Tablet pro tříleté dítě, je to moc brzy?
Doufám, že se o to zase nezvrhne v nějakou agresivní odsuzující diskuzi, ale potřebuju poradit, jestli má smysl pořídit dětský tablet ke třetím narozeninám. Dcera má hraček opravdu spoustu, ne že bychom byli nějací boháči, ale máme širokou rodinu s velkým zájem o vnoučata, takže se vždycky na dárkách domlouváme a dcera dostane co chce, nebo potřebuje. Mám sice ještě spoustu nápadů. co bych jí pořídila, ale nemáme nafukovací byt, takže chci ideálně něco malého, ale hodnotného, s čím si vyhraje. Koukám na vyloženě dětské tablety, nic drahého a luxusního. Chtěla bych aby se naučila chvíli soustředěně pracovat, je hrozně roztěkaná, u ničeho nevydrží. Nemám s tím zkušenost, jsou ty aplikace a hry v dětských tabletech použitelné už pro takhle malé děti?
Co se týče mě,nepořizovala bych.Tříleté dítě si vyhraje jinak a tablet mu do ruky nepatří.Ale jak říkám,můj názor.
@rajecka pokud by jsi chtěla, aby se malá naučila soustředěně si hrát, pak elektroniku určitě ne 😉
těch důvodů je tolik, že ani nevím jestli je vypisovat... tak jen pár zásadních:
- dítě tím omezuje přirozené dětské aktivity jako pohyb a sociální interakce... obojí je na dětech dnes opravdu vidět, jejich motorika a sociální dovednosti se zhoršují
- dítěti se tím omezí představivost, tvořivost a určité kouzlo dětství - všechno má předloženo hotové, stačí zmáčknout knoflík... takže děti pak naopak mají větší potíže se soustředit ve chvíli kdy nemají hotovou zábavu - např. když mají číst nebo tiše sedět a naslouchat někomu jinému kdo se chce o něco podělit apod.....
Tzv. vzdělávací tablety jsou spíš velmi chytrou cestou jak rodičům vytahat peníze z kapes.
A rodičům to samozřejmě vyhovuje, protože dítě nic nechce.
Ta těžší cesta je samozřejmě dítě zaměstnat jinak, tak, aby mu to něco dalo. Např. pomoc v domácnosti, kreslení ale třeba i si spolu jen tak zatancovat (s miminkem v nosítku apod.)....
Z toho co slyším z rodin kde tablet dětem pořídily tak je to všude stejné - děti na něm jsou nebo chtějí být co nejdéle. Z tabletu pak plynule přejdou na telefon nebo smart phone.
Je mi jedno, že mít elektroniku je dneska většinová záležitost.
To co na svojí rodině miluju je ta blízkost. To sdílení. Někdy mě i třeba otravuje to neustálé vyprávění, ukazování výtvorů, vyprávění toho co si děti vymyslely (když zrovna potřebuju dělat něco tzv. "důležitějšího").... ale ve skutečnosti je tohle to proč děti mám...
někdy z legrace říkám, že až mě přestanou bavit tak jim koupím počítač a budu mít volno 😅
děti mám dvě, z toho jedno vydrží u např. televize chvilku, druhé by u ní vydrželo každý den několik hodin, naprosto bez problému, od malička a je úplně jedno jestli ji doma neměl nebo ji měl u babičky celé dny, prostě takový je, někdo k tomu má sklony víc... tu past tam tedy vidím velmi jasně a dokud to nebude vyloženě nutné z nějakého praktického důvodu, tak elektroniku pořizovat nebudeme, protože vím, že v tu chvíli tam kus něčeho dost podstatného ztratím..
na zabavení doporučuju vláčky, puzzle, výtvarné věci (dnes jich je velký výběr), navlékání korálků, modelování z barevného vosku, stříhání atd... však si stačí vzpomenout si co jsme dělaly jako děti my 😉 ono naše genetická výbava nebo psychické potřeby se za posledních 30 let opravdu o tolik nezměnily, jen hodně podléháme marketinku některých firem
@rajecka jinak vřele doporučuju to co tu už padlo - omezit množství hraček, opravdu to zhoršuje soustředění a děti si s nimi ani pak moc nehrají třeba...
je dobré část hraček dát třeba do pytle do sklepa a vytáhnout za pár měsíců (a jinou část zase schovat)... hraček je tak méně (tudíž i méně uklízení) a dítě není zmatené - lehčeji si vybere a lépe se soustředí 😉
v mnoha věcech opravdu stačí selský rozum...
@somalicats já ho dávám na kuchyňský, ten snese vše. Svůj má v naší pokojičkoložnici a tam jsi puzzle a plastelíny - další synova velká vášeň, na kterou jsem zapomněla.
Ja simyslim ze minimalne do 6 let nepatri deti ani k pocitaci ani k tabletu.Je spousta jine zabavy a vyradeni se.
Nehledně na to že neteř chodí na logopedii a doktorka sama řekla že dětí přibývá protože rodiče jim strčí tablet do ruky a vůbec se dítěti nevěnují 😒 😒
jinak z praktického hlediska je pro mě osobně velkou stopkou už to, že by to byla další věc na "dyndání" 🙄
Za mě určitě ne...vlastní dítě zatím čekám, ale mám 8letého brášku, a tablet dostal v 6ti letech a používá ho pouze do auta, letadla atd na delší cesty na pohádky a nějaké hry...Jak píší ostatní, stačí se kolem sebe rozhlédnout a kdekoliv v čekárně nebo někde, když čekám vidím, že rodiče strčí dětem do ruky tablet nebo telefon aby měli klid :/ Bratr má 8 let a nijak nestrádá, přál si playstation dostal ho, ale taky ho využívá např. když prší a přijdou s dětmi k nám a hrají si tam hry - např. volejbal, tenis, atd...ale aby seděl u tabletu to určitě ne a to má 8...ve 3 letech zažíval myslím o dost lepší zážitky než sezení u tabletu, počítače, atd, ale to už je věc rodiny a rodičů aby dítě zabavilo jinak než elektronikou.....A ve 3letech aby mělo dítě VLASTNÍ tablet mi přijde s prominutím opravdu moc :/
@smillingangell my taky chodili na logopedii (syn je bilingvní a dost jsme řešili anglické versus české R) a taky jsme to tam viděla i na nástěnce...
mě vždycky úplně mrazí když jsem s dcerou na gymnastice a rodiče tam sedí na balkoně a mají tam sourozence těch cvičících dětí.... a všechny do jednoho jsou na tabletu nebo smart phonu...
nejvíc se mě to dotýká u holčičky, která má velké potíže s řečí a jeden chlapeček má zase potíže se soustředěním (je to hodně vidět, i moje děti to komentovaly).... a pokaždé, 2x za týden 1,5 hodiny ani od té elektroniky nezvednou oči... a to maminka sedí vedle...
naposledy přišla té holčičce babička, holčička na ni mávla a pak do toho koukaly obě další hodinu...
tohle opravdu nechápu.... 😔babička tam je, ale dítě z toho nic nemá, elektronika je samozřejmě zajímavější...
já mám do supermatky leckdy velmi daleko, ale neumím si představit, že bych svoje děti takhle k té elektronice odložila... miluju když mi sedí na klíně, když si čteme, povídáme, hrajeme třeba nějaké hádanky, lechtám je v tramvaji apod...
vždyť kolik má člověk na ty děti za den čistého času - času kdy se na ně 100 % soustředí a nedělá nic jiného?
možná půl hodiny?
@lu777 SOuhlasím,mám 5ti letého,4letou a roční holčičku.Televizi mjaí zaplou na Večerníček a o víkendu po obědě tak na hodinu,jinak si dost vyhrají s legem,mašinkama,kuchyňkou,malují,pětiletý se snaží už psát.Večer jim řteme před spaním pohádky,v léte jsou na zahradě...nevím ale takhle by mělo vypadat dětství....ale každého věc zkrátka.Nebudu nikomu mluvit do jeho výchovy 😉
jinak minulý rok když měl starší narozeniny (bylo mu 7), tak si pozval 4 kamarády, bylo jim tehdy 6-8 let...
za půlhodiny seděli na gauči a všichni kromě syna měli v ruce tablet nebo smart phone... každý svůj a skoro spolu nemluvili... to by člověk brečel...
a tohle je dneska "normální".... a maminky jsou z toho pak nešťastné, každou chvíli mi nějaká kamarádka říká jak to dítě na tom visí a že se jí to nelíbí... já to nechápu, přece rodič to koupil, tak když se mi nelíbí jak to používá, tak mu to může zabavit, ne? rodič je tam ten usměrňující element, který chápe, že kromě momentální zábavy to má vliv na věci, které jsou důležité pro budoucnost (oči, páteř, pozornost, soc. dovednosti atd.)
mimochodem na té oslavě narozenin jsem elektroniku zabavila, kluci se mohli zbláznit... chvilku se vztekali a pak si asi tři hodiny normálně hráli... však jak si mají jinak vytvářet vztahy? naučit se řešit konflikty apod.?
@rajecka Jinak pro inspiraci třeba naše dnešní dopoledne: Mladá se probrala před osmou, mně to v mém současném stavu přece jen chvíli trvá 😀, sesbírala plyšáky - spí se mnou v posteli, takže se k nám vejde už jen usínáček, plyšový žralok, pes, kterého dostala teď k Vánocům a nějaký sob či co to je. S tou sbírkou šla probudit tatínka, pak jsme dělali snídani, tatínek se chystal do práce, mladá se svlíkla a nechala si pomoct s oblečením. Pak sebrala tatínkovi ručník, rozložila si ho na zem, na něj rozmístila plyšáky s tím, že zvířátka jdou hají, a půl hodiny si je na tom ručníku přeskládávala 🙂. Pak mi sebrala kýbl na prádlo a rovnala si plyšáčky do něj, s ním šla zamávat tatínkovi, když odcházel do práce. Takže skoro hodinu si takhle vyhrála, já jí musela občas pomoct s přerovnáváním. Pak přišly na řadu kostky - chvíli jsme stavěly spolu, pak si je rovnala dle svého, cpala je do tašky, kterou šlohla ze skříně. Zábava na další cca hodinu a půl. A nemusela jsem u toho být celou dobu. Pak mi pomáhala "vařit", hrála si s vkládacím puzzle a po obědě šla spát. Teď chrní, je tu hezky, takže počítám, že odpoledne vypadnem ven a potom dle situace. Každopádně během toho dopoledne jsem stihla v pohodě poklidit v kuchyni po snídani, uvařit a teď jsem zapla myčku a jdu si uvařit Caro a dám si na chvíli oraz.
@rajecka máme klasický dospělácký tablet, starší, kdyby ho děti bouchli o zem a pod. Mají tam hry didaktické i zábavné, puzzle a podobnĚ. Pohádky, vše z internetu, není to tá klasika prodávana pro děti. Syn 5 letý se s ním hraje od 4 let zhruba. Dcera, 2 letá, je schopna taky se pohrát, podívat na pohádku, ale většinu her, ani puzzle ještě nedá. Já bych počkala
Osobně si myslím, že je brzo na tablet. Na základě určitých informací se domnívám, že to ubíjí kritické myšlení a jakous takous vlastní kreativitu. Je pravda, že se to nedá generalizovat a aplikovat na každý děcko 🙂 Za mě jsou mnohem lepší věci, co dítěti dát, než nástroj na ubíjení času. 🙂 Ale je to každýho věc, že ano.
Tak u nás mám tablet já,a půjčuju dětem 5,5 a necelé 4 roky. Mám tam pár her,pexeso,starani o kocoura,dá se pustit youtoube.. Používám to hlavně když potřebuju něco udělat a vědět že dítě nedělá žádnou blbinu.
@lu777 - přesně z tohohle důvodu jsem zatím i u našeho téměř 8letého zavrhla jak tablet, tak vlastní televizi v pokojíčku....nehodlám se pak pořád dohadovat, jak často a kolik času u toho může být apod....když to nemá, tak se zabaví taky a daleko smysluplněji.....počítač máme doma taky jen jeden, stejně jako televizi....vždycky se o to nějak podělíme....to jako zase ne, že by nekoukal třeba na TV vůbec, kouká celkem dost, ale pak to prostě vypneme nebo přepneme, protože máme něco zase my....a s PC to samé.....ale on o něj zatím stejně moc zájem nemá....radši něco maluje nebo tvoří a nebo si hraje.....
Za mě tablet teda ne, děti by si měli hrát s kostičkami, přebalovat panenky, jezdit s vláčkami, stavět koleje, ale určitě ne sedět a koukat do tabletu. nakoupila bych spíše knížky, my od mala čteme mám děti 3 a 5 roku staré a oni sami si vezmou knížku a vždycky jeden z nich jako čte 🙂 , ale je na tom strašně pěkné sledovat, jak dokážou dlouho povídat, co z obrázku vypozorují, na tablet je ve třech letech ještě brzo, můj názor
@krystalka to je jako např. s dětským pokojíkem.. naše děti ho nemají moc velký a kdybysme udělali obr rošádu, tak by asi mohli mít každý svůj... na druhou stranu oni zrovna jsou takoví, že se těžko domlouvají, takže u nich je to přesně o tom sdílet ten prostor a naučit se to vykomunikovat.... 🙂
já vidím jak to letí, najednou je staršímu 8 let (za dva týdny) a dávám tomu tak 2 roky než začne prepuberta... pak už ten vztah bude jiný, rodiče už nebudou středem vesmíru a upřímně, já si je chci - po vší té dřině a že mi kolikrát dali opravdu zabrat z nejrůznějších důvodů - užít 😵
jinak tv máme pár let (do asi čtyř let staršího jsme neměli ani tu) a úplně to stačí...
tam mi hlavně vyhovuje, že občas i starší mrkne do programu o víkendu ráno (kdy má povoleno si ji jeden den o víkendu ráno pustit, protože vstává velmi brzo a budí všechny)... miluju když zahlásí "nic tam nedávají"... a je to! jde si hledat vlastní zábavu....
mimochodem si myslím, že když se děti nudí, tak je to taky v pořádku.. i to je dobrá zkušenost.. život není vždycky zábavný a na poradě v práci pak taky nemůžu sledovat zábavná videa, když čekám až se kolega vyjádří k něčemu co se mě třeba ani vůbec netýká....
myslím, že na 1. stupni je televize až dost....
jinak mě už ani nebaví děti nějak zabavovat, jsou starší tak ať se snaží, občas jim řeknu ať si najdou nějakou práci nebo ať se podívají co je potřeba udělat nebo ať sami přijdou s návrhem.....
ono je to nudění se celé způsobeno tím, že děti jsou zavřené v bytě... já vyrostla na vesnici a tam prostě když jsem se nudila tak mi dali práci 😀 a nebo jsem šla ven a bylo 🙂
v bytě je to takové nepřirozené dokud dítě nemůže samo ven, což ve velkém městě není hned tak...
Ve 3 letech tablet?? Tak to buď je to děcko moc rozmazlené a má takové rodiče co strčí děcku tablet a podobné hračky aby měli od něj klid a nebo neví co s penězi.. Tablet nejdřív na základní škole dřív ani prd.. Já sama dostala telefon až v páté třídě. Počítač až jsem šla do 8 třídy. Je spousta lepších hraček pro děti než elektronika a taky je lepší když je dítko i venku ne doma u počítače, za mě teda určitě ne!! Zase pravda ta, že znám jednu holčičku, co se díky tabletu naučila hezky anglicky ve 3 letech. Ale já jsem proti.. Nejlíp musí rodiče vědět zda ano nebo ne..!!
@somalicats - taky celkem bojujeme s prostorem, syn má sice svůj vlastní pokojíček, ale nahoře v patře a sám tam nechce být ani teď v 8 letech, nebo jen chvíli....ale odmalička byl s vodovkami, temperami, lepidly, modelínou apod. v kuchyni u velkého stolu, má tam rostoucí židli....a pak měl malou židličku v obýváku u konferenčního stolku - tam si taky maloval, stříhal apod., ale nebrali jsme tam ty věci, které by mohl vylít nebo rozpatlat na koberec....s těmi jsme pracovali v kuchyni, tam je lino......
Záleží na Vás, ale pokud zatím sama neprojevuje zájem o takové věci (nepujcije si vas telefon apod) tak bych asi neporizovala.. Jinak, ale proti tabletum u deti nic nemam..
Máme iPad i několik tabletu... Dokonce ho používá i 20 měsíců starý klucina, má problém s okem nosí brýle a okluzor a byl nám doporučen centrem raně péče pro zrakově postižené jako jeden z prostředků jak stimulovat zrak, nevidím na tom nic špatného pokud u toho dítě nesedí x dlouhou dobu
@martinkamoj a to opravdu nemáme děti rozmazlené a venujeme se jim docela hodně, hraček různých máme taky
Moje 8 léta už má rok svůj telefon, od té doby co začala chodit do školy, pokud chce chodit sama ať mám přehled
A to bys koukala s jakou gracii s tím ty děti umí🙂
@martinkamoj neumím si vysvětlit, jak se dokáže dítě naučit anglicky díky tabletu. Prosím specifikujte mi to, nakolik pokud máte na mysli pár slov, beru, pokud máte na mysli plynule mluvit, tak pak zbytečně cpu peníze do mého 5 letého syna, který se rozmluvil díky pravidelné docházce do soukromé školky k rod. mluvčímu. Prosím, když se to dítě naučilo díky tabletu anglicky, já chci znát značku a metodu 🙂 😝
Ono holky jak se zakazuje tím tuplem to ty děti chtějí🙂 naše mají i televizi v pokoji, mají dovoleno určitou dobu vše...a není.žádný problém s tím že by se vztekaly nebo rvaly že chtějí to nebo tamto
Venku jsou často, máme barák, doma tvoří, kreslí , modelují.ale i používají iPad a televizi...vše s mírou🙂
Ano, tříletému dítěti tablet nedávám. Čím později, tím lépe.
Mobil - padlo - jsme dostali v 15, ale i zpetne, kdyz se podivam, ve 3 letech jsem fakt nemela rozum zadny, takze zastavam nazor, ze kdo da, nevi, co s penezi, nebo chce mit od ditete pokoj a pak se bude divit. Mne se nelibi ani ty pocitacove hry, takze to bude u nas doma docela problem, samozrejme pokud jde o ty vzdelavaci, tak super, ale ne strilecky apod.
Moji kluci maji oba tablety starsi ma 8a ma ho tak 2roky a mladsi bude mit 4roky a zavidel mu tak uz tak rok ma taky a pohoda

@kulatakosticka No, u nás je trochu problém s místem - mladší má svůj stoleček v pracovně, u kterého se jí dobře sedí, když si prohlíží knížky, nebo zkouší pastelky apod., jenže tam je koberec a už tak ho od doby, co se narodila, čistím tak 4x do roka (a muž je na něj strašně háklivej), stoleček už není kam jinam přemístit - v kuchyni bych se nehla a v obýváku už taky ne. Jestli budeme mít štěstí s novým bytem, tak tam už se vodovek tolik bát nebudu.