icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

ilonne
9. pro 2020

@marcicek84 Nemyslím, já to vím 😀😉😁

marcicek84
9. pro 2020

@ilonne nezajímala ses nikdy, takže těžko...🙈🙉🙊

marketa11112
9. pro 2020

Já stále nechápu tu blbost českého národa. Jak někdo může říct,že učitelé nejsou důležití? Nebo,že pro nás dělají málo? Umí si někdo představit situaci,kdy by najednou nebyli? Prostě mavnu proutkem a nejsou.....pokud někdo řve za každou cenu dítě do školky, tak by měl pochopit,že ta příšerná, blbá a nepotřebná učitelka, se tam o to jeho smrade stará, učí ho od umytí rukou, po kultivované stravování, po zvířátka,písmenka, čísla, rozvíjí mu motoriku a pod. A ve většině případů se o to dítě stará víc, než vlastní matka.

marcicek84
11. pro 2020

No takže zubař nervózní, že lidi hodně a všechny bolí zuby, že už dělá 12 h denně a nestíhá, takže je unavený jak pes, kadeřnice, kosmetička totální odevzdanost ze situací, do teď nemají ani kačku z programu nájemné, takže nemají na jídlo, lidi dopředu už neobjednávají, že neví, zda je zase nezavřou od pondělka, na příští rok se bude objednávat vždy až dle aktuální situace, protože to nemá smysl lidi přepisovat a pak těm odpadly termíny nemají nové, protože jdou ti, co jsou napsaní dopředu a tak si ruinují klientelu, takže se to bude brát dle toho, kdo tam dlouho nebyl a tak nějak postupně, prostě jak člověk vidí tu beznaděj mezi lidmi, tak si říká, že to je opravdu hodně špatné....tak jsem zvědavá co se zase od pondělí pozavírá, protože už teď je jasné, že něco určitě....

marcicek84
11. pro 2020

tak holky co se bojíte a jste v rizikových skupinách, máme vás přemlouvat k očkování, tak šup šup 😂 a nezapomeňte přemluvit babičku 😉 https://www.novinky.cz/domaci/clanek/premluvte-...

marketka_m
11. pro 2020

@marcicek84 jaj.. snad se nedozví že jsem řekla babi at zapomene

jinak lepší je toto:
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/po-po...

a pokud dneska budu mít sílu, dám zase delší zprávu, co si myslím momentálně o tom co se děje 😀 neboli sliby chyby 😀 pana Blatného...

marcicek84
11. pro 2020

@marketka_m tady už na sliby nikdo nevěří...

pratensis
11. pro 2020

Pro @meesha i ostatní, které zajímá téma vakcíny proti covid-19:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=101...
Je tam rozebrané (nejen) téma testování a bezpečnosti.

puhelin
11. pro 2020

@pratensis Přesto i Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí vakcině nevěří https://www.lidovky.cz/domov/zdravotnici-nedost...

pratensis
11. pro 2020

@puhelin Opatrnost a rozfázování vakcinace mezi strategické profese je určitě na místě. Mám-li říct osobní názor, tak kolektivně v podstatě nemáme volbu. Nemůžeme si dovolit pořád dokola čelit novým vlnám covidu. Pravděpodobnost rizik těch vakcín bude kolektivně malá a bude určitě menší, než jaká rizika představuje covid. Na úrovni individuí ti nikdo nezaručí, jak konkrétně ty zareaguješ.

marketka_m
11. pro 2020

@pratensis takže jdeš jako první se očkovat? a i celá tvá rodina?

marcicek84
11. pro 2020

@pratensis jenze tam je ten problem rizika,u zdraveho jedince je riziko vazneho prubehu covid male oproti cloveka z rizikove skupiny,opravdu nemam zajem toto riziko podstupovat,pbetovet ve prospech spolecnost sve vladtni zdravi je pro me prilis velka obet...pro osobu s rizikove skupiny vzhledem k moznemu komplikovanemu prubehu je riziko z vakcinace akceptovatelne...kdybych mela toto podstoupit chci mit dost informaci a budu vyckavat co nejdyl to pujde a je to me svate pravo,v tomto clovek musi byt sobec,jde o to nejdulezitejsi,jeho vlastni zdravi,ted je to hlavne na individidualni odpovednosti rizikovych skupin a ochote se ockovat,nikdo to za ne neudela...

marcicek84
11. pro 2020

@puhelin divis se?bezpecne to jeste rozhodne neni,az po masivni vakcinaci populace se teprve neco ukaze...mam pocit,ze to je takovy medeleho pokus a ze svetove populace udelali laboratorni mysky,nelibi se mi to...

marcicek84
11. pro 2020

@marketka_m myslim,ze je lze pochopit...nic jineho jim uz bohuzel nezbyva...

ninive211
11. pro 2020

@marketka_m Je mi tech hotelieru a restaurateru opravdu lito. Hlavne na tech horach Vánoce a Silvestrdelaji nekde az tretinu trzeb (vzhledem k silvestrovskym prirazkam), letos bude boj o pronajem chalup v soukromí, ale zase kdo je zvyklý na 4*hotel s wellness, nepojede na chalupu, kde si musis dam varit a ubytovani je spis skromnější...

ninive211
11. pro 2020

No a toto taky...uz si clovej nejen ze neda svarak, ale ani treba "Trdlokafe" 😔

pratensis
11. pro 2020

@marketka_m Děti v první fázi ne, pro ně je riziko covidu malé. Já jsem riziková, takže velmi pravděpodobně ano, totéž rodiče. Samozřejmě vyčkám, až bude k dispozici konkrétní vakcína, a budu se informovat. Manžel je svéprávný jedinec, nebudu mu do toho mluvit. Ale má na to podobný názor jako já.
@marcicek84 Ano, riziko covid-19 se na úrovni jedinců liší, riziko vakcíny buďe stejné pro všechny - malé. Tvé svaté právo ti nikdo nebere přece.

meesha
11. pro 2020

@pratensis Dekuju moc, pekny prehled. ( A zajimave je to vysvetleni, proc vice zabirala polovicni davka Astra Zenecy. :o )

marcicek84
11. pro 2020

Jinak ty dve alergicke reakce na vakcinu ve VB nejsou uplne v pohode...moje mamka ma alergii potravinovou,ktera se ji projevila az v 60 letech a ta se ji projevuje i kaslem nebo otokem kolem oci,kdyby ji to vakcina zhorsila,tak ji opuchne cela hlava,rty,oci,mozna se udusi,moje mamka nevi,jak bude reagovat,jelikoz byla ockovana v detstvi,kdy tuto alergii jeste nemela...takze uz i ona,ktera chtela s mym tatinkem jit zacala vahat...a nedivim se ji,nikdo nevi prk koho by ktera vyla vhodna ci nevhodna...
A dalsi vec,nikdo nerekl jak to chteji delat,kdy museji mit naprostou jistotu,ze vakcina bude podana cloveku zdravemu bez akutni faze covid,ale kdyz je tolik bezpriznakovych prubehu,to se lide budou muset otestovat a kdy bude vysledek testu a co kdyz se jim to onemocneni projevi bezprinakove az po testu a vakcinu dostanou,nedostanou treba tezky covid?Vi nekdo co by to mohlo udelat???

marcicek84
11. pro 2020

Jinak ty dve alergicke reakce na vakcinu ve VB nejsou uplne v pohode...moje mamka ma alergii potravinovou,ktera se ji projevila az v 60 letech a ta se ji projevuje i kaslem nebo otokem kolem oci,kdyby ji to vakcina zhorsila,tak ji opuchne cela hlava,rty,oci,mozna se udusi,moje mamka nevi,jak bude reagovat,jelikoz byla ockovana v detstvi,kdy tuto alergii jeste nemela...takze uz i ona,ktera chtela s mym tatinkem jit zacala vahat...a nedivim se ji,nikdo nevi prk koho by ktera vyla vhodna ci nevhodna...
A dalsi vec,nikdo nerekl jak to chteji delat,kdy museji mit naprostou jistotu,ze vakcina bude podana cloveku zdravemu bez akutni faze covid,ale kdyz je tolik bezpriznakovych prubehu,to se lide budou muset otestovat a kdy bude vysledek testu a co kdyz se jim to onemocneni projevi bezprinakove az po testu a vakcinu dostanou,nedostanou treba tezky covid?Vi nekdo co by to mohlo udelat???

marcicek84
11. pro 2020

@ninive211 myslim,ze pojede na chalupu,pujde k to vypadnout a byt na horach v prirode,lyzovat, i za cenu vlastniho vareni...

marcicek84
11. pro 2020

@pratensis ano zatim mi to nikdo nebere,ale uvidime,jake pak budou vuci neockovanym lidem represe...
Mne taktez vadi,ze nevime jak dlouhy bude ucinek ochrany,pokud to vydrzi 5 let tak je taky jine,nez se muset nechat ockovat napr. 2x rocne nebo kazdy rok...a tim,ze toto budou zkoumat az po aplikaci,tak k tomu tez nemam duveru,ockovat se kazdou chvili neni reseni...

meesha
11. pro 2020

@marcicek84 na alergicke reakce musi byt vzdy pripraveni (v naproste vetsine je to resitelne i u soku), vzdy-nejen u alergiku, proto se ceka potom v cekarne. Ale obavy jsou to pochopitelne, i kdyz rikali, ze bezne potravin alergie jsou ok.
V soubehu s covidem bych ocekavala, ze nic, nepomuze, nevyleci, nezhorsi-je to tak u ostatnich vakcin/nemoci, ocekavala bych totez tady. To jsou presne ty validni otazky, na ktere by meli odpovidat verejnosti odbornici, Nechame se prekvapit. (Tohle neber jako 100%, fakt vychazim jen z obdobnych vakcin)

werumka
11. pro 2020

@marcicek84 Alergické reakce u očkování bývají... proto se po něm má sedět v čekárně... a Tvoje mamka nemá ani tetanovku?
Ještě mě zaujal ten zubař - on během listopadu neordinoval? Nebo že teď musí dělat dvanáctky. U nás se tohle zubařů nijak nedotklo - zaplaťpánbůh 🙂

marcicek84
11. pro 2020

@meesha to tajemno kolem tech padnych dotazu me prave neuklidnuje,naopak znervoznuje,jestli chteji masivne ockovat,je na case o tom mluvit,urcite bych byla na konci vakcinacni rady,to mi dava nejaky manipulacni prostor,ale i tak bez odpovedi na tyto zasadni dotazy o tom nelze vubec uvazovat a tak to bude mit vetsinova verejnost...
Mamka ma alergii potravinovou zkombinovanou na pylovou alergii na brizu a nejake travy,takze u ni to vazne neni jadnoznacne,ze by pro ni vakcina byla bezpecna,alespon ne ta od pflitzeru,z tohoto duvodu ta vyzva blatoucha,presvedcte babicku je uplne mimo...
neni info,neda se do toho jit...jestli to Blatouch uda 50 procentum obyvatel,bude to jeho uspech...

werumka
11. pro 2020

Myslím, že očkování bude ve stejném režimu jako u chřipky. Tj. jednou ročně přeočkování. Ono kdyby dostalo chřipku stejné množství lidí naráz, jako teď covid, tak je to taky problém. V současné chvíli myslím, že dospělý člověk bezpříznakový ani není. Děti ano. Ale u dospělých byli bezpříznakáři hlavně v létě (možná díky teplu). Je stejně jako u chřipky pitomý, že ta akutní fáze nemoci třeba trvá týden, dva, kdy je člověku blbě. Jenže ten dojezd trvá klidně i tři měsíce, což se projeví i v pracovní výkonnosti a potenciální náchylnosti k jiným nemocem. A přestávám upřímně věřit na definici rizikové skupiny. Jak jsem si dřív myslela, že je jasně definovaná, tak teď jsem sama svědkem toho, jak to setne na dva měsíce úplně mladého, zdravého člověka, aniž by k tomu byl důvod. Což je z hlediska pracovního procesu na prd.

marketka_m
11. pro 2020

tak si začínám myslet, že více lidi bude pro očkování z duvodu té hry zavřeme otevřeme zakážeme pustíme, než z důvodu že se bojí nemoci...

Strana