Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@gramar Tohle zatím "oficiálně" nejde. Pumpa a senzor jsou dvě samostatné jednotky. K dávkování je potřeba lidský mozek a úsudek 🙂 ALE - existují už open source softwary, který jsou podle mě naprosto přelomový. Problém je, že nejsou a nemohou být schválené jako medicínský prostředek, protože tam nelze zajistit, že se do toho někdo nenabourá. Je to vlastně princip umělé slinivky. Program, který ti přes mobil vytvoří tzv. uzavřenou smyčku a podle tisíců algoritmů zajišťuje komunikaci mezi senzorem a pumpou a sám jí v bazálu "řídí". Komunikují spolu přes bluetooth. Vede to k výrazně lepší kompenzaci. Ale chce to trochu cviku a chuť učit se novým věcem. Některé pumpy bohužel tuhle smyčku neumí, ale snad se to brzy zlepší 🙂
@marcicek84 Já taky 😀
@gramar ano,ale kdyz vis jak pracovat a telem nemusis spolehat jen na ten inzulin,ktery ti to telo obratem huntuje,ale chce to opravdu hodne usili...
@marcicek84 Jak prosimtě to tělo ten inzulín huntuje?
@werumka tak trpi tim zilni system,problem s neplodnosti,u muzu s erekci,diabeticka noha,mam pokracovat dale???
@marcicek84 To ale není inzulínem. To je dekompenzací. Dekompenzace vzniká, když ten člověk má rozkolísané glykémie. Rozkolísané glykémie nejsou důsledkem inzulínu. Ale špatně vyhodnocené situace vzhledem ke glykemickému vývoji. Omlouvám se, ale opravdu říkáš blbosti ☹
@werumka no prave ten clovek co ma nemocneho syna umi ten styten nastavit tak s propojit to,aby to pres ten SW fungovalo.On se takovymi vecmi zivi,tak si vzdy rikam,ze ten jeho syn ma stesti v nestesti,ze jeho otec toto zvladne.
@marcicek84 Já ten SW mám taky 🙂 Ale některé pumpy ty smyčky prostě nemají. Je ale divné, že říkáš, že potřebuje jen noční inzulín. Smyčky se ale dělají na pumpu.
@werumka glykemie prece jsou zpusobeny i spatnym davkovanim inzulinu...ten cip ti to sleduje 24 h denne,tak presne vis kdy co a jak...
@gramar Rozdílnosti jsou, jak dobré, tak i špatné věci. V diabetu jsou pozadu. Ale Slováci třeba před pár lety zavedli něco jako povinná dentální prevence, teď nevím jestli 1x nebo 2x ročně pro všechny. A kdo nepůjde, hradí si pak veškeré zubní náklady sám, včetně jakékoliv plomby, prostě všechno. A to se mi docela líbí, jednoduše když se do prevence nechce někomu po dobrém, tak to zkusíme po zlém.
@marcicek84 Ani tak to vědět nemusíš. Protože na glykémii má vliv spousta věcí, které nedokážeš dobře odhadnout (to je zrovna téma, na kterém bych Ti tady mohla povídat až do noci). V tom pomáhá ten software, který dokáže pomocí algoritmů leccos vyhodnotit. Ale nahradit pravou slinivku - to se zatím nepodařilo nikomu. Mám cukrovku přes 30 let a komplikace minimální. Protože prostě makám. A to jsem dostala diabetes v době, kdy se ještě vůbec cukr v krvi měřit doma nedal. Je to jen o osobní odpovědnosti. A i táta malého diabetika, o kterém píšeš, bude jednou postavený před situaci, kdy ten kluk bude odpovědní sám za sebe a tátou si do toho nenechá kecat. Buď se o sebe starat bude, nebo nebude. S tím už rodiče moc nesvedou...
@werumka ano pres den si ty vykyvy hlida stravu,pripadne i pridava fyzickou aktivitu,kdyz potrebuje cukr rychle spalit v noci kdyz spi nemuze,oni uz poznaji co kdy snist,aby ty vykyvy cukru nemeli,jako maji to celkem dobre vymykane,pak mi rikali o nekom ze zahranici,kdo si timto postupem i cukrovku vylecil,ze mu telo zacalo zase obnovovat bunky ve slinivce,tak jedou podle nej,ale nemel ty bunky vsechny mrtve,bohuzel jde jen o 1 cloveka...
@werumka tak mas pravdu v tom,ze se jednou bude muset starat sam,ale kdyz ho k tomu rodice vedou,nemusel by na to kaslat,ale cukrovka je opravdu o tom,ze clovek na sobe musi makat,nejde to brat jako podruzny problem...
@marcicek84 Obnovení buněk je hudba budoucnosti. Ona dobře funguje transplantace těhle buněk. To už se dělá roky. Problém je, že ve chvíli, kdy ty buňky zase v těle jsou, se probudí i autoimunita a postupně je zase zničí. Vědci se snaží přijít na to, jak ty buňky před tou imunitou ochránit, ale zatím se to nepovedlo. Za svůj život jsem ale bohužel zažila mnohem víc lidí, kteří podlehli falešné chiméře, že cukrovka 1. typu jde vyléčit. Někteří své dítě dokonce tímhle přístupem zabili. Což určitě není problém tvých známých. Ale celý problém je v nepřijetí nemoci. Pokud dítě vidí, že rodič se s jeho nemocí nesrovnal, nesrovná se s ní ani ono samo. Je to dost nebezpečné.
@jelenice_zavodnice S to prevencí to tam mají už od dob co jsem tam žila, myslím že to vešlo v platnost 2009/10 nevím přesně, bohužel tam je stejný problém jako tady a to že zubařů (nedej bože dobrých), je tam taky jak šafránu :( Ale ano je to jinak super, měla jsem za to že tady to už je taky, ale asi ne... Jinak oni jsou v mnoha ohledech bych řekla hodně před námi...
@gramar oni spis nemaji jinou volbu,co koukas na jakoukoli reality show od nich,tak mas pocit,ze pul Slovenskeho naroda nema zuby 😀
@marcicek84 Nesmíš koukat na "aj můdrý schybí" tam vybrali vždy plejádu debilů ;)
Já tam žila pár let a musím říct že tam bylo spoustu věcí lepších než tady, bohužel přišli povodně a nezaměstnanost a bylo to v kopru, pak praha byla jistější...
@marcicek84 Inzulín ti tělo nehuntuje, je to tělu přirozená látka 🙈
Teda holky, vy toho o té cukrovce víte. Uf. U nás má cukrovku tchán, zatím bere jen prášky. Stranu trochu překopal. Ale hulí jako fabrika. S cukrovkou a po infarktu nic moc. Teď navíc nádorek. No...
Já teď pokukuji po naramkach pro epileptiky. Teď to u nás testují první děti. A pokud to bude ok, bude se to šířit a také by je měla platit pojišťovna. Tyhle vychytávky jsou fakt super. Usnadní život mnoha lidem.
Jo a ten čip mi asi ten nos fakt dráždí, jdu si vzít Zodac. Třeba jsem alergická na ten materiál, ze kterého je vyrobený. Nové psisko u nás v obýváku nebo peří od nových křepelek v kurníku v tom určitě nebude. Tomu nevěřím.
@gramar Jak pisu, je to ruzne. Jsou veci ve kterych jsou napred, treba oblasti zdravotnictvi nebo cast statni sfery je digitalizovana, ele. dalnicne znamky uz leta, ve zdravotnictvi se uprednostnuje prevence pred nasledky z verej. zdrav. pojisteni, moznost si za lepsi peci priplatit (standard/nadstandard), vyvlastnovani pozemku ve prospech statu (treba u stavby dalnic), v CR se leta majitele soudi a dalnice nikde nic. Ale zase tam jsou vetsi socialni rozdily mezi bohatsimi a chudymi regiony, vyssi korupce, socialni podpora je jina, nizsi, vice vyloucenych lokalit, no nevyberes si.
@jelenice_zavodnice Tak nikde ta tráva po čase zelenější nezůstane, ale vím že tehdy mě tam mnoho věcí překvapilo a tak jsem si říkala že už nás právě v mnoha ohledech předběhli a bylo to takové zvláštní zjištění, když pak v čechách posloucháš že to je samej bača a ono hov... :D
Cetli jste i v USA odmita 40 procent zdravotniku...https://echo24.cz/a/SFgPQ/je-to-zklamani-az-40-...
Vypada to,ze s tim ockovanim to nebude hitparada nikde ve svete...
@marcicek84 to je dost.. mě by zajímalo jak to je u nás... na hlas jde slyšet: ano já se jdu očkovat, pojd taky... jsem zdravotník proč bych to neudělal ale kdoví kde je pravda
@marketka_m Jenže to se reálně asi nikdy nedovíš, kde ta pravda leží, pokud nemáš v okolí odpovídající a vypovídající vzorek zdravotníků, ze kterého by se dal udělat průzkum...
@gramar souhlas.. jenom do nás budou nalejvat informace jaké se jim líbí.... njn... vlastně když tak vezmete tak jsme obětí celého sytsému, politiky, internetu, televize.. je to hnus...
@marketka_m Je to hnus, otázka je jak z tohoto krysího závodu může obyčejný člověk vyběhnout...?

@werumka vim o tom docela dost,jsem bohuzel zasvecena vic nez bych chtela...