Sebeuzdravná borelióza. Co si o tom myslíte?

lucka662006
10. črc 2022

Ahoj holky, ráda bych zkonzultovala jednu věc ohledně boreliozy.
Jedná se o závažné onemocnění, které je ale samozřejmě i sebeuzdravné, ne každému se udělá flek, takže o borelioze často nemusíme vědět a přesto se u nás další fáze nerozvinou. Někdy se ale flek vytvoří, jdeme k lékaři, a ten napíše antibiotika. Některý dospělý třeba může mít flek na zádech a nemusí si jej vůbec 14 dní všimnout a pak flek zmizí.
Četla jsem příběhy, že po antibiotikách se příznaky nemoci vrátily (teplota, klouby, fleky).
Nemůže to třeba být tím, že byl antibiotiky oslaben vlastní imunitní systém (známá věc) a proto se nemoc potom vrátila?
Nebylo by tedy lepší možná vyčkat, zda si i v případě skvrny imunitní systém s boreliemi poradí, jak tomu často musí být... ne každému se přeci rozvíjejí další stádia.
Podle internetu mi připadá, že ti, kterým nezbaraly antibiotika, tedy nemoc se jim pak vrátila, na tom byli daleko hůře než ti, kteří se léčili jen přírodně a spolehli se na vlastní imunitní systém. (hometopatika, čínská medicína, různé tinktury apod.)
Jsem hodně na vážkách, zda si mám ty antibiotika vzít, proto by mě zajímal Váš názor.

patypresdevaty
10. črc 2022

No on je totiž problém, že aby se borelióza antibiotiky s jistotou vymlatila, je potřeba je dát alespoň na 6 tydnu. Vetsina doktorů ale stále dává na 3 týdny, poznatky už jsou dnes ale jiné. Proto tu vznikají spousty chroniků.

Jinak si tedy myslím, že ideální je kombinace ATB plus nějaké přírodní léčby (avšak po konzultaci s někým, kdo tomu rozumí, aby se to neovlivnovalo)

patypresdevaty
10. črc 2022

Doporučuji skupinu "Lymska borelióza..." na FB

novamamina
10. črc 2022

Pracuji v laboratoři. Přímo vyrabim diagnostické soupravy pro test borreliozy.
Ze zkušenosti vím, že atb je dobre nasadit. Tělo si sice umí s borelkou poradit, ale pokud se člověk neleci, může se to někdy zvrtnout.

lucka662006
autor
10. črc 2022

@novamamina Co si myslíte o tom, že ATB oslabi vlastní imunitni system a na to právě borelie čekají? Proc se po ATB někdy borelioza vrací? Např. angina se po ATB nevrací, zajímá me vás odborný názor.. Děkuji.

patypresdevaty
10. črc 2022

@lucka662006 no protoze neni prelecena dostatecne. Ona se ve skutecnosti nevrati, proste tam porad je, 3 tydenni cyklus antibiotik nemusi byt vzdy dostatecny (je to pry vzhledem k zivotnimu cyklu borelie - ze tam zustane urcite "stadium", ktere je proti ATB odolne; kdyz se ATB nasadi na dostatecne dlouho, vymlati to s jistotou vse)
Jinak ATB oslabuji, ale naborena imunita se da ruznymi zpusoby zase posilit, nejak to kompenzovat.
A za me porad lepsi brat ATB vice tydnu rovnou, nez pak byt jak nekteri chronici na ATB mnoho mesicu

merope
10. črc 2022

@lucka662006 Pokud váháš, zda antibiotika vzít či nevzít, tak jen dotaz - máš krevní testy, že opravdu máš boreliózu? Nevím, jak je to teď, dříve se rovnou dávaly antibiotika, protože to bylo levnější.

A ano, jsou lidé, co si fleku na zádech nevšimnou nebo to mají od komára - ve druhém stádiu je to pak o hospitalizaci na infekční klinice a tak půl roku až rok rekonvalescenci.

levandule_k
10. črc 2022

Já jsem hodně alternativní, ale boreliózu bych si důkladně přeléčila ATB. Ano, ATB vybijí i ty hodné bakterie ve střevech, takže při léčbě bych konzultovala s lékařem jak a která probiotika brát.

novamamina
10. črc 2022

@lucka662006 atb systém oslabí, ale bakterii zabiji. A pokud se náhodou rozjede onemocnění znovu, je pak na lékaři aby zvážil další léčbu. Samozřejmě je ale potřeba zvolit správná atb. Správně by měl lékař odebrat krev, zjistit v jakém stádiu onemocnění je a dle toho se řídit. Bohužel je běžná praxe, že se dávají atb bez testu. Naštěstí to ale téměř vždy stačí.
Na vašem místě bych si atb nechala dát. Z praxe vím, že protilátky se i po nasazení atb tvoří pěkně a drží dlouho - hodne lidi se bojí, že po nasazení atb nebudou mít protilátky. To ale není pravda. Nicméně jako u každé nemoci - každý člověk je originál a každý reaguje jinak.
A ještě jedna věc, poslední dobou často slyším o neuroborelioze....Takže když to shrnu, nenechala bych si v organismu množit bakterii, když ji v dnešní moderní době umíme velice jednoduše zlikvidovat.

neomenia
10. črc 2022

Aktuální data: správná léčba boreliosy , lege artis, je atb terapie v délce 2 týdny, někteří lékaři stale dávají 3 tydny dle starších doporučení. Delší léčba je obsoletní. Správně přeléčena boreliosa ve stádiu prvním (" flek" neboli erythema migrans) nedává důvod ke kontrolnímu testování protatek, neboť ty se v krvi vyskytují měsíce i léta po prodělání i přes úspěšnou léčbu. Ani v počátku onemocnění (" flek") se při jisté diagnose nedělají laboratorní vyšetření protilátek, tati se dělají jen pri diagnostických rozpacích.
Zdroj informací : www.infekce.cz a další odborná lékařská literatura

Zakladatelko, boreliosa casto určitě je sebeuzdravne onemocnění, ale pokud by se vytvořilo erythema migrans potvrzené lékařem, tak v dnešní době bych raději zvolila dvoutýdenní ATB terapii v kombinaci s probiotiky, než riskovat sice vzácné, ale potenciálně nepříjemné následky. A to říkám jako lékařka, která každá ATB podaná sobě, mým dětem nebo pacientům třikrát zváží, než se pro ně opravdu rozhodne.

lady742
10. črc 2022

Jako zdravotnice radim důkladně přeléčit,může přejít do dalších stadii a dokonce invalidizovat,vím o čem mluvím,mnohokrát jsem s takovým pacientem prácovala,klidně kombinuje s alternativou ,ale ATB bych fakt brala

aarriel
10. črc 2022

@lucka662006 napisu ti vlastni zkusenost. Kdysi v mladi, asi v 16 letech, me neco kouslo, udelal se mi flek, uplne jasne boreliozovy, ale jelikoz ja byla neznala, tak jsem tomu nevenovala pozornost a moje mama taky ne. Prece jenom to nebylo kliste. A pak za rok a neco jsem se probudila s ochrnutym oblicejem, a zacalo kolecko nemocnice, rehabilitace a spoustu vysetreni, nepusteni k maturite a trauma na cely zivot. Vysledek neuroborelioza a za dalsi 2 roky RS, ktera pry mohla vzniknout jako nasledek poskozeni mozku z duvodu neuroboreliozy. Tvrdi jeden lekar v MS centru ale druhy ze pry ne, pak aby si clovek vybral 🤷 nicmene od te doby jsem pres 10 let byla na injekcich, ted roky prasky a oblicej 3x ochrnuty. Takze bych s tim sebeuzdravenim byla hodne opatrna a radsi si vzala ty antibiotika 😉❤️

aneta15
10. črc 2022

@lucka662006 já jsem případ, kdy 3 týdny antibiotik nestačily. Borelioza mi vzala 2 roky života. Takže opravdu to nepodcenit a určitě antibiotika a doléčit to přírodní cestou. Nejhorší je, že v Čechách se na boreliózou moc nevěří. Pokud máš problémy i po 3 týdnech tak máš smůlu. Mě ji můj obvodak chtěl léčit antidepresivy a skončila jsem jako ležák.

jjasmina
11. črc 2022

@lucka662006 určitě léčit a brát antb, malá 2r měla teď boreliozu a ani by mě nenapadlo ji nedat léky

konidana
11. črc 2022

Ja i moje mama jsme meli boreliosu nekolikrat, az by se dalo rict mnohokrat. Flek vzdy prelecen atb a bez následků a bez potizi. Dcera mela neuroboreliosu v 6 letech. Jsem presvedcena, ze to bylo druhe stadium tenkrat nerozpoznane a tedy nelecene boreliozy od velkeho klistete ve vlasech. Nemoc propukla skoro po roce, a to nejspis v dusledku oslabeni organismu velkou namahou na cestovatelske dovolene. Prisli jsme na to po ochrnuti licniho nervu. Byla nutna hospitalizace 6 tydnu, atb do zily a 3 mesice prisny klidovy rezim bez tv , pul roku rekonvalescence. A to se lekari vsichni divili, jak to holka dobre zvládá a rychle se zlepsuje. To fakt nechces. Ber predepsana atb.

nnnadja
11. črc 2022

Ja se lecila skoro 8 tydnu,hospitslizace,ant do zily cca mesic a 2 roky a stale spatny-nepodcenovat! Myslim,kdybych mela atb driv,ne az nejake 3 mes po nakaze,kdy uz to bylo fakt zle,ze by to bylo lepdi. Ted se kazdy rok min jednou prelecuju :(

lucka662006
autor
16. črc 2022

Ahoj holky, děkuju za Vaše příspěvky, ATB jsem si vzala. Dostala jsem Azitromycin na 5 dnů, pak 5 dnů pauza, pak zase 5 dnů. Hodně jsem si o něm načetla na internetu, zůstává ve tkáních, tkaže léčba trvá vlastně 20 dnů. Na první fáze boreliozy je prý vhodný. Cítím se dobře, nemám žádné viditelné příznaky braní atb ani z boreliozy (i když to je zatím případně brzy , vím). K tomu beru různé kapky proti boreliím, snad neva, když tu napíšu, Spirobor a kapky z topolu. Samozřejmě k ATB beru probiotika. Vit C a B. Tak snad ta mrcha odejde. Skrvna mizí, ale docela pomalu. Po ATB budu kapky brát ještě 3 až 6 měsíců a snažit se zdravě jíst. Děkuju za Vaše příspěvky, hodně mi pomohly a jsem rádae, že jsem si ATB vzala.

novamamina
16. črc 2022

@lucka662006 udělala jsi dobře. Určitě budeš v poradku.

amaliaamalia
7. srp 2022

@lucka662006 Zdravim. Ja som taky zamotany pripad. Pred 20 rokmi ustipnitie..cerveny flak..preliecene ATB v trvani 3 tyzdnov.
Pred 8 rokmi znova ustipnitie..cerveny flak ..ziadne ATB/bola som vtedy v zahranici/.
Pred 2 tyzdnami som si dala urobit prizdravotnej prehliadke krvny test aj na Borelie metoda westernblot a cuduj sa svete IGM positiv. 92RE/ml podozrenie na I.fazu...cudme lebo ustipnutie bolo pred 8 rokmi.
IgG 16 RE/ml co poukazuje na prekonanu Boreliozovu infekciu.
Takze si vyber. Moze to byt ze som stale v I.faze lebo sa zdravo stravujem vcitane vsetkeho co borelie neznasaju...cesnak cibula zazvor skorica kurkuma curry atd. Neviem.

Napriek tomu som sa rozhodla pre 3 T ATB liecbu +probiotika a bylinne doplnky lebo to v tele proste nechcem. Som v dobrej kondicii lieky neberem, 57 rokov a nemam ziadne markantne priznaky az na oci..zhorsuju sa. Takze asi sa to mnozi v sklovci oka. Zvazte ATB ..ja som sa pre nich rozhodla aj ked je to len po 3ti v zivote. Vsetko dobre.

novamamina
7. srp 2022

@amaliaamalia IgM u některých lidí mohou přetrvávat i roky

amaliaamalia
8. srp 2022

@novamamina cize by to mohlo aj znamenat ze nemam borelie v tele. Lebo naozaj nemam ziadne tazkosti. Energie na rozdavanie. Stvrty den momentalne beriem ATB. Ale rano som uz zvracala. Myslim ze z ATB. Doxycyclin 1x 200g.
Moje telo nema rado chemiu. Max Aspirin aj to len par krat v roku. Ak budem zajtra rano znovu zvracet po ATB tak to musim ukoncit a zit s tym ze mozno mam a mozna nemam Boreliozu.

novamamina
8. srp 2022

@amaliaamalia no, ono tím že máš prokazene i IgG bych se spíše priklanela k tomu, že tu boreliózu opravdu máš. Ale nejsem lékař. Na tvém místě bych ta atb dobrala, pokud to bude aspoň trochu možné. A za nějaký čas zkus otestovat protilátky znovu.

amaliaamalia
8. srp 2022

@novamamina vrele diky za koment. Pokusim se je dobrat.

amaliaamalia
16. srp 2022

@novamamina momentalne beriem Atb 12 dni. Telo si uz zvyklo vdakabohu😊. Som ale nerozhodna lebo lekarka povedala ze 14 dni staci. Mam k dispozicii spolu 20 tbl doxycitrinu.
Co myslis nemala by som vybrat vsetky... ked uz som tak daleko...pre istotu. Ci 14 ci 20 tbl to uz nehra ziadnu rolu. Beriem dobre probiotika a vyzivove doplnky takze momentsane necitim ze beriem Atb. Dakujem

novamamina
16. srp 2022

@amaliaamalia já ti nevím. Moje dcera má teď taky borelku. Lékař na pohotovosti řekl brát atb 21 dní. Dětská lékařka (které ale věřím, je to stará doktorka, zatím měla se vším pravdu), se zděsila a řekla deset dní. Nakonec jsem je dceri dávala 12dni (dobraly jsme lahvicku). Prý se teď dávají atb na kratší dobu než dřív, že to stačí. Doktorka říkala ať se nebojím, že se určitě všechno zabije. Na delší dobu se prý dávají v dalších stádiích boreliozy. Takže na tvém místě poslechnu lekare.
Ty atb co máš měl i můj partner a měl je jen na 10 dní. A je to už rok a vše je v pohodě.

klokankaviky
14. říj 2022

Ahoj, ráda bych se zeptala. Před časem jsem si našla klíště, níže pod podpažím (přes lem podprsenky). Po čase se mi v tom místě vytvořil flek, jasný a ohraničený (zmizel dřív než jsem stihla dojít k Mudr). Začala mi neskutečná únava, krize, usla bych za chodu, přidaly se i bolesti hlavy. Mudr odebral krev, výsledky byli pozitivní. Vypsal mi PN a poslal mě domů s tím že mám hodně ležet, odpočívat a především pít. Má otázka na Vás zní: léčil Vás někdy Mudr na borelii bez ATB? Prostě mám pocit že žádná léčba neprobíhá a nechci čekat než to přejde do horšího stádia. Děkuji 😊🤗

konidana
14. říj 2022

@klokankaviky určitě bych si došla třeba po 14 dnech (po měsíci) na další testy a hlavně k jinému doktorovi.
Mě tedy teď taky neléčil, ale já krom chvilkového fleku na břiše neměla žádné příznaky (max podzimní únava-už přešla), byla jsem na testech 2x s odstupem, neco tam bylo, porovnal že se to nevyvíjí a dobrý. Ale já už boreliózu několikrát prodělala v minulosti, takže v testech vždy něco vyjde.
Pokud máš nějaké další příznaky , tak určitě konzultaci jinde.

klokankaviky
14. říj 2022

@konidana děkuji za odpověď. Můj obvodní náhle umřel a tak jsem si kartu převedla k jinému Mudr a ten mě teď "léčí". Manžel navrhuje zkusit zavolat na pohotovost, ale když pomyslím jak tam bývají vřelí... Navíc mi začíná nesnesitelná bolest zad, jako by ta záda měla prasknout vejpul. To samé lokty. Mudr sám řekl že zkusíme testy za dva měsíce znovu ale nic víc tak nějak nezmínil.

konidana
14. říj 2022

@klokankaviky zkus kožní, já většinou řeším na různých kožních, ale s těma bolestma pak spíš nějaké infekční odd. v nemocnici? Neurologie? v Praze infekční na Bulovce. Nebo dojdi ještě k jinému obvoďákovi, nejlépe někam do nemocnice.

klokankaviky
14. říj 2022

Děkuji za rady, zkusím obvolat nemocnici a poptat se 😊

levandule_k
14. říj 2022

Známá dostala antibiotika na boreliózu a to nebyla ani tak unavená a nebolela ji hlava ani záda.

Na tu pohotovost zavolej, popiš jim, co se děje a že se omlouváš, ale nevíš jak postupovat. Akorát bych tam brnkla třeba teď, ne ve dvě ráno.

Před lety jsem byla o půl jedenácté večer na traumatologii, váhala jsem, jestli jít nebo čekat do rána. Nakonec jsem šla a byla jsem překvapená, že byli milí a ochotní. (Jsem celkem posera, co se týče doktorů.) Ve výsledku mi nic nebylo, ale nedokázala jsem posoudit, jestli je ta bolest normální nebo ne.