icon

Koronavirus. Co si o tom myslíte?

29. únor 2020

Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?

odula
3. bře 2020

@marcicek84 noup, zatím nic 🙂 resp. -nic se nevykupuje. 🙂

autor
3. bře 2020

@llluckaaa naopak, leze mi to na nervy a jediný, kdo to řeší, jsi Ty 😂🤦‍♀️

ajja87
3. bře 2020

@marcicek84 jj přesně,jak už jsem někde psala, že to určitě není jen tak, proč se ruší lety apod., že u jiných nemocí se takovéhle nařízení apod. nezavadelo...

autor
3. bře 2020

@merope život s prckem mění pohled na vše. Já osobně si taky začala častěji mýt ruce, kvůli čemukoli. Je fajn, když i ostatní to dělají, když je doma miminko, ale většinou někteří se diví, když maminka chce, aby si ostatní myli ruce, než na mimčo a jeho hračky šáhnou

autor
3. bře 2020

@llluckaaa mimochodem, mohla by ses naučit číst, já psala, že mi to vůbec nevadí, že se odbíhá od tématu, naopak jsem a tím počítala

eviicka
3. bře 2020

K těm rukou, já teda patřím taky k lidem, co si musí hned po příchodu domů umýt ruce a venku mezi lidmi neumytýma rukama nejím (v přírodě s tím problém nemám). Ale doma nebo i v práci pak pokud nesáhnu na peníze nebo nejdu na WC už ruce před jídlem teda nemyju. Navíc jsem to rozhodně nikdy nedělala tak důkladně, jak by se mělo, teď si tedy dávám víc záležet.

@betelgeuzz pod to se podepisuji, dokud dneska nepřišla @marcicek84 byl tu klid, žádné napadání, příspěvky věcné a zajímavé. Škoda no.

marcicek84
3. bře 2020

@eviicka a co jsem ti konkretne provedla?nebo jdes taky s davem???

autor
3. bře 2020

@drep kéžby byli všichni doktoři takoví. Zejména zubaři (vím že nejsi zubař), ale znám zubaře a že jich je, kteří se neobtěžuji dat si rukavice, umýt si ruce i po záchodě, telefonovat a pak sahat do pusy...
@odula 👍bude fajn, když budeš dávat info. Budu ráda, když se diskuze nesmaže, ač jsem před nedávnem psala opak. Konečně zase jsou tady zajímavé věci a ne jen hádky

autor
3. bře 2020

@ajja87 a kde je info, že to má 3x větší úmrtnost? Asi jsem ten link přehlédla

marcicek84
3. bře 2020

Davala jsem odkaz,ze umrtnost 3,4 procenta,sezonni chripka ji ma pod 1 procento.

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/c...

Zprava z 18:59h

werumka
3. bře 2020

Zajímavý výtah z dnešního breefu Ředitele WHO. Kromě toho, co zde bylo uvedeno (3,4% úmrtí) tam jsou další zajímavé informace. Shrnuje tam rozdíly mezi COVID a chřipkou. Výstup je následující:
COVID se přenáší hůř než chřipka. Naopak u chřipky je nákaza rychlejší, nová dostupná data ukázala, že nakazit se COVIDem je těžší. "Zdá se, že přenos není způsobený lidmi, kteří ještě nejsou nemocní." U chřipky je přenos u bezpříznakových lidí mnohem rychlejší. Je to možná i důvod, proč kamarádka Američanky byla pozitivní až po pár dnech. Do té doby ani nemohla být infekční. Data uvádějí, že lidé, kteří jsou pozitivní na COVID začnou mít příznaky onemocnění do dvou dnů.

COVID má závaženější průběh než chřipka. Je to dáno tím, že lidé proti chřipce mají nějak vybudovanou imunitu, protože se s ní setkávají každý rok. Když se oslabený organismus setká s COVIDem, který do té doby nepotkal, může být jeho reakce těžší.

odula
3. bře 2020

@werumka odkaz? pls 🙂

autor
3. bře 2020

@marcicek84 děkuji, to nezní moc pozitivně

autor
3. bře 2020

@werumka děkuji za vycuc

werumka
3. bře 2020

Já osobně bych s tím procentem úmrtí byla opatrná - je to momentální číslo, které zahrnuje hlavně Čínu, která měla na začátku velké problémy. Počkám si na data, která třeba za 14 dní vyplivne Evropa.

odula
3. bře 2020

@werumka super, diky. 👍 zajimavy.

werumka
3. bře 2020

@odula Jojo, je to dobrý čtení, shrnující.

marcicek84
3. bře 2020

@werumka cina ty pocty ale spise zkreslila do lepsiho svetla,realne to muze byt i horsi...

werumka
3. bře 2020

@marcicek84 Ze začátku určitě. Pak už by jim to nepomohlo v ničem, ve chvíli, kdy se do toho opřely další státy a zdravotnické organizace. Oni to ze začátku i jinak diagnostikovali, ve chvíli, kdy to přešlo na jednotný systém, se ty počty skokem zvýšily. V tuhle chvíli je potřeba sledovat Evropu a další země. A okolnosti. Kde došlo k prvnímu epicentru nákazy (v Itálii to byla nemocnice, což je samo o sobě zkreslující, pokud chceme znát čísla, která se týkají "běžného" života). Tam to procento nevypadá tak dramaticky (pokud vynechám Írán, ti sami neví, čí jsou). Ředitel WHO navíc říkal, že kdybychom takhle chtěli screenovat chřipku, nebylo by to ani možné. Ale u tohohle tam možnost je a proto to děláme.

odula
3. bře 2020

Jinak trochu toho infa- zdejsi nakazeny je student, ktery se vratil z Italie. Je v nemocnici, ma lehkou formu infekce. 4 dny se pohyboval po meste a bydlel na kolejich. Zadny extra opatreni se nechystaji, skoly se zavirat nebudou (ani zakladni, ani stredni, ani vysoke) - podle autorit je nepravdepodobne, ze by nakazil vetsi mnozstvi lidi, kdyz nevykazoval priznaky (coz jsem si rikala ze je asi trochu blbost, ale vzhledem k tomu briefingu WHO, ktery tu postovala
@werumka, je to odpovidajici).jediný co jsem zaznamenala, je doporuceni dodrzovat hygienicka opatreni, co je (prý) vykoupený, jsou dezinfekční gely. Ale nevím, doma mám, tak jsem zatím nesháněla. 🙂 Jop a ještě - v plátkách, který čtu, jsou ojedinělý články - o holce, která je prepper takže "prepperuje" i na korónu, a jedny mamine, co odmítla poslat dítě do školy (protože má diagnostikovaný nějaký defekt imunity).kdyz do vyhledavace zadam "coronavirus panik sverige" :D :D tak na me vylezou akorat varovani pred všeobecnou panikou. Bulvární aftonbladet napsal "Proč šíří koronavirus paniku? Protože nebezpečí co známe podceňujeme, a ta nová nás děsí" Podtitulek (sezonni chripka zabije kazdorocne az 400 000 lidí). první článek o křečkování potravin ze včerejška, trocha paniky musí být (aftonbladet opět). no a dnes... přikládám foto "prázdných regálů". Celá ta atmosféra je prozatím taková... švédská. :D Na televizi nečumím, tak nevím. Mno - když už tady datluju, možná si to hodím na svůj profil. Ať se to neztratí. A za měsíc to bude třeba zajímavý srovnání ;)

marcicek84
3. bře 2020

@odula hmm tak uz se vykupuje i ve Svedsku?

odula
3. bře 2020

@marcicek84 no, chybí hlavně konzervy v akci :D
jo - a bio 😉

odula
3. bře 2020

@marcicek84 ale nepochybuju ze to taky prijde.

eviicka
3. bře 2020

Tak já třeba u nás (2 obchody krajské město, 1 menší město) žádné zvýšené nákupy a vykoupené regály nezaznamenala, až na sušené droždí, to neměli ani v jednom. Mám doma vždycky pytlík pro jistotu, protože když někdy nemáme cestu do obchodu (na vesnici obchod nemáme), tak raději upeču, než někde jezdit. Tak teď abych si ho pošetřila 🙂 klasických kvasnic ale měli dost.

olusenka
3. bře 2020

@drep paní primářce tedy vůbec nevěřím. A přesvědčuje mě v tom jedna věc. Ona říká, že je v současnosti chřipka nebezpečnější. Ale v Itálii se ze včerejška na dnešek zvedl počet mrtvých z 52 na 79. To mi nepřijde jako že je to zbytečná hysterie a že je chřipka horší. Velká úmrtnost a rychle zvedání se počtu nakažených mě docela děsí.
(Sama patřím do rizikové skupiny hned z více důvodů, i o rodiče se bojím, maminka je po transplantaci.)

merope
4. bře 2020

@drep Jj, zdravotníci to budou mít dost jinak. Ono to bude o konkrétním povolání dané osoby. Vybavuji si, že moje sestra když byla se mnou poprvé na neonatologii podívat se na drobka, tak automaticky roušku na pusu (ač se tam používaly jenom pokud matka mohla dítě nakazit, jiní nachlazení tam přístup neměli) a ještě se divila, že toho máme na ochranu nějak málo 🙂 - prostě plášť, návleky na nohy, umýt ruce mýdlem a dezinfekcí, hledala by tak ještě minimálně čepičku 🙂.

Proto budou zdravotníci říkat, že není potřeba nic navíc - jenom ti, co "znají" běžnou populaci si uvědomí, že to není úplně pravda, že prostě pro běžné lidi to "něco navíc" potřeba je. Já jsem ještě pořád trochu nachlazená (po nemoci) a tak se i doma učím si mýt pravidelně ruce, a to i když jsem ven nešla, prostě po tom smrkání a kašlání a tak. A to i když drobek už to ode mě asi nechytne, protože jsme to měli oba, jenom on už je v pohodě, já pořád trochu pokašlávám (třeba 2x do hodiny).

merope
4. bře 2020

@olusenka Tak ono "být v nemocnici" je momentálně asi docela rizikové - hlavně v Itálii si toho prvního nakaženého 36 hodin přehazovali po nemocnici jak horký brambor ☹.

dura175
4. bře 2020

@olusenka S tou Itálií je to zajímavé, třeba ve srovnání s Koreou, kde je mnohem vyšší počet nakažených a přitom méně úmrtí. No a pak jsem koukala na demografické rozložení obyvatelstva a Itálie má mnohem vyšší počet lidí nad 60 let v populaci (dokonce je to druhý “nejstarší” stát na světě) než právě Korea. Proto je možná tak vysoký počet mrtvých.

dura175
4. bře 2020

Už jsem to psala v minulé diskusi, podle mě tu korona je dávno. Spousta lidí byla v Itálii lyžovat a obecně se normálně cestovalo. Dokud nezačaly prudce stoupat počty nemocných v Itálii, tak se potenciální nachlazení nebo chřipka po návratu nepovažovala za koronu. Já osobně vím o 2 rodinách, co byly v severní Itálii na lyžích a po návratu byli nachlazení/nemocní. Jestli to byla nebo je Covid se už asi nezjistí.

Strana