info.. ale moje milá drahá.. žádný seznam novinky a jiné blaboly novinářů... běž přímo do školy ptej se a koukej.. budeš čumět!
@werumka de facto se ty děti nic nového neučily...všechny děti, které toto postilo budou poznamenané, je mi jich líto a zatím nikdo neví jak dlouho to takhle bude...prvňáci to mají snad nejhorší, taky to nemají dobre ti co konči nebo dělají přijímačky
@werumka pracuješ přes čas ale dokážeš psát na MK.. takže místo 4 hodin přesčasu toho bylo možná méně.. víš to jsme my.. lidé... myslíme si že makáme, ale hodně času ztratíme na blbostech.. místo udělat potřební a jít dál..
🙂

@werumka co si myslis, ze by ted v aktualni situaci bylo pro ucitele lepsi? Karty jsou rozdany. A ted: ucit v rouskach/respiratorech nebo ucit radsi distancne treba dva meisce, nez se uklidni situace?