Nosítko - je to nutné lzo?
Ahoj maminky,
chtela jsem s Vami prodiskutovat tema noseni deti. V posledni dobe se celkem tohle noseni rozmohlo, hlavne to 'ergonomicke' noseni a vlastne ani nerozumim tomu proc.
Ja osobne mela doma manduku, šátek a ringsling, jakozto prvorodicka vsechny zbytecnosti a nezbytnosti. Vyuzila jsem pouze 2x manduku, ale ze by mi to nejak usnadnilo praci se rici neda. Mnihem efektivnejsi mi prislo maleho uspat a pak si praci udelat. Totez mi prislo pohodlnejsi na prochazkach. V obchode jsem si davala veci do kosiku a divala jsem se na pani ktera mela mimco brecici na dobe a plne ruce zbizi, tak si rikam je to opravdu takovy pomocnik? Neni lepsi najit jiny zpusob? Rikam si, ze kontaktu ma matka s ditetem az az, zejmena pri kojeni.
Ptam se hlavne proto, , abych trichu pochopila smysl tohoto trendu a treba jej i do budoucna dokazala ocenit, ale zatim mi to neni vubec jasne.
@ttm vsak ja ctu text jako celek a jsem tu id zacatku debaty. Nechci se handrkovat o to, co je lepsi, protoze to nejde objektivne zhodnotit. Kazdemu diteti vyhovuje neco jineho. Nejsme ve pri.
Nosit mě naučilo moje nesnesitelně uřvaný mimino! Druhý jsem už nosila jen když to bylo praktičtější pro mě, doma vůbec, venku taky málo.. no když má někdo pohodový mimčo, těžko se mu chápe.. A teda v MHD a ve vlaku byl šátek nebo nosítko nedocenitelný pomocník, za dvě děti jsem se veřejnou dopravu s kočárkem nenaučila používat.. U druhýho jsem začala řídit, tak jsem už nepotřebovala dopravu a ani moc nosítko
Osobne mi prijde strasne absurdni predstava, ze "nekdo nosi, protoze je to trendy." Za mne je nositko neocenitelna pomucka. Zacala jsem s nim z nouze, kdyz syn v pulroce zacal totalne bojkotovat kocarek. Jen do nej dosedl, dostal hystericky zachvat. Naopak v nositku prakticky okamzite usnul.
A mne nositko dalo novou svobodu. Chodila jsem na nekolikahodinove prochazky terenem, kterym by kocarek neprolezl, prochazela se po lese, splhala po skalach... K tomu jsem mohla poslouchat podcasty, protoze jsem mela dokonaly prehled, jak mi syn funi na hrudi. Nemuzu rict, ze bych si materskou vzdycky uplne uzivala, ale se synem v nositku jsem si pripadala nekolik hodin denne opravdu skoro jako na dovolene.
Samozrejme, ne vzdy to bylo idylicke - pamatuju si jak jsem sla z nakupu, syn v nositku 9kg, batoh s nakupem 12 kg, taska s nakupem 3 kg. Spadly mi klice na zem, ja si pro ne drepla a uz jsem nebyla schopna se postavit zpet na nohy. :D
Ted uz vzal syn kocarek na milost, tak ho s nositkem stridam, podle toho co mi prijde vyhodnejsi vzhledem k terenu/bezbarierovost/delce/dalsim zavazadlum. Prijde mi to jako super alternativa ke kocarkum a pokud jsi "nepochopila smysl tohoto trendu", tak nejspis jen proto, ze jsi ho poradne nevyzkousela.
A mně to přijde i strašně hezké a přirozené, mít to malé dítko takhle u sebe, jako takové pokračování toho, když předtím bylo ve mně (s výhodou, že teď už ho na sobě může mít i někdo jiný 😂 ). Že to pak není takový šokový přechod z mateřského lůna do volného prostoru. A to teda jsem dost racionální a těhotenství ani ženství obecně nijak hlouběji přírodně-filozoficky neprožívám, ale tohle mi přijde jako úplně základní sycení potřeb mimina.
@ttm já myslím, že se víceméně shodnem, pohoda. Jen prostě některé příspěvky zde to zbytečně vyhrocují. Hlavní je spokojené dítě. Ale když má někdo potřebu hlásat všeobecné pravdy, já mám potřebu se ozvat. 🙂
A to kontaktní rodičovství - byla bych hrozně ráda, kdyby se pod tím nemyslelo jen nošení, spaní s rodiči atd. Ale proč tedy spousta příspěvků zde obsahuje větu " praktikujeme kontaktní rodičovství...." Vždyť to je úplně normální, že rodiče se snaží reagovat na potřeby dítěte, tak proč toto zdůrazňování???
Jenže problém spokojenýho dítěte je v tom, že ne vždy dítě, co neřve, je spokojený. Některý děti si o to, co chtěj, umí říct důrazněji. Tím nechci říct, že mám patent na vědomost, co konkrétní dítě chce. Ale to je pro mě v tomhle celým ten háček. Co když dítě mlčí, ale v jádru je frustrovaný :D ??Kontaktem se asi nic zkazit nedá, ale nekontaktem hodně.
A jinak teda jeste zakladatelce, musim rict, ze tvuj uvodni prispevek me neskutecne pobavil, hlavne ta pasaz, ze “mnohem efektivnejsi je dite uspat a pak si tu praci udelat.” Nenapadlo te @terka2018 ze jsou treba deti, u kterych to nejde, zvlaste v tom novorozeneckem veku, protoze jsou bez asistence do dvou minut vzhuru?😅 To je jak ptat se, proc nekteri lidi chodi o berlich, ty prece chodis bez nich a prijde ti to mnohem efektivnejsi a pohodlnejsi🤷♀️ Naprosta vetsina maminek rada necha spinkat dite v kosiku nebo postylce, kdyz ji tam spi, ale holt ne kazdy takove dite ma.
@dora13 jsem rada, ze te to pobavilo, nicmene jsem asi takova. 🙂 Neverim na takove veci, jakoze kazde druhe dite trpi ADHD, ze slov jako hodne kontaktni miminko je mi trochu do smichu. Nevadi mi noseni deti, vadi mi pouze jeho vnucovani. Miminko musi zacit verit okolnimu svetu, malej usina sam v postylce, pokud byly vsechny jeho potreby splneny usnul bez problemu. Naopak si rikam jesi maminkya na sebe neusily bic s neustalym permanentním nosenim, ikdyz to je pouze muj nazor 🙂 kazdy at to dela tak jak to vyhovuje. Spokojena maminka = spokojene miminkoa.
@bayt to fakt vážně myslíš, že nefunguje mateřská intuice a matka nepozná, jestli je její dítě opravdu spokojené nebo natolik frustrované, že jen vypadá jako spokojené? Já chápu, že někdo má náročné a uřvané dítě. Pokud nošení zabírá a dítě je spokojené, je to super. Proč ale taková matka nechápe, že můžou existovat děti (a rozhodně jich není menšina), které prostě takové nároky nemají a nejen že se spokojeně tváří, ale opravdu spokojené jsou? Možná jsou si svou maminkou natolik jisté, že jim stačí její blízká přítomnost a nemusí jí 24 hodin denně viset na krku 🙂. A druhá věc : copak kontakt je záležitostí jen nošení a společného spaní? Život i výchova jsou mnohem rozmanitější 🙂
@terka2018 proc do toho proboha pletes ADHD, co to s tim ma spolecneho?
A jinak, vis, ony si maminky, co maji jedno nenarocny dite, strasne rady za to prirazuji zasluhy, jak je to jejich uspech, protoze jsou klidny, milujici, rezim, whatever. A pak se jim obcas narodi druhy dite, ktere je velmi vyvede z omylu. Takovou jednu kamosku mam, prvni dite jak ze sna, furt jen spal nebo koukal a taky porad hazela ramena, jak je to jejim skvelym pristupem. No ted ma druhy a je dost prekvapena, bo chlapecek neodlozitelny, spi jen na ni a hodne place.
Bud rada, ze mas klidny decko, kazdy takovy stesti nema — moje deti, ac byly jejich potreby splneny, tak v postylce proste do jisteho veku rvaly jako tur🤷♀️ Nikdo ti noseni nevnucuje, pokud ti dite spi klidne v postylce, je to v poradku, vsechny takove ale nejsou — proto me tvuj prispevek prekvapil, to je totiz silene sokujici, ze kazde dite je jine!
Holky, ze vas to jeste bavi. Vzdyt vlastne vsechny rikate to same. Z kazdeho prispevku vyplyva, ze cilem je spokojene dite. Jen ta cesta je k tomu u kazde jina. Neni treba se obhajovat, delejte to tak, jak citite. Vsechny 🙂 Vzdyt nikdo neni horsi ci lepsi, pokud nosi/vozi.
Tyhle debaty jsou vlastne vesmes o nicem... Bez urazky 🙂
@treasurka Ja musim rict, ze rvouci deti v satku vidam tez velmi casto a v lete mi jich bylo fakt lito. Co dite v satku, totalne rudy, vlasky zpoceny..brrr, predstava ze se takhle potim na necim tele..:o mozna to neco mit do sebe bude, ale tak do 3-mesicu, nosit vetsi deti mi prijde takovy svazujici doslova 🙂 ale nikoho neodsuzuju, at si to kazdy dela jak chce, je to proste muj pohlednazor na vec 🙂
@luciklim to je duvod, proc jsem v lete mela manduku ve skrini. Kdyz jsem si predstavila, ze si v tech ctyricitkach na sebe jeste placnu novorozence, bylo mi mdlo. Ale zas satek vic saje a je to bavlna, takze to asi neni tak hrozne jako nositko.
@luciklim V létě u nás byla na návštěvě kamarádka s 10měsíčním chlapečkem. Po obědě kamarádka že ho dá spát. řvoucího a vzpouzejícího se ho narvala do šátku. Samozřejmě v tom vedru, bylo přes 35 stupňů, se to dítěti nelíbilo, ale nakonec se chuďátko uřval ke spánku. Říkám kamarádce, že vynesu ven postýlku, dáme ji do stínu pod stromy, tam ho může položit a bude se mu hezky spát. Ne, ona ho prostě za každou cenu musí mít v šátku. Samozřejmě kluk byl za chvíli vzhůru a pokračoval v nespokojeném řevu.
Jako věřím, že nošení může být fajn, ale chce to taky používat rozum.
@dora13 z tveho psani mi prijdes trochu nevyrovnana, na nikoho tu neutocim, ale ty na me ano. Nemam potřebu se hadat, vim ze vsechno ma sve pro a proti a kazde miminko original. Chtela jsem jen ze zkusenostise ostatnich zjistit opodstatneni noseni, co jim to prineslo apod. 🙂

@dora13 ja som nepovedala ze klokanmky su zdrave, sama mam ergo nositko, len mi vadi dnesny svetonazor supermatiek, ze vsetko co je na generacii nasej zle je zla vychova a oni robia vsetko skvelo a najzdravsie. To bude sranda o 20 rokov ked budu tieto supermatky od dalsej generacie pocuvat, co podlozene lekarsky sme my robili zle. 😁 dnesne matky maju fakt patent na rozum 🤦🤦