Náhled do zdravotní dokumentace. Má na to cizí lékař právo?

17. dub 2023

Zdravím, můžu se zeptat je možné, aby cizí lékař měl náhled do mé zdravotní dokumentace? Můj bývalý přítel došel s tím, že jsem byla na interupci, nikdy nikomu jsem to neřekla, tak nechápu, jak to mohl zjistit? Je nějaká možnost, jak to zjistit bez mého vědomí? Děkuji za odpověď

gruyerre
17. dub 2023

Já myslím, že pokud byl zákrok v nemocnici, tak se může podívat kterýkoliv lékař, který tam pracuje, na tvoji zdrav. dokumentaci. Ale nesmí to nikomu roztrubovat.

aarriel
17. dub 2023

A nema pritel kamaradku zdravotni sestricku v nemocnici, kde jsi byla na ty interupci? My se v nemocnici dostaneme na vsechny zdravotni dokumentace a je jedno jaky oddeleni, staci znat rodne cislo, i kdyz ted nevim jestli se dostaneme na gyndu a porodnici 🤔 Ale samozrejme jsme vazany mlcenlivosti.

autor
17. dub 2023

@aarriel To určitě kde jsem byla na interupci nezdá nikoho. Jen jeho matka je zdravotní sestra ale úplně mimo okres, ale dle mého cizí lékař nemůže nahlédnout do karty v nemocnici nebo? Děkuji

autor
17. dub 2023

@gruyerre to určitě může kterýkoliv doktor, co pracuje v té nemocnici, ale on tam nikoho nezná.

jezinkyy
17. dub 2023

Nemocniční systémy mají hlídané přístupy pod přihlašovacími údaji, a pokud pacienta někdo neošetřuje tak se nemá právo dívat do jeho dokumentace. Většinou citlivé údaje (gynekologie, psychiatrie..) bývají i mimo zaměstnance přímo těch oddělení nepřístupná. Pokud myslíš, že tam někdo neoprávněně lezl, můžeš v nemocnici nahlásit podezření na neoprávněný přístup do zdravotnické dokumentace.
Mimo nemocnici se tam nikdo nedostane, leda bys to třeba hlásila u jiné odbornosti, když se tě třeba někde ptali jestli užs byla na nějaké operaci apod..

console
17. dub 2023

Tak ja myslim, ze s jistotou rici Nikoho tam nezna opravdu nemuzes…a treba v nasi nemocnici se do pc muze podivat temer kazdy…a pak uz je to jen na nem, jak to dodrzi s mlcenlivosti

zmrzlinka
17. dub 2023

A nezkouší to na Tebe? Nevymyslel si to a náhodou se trefil?

aarriel
17. dub 2023

@zmrzlinka to me taky napadlo...

jana_zofie
17. dub 2023

U nás je teda přístup na gynekologii a psychiatrii omezen a lézt tam nemůžeme (je třeba přihlašovací údaje lékařů těch oddělení). Na ostatní oddělení vidím (což je ale dáno i povahou práce), ale kdyby se někdo ptal, musím dokázat zdůvodnit proč jsem to potřebovala ke své práci. Takže pokud bych se podívala na někoho, kdo u nás třeba v tu dobu vůbec nebyl, neměl odběr, prostě bych neměla důvod hrabat se mu v kartě, tak mám průser a pravděpodobně vyhazov.

aarriel
17. dub 2023

Jak si muzes byt jista, ze nezna nikoho? Ja se jako brigadnik ockovaciho centra vsude dostanu 😉 jen si nejsem jista tou gyndou, psychiatrie urcite ne. Samozrejme vsechno se "kontroluje" a musis mlcet.

alubif
17. dub 2023

Je to nemocnice od nemocnice, nemocniční informační systém, různý personál má různé pravomoce nahlížet do dokumentace. U nás lékař může nahlížet všude, ALE pokud pacienta neošetřuje, buď klinicky nebo jako diagnostický obor (kdy k popisu nálezu potřebuje znát souvislosti) , nesmí do dokumentace bez svolení pacienta nahlédnout. Každý kdo do dokumentace nahlidne se zaznamená. Bylo už okolo toho spoustu kauz, zvlášť u všelijakých velmi citlivých případů a pak se u soudu řešilo, jak je možné, kolik lidí to vidělo a kolika se to vlastně ve skutečnosti týkalo. Ale hlavní věc je ta, že jakýkoli zdravotnický personál je vázán mlčenlivosti.

autor
18. dub 2023

@aarriel jelikož bydlí úplně mimo danou lokalitu a nezná nikoho v tom okolí to vím 100%, že tam nikoho nezná. Spíš asi zkusil a trefil se si říkám

autor
18. dub 2023

@zmrzlinka Taky mě to napadlo, ale i tak jsem to chtěla ověřit, jestli je to vůbec možné, nejspíš vypadá, že se trefil :/

levandule_k
18. dub 2023

Na VŠ jsem měla spolužáky z různých koutů rebuliky, klidně někoho znát může... je to nějaká doba, kdy jsi tam byla, není možné, že jsi to s někým řešila a už si to nepamatuješ?

autor
20. dub 2023

@levandule_k Nee určitě tady nikoho neznám co se týče tohoto okresu to vím na 100% právě že jsem se s ním o tom nebavila. Vypadá to že to zkusil s trefil se

knuffel
20. dub 2023

Tak důležité asi je, jak se k tomu postavíš. Proč ti to říká? Ať si s informací naloží, jak umí, ale upozorni ho, že pomluva je trestná.
A nakonec se s ním vlastně vůbec nevybavuj, nemusíš reagovat vůbec. 🤷