icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

meesha
26. lis 2020

@marcicek84 rada bych, ale to uz je i na me nejaky jrkolomny. Nevyzaduju slohovou praci, ale ...vis co, jestli je to pod tvoji dustojnost, tak si rekni, ze jsem natvrdla a zkus mi to nejak prelozit. Thx. Jeste chvilinku mam.

marcicek84
26. lis 2020

@werumka tak bjdeme porad hon na vlastni deti,v jake dobe to zijem,ze toto nekomu prijde spravne 🤦🏻‍♀️

werumka
26. lis 2020

@marcicek84 to je asi v rozdílnosti vnímání. Já to nepovažuji za hon na děti. Beru to jako drobnost, díky které budou moct lidé chodit do práce, děti za kamarády a do školy, aniž by se musely rodiny bát, že to někdo z nich odnese. Myslím, že naše děti by víc stresovalo, kdyby jejich rodiče byli měsíc na neschopence. A věř tomu, nechceš být dítětem, které sleduje nemocného prarodiče a ví, že ono samo to domů přineslo. Nejde o žádné tragedie. Jde i spoustu takových "drobnosti", které házíš přes palubu kvůli jednomu vyteru. Ráda bych to pochopila, ale nechápu... ☹

marcicek84
26. lis 2020

@werumka tak nechapej,kazdopadne stale mam na svuj postoj pravo a ty se s tim musis smirit...nejsem zdaleka jedina,ktera by v pripade deti rekla ne,je to docela pocetna skupina rodicu,ktera se hranicne snazi tolerovat rousky...a jestli nekdo bude v diteti peszovat strach a myslenku,ze muze za neci smrt,je to chyba rodice,ze vuvec dopusti,aby se tak dite citilo.Je to nemoc,stejne jako chripka,umira se na obe dve,jedna ma vyrazne lepsi marketing a ja se odmiram a cimkoli do toho covid silenstvi zapojovat,takze zadne vytery ani ockovani nepotrebujeme,snad najdou dost jinych a kdyz ne,tak se o tom prestane psat a bude po nemoci...

werumka
26. lis 2020

@marcicek84 Děkuji za informaci 🙂 nemusím nic. Můžu jen respektovat 👍

alcar
26. lis 2020

Nakoukla jsem do diskuze a zase neverim vlastnim ocim, co tu je nekdo schopen napsat. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤣 Pevne doufam a verim, ze me dite teda bude moci chodit do skoly i bez testu! V opacnem pripade by v teto republice meli velky problem s povinnou skolni dochazkou. To uz je magorina fakt tohleto.

marcicek84
27. lis 2020

@alcar lide se zblaznili,nekteri uz zacinaji chtit extremy,ucitele se testovat nechteji,zase to chteji prehodit na nezletile deti,uz me tahle uknikana skupina nebavi,porad s necim problem...

pratensis
27. lis 2020

@alcar To bylo myšleno tak, že díky testování všech se výrazně omezí přenos ve školách a umožní to jejich fungování. Já nejsem učitel, knikat nemám důvod, ale taky teda nechápu, co se vyřeší, když se budou testovat jen učitelé. Ten virus si nevybírá, jestli vleže na učitele nebo na žáka. Než bude mít učitel pozitivní test, může to být roznesené po celé škole.

@marcicek84 Nikde nikdo tu nepíše, že se učitelé testovat nechtějí. 🤦 Jen to, že pokud se zároveň nebudou testovat i žáci, nebude to mít úplně efekt.

hojda
27. lis 2020

Nové testy, ale zase šťourání v nose🙂.
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/rychl...

hojda
27. lis 2020

@alcar Zkus se zeptat rodičů a žáků, kteří nadále zůstávají na distanční výuce, jestli by brali možnost, že když se nechají otestovat, tak budou moci chodit do školy.

meesha
27. lis 2020

@hojda to jsou ty “od Zdarskeho”?

hojda
27. lis 2020

@meesha To nevím☹.

hojda
27. lis 2020

Index rizika Trutnov 92 a Praha 42, se divím, že se Marci nerozčiluje, že se řídíme zase podle Prahy.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/pes-ukazuj...

werumka
27. lis 2020

@alcar Testovat jen učitele je házení peněz oknem. Učitel je v té genezi nákazy úplně na konci. Je to.stejny efekt jako opravovat střechu a pokládat tašky bez výměny trámů. Ty tašky budou potřeba taky (testovat ucitele), ale pokud chci mít tu střechu na starým baráku funkční, tak nejdřív musím zjistit, jestli jsou v cajku trámy (= otestovat deti). Je potřeba oboje..
Pokud budu vědět, že testování funguje k tomu, aby děti mohly dál chodit do školy, nemám s tím nejmenší problém. Já ani dítě. O jiné variantě tady ani v této diskuzi rec nebyla.

ilonne
27. lis 2020

@marcicek84 Vážně by ses měla vrátit do školy a naučit se pořádně číst. Nikde nikdo nepsal, že se učitele testovat nechtějí, jen že bez testování žáků, je testování učitelů naprosto zbytečné...

werumka
27. lis 2020

@marcicek84 Koukám, že jsi ještě včerejší zprávu doplnila. Jen bych ráda řekla, že zbytečně eskaluješ sdělení do extrému.

Napsala jsem: "A věř tomu, nechceš být dítětem, které sleduje nemocného prarodiče a ví, že ono samo to domů přineslo. Nejde o žádné tragedie."

Ty jsi na toto sdělení napsala: "a jestli nekdo bude v diteti peszovat strach a myslenku,ze muze za neci smrt,je to chyba rodice,ze vuvec dopusti,aby se tak dite citilo."

Za prvé: O smrti nikdo nepsal.
Za druhé: právě kvůli tomu, aby sis z toho nevyvodila, že někdo zemřel jsem explicitně uvedla, že "nejde o žádné tragedie".
Za třetí: Nikdo v dětech nic nepěstuje a neříká jim, že můžou za něčí nemoc. To dítě si tím kolečkem ale projde a ví to samo. Nepodceňuj vnímavost a chápavost dítěte. Je to prostě fakt, který samo vidí a zeptá se na něj. A i když mu řekneš, že je to samozřejmě v pořádku, že za to nemůže, protože o tom nemohlo vědět, tak ono samo se tím trápí. A toto je reálná situace, která skutečně nastala. Samozřejmě, že kdyby se nemluvilo o tom, že covid je nebezpečnej pro staré lidi a obecně, tak by možná tuhle situaci zlepšilo. Ovšem asi za cenu toho, že by někteří lidé umírali opravdu zbytečně. "Bohužel", dnešní děti neodřízneš od informací. Řeší to mezi sebou, s kamarády. Mají mobily, počítače. Rodiny se doma o tohle tématu baví. Myslím, ani u vás doma se o covidu nemlčí. Nemluvit o věcech je špatně. Mluvit o nich moc taky. Každý si musí hranici určit sám.

A jinak ještě taková odbočka - dítě stresuje to, čemu rodič přikládá abnormní váhu. Když má jít třeba dítě na test, je paradoxně škodlivé, když mu to neustále opakuje a "připravuje" ho na to, protože tohle chování rodiče mu dává pocit, že se jedná o něco opravdu vážného, z čeho i rodič sám má obavy.

ilonne
27. lis 2020

@marcicek84 Podle tebe je početná skupina každá, do které patříš, skutečné počty už ovšem ignoruješ....

marcicek84
27. lis 2020

@werumka no pokud vim moje dite prislo vystresovsne ze skolky,kdyz se tam resil koronavirus s tim,ze ma strach jit k babicce ze ji nskazi,nebo ze nakazi me a mohl by nekdo umrit,mne tohle fakt neprijde normalni.Takze jsem ji musela uklidnit a vysvetlit ji,ze se tim trapit nema,je v pohode,urcite v ni nehodlam pestovat strach a to,ze za mnou prijde dite,ze pres rousku nemuze dychat,kdyz toto tema pred ni neresime.My ji totiz nezatezujeme tim,co resime my dospeli,i presto vsak vidim a slysim,jak ona vnima rousku a toro mi da vic nez domnenka,ze neco detem udajne nevadi...

marcicek84
27. lis 2020

@ilonne testovani deti ve skolach rodice hromadne odmitaji,to musis vedet i ty...
A vzhledem k tomu,zes mi nebyla rict svuj postoj,tak se tezko veri,ze s tim souhlasis...

marcicek84
27. lis 2020

@hojda MSK ma index rizika 57,okres Ov-mesto jeste nizsi,jinak si myslim,ze se ma rozvolnovat dle PSA,tak ja nevim jak jim to vyjde,treba se nerozvolni...

werumka
27. lis 2020

@marcicek84 No vidíš - a to je máš "výhodu", že máš dítko, které ještě není ve školním věku. Protože starší děti se uklidňujou mnohem hůř. Neberou už totiž rodičovský sdělení jako prostý fakt. Ptají se opakovaně, chtějí diskutovat. a nebo hůř, ten strach neřeknou, protože ho ještě neumí přesně definovat, nebo to prostě říct nechtějí. A ten nástup puberty je v tomhle ještě horší. Doma můžeš mít tisíckrát "bezpečné místo". Ale to dítě už je v tomhle vývojem někde úplně jinde.
Je v pořádku, že chráníš své dítě. To děláme my všichni. Ale každý musíme jinak. Protože z hlediska věku jsou u dětí velké rozdíly ve vnímání a prožívání.

hojda
27. lis 2020

@marcicek84 A když se čistě teoreticky přejde na testování ze slin i ve školách, tak to bude ok, nebo bude zase nějaký problém???? https://prazska.drbna.cz/koronavirus/4124-samoo...

hojda
27. lis 2020

@marcicek84 Průměr v Praze vylepšuje celou republiku: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-...

llluckaaa
27. lis 2020

Ahoj, malá vsuvka ode mě. Já jsem proto, aby ve škole testovali - učitele i žáky. Ideálně asi v pondělí ráno, třeba jednou za 14 dní. A klidně se nechám testovat preventivně i v práci (což se u nás už děje u těch, kteří tam musí chodit). Ze šťourání v nose trauma nemám a pochybuju, že ho budou mít moje děti.

marcicek84
27. lis 2020

@hojda no nějak si to nastavili nějak to mají, ale říkali, že to nebude automatický systém, takže bych řekla, že se budou sledovat i jiné věci...Ostrava-město bylo snad na 42-47, takže se blížíme ke stupni dva, na druhou stranu okres MSK Opava je snad na strupni 4-5 a je to taky jeden kraj...Snad ten systém PES nastavili správně, je to jejich zodpovědnost...

marcicek84
27. lis 2020

@hojda pokud připustím to, že to je fakt třeba, tak jsem ochotna nechat testovat sebe nebo své dítě testy ze slin. Testy ze slin nejsou tak invazivní, je otázkou zda pro školáky nechat kloktání, nebo je nechat něco žvýkat, což děti zvládnou ještě lépe.

meesha
27. lis 2020

@marcicek84 chtela bych rano stat u vchodu skoly a prebirat poslintane sklenice 🤣

hojda
27. lis 2020

@meesha To budou muset slintat až před školou, jinak by někdo mohl slintat za ostatní🙂.

marcicek84
27. lis 2020

@meesha tak třeba dostanou i covid bryndáky, ne? :D Zatím mají jet školy podle 4, od pondělí na stupeň 3 nepřejdou...
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/jak-to-bud...

marcicek84
27. lis 2020

JInak můj osobní tip je, že jestli se rozvolní obchody, tak až ke konci týdne nebo od 7.12., ale od toho 7.12. k tomu asi dojde...

Strana