icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

werumka
13. lis 2020

@marcicek84 Pro mě to benefit je. Měsíc te nikdo po testu v karanténě nedrží. Doma jsi 10 dní, pokud máš příznaky, tak musíš počkat, až budeš tři dny bez nich. Žádný drama. Další karanténa se na tebe nevztahuje. Takže já s klidem můžu za babičkou, můžu pomoct rodičům, můžu se klidně starat o jiného nemocného člena domácnosti, který by třeba časem musel být v izolaci. Mne to prijde super 🙂 těch pár vteřin testu mi fakt nevadí. Vadi mi dokonce míň, než když si musím dávat kanylu do břicha. A na to už jsem zvyklá 😀
Pokud má někdo z testu strach, bojí se ho, je to pro něj opravdu psychicky problém, pak chápu, že raději zvolí složitější opatření a cesty.

werumka
13. lis 2020

@jelenice_zavodnice Já popravdě vůbec nevím, jak je to s tím opakovaným testem, který je až po 14 dnech. Četla jsem, že v tu dobu může být člověk ještě pozitivní, ale vir už není aktivní. V těch společných domácnostech se to asi víc šíří kaskádově..

marcicek84
13. lis 2020

@hojda tak to je super,muzes koupit auto a uz nemusis metrem 🙂 Stejne nechapu,ze to nekteri nazyvaji kovid odmenami,kdyz jde nakonec kazdymu jen o to,kolik vidi na vyplatni pasce u nas se to to jmenuje stale stejne a doufam,ze tim padem zustanou standardem i po tom covidu ☺️

marcicek84
13. lis 2020
hojda
13. lis 2020

@marcicek84 Takze ty dostavas z nasich penez jeste premie? To mas na pasce premie MK? Covid-premie se to jmenuje proto, aby se to odlisilo od tech pravidelnych premii.

autor
13. lis 2020

@jelenice_zavodnice mno... Tak u nás to je nemožné... Protože ta banda tupců to nějak nepochopila a řve jen po svých svobodách
@jelenice_zavodnice držím pěsti, aby babička a celá domácnost byli v pořádku
@werumka mě by teda fakt zajímalo, zda jsme to v létě neprodělali. Manžela testli až 11 dní po vypuknutí příznaků, tehdy tady byla OKD aféra, takže plné kapacity. Na protilátky tehdy nechtěl jít.

gramar
13. lis 2020

@werumka ten benefit moc benefitem není, s ohledem na to že zatím není moc jasné jak to s tou imunitou opravdu je (tedy to poněkud potírá to potlačení šíření), navíc je to 90 dní od testu, tak z toho co jsem vypozorovala, nemoc trvá cca 14-21 dní, následně máš od odeznění příznaků být dalších deset doma, tzn cca měsíc jsi z obliga a ta "imunita" je pak na dva měsíce, možná...
A já bych dítě na ten test také nebrala, stejně jako bych na něj nesla já, z výše popsaného. Léky nejsou, léčí se to (v tom lepším případě) běžně dostupnými léky na teplotu a bolest a s ohledem na to že když dojdeš k závěru že již nemáš příznaky, tak sama sebe po dalších 10. dnech označiš za zdravou a funguješ dál, tak je to krapet na hlavu postavené, zvlášť když spoustu lidí ty příznaky nemá... Takže v tomto směru osobně docházím k závěru, že ty testy jsou nakonec naprosto a dokonalé k ničemu 🤷

marcicek84
13. lis 2020

@hojda jezis, tady zase nekomu bouchly saze 🤣 a jeste mele nesmysly...mmch, nam staci slovo mimoradne 😉

marcicek84
13. lis 2020

@gramar presne mam to uplne stejne...antigenni testy pak maji 30 procentni nespolehlovost...
Celkem me desi,ze nekteri volaji po tom,aby musely byt deti ve skolach pravidelne testovany,tak to je humus napr.Valachova...

gramar
13. lis 2020

@werumka tebe po odeznění příznaků testovali znovu? Já mám v okolí už čtyři lidi ktere znovu netestovali a pak to nějak nedává smysl, když mám např. antibiotika, tak pak mě taky ještě vyšetří - moc, krev ale nejzákeřnější virus, co poslal do háje svět už potom nikdo nezkoumá...? 🤷

werumka
13. lis 2020

@gramar Netestovali. Testují podle mě lidí, kteří to potřebují v zaměstnání. Test na protilátky jsem si dělala sama.

gramar
13. lis 2020

@marcicek84 tak to už bych se asi vzdala tolerance a tu špachtli jim narvala někam, až budu chtít aby měli všichni zrušenou nosní sliznici, pošlu je makat na burzu s výukovým videem vlka z wall street, ať z toho mají alespoň nějakou srandu 🤣

gramar
13. lis 2020

@werumka no a to už je samo o sobě zvláštní... Já o iluze přišla když jsem zjistila že když je v karanténě jedno dítě, ostatní můžou jít směle do školy, od té doby si jedu tak nějak svou notu a základní lidskou slušnost, trochu rozumu a ohleduplnosti a na zbytek kašlu, ono to nějak celé dopadne. Navíc musím říct že už jsem se dostala do stavu, kdy mě neděsí tolik vir samotný, jako následky tohoto stavu v budoucnu...

hojda
13. lis 2020

@marcicek84 a za co ti davaji mimoradne premie? Za mimoradny vykon tady? Nebo ze jednou za rok dojedes do Prahy kdyz nezabloudis a vratis se, tak mas premie?🤷‍♂️

werumka
13. lis 2020

@gramar Mne v tom prave taky najednou hodně věcí přišlo nelogickych. První byla věc, kdy se členové domácnosti testují moc brzy. Chápu, že je těžké udělat plošné instrukce. Ale holt člověk musí hodně tyhle věci analyzovat sám podle toho, jak je to konkrétně u něj.
To, že v začátku je v karanténě jen ten, který měl kontakt s nakazenym (tj. třeba dite), mi v bazalu přišlo ok. Ostatním běží inkubačka až od chvíle, kdy by se dítě ukázalo jako pozitivní. Potíž je, že dítě může být evidentně velmi pozitivní, aniž by mu cokoliv bylo. Takže to, že se u dětí nedělaly testy, pak prineslo v zaveru sireni na skolach a skolkach, které se pak zbytečně zavírají.
Já jinak upřímně z představy ekonomických dopadů šedivim už od jara. Tehdy jsem.si říkala, že až budou dostupné všechny prostředky a testy, bude dost odborových míst, tak nám to uvolní ruce, aby prevence byla rychlejší a nemuselo se všechno honit až ex post. A mrzi me, že toho teď vůbec neumíme využít.

autor
13. lis 2020

@gramar já třeba znám rodinu, kde všichni měli stejné klasické Covid příznaky a z toho jen jeden byl pozitivní, zbytek negativní. Anebo od kamarádky sestra měla úplně stejné příznaky jako její pozitivní kolegyně (horečky, průjem, bolest hlavy, čich a chuť) a test jí vyšel negativně. Takže k tomu můžu říci jen jedno, buď vořou ty testy při testování, anebo ty testy jsou méně spolehlivé

gramar
13. lis 2020

@werumka jenže já volala k doktorce s tím že má to dítě teplotu. Podruhé jsem volala když rodinný příslušník byl v přímém kontaktu a pak jsme byli spolu, tak jsem volala k doktorce zda čekat tři dny doma, než budeme vědět zda je či není a řekli že nemusíme, takže má snaha o zabránění případného šíření přišla vniveč, nemluvě o tom že jako každý podzim si děti střídali rýmu kašel a ještě jsem si složka že chodí málo do školy (světě div se když neprošli teploměrem) 🤪
Jo to bude horší a delší, než celá pandemie 🙄

gramar
13. lis 2020

Autor: já znám tři lidi, kteří na testech nebyli a přišla jim (dokonce dvěma opakovaně) SMS že jsou pozitivní, co na to říct 🤣

autor
13. lis 2020

@gramar a měli jít na testy? Protože ti, co mají jít na testy a nedorazí, automaticky zařazují mezi pozitivní

gramar
13. lis 2020

Ano měli a když tam volali řekli jim že se stala chyba v systému, týden na to se vyhlásilo že kdo nedorazí, bude automaticky označen za pozitivního, ale ani jednou je netrasovali...

werumka
13. lis 2020

@gramar To je právě ta špatná prezentace testování. Když mají lidé primárně pocit, že musejí dělat psí kusy, aby ten test měli, že nemají podporu ve svém zodpovědném chování, tak rezignují.
Já jsem si nechala svůj test dělat jako samoplatce. Neměla jsem žádný kontakt. Jen mi bylo blbě a vyšel mi pozitivní test na protilátky, který jsem si koupila taky za sve. Následně už pak všechno slapalo hezky- hygieny zavolala za pár hodin, vyřídili žádanky pro zbytek rodiny... fakt super. Ale Ten prvni krok jsem si musela udělat sama a zaplatit.

gramar
13. lis 2020

@werumka no shrnula bych tento postoj jako naprostou frašku, což nahrává tomu, že ty lidi na to budou kašlat a vlastně jim to jen těžko může někdo mít za zlé... A vše co se k tomu potom nabaluje už jsou jen třešničky...

Jen z čisté zvědavosti, test na protilátky je z krve a kolik stojí?

werumka
13. lis 2020

@gramar Za zle to lidem těžko někdo může mít, prostě trpělivost je jen jedna. Já jsem si prostě řekla, že za vlastní osobní odpovědnost odpovidam jen ja sama a chci mit pred sebou cisty svedomi.
Test jsem kupovala za 320 kč.

marketka_m
13. lis 2020

a jedna konspirace na dobrou noc...co kdyz vysledky nahodne generuje pocita ?🙂)))))), pak by to vysvetlovalo to ze jednou je clovek pozitivni a jednou negativni...nebo jak jiz jsrm psala - je nrkdo 3 mesice pozitivni...hehe..to by byla dobra sranda...uz vidim ten celovecerni film...kdy rozzuzleni je v nejakrm pocitacovem programu...pardon..musela jsem🙂)))

marketa11112
13. lis 2020

vy toho nadelate. ja musim na test kazdy tyden. ve fronte nastesti nestojim, dela to zdravotni sestra u nas na firme. pry, pokud je test udelany spravne, je riziko spatneho vysledku max. 10 %. ale logicky, spatny vysledek je falesne negativni, ne? pokud nekdo vir nema, nemuze byt falesne pozitivni. to mi prijde jako kravina.

blondynka400
13. lis 2020

@marketa11112 na test jednou týdně? A to jako proč? 😀 Bohužel falešně pozitivní testy jsou a není jich málo 😀

marketa11112
13. lis 2020

@blondynka400 narizeni v praci.

blondynka400
13. lis 2020

@marketa11112 a když odmítneš? .-) Zajímalo by mne, na základě čeho to je.

werumka
13. lis 2020

@blondynka400 Proč odmítat? Test může jen pomoct, neublíží. Tomuhle fakt úplně nerozumím.

marcicek84
13. lis 2020

@hojda prosim te,neres zivot druhych,bude ti lip 🙂 a prej a bude ti prano 😉 jsi mimo misu

Strana