Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@puhelin To nezpochybnuji. To vybavení je treba u nás položka, o kterou se stará škola. Ale verim,
že všude to tak není a to je chyba. Druhá věc jsou rodiče, kteří se nemohou dětem věnovat. Nechci to generalizovat, ale připadá mi, že lidé, kteří by se dětem nevěnovali ani v případě, že chodí do školy, v tomhle trendu pokračují. A lidé, kteří se dětem věnovat nemohou kvůli práci, hledají jina řešení. Ze sve povahy k tomu směřují od začátku. A učitelé jim v tom pomáhají. Pomoct jde vždycky tam, kde je o ní žádáno. Ne tam, kde se nic neřekne a pak se kouká...
@werumka Mozna tech rodicu urcite male procento je. Ale pro vetsinu rodicu znamena domaci vzdelavani praci z domu. Musi odvadet vysledky ve stejne kvalite, jakovy byli v praci. Jenze za bezne situace se pri praci venuji jen tomu, kdezto ted pri tom musi jeste dohlizet na sve deti. Svira je existencni strach, ponorka. Nedostatek pocitacu doma pro vice deti. Ne kazda skola muze vsem potrebnym poskytnout vybaveni. Dostatecne rychly internet, notebook apod.
@puhelin Rozumím tomu a nezastírám, že tohle měly školy a vláda resit v létě. Nevím, proč naše státní škola to vyřešené má a jiné ne. Nechápu to. Já sama si umím představit, že ve chvíli, kdy budu mít mladší dítě v první třídě, nebudu moct dělat svou práci tak, jak bych měla a budu muset případně na OČR, protože dítě má mnoho různých poruch, které mi zaberou většinu času. A vím, že z nějaké části k tomu jistě dojde i v případě, že školy budou příští rok otevřené. I ted to tak je. A proto to řeším už dlouhodobě dopředu. Možnosti, které nám všem pomohou, abychom ji dokázali dobře vést. Je to náročné, únavné a ve chvíli, kdy jsem tady 14 dní ležela jak mrtvola, se dítko opět ve svých dosud zvladnutych schopnostech vrátilo o dva měsíce zpět. Jenze ja nemám v povaze nenachazet řešení. Hledám a nacházím... A myslím, že spousta lidí to má stejně 🙂
@puhelin Na jaře přišla do naší školy nabídka počítačů pro děti. Určitě přišla i do dalších škol. My jsme ji využili a dostali jsme z jedné firmy pro děti počítače na zapujcku. Museli jsme si je tedy dovézt. Ale s tím nám pomohli rodiče. Nyní zase přišla nabídka připojení od Tmobilu. Naše škola funguje perfektně, pro děti děláme maximum, online hodiny, kvízy, online unikovky apod.. Místo 22 hodin týdně, učím 26 hodin. Pro srovnání, vím zase o jiné malotridce, kde se na vykaslali a jedou stylem úkoly 1x týdne. Je to o lidech.
@marcicek84 já se omlouvám, pokud se pletu, ale nemáš ty náhodou školkové dítě? Jak moc zblízka znáš momentální výuku prvňáků a druháků, že říkáš, že ty děti degradují? Některé holky tady mají děti školního věku, ale nejvíc jsi slyšet ty s tím, že už musí do školy, a přitom se tě to zas tolik netýká 🤭 Zrovna dneska jsem v jednom článku četla, že ty nejmladší děti chtějí dát do škol nejdřív kvůli návykům... bože můj! Ty návyky získají, vždyť doma nebudou věčně. Priority by měly být u těch závěrečných ročníků především, s tím souhlasím. Jen ať to ještě chvíli nechají, než zase rozvolňovat hned, jak se začne trochu zlepšovat situace. To už tu jednou bylo a kde díky tomu jsme. Nevěřím, že by školy zavřeli potřetí, ať bude jakkoliv, ale někdo to bohužel odskáče, až bude zase hůř díky brzkému rozvolnění.
@puhelin Já jsem ještě před rokem byla OSVČ, takže jsem.s touhle variantou musela pracovat také... navíc mám zdravotní znevýhodnění, takže taky paráda 😀 ale možná právě tenhle život mě připravil na různé alternativy, které je potřeba domyslet. A tím se vůbec nechlubím - je to prostě jen nutnost řešit věci velmi dopředu. Nechci nic globalizovat, protože v mém okolí jsou také lide a rodiny, na které tahle situace stran učení těžce dopadla. Ale asi máme nějak stesti na sociální bublinu, kde jsme zvyklí si pomáhat a případně se zapojovat do různých podpůrných skupin.
@hojda Souhlasím 🙂 Něco dětem tahle situace i dává. Učí se zvládat leccos samy, dodává jim to sebevědomí. A krom toho jsem ráda, že jsme dostali šanci poznat paní učitelku. Jak na děti mluví, jak s nimi pracuje... Kvůli koroně u nás ve škole nebyla žádná schůzka. Teď jsme v kontaktu a je fajn, že víme, komu své dítě svěřujeme.
@matire a ty jsi sem prisla co,prudit?Ahaaa...pokud vim ty holky povetsinou jsou chytre jak radia,protoze uz nemaji prave ty prvnacky a druhacky,ty asi budes jednou z nich. Zkratka je to muj nazor a za tim si stojim,neni to jen o navycich,je to zvladnuti cteni,psani,nauceni se pismenek,poctu,ciziho jazyka,rodice tech deti jsou neucitele,online vyuka je u takovych deti kontraproduktivni a rodic vedle nich musi sedet,opravdu nevim zda musim jeste pokracovat...ucit maji ti,co za to berou penize,ne to doma za ne dohanet rodice,proc zas maji byt biti rodice a jejich deti,proc znevyhodneni zaci maji byt na tom hur,i sebesnazici se rodc nenahradi klasickou vyuku,tak se vyjadrila pedagogicka komora...tak snad vedi co do eteru pousti...
U nás ve škole už v září byla anketa v jaké časy a jakým způsobem bychom preferovali distanční výuku. Dále byl dotaz na technické zázemí, zda se mají děti na čem učit. V tuto chvíli máme 4x týdne 2x 30 minut výuky, vždy mezi půlhodinami je samostatná domácí práce, kterou děti hned ukazují učitelce. Ve skupině je 10 dětí. Prcek si už zvykl a dokonce dneska říkal, že ho to takhle baví víc, že se lépe prostřídají než ve škole. Ano, kamarádi mu chybí, ale není to takové jako na jaře, kdy nikdo nevěděl co má dělat. A už tu bylo řečeno, je fajn že vidím, jak paní učitelka pracuje s dětmi, vidím jak funguje prcek, tím, že mám jen jednoho druháka, tak to jde. Máme pravidla v kolik hodin co děláme, po jarní anarchii je to další změna. Ano, distanční výuka není ideální, ale mluvím za sebe, zvládáme snad dobře. Samozřejmě u vyšších ročníků je to jiné, učivo je náročnější, rodiče už kolikrát sami neví , to opravdu není jednoduché, to chápu.
@kamino bohuzel nekde to funguje,jinde ne,co vim od kamaradek (deti 1.trida),jsou skoly,kdy distancni vyuka stale moc nefunguje,takze uroven deti bude znacne odlisna,mne se tohle proste nelibi
@marcicek84 Ale to je problém jednotlivých skol a jejich zřizovatelu a ne učitelů plošne.
@marcicek84 Kamarádkám porad, ať jsi stěžují. Nejlepší je postup ucitel/ka - reditel/ka - zřizovatel - CSI. "Pindat" o tom na netu je zbytečné nicnedelani.
@marcicek84 Ale opravdu, to neni chyba systému, ale školy. A je to smutné, jelikož času na přípravu bylo opravdu dost. Jako dítě si pamatuji seriál Skippy. Byl to australský seriál as tam děti měly distanční výuku standardně.. ono v buši to ani jinak nešlo 🙂 Ano, nejsme Austrálie, ale zkrátka to těch pár týdnů dáme, co je to proti věčnosti 🙂
@ilonne no pokud vím, tak dvě se spojily a zkoušely, ale nějak jim to zatím moc není platné, protože jim bylo sděleno, že forma distanční výuky není přesně stanovena, takže to vypadá, že budou mít smůlu, což je velmi smutné...Jiná škola zase to jede jakž takž, ale ty úrovně jsou rozdílné, že člověk nechápe, už jen z toho důvodu do těch škol ty první a druhé třídy musí a také závěrečné ročníky...
@kamino musím tě zklamat, věčně na tomto světě nikdo z nás nebude a vzhledem, že ten přístup ke vzdělávání je odlišný a nejednotný, tak to některé děti poškodí tak, že budou mít horší uplatnění, není to fér a proč? Číslo R klesá je na 0,9 za 14 dní je stabilně na 0,8 a to říkali, že se školy otevřou, začíná klesat i podít pozitivních záchytů v množství testovaných vzorků, takže min. ty nejvíce ohrožení ročníky pustit musejí a kdo to nechápe a ze svého strachu chce ovlivňovat život druhým, tak ať si dítě nechá doma na individuálu...
jsou skoly a skoly...ucitele a ucitele...tak jak v kazde jine profesi je zamestnanec a zsmestnanec...jinak k distancni..at uz jakkoliv vypada..nesouhlasim s jednim..sestrenka rikala ze u nich rodice vstupuji do vyuky..rikaji ucitelce ze takto to nikdo nepochopi..ze to je tezke..ze to a tamto...a to je uz dle mne pres caru!!!
@marketka_m tak to je taky maso, jak může rodič rušit ve výuce??? už tak mají mít ty hodiny zkrácené a ještě do toho vstupovat, nedokážu si toto představit...
@marcicek84 no ja taky ne..ja rikala ze to musel byt omyl..a ona ze ne..ze fakt mazec..
@marcicek84 marci, dle tve logiky bys ty mela mazat z MK do kanclu misto HO, kdyz jsi za svoji praci placena. Ze nejdes tem hroznym ucitelum prikladem.
@marcicek84 máš doma predskolačku, distanční výuka tě netrápí. Naopak zkušenosti ostatních kde a jak dist. vyuka probíhá, ti můžou pomoct s výběrem školy pro dceru. Pro tebe je vlastně tahle situace výhodou, tak se nerozciluj a buď ráda, že to přišlo teď a ne za rok😀.
@meesha jak bych ráda do kanceláře, jela bych klidně hned...ať tu blbinu s HO už odpískají...jinak si myslím, že by ses měla vrátit k malování motýlku na plecháčky a nestarat se o to, jak mají druzí rozložený den a práci v něm, tomu se říká time management a ještě by sis měla uvědomit, že těch 8 h můžeš rozkládat do dne který má 24 h, tvé dlouhodobé výkřiky tímto směrem jsou opravdu velmi dětinské...💃
@marulu ano to máš pravdu, to je jediné co člověk díky tomu odhalit, jak to, ve které škole funguje...jinak mě rozčilují ty neopodstatněné kroky vlády, školy se otevírat prostě musejí začít, když to vezmeš ze všech stran, není zbytí...
@marcicek84 Ty jsi taky jak rádio, prosím tě 😄 Ty zase nemáš ještě toho prvňáčka. Nereaguješ na to, že bych se pletla, takže to tak je, viď? Tak já právě dítě v první třídě mám, tak narozdíl od tebe vím přesně, o čem je řeč. Takže ne, nemusíš pokračovat a psát to. Uvidíš sama, jak bude tvoje dítě samostatné, až v té škole taky bude. Není potřeba vedle něj celou dobu sedět a jediným způsobem není online výuka. A nelze všechny házet do jednoho pytle. Víc to teď komentovat nemůžu. Jen taková novinka - za vzdělání dítěte není zodpovědná jen škola. Udělali si ho rodiče.
@marcicek84 ja jsem ta poslední, kdo by nechtěl skoly otevřít. Zasahuje mi to do života dost, přestože máme skvělou online výuku a dcera to zvládá bez problémů. Sociálne děti taky nestradaji, každé odpoledne jsou online kroužky a mezitím se propojuji s kamarády. Ale pustit je tam teď, když nastává křehké zlepšení, je totální blbost. A opravdu nechápu např. lidovce, proč mají takové výkřiky do tmy, že jinak nepodpoří nouzový stav, zrovna od nich bych to necekala. Fakt tu stále hodně lidí nechape, co se děje. Taky by se mělo začít lidem vysvětlovat, že tam ty děti budou muset být v rouskach a za nějakých celkem přísných pravidel. No a někdo by se měl taky zamyslet nad antigennim testováním dětí, aspoň před tím, nez do té skoly nastoupí a pak mozna i jednou týdně. Prostě udělat vše pro to, aby byla škola bezpecne prostředí pro všechny a zároveň nehrozilo, že se za chvíli zase zavře. Tahle veřejná diskuze mi tu dost chybí a výkřiky typu, když bude situace dobrá půjde se 18., 24...bla bla bla..jinak nepodporime nouzový stav jsou dost mimo.

@hojda Je pravda, že to docela tem dětem zvedne sebevědomí - když zjistí, co jsou schopni zvládnout sami. Že jsou dobří.