icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

marcicek84
21. únor 2021

@gramar jako varit pro 5 lidi,tak to varim denne,ucit 3 deti,tak to taky musi byt dost zahul...Ty ukoly by urcite meli nekam tem detem psat,nikoho by neubylo a zvlast v teto dobe musi rodic dohlednout a kdyz nevi na co,tak je to proste tezke...
Nikdo by to tvemu diteti nemel davat sezrat,jestli dite bylo v poradku pred distancni vyukou je zrejme,ze tato forma vyuky na nej ma neblahy vliv,prechazet ted na jinou skolu,nevim,mozna az se ukonci cely rok,ale to vytrhnuti ditete z kolektivu,to bych udelala az v nouzi nejvyssi.

ilonne
21. únor 2021

@marcicek84 U nás v okolí takto fungují všechny školy, pomáháme i dětem s připojením. Máme vytipovane děti, které se online připojuji občas že školy za pomoci asistentky. Nebo tam přijdou a já si je beru ještě online navíc jen v tandemu. Dcery škola toto nabízí také. A co mám kolegyně z VŠ jedou v podobném režimu. CSI chodí na inspekce, takže si spíš myslím, že takto funguje většina škol. Ty nefungující jsou spíš výjimka, ale jsou více vidět.

gramar
21. únor 2021

@marcicek84 No povím ti to asi tak. Jedno dítě jsem musela dát pryč už v říjnu u druhého to teď asi těžko vyřeším a to že by neměl dostávat sežrat ano neměl, ale realita byla asi taková že za těch pár dní co byli ve škole před vánoci přinesl deset pětek, první dvě dostal hned první den po nástupu... Teď jsme do školy neodvezli sešity, já to ani nevěděla, nikde žádné info, jen jim to asi říkala, ale s ohledem na to že mé dítě tři ze čtyř hodin probrečí, protože když řekne že neslyšel spolužáka co četl před ním (což řešíme dlouhodobě, ale bez výsledku), tak dostane vynadáno že nedává pozor a je odpojen od výuky, asi ekvivalent "jdi za dveře". Takže se vzteká, brečí telefon tu lítá vzduchem a nasraný jsem oba. Když něco mírovou formou zkouším řešit, tak si to slíznu taky, s tím že to není jejich problém... Potíž je že na to den ze dne ten kluk sere čím dál víc a já mu za boha nemůžu vysvětlit že nejvíc to učitelce "nandá" když bude mít vše v pořádku...
@ilonne Hele u nás funguje skvěle druhý stupeň, ale tedy u toho prostředního to je horor... i u nejmladšího to byl očistec a od té doby co je na jiné škole, je to pohoda a v podstatě dohnal za týden vše co bylo třeba... Já si nemyslím že je to globální problém, ale potíž konkrétních učitelů (jako vše, je to o lidech...)

ilonne
21. únor 2021

@gramar Asi bych se podívala po jiné škole.

gramar
21. únor 2021

@ilonne Jo hledám, jenže to není sranda, teď mám dvě děti v jedné, třetí v druhé na opačné straně. Navíc co jsem hledala už v říjnu (protože od té doby je to echt problém, jak jsem dala nejmladšího pryč), tak současné čtvrté třídy jsou tak naprané, že je to dost problém a zvlášť za současného stavu...

marcicek84
21. únor 2021

@gramar 😳😳😳 siiila,k tomu nejde ani vic napsat,co to je za pristup...Proc vypinaji deti?
Nezkousela jsi to natocit a poslat ucitelce,aby fakt videla,ze mate ty peoblemy.s pripojenim a ze si to nevymyslite?Min mit zaznam k chovani ucitele,dot oho bych sla,nemate co ztratit...

gramar
21. únor 2021

@marcicek84 Asi proto že nedávají pozor a za dveře je poslat nemůžou, tak ho vyhodí z online učebny. Docela mě to pobavilo, kdyby to ten kluk neobrečel 😂

gramar
21. únor 2021

@marcicek84 Bohužel tam jsou jisté rodinné vazby mezi vedením, takže bohužel je co ztratit, už jsem to zkoušela a pak jsem vlastně mohla být ráda že ty školy zase zavřeli jinak bych měla opravdu problém tam to dítě dostat 😅

marcicek84
21. únor 2021

@gramar tak to je na 💩

ninive211
21. únor 2021

@gramar @marcicek84 Ja se barvila včera, uz jsem mela odrosty a zacinaji mi i sediny a ood brezna jdu do race (jo, hrozne se "tesim", kazdy den v MHD v respiratoru, doted to bylo jen vyjimecne a mela jsem jen rousku). Jeste strach z toho, jestli ve zkusebce nechytneme nekdo z rodiny covida...doted se nam to vyhybalo

hojda
21. únor 2021

@marcicek84 u nas ma naprvim stupni asistentka s detmi, ktere nestihaji samostatne hodiny. Online maji rozdekeny po skupinkach po 8 detech, nemaji tolik hodin online, vetsinou jednu nebo dve hodiny denne a pak samostatnou praci. Tohle se osvedcilo uz na jare, takze to chce se zajimat, jak to delaji jinde a tlacit na skolu. Hodne se angazovali rodice uz od jara. Mam kanaradku, ktera ma deti na trech ruznych skolach z toho dva vicelete gymply a rikala, ze nase zs, to tvlada ze vsech nejlip.

hojda
21. únor 2021

@ilonne souhlasim, chce to zajimat sekde to jak funguje a snazit se se skolou domluvit na zlepseni, ne jim vynadat, ale snazit se je nasmerovat na lepsi cestu.

marcicek84
21. únor 2021

@ninive211 no vzhledem k tomu,ze se uvazuje o drakonickych oaptrrnich,mozna do te prace budes jezdit jenom sporadicky...

hojda
21. únor 2021

@gramar znate se rodice mezi s sebou? Taky jsme ted resili jednu vec a nejprve jsme se domluvili jako rodice mezi s sebou (online meeting), co chceme zmenit, vybrali jsme 3 temata, ktera se nejcasteji opakovala, navrhli najaka reseni z nasi strany a pak se domluvila schuzka s vedenim skoly a ucitelkou, kde jsme nase navrhy prednesli a k posunu doslo. Bylo to konstruktivni a vecne z obou stran a vysledky to prineslo.

marketka_m
21. únor 2021

@marcicek84 jojo..tak prosim pekne zde jedna vyplnena konspirace..vez vakciny chcipni..nebudes mi praci a tedy ani penize..

ninive211
21. únor 2021

@marcicek84 Prave to me stve, ze nevim, co cekat...No manzel chodi obden, zatim do konce unora. Ale maji to navazane na nouzovy stav.Ja budu pod stejnym zamestavatelem, jen jina budova, jina pozice...

marcicek84
21. únor 2021

@ninive211 budes to mit asi podobne jako manzel a co vyhlasi pristi tyden nevime nikdo 🤷🏻‍♀️

marcicek84
21. únor 2021

@marketka_m jj,ale on to nikdo neprizna,ze ty konspirace nebyly tak uplne mimo,protoze by jim to logicky nahnalo strach,jsou v nich i vetsi extremy, ke kterym se muzeme zacit blizit.Uprimne vubec z toho nemam radost,bylo by lepsi,kdyby zustaly konspirace konspiraci,ale ty dve puvodni se plni - jak toto tak druhy dlouho lockdown,tak uz se objevuji i ty zakernejsi mutace mozna s vetsi smrtnosti,aby se co nejvic lidi nechalo oockovat a neockovani pak budou v mensine perzekuovani,testovanim deti ve skolach chteji rodice zvyknout na myslenku ockovani deti,proste pekne pomalu postupne a plizive prichazime o sva tezce nabyta prava a svobody...vse samozrejme ve jmenu boje s pandemii...chrani se fyzicke zdravi na ukor psychickeho,kdo to rozhodl,ze jedna cast zdravi je vic nez druha,kdyz zdravy clovek musi byt nejen zdravy fyzicky ale hlavne psychicky.A vsimni si,ze kdyz se u nas nedela neco jak jinde by si prali,tak nam zavrou hranice,co na tom,ze jinde maji nebezpecnejsi mutace,co na tom,ze jsme soucasti EU a mame mit volny pohyb,tomu se uz nikdo ani nemuze smat...

gramar
21. únor 2021

@hojda Hele s rodiči se neznám. I jsem to zkoušela řešit mírovou cestou, protože jsem si říkala že je to fajn malá rodinná škola, jenže loni se ukázalo že je to fajn, jen než je nějaký problém. No a když jsem hledala nějaké informace a rady, tak jsem zjistila že každý kdo s nimi chtěl něco řešit, tak pohořel a nakonec dal děti pryč, což jsem u nejmladšího nakonec taky udělala a doufala jsem že u těch starších to bude v pohodě. Nejsou to géniové, nedělám si iluze, ale ten přístup vůči některým dětem ze stran konkrétních učitelů je opravdu horor... Navíc tím že jde o velmi blízkou rodinnou vazbu, tak si můžu stěžovat tak akorát na hlavním nádraží a docela mě to mrzí. Nepatřím k těm co by tvrdil že jeho děti jsou svaté a jediný debil je učitel, to v žádném případě, ale to co se tam teď děje, to fakt děs 😖 nevím zda je to proto že jsou na mě naštvaní, protože jsem dala jedno dítě pryč... Bavila jsem se tam i s několika ostatními učiteli a taky říkají že bohužel toto je dost šílený, ale všichni se bojí mluvit, protože tam taky mají děti...

hojda
21. únor 2021

@gramar a to je statni skola?

gramar
21. únor 2021

@hojda Jo je.

hojda
Autor odpověď smazal
hojda
21. únor 2021

@gramar mate skolniho psychologa?

hojda
21. únor 2021

@gramar tak pak jeste to resit pres zrizovatele, ale lepsi spolecne s rodici, tohle prece neresis jen ty, ne?

hojda
21. únor 2021

Tohle je hodně dlouhý text, ale stojí za to přečíst!
Vynikajici analyza Petra Koubskeho vysvetluje, co se v nasi zemi stalo a co se deje.
" Jsme Česká republika, jedna z nejbohatších a všestranně nejúspěšnějších (to je objektivní fakt) zemí světa. Není žádný vážný důvod, abychom byli s covidem v tak hlubokém průšvihu, v jakém jsme. K tomu je okamžitě nutné dodat, že kdyby lékaři, sestry a záchranáři nepracovali hodně nad rámec toho, co po nich lze slušně požadovat, byl by ten průšvih ještě hlubší. A že právě v těchto dnech významně vzrostla hrozba, že hlubší bude.
Kdybychom si všichni, vláda, občané atd. počínali aspoň průměrně dobře, měli bychom dopadnout stejně jako průměr Evropské unie. Průměrná hodnota počtu úmrtí na milion obyvatel v EU je vysoká, momentálně činí asi 1100 osob. V Česku to je ale 1756 osob. (Ani jedno z těchto čísel samozřejmě není konečné.)
Opakované zkušenosti z celého světa dokazují, že exponenciální fáze růstu se dá ubrzdit jen ve chvíli, kdy je na samém začátku, prakticky ještě neznatelná, pokud jde o zvýšený počet úmrtí. Je nezbytné ji rozpoznat ze subtilnějších signálů a jednat okamžitě – omezit kontakty mezi lidmi, zavést přísná omezení. Zde lidé často doplácejí na svou neschopnost představit si nelineární děje: každý den zpoždění se může proměnit v týden neřízeného růstu, rozhodují doslova hodiny.
Všechny státní aparáty jsou z principu těžkopádné, některé země se však během loňského roku naučily s exponenciálním růstem zacházet. Naše očividně ne, protože mu podlehla dvakrát. Obě ta podlehnutí mají svá jména: v říjnu se omezení odkládala až po krajských a senátních volbách, v prosinci se vláda rozhodla pro předvánoční uvolnění obchodů a služeb.
3. Komunikace vlády a státního aparátu s občany (podíl na situaci 10 %). Den za dnem opakovaně zažíváme situace, kdy ministři, předseda vlády a další vysocí státní úředníci říkají a píší věci, jež jsou navzájem v rozporu. Informace jsou často nesrozumitelné a dvojznačné, velmi často nevstřícné. Nevzbuzují důvěru a nejsou prakticky použitelné. Vládní komunikace by během epidemie měla především navodit atmosféru vlídnosti, pochopení a profesionality. Vláda by měla neustále dávat najevo, že problémy občanů chápe, dávat jim spolehlivé a srozumitelné informace. Měla by jim umožnit, aby s rozumnou mírou spolehlivosti věděli, co se chystá, a mohli tomu přizpůsobit své osobní plány. Klíčové agendy, v tuto chvíli zejména očkování, by měly být vzorem uživatelské přívětivosti. Odborné otázky by se neustále měly pečlivě a srozumitelně vysvětlovat. Nic z toho se neděje.
4. Konkrétní chybné kroky vlády (podíl na situaci 15 %). Je řada věcí, které vláda udělat nemohla, ač bychom si přáli, aby je udělala. Nemohla je udělat většinou buď proto, že nemá křišťálovou kouli k pohledu do budoucna (hned je však nutno dodat, že má dílčí indikátory pohledu do budoucna, jenže jim málokdy věnuje pozornost); anebo proto, že nedisponuje potřebnými pravomocemi, nemůže obcházet zákon.
Po úspěšném potlačení jarní vlny vláda neanalyzovala ani příčiny tohoto úspěchu, ani cenu za něj. Zpětně je jasné, že o jarním průběhu rozhodlo včasné uzavření škol, obchodů, omezení kontaktů mezi lidmi. Stejně tak je jasné, že vláda se z toho buď nepoučila, nebo si tento mechanismus vůbec neuvědomila. Nevyvodila však ani závěry z toho, kolik stojí lockdown nejen finančně, ale také morálně, společensky – že je omezeným zdrojem, který se časem spotřebuje.
Jaro ukázalo zásadní úlohu testování a trasování. Vláda nepodnikla nic, co by posílilo kapacity těchto činností pro podzimní vlnu. Mohla a měla materiálně a personálně vybavit hygienické stanice (a získat větší pravomoci při jejich řízení), podpořit trasovací aplikace v mobilních telefonech a jejich provázání s hygienickou službou, propracovat systém odběrových míst a analytických laboratoří.
Vláda bagatelizovala význam jasného varovného znamení, kterým bylo velké letní ohnisko nákazy v Karviné. Nevyužila je například jako test systému včasného varování.
Vláda (speciálně u tohoto bodu je však nutné zdůraznit spoluúčast opozice) z čistě politických důvodů odložila nástup podzimních ochranných opatření až za senátní a krajské volby. Zmeškala tím nástup exponenciály, kterou už zastavit nedokázala. Totéž platí o předvánočním rozvolnění.
Zákazy a jejich opětovné uvolňování by měly být prvním krokem, po němž následuje „jak na to“ (jak podpořit online výuku ve školách, jak během lockdownu připravit školy na omezenou prezenční výuku, jaká hygienická a organizační opatření k tomu budou zapotřebí; jak přesvědčit většinu lidí, aby si vzali za své zásadu RRR; jaká pravidla doporučit pro různé typy pracovišť…). U nás byly zákazy často krokem jediným: nějak se zařiďte.
Vláda neoceňuje práci zdravotníků v první linii ani morálně, ani finančně.
Mimořádně závažným selháním, patrně nejzávažnějším za celé období epidemie, je nynější rozhodnutí uvolnit některá omezení. Jeho kombinace s přetíženými nemocnicemi a s počínající převahou nakažlivější britské mutace viru může být doslova smrtící. Odpovědnost za toto rozhodnutí tentokrát nese jak vláda, tak parlamentní opozice. Politici všech tří hlavních táborů dali přednost partikulárním zájmům před dohodou v zájmu občanů a státu.
5. Selhání části elit (podíl na situaci 20 %). V kritických situacích roste význam neformálních autorit. V krizi zdravotního charakteru jimi jsou často lékaři. Někteří z nich značně přispěli ke zhoršení situace tím, že ji opakovaně bagatelizovali, obvykle zcela mimo svou odbornou kompetenci. V situaci, kdy bylo veřejnosti třeba vyjasňovat a vysvětlovat, napomohli zmatku a nedůvěře, což zaštítili svými doktoráty, profesurami, funkcemi a nepochybnou dobrou pověstí – jenže v jiném oboru. Umožnili tak velkému množství lidí pohodlně ignorovat elementární bezpečnostní opatření, protože pan doktor či dokonce pan profesor je taky proti rouškám, taky zpochybňuje smysl očkování, taky tvrdí, že onemocnět covidem není pro většínu lidí nijak nebezpečné. Rozsah škod, které lze způsobit takovým zneužitím magie bílého pláště, se těžko podaří vyčíslit.
Úhrnem vzato, jsme demoralizovaná a segmentovaná společnost, kde většina lidí hraje sama za sebe a na sebe. Politické a společenské elity v tom jdou příkladem. Pro takovou společnost je tragédií, je-li postavena před problém, který se dá vyřešit jen spoluprací, důvěrou a vzájemnými ústupky.
Padesát procent pak zbývá na politickou reprezentaci, kde větší část odpovědnosti, řekněme 35 až 40 % celku, připadá na vládu, zbytek na opozici. Kdykoli se v souvislosti s virem mluví o selháních vládní politiky, je třeba připomenout, že Babišova vláda je menšinová. Za všechny její chyby proto nevyhnutelně nese svůj díl spoluzodpovědnosti opozice, jejíž moc je v tomto rozdělení sil značná – samozřejmě ne celá opozice stejnou měrou, role jednotlivých stran se lišila případ od případu, odpovědnost komunistů je dlouhodobě největší.
Podle časové naléhavosti lze další kroky rozdělit do tří skupin.
Krátkodobé: je nezbytné minimalizovat počet obětí na životech. Vláda a opozice se de facto dohodly, že kvůli svým politickým zájmům a kvůli neschopnosti vyjednat kompromis zahodí jediný účinný nástroj zachraňující životy, tedy přísný, časově omezený lockdown celé země.
Střednědobé: je zapotřebí co nejrychleji proočkovat co nejvíce lidí. Prozatím je pravděpodobné, že úzkým místem bude očkovací kapacita – místa a zdravotníci –, nikoli nedostatek vakcín. Vláda a veřejná správa by měly pro zprůchodnění očkování udělat maximum, hledat nekonvenční a improvizovaná řešení. Cíl vyhlášený Evropskou unií, tedy proočkovat většinu společnosti do konce léta, bychom rozhodně měli splnit.
Dlouhodobé: naše společnost vyjde z epidemie poškozená ve větším rozsahu a po více stránkách, než si nyní uvědomujeme. Země bude zatížená enormním státním dluhem. Dosud neznámé, ale bezpochyby velké množství živnostníků a podnikatelů zkrachuje. Vše, co souvisí s turistickým ruchem, bude živořit. Hodně lidí utrpí dlouhodobé psychické újmy, což se týká zejména zdravotníků.
Budeme se nacházet mezi jinými, podobně poškozenými zeměmi v poněkud proměněné Evropě. Budeme si v ní muset – ale tím pádem také moci – znovu najít své místo."

marge_s
21. únor 2021

@marcicek84 prijdou drakonicka opatreni 🤣 to fakt rekl? uz se bojiiim. Co to bude? Tri rousky? 😡 nebo zakazou zelezarstvi?

marge_s
21. únor 2021

@hojda koubsky je format 👍

marketka_m
21. únor 2021

@marge_s ne železařství ne prosím. potřebuji hmoždínky 😀

hojda
21. únor 2021

@marge_s Vystihl to přesně,

marcicek84
21. únor 2021

@marge_s nevim,ja to tipuju na omezeni pohybu nebo ten tvrdsi lockdown,mne uz to je asi jedno,me to nebavi uz,je to porad dokola

Strana