icon

Nosítko - je to nutné lzo?

terka2018
6. únor 2019

Ahoj maminky,

chtela jsem s Vami prodiskutovat tema noseni deti. V posledni dobe se celkem tohle noseni rozmohlo, hlavne to 'ergonomicke' noseni a vlastne ani nerozumim tomu proc.
Ja osobne mela doma manduku, šátek a ringsling, jakozto prvorodicka vsechny zbytecnosti a nezbytnosti. Vyuzila jsem pouze 2x manduku, ale ze by mi to nejak usnadnilo praci se rici neda. Mnihem efektivnejsi mi prislo maleho uspat a pak si praci udelat. Totez mi prislo pohodlnejsi na prochazkach. V obchode jsem si davala veci do kosiku a divala jsem se na pani ktera mela mimco brecici na dobe a plne ruce zbizi, tak si rikam je to opravdu takovy pomocnik? Neni lepsi najit jiny zpusob? Rikam si, ze kontaktu ma matka s ditetem az az, zejmena pri kojeni.

Ptam se hlavne proto, , abych trichu pochopila smysl tohoto trendu a treba jej i do budoucna dokazala ocenit, ale zatim mi to neni vubec jasne.

ponoskova
7. únor 2019

@irena1111 Dobře, minimálně ale do 3 měsíců neumí dítě ležet na rovné ploše 😉 toť další věc a pak, šátkování není na 24 hodin denně a většinu času v šátku mimčo prospí, větší dítě pozoruje, ale není uvázané celý den 🙂 takže o zkoumání a rozvíjení motoriky určitě ochuzené není.

ponoskova
7. únor 2019

@irena1111 A navíc, dítě v šátku zapojuje svalstvo, které na zemi opravdu nezapojí, dítě nošené v šátku se třeba nemusí dávat moc na bříško, aby páslo, protože v nosítku je krční svalstvo více zapojené 🙂

dora13
7. únor 2019

@terka2018 😂😂😂 dik moc za rozbor, pani psycholozko😀 ale uz je mi to jasny — nemam potrebu se hadat a chapu, ze kazde miminko ma sve potreby, a proto jsem zalozila vlakno na tema “proc by nekdo mel nosit dite v satku?🤔”
No, radsi koncim, na tuto debatu jsem asi opravdu ponekud nevyrovnana, jeste porad mi vrta hlavou souvislost mezi ADHD a miminkem, ktery potrebuje nosit😅

jenny91
7. únor 2019

@terka2018 No teď mi připadá, že se řadíš mezi takové ty šťastlivce, co mají hodné a klidné miminko a vysvětlují to tím, že spokojená maminka, spokojené miminko atd. Nechápu, proč to kdo dělá jinak, když mě to takhle funguje... Než se synek narodil, měla jsem podobný přístup. Počítala jsem teda s tím, že ho budu nosit, mít furt u sebe a všechno, prostě aby byl spokojený... A bum! První tři měsíce jsme prostě měli uřvaný, a i kdybych se na hlavu stavěla, každý den tam prostě byl nějaký řev aspoň hodinu v kuse, kdy nezabíralo nic. (Ani to nošení.) Kdyby to tak nebylo, možná bych taky stejně jako ty tvrdila, že to bylo mým přístupem, že já na ubrečené děti nevěřím a že proto mě to nepotkalo. Jak už ti psal někdo výše, jako by ses divila jinému člověku, že používá berle 🙂 Zkus se na to podívat z pohledu, že bys opravdu dělala vše tak, jak jsi to dělala, a to dítko přesto plakalo. (Já třeba ještě v roce stále synka uspávám u kojení, protože jedinou alternativou je prostě dlouhý a hlasitý řev. Taky bych to brala, kdyby mi usínal sám v postýlce, jenže to u nás prostě nejde.)

terka2018
autor
7. únor 2019

@dora13 neni zac 🙂 vidim, ze jsi smysl tehle diskuze moc nepochopila, ale dekuji ti za tve vycerpavajici odpovedi.

dora13
7. únor 2019

@terka2018 🤦🏼‍♀️

terka2018
autor
7. únor 2019

@jenny91 to nebylo myšleno spatne, jen sen nevedela ze se nekdy setkam s tim, ze budu brana za nepochopitelnou mamu, kdyz nepouzivam nositko a venku mam proste jen kocar 🙂

jipe
7. únor 2019

1. dítě - nosila jsem, když jsem potřebovala překonávat bariéry (schody, mhd, výlety, terén,..), doma jsem jeden čas v nosítku uspávala a pak vyklopila spící dítě do postele, v postýlce mi byl v tu dobu schopen skákat tři hodiny po hlavě a nespat, později jsem nosítko brala, když už venku začínal chodit, táhnout prázdný kočár a nahánět tapající dítě mi nevyhovovalo a nést ho domů na ruce, když už nechtěl chodit taky ne
2. dítě - nosím častěji, bariér se starším máme víc, doma potřebuju uspat rychle, ne se hodinu handrkovat v postýlce, takže chvilku v nosítku, pak odkládám do postele, každý den nosím do/ze školky, protože nést dítě do sklepa ze 3. patra, nacpat do kočáru, 5 minut do školky, vyndat z kočáru (do šatny nesmí), mít dítě na ruce, pomáhat staršímu převléct, nacpat do kočáru, 5 minut domů, do sklepa, po schodech nahoru - ne díky, využila jsem např. při pečení vánočního cukroví, starší chtěl péct, malá nechtěla spát, tak šup s ní na záda a makali jsem
Kočárek používám běžně na procházky odnikud nikam,na nákupy (to se mi nechce táhnout do kopce dítě na břiše a nákup na zádech), i na výlety, kde 100 % vím, že pohodlně projedu (ale to beru nosítko pod kočár pro případ potřeby).
Za mě je nošení užitečná pomoc v případě potřeby a moje dítě se teda při nošení rozčiluje podstatně méně často než v kočárku (ne že vůbec, ale nenapadá mě situace, kdy by nespokojenost na těle vyřešil kočár). A do určité váhy jsem si miminko na těle dost užívala 🙂 JInak vedra mi se šátkem až tak nevadily, z kočárku jsem tahala dítko taky úplně zpocené, spíš ta ochrana před sluníčkem byla horší

irena1111
7. únor 2019

@ponoskova no vidíš a já si zase myslím že je lépe dítěti na zemi na bříšku, tam si může hrát, pozorovat, snažit se dosáhnout na hračky atd. Že dítě neumí ležet na rovné ploše do 3 měsíců se lehce vyřeší zavinovačkou nebo měkou podložkou a ano je fakt že nikdo nešátkuje 214 hodin denně ale jsou maminy, které dítko nosí i několik hodin každý den a to dle mě prostě zdravé není. Jak už jsem psala, dovedu to pochopit na výlet kdy se nedá s kočárkem dostat nebo do MHD ale nenapadá mě jediný rozumný důvod proč nosit dítě doma nebo venku kde je terén pro kočárek v pohodě

irena1111
7. únor 2019

@ponoskova mělo tam být samozřejmě 24 hodin denně

jipe
7. únor 2019

@irena1111 rozumný důvod - uklidní to uřvané dítě 🙂 Asi raději dítě poneseš i po rovince, než abys ho nechalařvát v kočáře (nesla jsem jednou dceru na ruce asi půl kiláku domů a nikdy víc :D )

bayt
7. únor 2019

@jajulin Samozřejmě, že to je mnohem rozmanitější. Ale jo, myslím si, že to matka poznat vždycky nemusí.

@terka2018 Z hlediska psychologické teorie dítě získává pocit bezpečí skrze saturaci svých potřeb matkou - potřeby jsou: jídlo, fyzický kontakt, stabilní vyrovnaná psychika, láska. Fyzický kontakt je důležitější než potřeba jídla. Byly na to dělány i zajímavé experimenty. Samozřejmě můžu kočárkovat, ale pak musím tu potřebu něčím jiným zase vynahradit.

@ttm Tak to si opravdu nemyslím, že to je hloupost. Je dost týraných dětí, který jsou spíš zakřiknutý a jsou apatické. Tím nechci říct, ať se toho někdo nechytí, že dítě v kočárku je týrané.

ponoskova
7. únor 2019

@irena1111 Vaše děti museli být opravdu zlaté, pochopte, že existují i neodložitelné děti, které pozornost vyžadují, mám vařit a nechat dítě řvát v postýlce? Určitě ne. Mám jít ven a nechat dítě řvát v kočáře když tam nechce být? Ne, navážu, do minuty spí a já spokojeně můžu procházkovat 😉

irena1111
7. únor 2019

@ponoskova ano moje děti byly a jsou v pohodě, občas brečely jako každé dítě ale buď jsem je měla chvilku v náručí a nebo byly v postýlce nebo na hrací podložce. Venku jsme jezdili jen s kočárkem a později s golfkama a cca od 18 měsíců chodily obě děti všude po svých.
Pokud vy raději šátkujete, je to samozřejmě vaše volba a já vám jí neberu jen mi vadí názory že jedině nošení a šátkování je to správné a vše ostatní je špatně

jipe
7. únor 2019

ono i záleží na životním stylu, my jsme celkem turisti a asi bych nezvládla nechat se omezovat tím, kde projede kočár, dojde dítě 🙂 (Takové Prachovské skály či různé zříceniny hradů se s kočárkem fakt nedají)

no_title
7. únor 2019

Tak jo ženské, zpřísnila jsem pravidla, tak zvlášť vy, vášnivější diskutérky, prosím přečtěte si:

https://www.modrykonik.cz/forum/topic/info/na-n...

A pokud jde o používání klokánek a obhajování typu "Taky jsme v tom byli a nic nám není", budu zlá máma 😀 Existuje spousta průzkumů na lékařských fakultách i jinde. Stačí zadat do google "neergonomické nošení výzkum" a najdete spoustu zajímavých materiálů.
Ve zkratce, proč neergo nošení ani doporučovat nemůžu je zde: http://branakdetem.blogspot.com/2015/09/proc-ne...
O tom zda nosit nebo ne, to je věc názoru, ale pokud jde o něco, co poškozuje zdraví dítěte a je to už prokázáno, tak tady opravdu prostor pro debatu není.

no_title
7. únor 2019

Našla jsem ještě vyjádření přímo lékaře, k těm neeorgo nosítkům tam píše ke konci:
https://rischino-nositka.cz/odborni-garanti/

ponoskova
7. únor 2019

@no_title To sem potřebovala! Děkuji 😉

ah1234
7. únor 2019

@no_title takze de facto kto nema rovnaky nazor ako ty, nemoze diskutovat 🤦. A to teda sa cudujem ze este nie som na vozicku za to vsetko zle co mi rodicia robili podla teba 😂

sudylichozrout
7. únor 2019

@no_title prijde mi, ze jsi to trochu pretapla. Tohle byl verejny dotaz na foru, nejde o diskuzni, tebou zalozenou skupinu. Mimochodem, proc chces mazat lidi, kteri rikaji, ze zazili neco jako deti a nic jim neni? Ja chapu, ze se mazou vulgarity, ale z tohoto citim tvoje osobni zaujeti, cili nestrannost. Coz je u moderatora diskuzi chybou. Ber to jako nazor cloveka, ktery je od fochu.

jajulin
7. únor 2019

@no_title ty jo, diskuzi sleduji od začátku, ale nevšimla jsem si, že by se vůbec týkala ergo x neergo nošení.

sudylichozrout
7. únor 2019

@sudylichozrout *) cili chybi nestrannost.

no_title
7. únor 2019

@jajulin jedna slovenka obhajuje klokánky, to bylo k ní 😉

codal
7. únor 2019

Myslím si,že je strašně důležité vnímat potřeby svého dítěte. První dcera byla neodlozitelna už od narození,v kočárku během pár minut plakala,na zádech odmítala ležet (spala jen na bříšku), pod hrazdičkou si vydržela hrát sotva pár minut.Bez šátku bychom se zbláznily obě. Teď ta mladší v kočárku krásně spi, pod hrazdičkou vydrží opravdu dlouho, takže je nošená mnohem méně, šátek využívám hlavně,když začne být mrzuta nebo ji bolí bříško, jinak ji nechávám klidně ležet. Ona navíc v šátku nevydrží zdaleka tak dlouho jako ta starší, po půl hodině už se zlobí. Tak to prostě je,každá to měla jinak a já to dělám tak jak jim to vyhovuje. Jsem ráda,že i ta mladší se ráda ponosi,protože to mám ráda,ale nenutila bych ji to,stejně jako jsem tu starší nenutila být v kočárku,kdyz plakala,i když mi hodně lidí říkalo,že si zvykne. Nechci,aby me dítě zbytečně plakalo a tak se mu přizpůsobím.

terka2018
autor
7. únor 2019

Tak tomuhle zcela nerozumím. Proč by všichni museli zastávat názor, že ergo nosítka jsou nej? Snad od toho jsou veřejná fóra, aby se diskutovalo. Některé jsou pro klasický kočárek, někdo sem tam uvítá nosítko jako fajn pomocníka, někdo je trochu nosící fanatik (viz názory jak je vlastně dítě hrozně ochuzeno o to, když spí v kočárku). Chtěla jsem se zeptat ohledně těchto výhod nošení, tak asi jsou fajn do prostoru kam se není možné dostat s kočárkem, pro období bolení bříška a "zvykaní na nový svět", ale na neustálém nošení např. 6 měsíčního mimča nevidím zatím nic moc efektního. Pouze muj nazor.

no_title
7. únor 2019

@ah1234 tady nejde o jiný názor, ale o lékaři vedené průzkumy. Prostě nemůžeme na diskusní skupině, která se věnuje nošení říct, že klokánka je ok (resp. říkat to můžete, ale jako moderátor to nemůžu schvalovat, protože nějaká maminka půjde a klokánku koupí), když lékaři, fyzioterapeuti tvrdí něco jiného. To je jako napsat do diskusní skupiny o vývoji dětí, že je super je strkat do chodítka, že je to urychlí ve vývoji.
Když už jsme u toho názoru, je 100x lepší dítě v kočárku a postýlce, než dítě špatně nošené.

ah1234
7. únor 2019

@no_title normalne brat deti ludom, co maju na ne krosnu ! A verejne lyncovanie.
A tu poslednu poznamku nechapem, to uz su supermatky aj proti postylce a kocarku ??

ah1234
7. únor 2019

@terka2018 mne je mdlo ked vidim jak nosia zenske 15 kilove deti. Mne by odisiel moj chrbat a co je na tom tomu decku pohodlne ?? 🤔

ah1234
7. únor 2019

@no_title a btw ja klokanky neobhajujem, hovorim sama mam ergo nositko ale pride mi scestny nazor, ze klokanky uz snad mozu aj za zle zuby. Tak mi necpi do pusy co som nepovedala.

jipe
7. únor 2019

@ah1234 staršíh jsem nosila do cca 13,5 kg, pak už zvládal všechny potřebné trasy ujít sám (vlastně manžel nosil ještě na dovolené pak) a já navíc byla těhotná. Bylo mu skoro 2 roky a nestěžoval si 🙂 Lepší než za sebou vláčet dítě, co už odmítá šlapat. Záda ok, do kopců a po schodech se ozývaly nohy

Strana