icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marcicek84
15. lis 2020

@llluckaaa to nebyl lehky prubeh,ale tezky...

llluckaaa
15. lis 2020

@marcicek84 Cituji: "V mé propouštěcí zprávě stojí lehký průběh, protože plicní embolie se počítá jako následek." Proč si myslíš, že to byl těžký průběh? Máš k dispozici jeho zdravotní dokumentaci?

marcicek84
15. lis 2020

@llluckaaa to je slovickareni v tomto pripade,bylo mu predtim neco? Mel komorbiditu?To taky nevime a pokud bychom predpokladali,ze byl zdravy,tak zadny prubeh nemoci s naslednymi komplikacemi neni lehky prubeh.Jako at si to lekari rozdeluji jak chteji,ale spilat tady o lehkem prubehu,kdyz ho mel evidentne tezky je mimo. Tezko bude verejnost rozlisovat pricinu a nasledek jedne nemoci,kdyz jsou nesledky jde o zavaznejsi prubeh

marketa11112
15. lis 2020

@marketka_m vsichni asi ne, ale urcite se takovych par najde.

marketa11112
15. lis 2020

@marcicek84 hned na zacatku clanku se pise o vysledku z ruznych laboratori. zase dokazujes, ze neumis cist a nebo zamerne lzes.

marcicek84
15. lis 2020

@marketa11112 prosim te,neoslovuj me neustale,ja ti nic nepsala,tak mi dej pokoj

llluckaaa
15. lis 2020

@marcicek84 No ano, v podstatě rozřazování do statistik na lehký a těžký průběh je takové lékařské slovíčkaření. Já jen vycházím z toho, co je v tom článku, nejsem jeho ošetřující lékařka, takže nemám úplný detail. Jen jsem psala, že mě neuklidňuje, že tento průběh považují jeho lékaři za lehký. Nic víc, nic míň. A ani mě neuklidní, jestli komorbiditu, měl nebo neměl, protože od jistého věku má komorbiditu většina lidí, jen o ní třeba ještě nevědí, protože se díky jiné nemoci neprojevila a nebyla odhalena.
Tak zatím tu spíláš jen ty mně, že jsem si dovolila napsat, že to byl lehký průběh 😀 A přitom jen cituji autora a popisuji, jaký to na mě mělo vliv. Ty si to klidně zařaď na listinu o důkazech výskytu svědků covidových na sociálních sítích v ČR 😉

pratensis
15. lis 2020

Stojí za pročtení (jestli to tu už bylo, omlouvám se, nestíhám):
https://www.idnes.cz/technet/veda/kolik-lidi-um...

meesha
15. lis 2020

Marci tady neustale opakuje, ze chce testy ze slin. (Trosku to povazuju za absurdni, protoze se rozciluje nad nepresnosti antigen testu a tyto rozhodne super presne take nejsou). Nevite nekdo, jak to s tim vlastne je? Prymula o tom mluvil, ale nikde jsem neslysela, ze by se nejak vyznamneji pouzivaly. Pro me by teda bylo prijemnejsi, aby mi rychle vytreli nos, nez abych musela nekde slintat do sklenice, ale fakt je, ze jsou to testy rychlejsi. Mozna je to jen to, ze tu neni vule klast na testovani velky duraz? Nebo maji nejaka jina negativa?

marketa11112
15. lis 2020

@marcicek84 ok, takze ty pises kraviny, lzes, ale nesmi se na to reagovat? co si o sobe proboha myslis? tak nepis do diskuse, kdyz nejsi schopna prijmout odpoved.

marketa11112
15. lis 2020

@pratensis dekuji za clanek. myslim, ze je to zcela jasne.

jelenice_zavodnice
15. lis 2020

@marcicek84 Houby slovíčkaření. Tady na koni je k tomu vysvětlení od lékařky, co je lehký a těžký průběh covidu. Pokud bys projevila zájem, klidně ti to najdu.
Přesně to co popisuješ @llluckaaa je lehký průběh a je to fakt. Těžký průběh končí v nemocnici na ventilátoru nebo mimotělním oběhu. Tak to je vysvětlené v tom příspěvku. S těžkým průběhem není doma nikdo. Ale chápu, když někdo denně hltá Blesk a expres bulvár kde každá rádoby celebrita s kýchnutím tvrdí, že má těžký průběh, že to ovlivní všechny popírače covidu.
@meesha Jinak k tomu Elonovi, dle tohoto článku nebylo Elonovi již nějakou dobu dobře a proto se nechal testovat. Byl v Německu (jelikož byznys že ano) a asi se setkal s nějakými "důležitými" lidmi a nechal se testovat. Akorát nikde není psáno, v jakém časovém úseku byli ty čtyři antigenové testy provedené, když je tedy dělala jedna sestra. (Co pět minut, co pět hodin, co pět dní...) Ale jelikož Elonovi prý už nic není, tak dnes má zveřejnit výsledek PCR testu, který mu dělali včera.
https://www.n-tv.de/panorama/Elon-Musk-hat-posi...

marketa11112
15. lis 2020

@meesha a az budou testy ze slin vymysli si nejakou dalsi hovadinu. treba, ze nechce nikomu davat svuj geneticky vzorek apod. proste je problemova a najde problem vzdy a vsude. holt ma tak velky strach a toto chovani je jeji obrana, jinak by zesilela. budme chapavi.

marketa11112
Autor odpověď smazal
meesha
15. lis 2020

@pratensis nebylo, diky. 🙂
Nekdy v lete psali, ze ten narust umrti byl v Italii na jare o hoooodne vyssi, nez puvodni cisla. Ze se to jeste musi prepocitat. ja si z hlavy ta cisla nepamatuju, ale ten rozdil byl ohromny. je zjevne, ze to tak bude i u nas. Chjo. A zbytecne :/

llluckaaa
15. lis 2020

@jelenice_zavodnice Jj, já už tu asi četla, co všechno se počítá do lehkého průběhu, ale napamatuji si to přesně. Ten covidový deník je napsaný docela čtivě (a teda kloubouk dolů, jestli ho fakt psal člověk v průběhu nemoci) a pěkně názorně to ukáže, co taky může znamenat "lehký".
@meesha nedávno jsem viděla graf porovnání týdenního počtu úmrtí letos na podzim s průměrem za posledních asi 15 let a někdy od poloviny října jsme byli už dost nad průměrem. Bohužel si ale nepamatuju zdroj.

jelenice_zavodnice
15. lis 2020

@meesha Testy ze slin nejsou zatím legislativně odklepnuté, tedy koncem října nebyli. Momentálně se dělají výtěry z nosu nebo z krku a pak antigenové.
K tomu ostatnímu by ti mohl odpovědět tento článek z Německa, teď z listopadu, kde se popisuje spolehlivost, rychlost a efektivita testů ze slin a kloktacích testů. Kloktací testy prý začalo používat Rakousko pro cestující ale ještě nemají z toho žádné data, momentálně to chtěli testovat na učitelích a žácích. Akorát, když tam teď všechno zavírají, tak nevím, jak budou testovat 🙂, asi tedy nebudou.
https://www.galileo.tv/corona/spucken-und-gurge...
Krátký souhrn pro ty, co německy neumí: Reportérka se ptá na začátku článku, proč tyto testy ještě nemá k dispozici Německo. Kloktací testy se testují stejnou PCR metodou, akorát ten vzorek se k nim dostane jinou cestou. Minutu musíš pořádně kloktat roztok, uskladnit ho ve vhodných podmínkách a musí se dopravit do laboratoře. Výhoda je ta, že je to příjemnější pro lidi co se musí nechávat testovat často, nebo pro děti. Dále je tady vyzdvihovaná ekologičnost, při odběrech z nosu je personál v jednorázových pomůckách (no jo, Rakušáci, bez ekologického aspektu by se to nepočítalo, že ano) a také, že nepotřebuješ k tomu zdrav. personál. Nevýhody jsou, že lidé nevědí pořádně kloktat a děti už vůbec ne - testy nemají vypovídají hodnotu. Dále, kloktací testy by se využívali pouze doma, protože při kloktání a následném vyplivnutí lítá aerosol všude možně, takže na veřejnosti by se to používat nesmělo. Dále, nikdo ti nezaručí, že lidi je budou používat správně a hlavně skladovat správně v lednici (třeba souběžně s loveckým salámem ve stejné přehrádce) a pak transport do laboratoře. A nakonec cena testovací sady začíná na 150 euro, takže skoro jednou tolik, než PCR test.
A pak jsou tady zmiňované ty testy ze slin. Výhodou je, rychlost (výsledek do 3 hodin), cena pod 10 dolaru, jsou příjemnější a bezbolestné, dále to vypadá, že jsou hodně spolehlivé. Nevýhody- ta spolehlivost není ještě ověřena studií, není dostatečné množství vzorků, dále tento test není rychlý, protože pro jeho spolehlivost je potřeba testovat několik dnů za sebou (jedno plivnutí bohužel není spolehlivé) a pak ještě důležitá věc, že v ústech mohou mít lidi spoustu jiných virů a bakterií, které znehodnotí výsledek a tím ztíží a znepřesní testování.
Tak tolik k tomu.

marcicek84
15. lis 2020

@jelenice_zavodnice jezisi tak tys nam tady chybela,ano je to slovickareni,stejne jako tady davate clanky o tom,jestli se umrelo na covid nebo s covidem a jelikoz to neni na covid tak jako spravny clen svedku covidovych rikate,ze to jedno a to same,takze de facto dvoji metr...
To je uplne jedno jak to bylo s Elonem,ale ty testy proste nejsou spolehlive,pak se divme,ze jsou tady pozititivni lode bez priznaku,jsou teda falesne pozitivni nebo skutecne bez priznaku...
@llluckaaa ono totam je je i vysvetleno,ze komplikace po covidu uz nedavaji do souvislosti s covidem,ale maji samostatnou disgnozu,coz je vvjeho pripade pneumonie,no nebylo to tak dsvno,kds tady meesha spilala nad tim,ze ji to prijde jedno a to same,jestli nekdo umre na zapal plic s covidem nebo pneumonii a predtim mel covid...bohuzel v tom clanku neni vic relevantnich informaci o tech komorbiditach,jeste u cloveka ktery se toho vzdycky bal,je otazkou co je a co neni zveliceni a pak to je takova strasici historka...No a nejzajimavejsi je na to to,ze vsichni co se toho boji,koncivaji na JIPce...

jelenice_zavodnice
15. lis 2020

@marcicek84 No jo, napíšu ti pravdivou informaci a ty okamžitě vzhlížíš k Bohu. Ten tě ale od konspiračních teorií neochrání.

marcicek84
15. lis 2020

@marketa11112 ty nereagujes normalne,ty v kazde reakci utocis,zesmesnujes,vazne nechapu,co si o sobe myslis,ze tvoje urazky a provokace budu tolerovat?Takze kdyz mi neco chces,mela by ses naucit psat slusne a pak se muzeme bavit o nejake diskuzi...

marcicek84
15. lis 2020

@jelenice_zavodnice bohuzel jak vidis zdaleka vse co si tady kdo myslel,ze je konspiracni teorie,tak neni konspiracni....
Kloktaci testy jsem nemyslela,ale v zahranici delaji jen vytery z krku...

marcicek84
15. lis 2020

https://www.lidovky.cz/domov/blatny-testovani-n... zadne testovani deti nebude,to by je jim toriz sesypalo jako domecek z karet,rodice by s tim meli dost velky problem,ale ucitele na to chteji pravidelne hnat...

jelenice_zavodnice
15. lis 2020

@marcicek84 Co například tedy není konspirační teorie?

marcicek84
15. lis 2020

@jelenice_zavodnice a ja snad vim co vnimas jako konspiracni teorii?Napr. to,ze lidem chodili v SMS vysledky testu na kterych nebyli,k tomu pak byl vlanek ze hacker....ale pry to je hoax jste me tady kamenovali,kdyz se psalo o nespolehlivosti testu,no tak mame vysledek,ze na ze 4 vzorku mit jen 50 procentni uspesnost je k smichu...pak byla konspiracka,ze ockovani by mohlo mit vyhody a ejhle ono se o tom uz mluvi,takze dobrovolnost ockovani bude ta tam, vsak se to bude postupne odkryvat dal...Je jasne,ze ten cil je jiny,nektera opatreni jsou prehnana nikoli kvuli epidemie....

jelenice_zavodnice
15. lis 2020

@marcicek84 Konspirační teorie má svůj význam, není to něco, co kdo jak vnímá. Ty sms o pozitivních testech bez účasti byly již vyvrácené? Poprosím o odkaz.
A s tou 50% úspěšností testů se odvoláváš na ten článek o Muskovi?

meesha
15. lis 2020

@marcicek84 co jsem spilala, nerozumim jazyku tveho kmene

marcicek84
15. lis 2020

@jelenice_zavodnice http://jvpress.cz/domains/jvpress.cz/2020/10/26... ja myslela,ze uz to vedi vsichni,takze chodily a lidi nelhali a jak bylo snadne to oznacit jako hoax,ze a tak je to se vsim,ze...

marcicek84
15. lis 2020

@meesha viz ma odpoved vyse 😉 o tech umrtich na pneumonii po covid nebo na zapal plic pri covid...

meesha
15. lis 2020

@marcicek84 spila se nekomu, necemu. Nedava to smysl.

Spilat=nadavat.

Nadaval jsem o umrtich? Hmmm...zajimave...to jsem urcite nedelala. Sry

jelenice_zavodnice
15. lis 2020

@marcicek84 A co je na tom? To snad vyvrací ty 100x obměněné nesmysly, že známý známé sousedky z Horní dolní a celá jeho rodina dostali výsledek testu aniž tam nebyli? Je normální, že hackeři to zkoušejí všude, banky, pošta, zdravotnictví, emailové účty, fb. Když je hacker schopen poslat 50000 lidem sms o Tesco poukázce zdarma, tak poslat falešný výsledek testu je stejná hračka a ještě se u toho pobaví, jaké reakce to spustí.

Strana