icon

Velké hubnutí matky během kojení

simone5
15. pro 2018

Milé ženy, byla jsem u gynkoložky s tím, že jsem za jeden rok, co syna kojím, šíleně zhubla. Ona se ale na mě podívala, odfrkla si a řekla mi, že ona by moje starosti chtěla mít a tím to u ní haslo. Jenže já mám teď při výšce 163 cm jen 46 kg a zdravě si moc nepřipadám. Co s tím? Máte někdo zkušenost? Snažím se myslet na jídlo a pravidelně jíst, ale moc se mi nedaří. Do toho syna pořád kojím - i v noci - a jako každá matka se takřka nezastavím. Mám strach, abych nehubla dál a neměla pak z toho zdravotní problémy. Pokud jste některá měla podobné problémy, budu ráda za sdílení.

Strana
z2
j.a.n.i
16. pro 2018

@drakenn No, ty mas jeste "den", to je v pohode, me se obcas stava, ze se v noci vzbudim a mam takovy hlad, ze je mi az spatne, to je jeste horsi zlozvyk, co si to telo dovoluje na nej jeste reagovat.

kittyy17
16. pro 2018

163 cm a 46 kg mi nepřijde jako výrazná podvýživa. Mám spoustu kojících kamarádek vyhublych na kost, je to normální. Jedna z nich kojila až do narození druhého dítěte, a potom kojila obě 😁 druhé těhotenství měla jenom to břicho a prsa, a dítě je naprosto zdravé a normálně velké, nijak mu to neublížilo

pejskyne
16. pro 2018

Ahoj, hubla jsem při obou dětech při kojení taky hodně moc. Přibrala jsem v těhotenství vždy tak 15 kilo a ve 3 měsících dítěte už jsem byla hluboko pod původní váhou. Byla to pro mě upřímně řečeno vždycky i část motivace k odstavení (cca v roce), protože jinak bych se snad vykojila do neviditelna. Vždycky se mi chvíli líbilo, že jsem hubená, ale s prsama, ale pak někde okolo BMI 17 už to začalo být nepříjemné - únava, klouby a tak. Některé to tak prostě máme a jde s tím těžko něco dělat. Doporučuju jíst vždycky při kojení, dát si sem tam třeba ten nutridrink. Dbát na to, abys měla dost tuků - smetanové jogurty, oříšky apod.

bayt
16. pro 2018

@klea81 No dobře, tak dítě nemá v noci hlad, ale snad může mít žízeň, ne? Mlíko není jen na jídlo. Plus se chce třeba utěšit, něco špatného se mu zdálo. Evidentně to dítě tu potřebu má, když to noční kojení vyžaduje, jiné dítě ji třeba nemá...

pejskyne
16. pro 2018

@kittyy17 Záleží na tom, jaká váha je pro koho normální. Zažila jsem dost váhových výkyvů a poznala jsem, že mám určitou váhu, na které se cítí moje tělo nejlíp. U mě je to na BMI cca 20, ale u někoho to může být víc nebo míň. Takže se nedá podle čísel moc hodnotit, jak velký problém tahle váha pro zakladatelku může být. Evidentně je jí na ní nepohodlně.
Navíc se nebojí jen o zdraví dítěte, ale i o svoje. Dítě si z nás vycucne, co je potřeba, to jo, ale zdravá máma je taky důležitá.

simone5
autor
16. pro 2018

Díky všem za odpovědi, některé mi opravdu pomohly. Snažím se samozřejmě jíst vyváženě a přiznávám, že ne vždy se mi povede pravidelně jíst. Nicméně zkusím zařadit ty potraviny bohaté na bílkoviny jako je avokádo, oříšky, jogurty apod., to je dobrý nápad a díky za něj. Jinak mé dítě normálně jí a v pohodě vždy prospívalo, já teď spíš řeším sebe, protože ta hubenost mi děla zdravotní problémy - jsem unavená a bolí mě klouby. Netušila jsem, že ty klouby mohou být z toho hubnutí, takže i za to děkuji. Do diskuze ohledně (ne) prospěšnosti kojení v noci se pouštět nebudu. ;)

priefi
16. pro 2018

@simone5 ahoj, mam 175cm, moje klasicka vaha je 58kg. Behem tebu +20kg, z porodky jsem si prinesla uz jen 61kg. Kojenim sla vaha dolu. Po necelem roce kojeni 48kg, coz bylo moje minimum. Takze jo... kojeni takto vystavuje

kittyy17
16. pro 2018

@simone5 neboj a věř přírodě. Kdyby tě hubnutí při kojení ohrožovalo na životě nebo zdraví, přijdeš o mlíko. Prostě, vždycky když se krmí dítě, a nemám na mysli jen kojení, sněz taky něco...

mi35
16. pro 2018

@simone5 Mám to podobně a věřím, že se to spraví, až přestanu kojit. Cítím se trochu lépe, protože dcera uz vícekrat denně jí a kojim méně, ale zatim jsem na tom s vahou porad nic moc (173/50, pred těh. 54). Malá má 10 m., jí dobře, ale MM si pořád dá také rada. Chtela jsem ji kojit do roka, ale uvidim. Berete nějaké vitaminy? Mně trochu pomohl Mamavit. A fakt je třeba jist pravidelně. Promyslet dopředu i svačiny a nachystat si jídlo dopředu do lednice. Nebo si dat upomínku na mobil. Krevní testy u praktického lékaře také dobra věc, ale ja jsem se k tomu jeste nedokopala.

mi35
16. pro 2018

A konkrétní jidla: zařadit smetanove jogurty, máslo, kvalitní oleje, snažit se alespon nekdy o teple večeře, davat si vetsi porce příloh, více kvalitního masa (pokud snesete), jist druhou večeři.

konidana
18. pro 2018

@simone5 Nečetla jsem diskuzi, jen chci sdílet zkušenost kamarádky. Je drobná a syna kojila docela dlouho, určitě rok. Kojením neúnosně zhubla(nevím zda nekecám, ale mohla mít tak asi 160cm/40kg), vyčerpávalo ji to. Nepomohlo jí nic. Až když přestala kojit, tak přestala i hubnout. široké okolí ji docela dlouho muselo přesvědčovat, aby přestala kojit. Nakonec přestlala, ale dostávala se z toho pak fyzicky určitě aspoň rok.

konidana
Autor odpověď smazal
konidana
18. pro 2018

@kittyy17 nesouhlasím, ne vždy to tak musí být, že by žena přišla o mlíko. A výška a váha jsou jen čísla, záleží jak se konkrétní člověk cítí.

kittyy17
18. pro 2018

@konidana zakladatelka řeší, že při kojení příliš zhubla a má strach o své zdraví. neřeší, jak se cítí a jestli se jí to líbí. Mou snahou bylo uklidnit ji

konidana
18. pro 2018

@kittyy17 nepřišlo mi, že se cítí zdravě a v pohodě😉 proto mi přišlo dobré poukázat i druhou stránku, kdy se matka snažila kojit co to šlo a šlo to tak dlouho, dokud se zdravotně nesložila.

priefi
18. pro 2018

@konidana ono je presvedcenou matku tezko ukecat, at prestane. Ja kojila 18m a skoncila jsem, protoze jsem zacala mot kolapsove stavy a sp. Takze souhlas. Mliko se samo jen tak nestopne, myslim, ze to je prehnane tvrzeni, ze kdyz je zle, telo da v prvni rade stopku mliko. Neni to tak.

simone5
autor
18. pro 2018

@konidana Díky za informaci, to jsem ani netušila, že jde. Mně právě zpočátku kojení vůbec nevadilo, naopak. Byla jsem úplně v pohodě. Až teď, co je syn starší, najednou takový sešup ve váze. Já asi nemám problém skončit s kojením, akorát bych ráda, aby to nebylo nějak moc násilné. Nicméně teď poslední dny, jako by syn tušil, že jsem napsala do této diskuze, začal sám omezovat potřebu kojení, tak uvidíme. 🙂 Pokud sám přestane kojení vyžadovat, mně se určitě náramně uleví.

lnk84
18. pro 2018

Já jsem při stejné výšce zhubla až na 43kg. Nepomahalo mi ani pravidelné jidlo..přibrala jsem az když jsem přestala kojit..mám 3 děti a pokaždé to bylo stejné..také jsem se necitila dobře..je důležité brát alespoň nejaké vitamíny, jinak se vám značnou ještě kazit zuby,dělat afty apod..

lnk84
21. pro 2018

@klea81 A jak jste řešila, když děti v noci brečely a dožadovaly se pití?

klea81
21. pro 2018

@lnk84 nebrecely, spaly od 3 měsíců celou noc, za to přes den jedly i po hodině..

lnk84
24. pro 2018

@klea81 Tak to jste měla dobrý 🙂

Strana
z2