Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@marketa11112 ty jo, ja jsem uplne slepa 🤣 promin promin, to s tim dojmem nebylo na tebe 😱😱😱 trapas (ta druha marketa zanechala dojem, psala, ze “srat na stary” , ja jsem z toho jeste ted trichu v soku)
S marci jsme tu kdysi mely debatu, jestli je bezpecnejsi vakcina nebo ne, z hlediska vaznych nu.
Ze zajimaveho clanku vytecneho p. Koubskeho na tema proc se oockovat Astrou (clanek je z denikuN a je placeny, proto ctrl+v)
“Zvažujete-li tedy, zda se dát očkovat, nebo ne, porovnáváte riziko závažných komplikací ve výši maximálně 0,0006 % s rizikem úmrtí ve výši řekněme dvě procenta (je-li vám přes seddmdesát) krát vaše osobní riziko nákazy po celou dobu, po niž zůstanete nechráněni (tj. buď do získání jiné vakcíny, nebo do konce epidemie). To záleží na vašem životním stylu, u velmi opatrných činí dejme tomu dvě procenta, u méně opatrných to může být dvacet procent.
Počítejme pět procent jako něco mezi tím. Riziko úmtí s covidem pak spočteme jako dvě procenta krát pět procent, což je 0,02 × 0,05 = 0,001. Riziko závažných komplikací podle EMA je 0,0006 % neboli (dvě nuly musíme přidat) 0,000006, riziko úmrtí je ještě menší, mezi 0,000001 a 0,000002. Poměr obou čísel je pět set až tisíc: tolikrát riskantnější je nedat se očkovat vakcínou AstraZeneca než se dát očkovat.”
Model je pro seniory, presto mi to prislo zajimave
@marge_s jeste nejsem senior 😉
@marcicek84 muzes si to zkusit prepocitat podle sveho rizika 😉
Neboj, ja te neukecavam (to bych te oznacila jako "adresata") 😂 ale jsou to zajimave pocty.
@marge_s co to tu zase vytahujes...ja ti to vyssvetlila ..tak znova..pokud se covid zacne tykat deti a to ve velkem..tak ze bude potreba je hospitalizovat...a stari budou v nemocnich a deti umirat doma..tak pak..si dej tu vetu co jsi tu zase pripomnela...tady nejde normalne debatovat...vytahujes jenom cast me myslenky..nebyla pouzita jenom ta veta..byla s podminkou...a vlastne proc se obhajuju...je to fuk..stejne pojedes to sve dokola...a zase znova..
@marge_s pocty zajimave..
@marketka_m je to uplne jedno, tohle se neda pouzit v zadnem kontextu a v kazdem to bude mega hnusny. kam jsme to ve spolecnosti a ucte k zivotu dotahli, ze se muze stat, ze nekdo neco takoveho verejne napise a prijde mu to akceptovatelne. Ale mas pravdu, nechtela jsem se k tomu vracet, jen jsem to popletla. A proste me to tehda fakt dostalo. Pust to z hlavy, pokusim se taky.
@marge_s ah.tak to je zajimavy..protoze nekolik stran se zde hadate kdo co myslel nemyslel a kdy rekl..ale najednou nejde o kontext.asama priznej ze jak ti dite nevezmou do nemocnice z duvodu babicky 80 lete ktera tam bude lezet...ha..vlastne nemuzu dokoncit..ale bud aspon k sobe uprimna kdyz uz ne tady na Mk.dobrou
@marge_s to přežiju. V pohodě.
@marketka_m jsou veci, ktere jsou proste tabu. Ale jak rikam, hranice se posouvaji. Co je to za omlouvu, ze to plati jen jako kriterium na kom zalezi, v porovnani s detmi. 😲
Debata s marci byla uplne o necem jinem :o nerozumim.
@marketa11112 dik za pochopeni. Fakt se omlouvam.
@marge_s 🙂. Stačí. Fakt. V pohodě.
Odborná skupina:
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pandemie-cov...
@marketka_m V případě že dojde situace do stavu kdy začne ve zdravotnictví selekce ve větším měřítku (tedy nebude to lokální problém v řádu hodin/dnů), tak jsme totálně v prdeli a v takovém případě bude otázka jak rychle a v jakých kritériích se bude brát přednost (protože ani dítě nemusí být první na řadě...)... Upřímně nechci se tohoto stavu dočkat, není to nic pěkného 😔
@hojda
@gramar no jo, kdyz ono to neni za zdmi nemocnice videt. A kdyz se objevi v televizi reportaz, tak je to hned “straseni” a medialni masaz. Navic si ti lide casto nedokazou vubec predstavit, co to vsechno , nevidi ten kontext: nemoznost se s blizkymi rozloucit, umirani v osamoceni (navic casto udusenim), ted jsem cetla o naproste nehoraznosti: stat prelozi pacienta na druhy konec republiky a pribuzni musi zaplatit prevoz mrtveho zpet sami. Pohrebaci rikali, ze to jde pres desitku tisic-plati cestu tam i zpatky (typicky sokolov-jaromer tusim-14 000). Neustale clovek nekde cte, at si zdravotnici nestezuju, ze lidi umirali vzdycky a je to jejich prace :/ ...ale jak budou psychicky vycerpani z rozhodnuti, ktera musi cinit, z toho, co den co den vidi....no je to marny
A ano, stari odchazi, ale ja chtela svoji babicku drzet za ruku a chtela jsem, aby trpela co nejmene. 🤷🏾♂️ “Tohle” co se deje prece nikdo pro nikoho nemuze banalizovat
Dávala jsem do skupiny, vložím i sem: Aktuální zkušenost z blízké rodiny: teta, 76 let, očkována Astra Zenecou. Druhý den po očkování začala šílená týden trvající reakce, otřesné průjmy, horečky, zimnice, třas, zcela neschopná ničeho, museli se o ní starat. Po týdnu to nejhorší odeznělo, po dalším týdnu pořád šíleně unavená, nevydrží ani stát. Na očkování se moc těšila. Neříkám, že se lidi nemají očkovat. Ale je třeba počítat s tím, že někdo to může i odskákat-a to tady to dopadlo ještě "dobře".
@pajula123 a pujde po tomto jeste na druhou davku?
@marge_s hmm a treba koronac by dala v klidu,vakcina neni to same jako prodelani nemoci,i kdyz to k tomu porovnani svadi...navic se uz objevilo tolik podivnych umrti po vakcine astra zeneca,ze ji hronadne staty prestavaji pouzivat
@pajula123 babičce 79 bylo tři dny na houno, zimnice horečka a únava. Když ona je na tyhle akce hodně senzitivní, špatně snáší kde co... Ale zatím to je jediný případ z okolí který měl větší vedlejší účinky... Tak uvidi co po druhé dávce taky Astra... Jinak po Pfizeru chvilková bolest ruky a nic víc...

@gramar Hurá, ten jsem ještě neměla!