Jak efektivně zvládnout domácnost a děti bez stresu?
Může mi někdo prozradit trik na to, že je doma uklizeno a hlavně navařeno i s dětmi? Já nějak s těma dětma prostě nestíhám nic. 🤯 Druhá adventní neděle už proběhla a já teprve dneska pověsila věnec na dveře a ozdobila stůl (vyrábím si každý rok výzdobu sama, kupovaný bych nesnesla). Teďka se tedy 2 dny vyrábělo, starší vyráběla taky a doma to vypadá hůř jak po výbuchu atomovky. Vařit nestíhám prakticky nikdy, protože buď mi u toho kňourá pod nohama jedna nebo druhá nebo obě naráz. Bordel vzniká ihned po uklizení. Uklidím obývák, jdu do kuchyně, než uklidím kuchyň, v obýváku už by nikdo nepoznal, že se tam před 15ti minutami uklidilo.
Teďka partnerovi v práci pomáhá kamarád, který má doma 2 děti, nepomáhá s ničím, pomalu ani s dětma, vydělává peníze, takže žena na vše sama a ještě chodí i částečně do práce a přesto má chlap full servis. Žena mu dělá svačiny do práce, pak přijede a doma ho čeká oběd i večeře a ještě partnerovi vypráví o tom, že měli sex ráno před prací a i večer. Jako doháje jak? 🤯 Bavila jsem se i s jeho ženou a ono to tak u nich opravdu je! Prý do 9 děti spí a ona už má nohy nahoře a uklizeno. Moje děti jsou schopné ještě o půl 11 vysír**, že spát nechtějí a mladší se třeba 3/4 hodiny po uspání ještě na 2 hodiny vzbudí a než pak naskladám nádobí do myčky a složím prádlo, vykoupu se, tak je 11 pryč.🤦
Kdo má v 8 nohy na stole a víno v ruce, jak to děláte? Já to chci vážně vedet. 🙏😀 Budu ráda i za reakci každého, kdo je stejně marný jako já. 😆😆
Tak to vidis. 95% zen bezne nezvlada mit doma naklizeno, navareno, sofistikovane zabavene deti, vasnivy sex 5x tydne, a jeste k tomu se realizovat a mit i klid. Tohle vsechno najednou v jeden den proste nelze. A pokud se to stane, tak to je opravdu vyjimka a souhra vsech pozitivnich okolnosti a rozhodne to nepotvrzuje pravidlo. Vzhledem k tomu, ze uz jsem celkem ostrilena matka, tak jsem prestala mit od sebe takovato prehnana ocekavani a jsem na sebe v tomto smeru uz hodna. Kdyz se mi aspon neco podari z vyse uvedeneho, tak se hezky pochvalim, jak jsem sikovna a jak se mi to povedlo 😁 namisto nadavani sama sobe, ze jsem nestihla to a to a to. Proste je treba se na to koukat z te druhe, lepsi, stranky a uvidis, ze ten zivot bude daleko pestrejsi, zabavnejsi a stastnejsi 🙃
@makovice88 To je super fígl, ale nevím co by na to řekl manžel lítat tu v noci po bytě zatím co on se snaží usnout 😅
@lovemusicsun můžu se zeptat na ten robotický mop? Já jsem po nich taky koukala, ale nic kloudného jsem moc nesehnala a výběr mi přišel dost malý. Robotické vysavač mám slíbený, ale popravdě, já k smrti nesnáším vytírání. Nebaví mě to a dělám to s odporem. Sere mě vyloženě, že vytřu a neustále mi v tom chodí děti, vytřu chodbu a zrovna přijede partner z práce, prostě jak naschvál 😆 Samozřejmě obě děti se neustále snaží koupat v kýblu. Starší teda má teďka už svůj malý mop, takže dělá potopu někde poblíž a já to pak setřu, ale už ji zas vystřídala mladší, takže jedna v kýblu a druhá rozlívá vodu všude kolem ze svého kyblíku. Prostě děsná činnost pro mě. 😆 Asi bych radši přeběhla být s vysavačem a vypustila mop, když bych si měla vybrat. Za nějaký typ budu ráda. 🙂
@oplatecka to jsi mě teda rozhodila s tím třetím. 😆 Já si myslela, že ty 3 jsou takové ideální, ale dost se právě děsím toho, jaký terorista by to zase byl. 🙈 Někdy si říkám, že ty 2 děti jsou možná až moc. 😂 Moje největší noční můra je dítě, které vstává v 5 ráno. Jako představa, že jedno dítě chodí spát v 10 a další by vstávalo pár hodin po něm ještě za tmy, no to bych si to šla hodit na půdu. 😀
Ale zas teda starší sice dlouho čučí, ale když na to přijde, tak by klidně vstávala na oběd. Kolikrát se vzbudila a já jí jen objala a ona se chvíli mrskala, pak vytuhla a ještě jsme se dospaly, ale u druhé jsem to zkoušela a to teda beze šance. Ta se vzbudí a smůla, budíček. Naštěstí vstává "až" mezi 7 - 8. 😀 I v těch 6 by to pro mě bylo hodně hraniční, já nejvíc práce nadělám večer, ale rána mám dost pomalý. Švagrové děti jednu dobu vstávaly o půl 5. To už bych fakt vysela na trámu. 🙈
jó, tak to by mě taky zajímalo 😂 nedávno jsem zkonstatovala, že jsem opravdu mizerná hospodyňka 🙈😂 nemám ještě ani cukroví, ale chystám se na něj a letos asi tak podruhé v životě. Mám dvě děti a s tím úklidem je to fakt bída, přesně, na jednom konci místnosti uklízím a na druhým chodí děti a dělají bordel a tak někdy rezignuji, protože, buď tu bude navařeno a naklizeno a já budu totálně nervózní po všech řvát a nebo je tu prostě bordel a jsem víc v pohodě a uklízím jen tak, aby se neřeklo, to co zrovna nejvíc hoří. Ono to u kolegyně nebude taky tak růžový, jak říká, nevěřím tomu.
Ono to ale vazne jde...a neni to tezke...
Zalezi hodne na detech a na pristupu. Nekdo neda miminko z ruky a pak se tezko neco uklizi, ale spinkat muze i v postylce a ruce jsou razem volne...pri uklizeni napr.kuchyne mohou (stardi) deti sedet u stolu a malovat si/prohlizet knihu/modelinovat... a maminka mezitim uklidi linku, udela mycku, uvari atd.
Nejlepsi je nejdriv zapnout vsechny spotrebice, ktere pracuji samostatne (pracka, mycka, treba robovysavac, pokud mate) a pak se venovat cinnostem, u kterych je nutne byt osobne - vareni, zehleni...mas spotrebice s moznosti odlozeneho startu? Velka pomoc!
Ja mam 2 deti, ted uz vetsi teda, ale i kdyz byly male, tak bylo denne uklizeno a uvareno, 1-2x tydne upeceno neco sladkeho (buchta, babovka..). Nejhorsi je u nas prani pradla, protoze mam dve spindiry/modelky, co se porad prevlekaji, takze minimalne 1 spis 2 pracky denne jsou u nas bohuzel pravidlem, i kdyz se snazim to odbouravat :(
Varim dodnes denne teple vecere a posledni rok i o porci navic manzelovi na druhy den do prace, driv chodil na obedy v praci. Mame 2 kocky dlouhosrste, vysavam denne. Drive jsem obden i vytirala, dokud jsem byla doma na materske a deti se mi plazily po zemi, to se priznam, ze uz nedelam (ne obden :D ), taky uz chodim do prace a nevalim se cely den doma, takze to, co jsem drive mela udelane za 8 hodin (8-16) nez prisel manzel z prace, ted musim stihat za 2 hodiny (14-16), mezitim co prijdu z prace ja a nez prijde manzel a deti. Pak si daji svacinu a delame ukoly, potom nejake povinnosti (nakrmit morce, uklidit pokojicek, odnest si poskladane pradlo apod) a pak si deti hraji nebo kouknou na pohadku, podle toho jak je cas. Nebo si spolecne povidame a ja u toho varim veceri...
Mame rodinny dum, takze prostor je to docela velky, k tomu zahradu, takze zahony, pleti, zalevani, v zime odhazovani snehu, nez prijede manzel z prace, aby mohl zaparkovat na dvore...
Zkus popremyslet, jake mas aktivity pres den, co delas, kdy vstavas, kde by se dal cas najit, usetrit? Velkym uziracem casu je samozrejme mobil, televize... hm?
@sammaelka To je ironie, že jo? Tyvogo miminko může spinkat v postýlce a starší si může modelovat zatímco ty si uklidíš a uvaříš. Aha. 🤦♀️ Přála bych ti exkurzi u nás. To by ti zbořilo tolik životních jistot, že by se nestačila divit. 😅 My ty mimina chováme jen tak z přebytku volného času. A starší máme neustále povešené za krkem jenom tak, abychom nebyly na všechny činnosti samy, víš? 🤣
@prejeta_zaba děkuji za tvůj komentář. Už jsem měla depresi, že mám jediná nevhodné děti.
@sammaelka
"pri uklizeni napr.kuchyne mohou (stardi) deti sedet u stolu a malovat si/prohlizet knihu/modelinovat"
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Jedině, že bych to stihla za 2 minuty, co je takhle činnost bude bavit.
Necetla jsem vsechny komentare... Ale neda se to srovnavat. Je tolik "promennych", ktere proste bud hraji ci nehraji do karet.
1. DETI Mame dve deti rok a pul od sebe... ALE, nas jen zneuzily, at jsou spolu... Co zacala mladsi vnimat brachu, jsme jen trapne krovi a servis. Jj, bez divaku je hra nuda, ale je jim fuk, jestli u toho treba varim. Uz nejakou dobu klidne zmizi do pokoje ci na zahradu a nezajem (6,5 a 5).
2. PARTNER Muj na prosbu udela (i s remcanim) cokoliv, obstara deti a je k ruce hned jak prijede z prace. Velky bonus
3. DOMACNOST Mame fakt minimum veci, malinkaty domecek "zapojim vysavac a dosahnu po celem dome". Neni kde delat bordel a ani vlastne cim. Vse ma sve misto a nejlepe nekde ve skrini.
4. PRISTUP K UKLIDU Mam rada uklizeno a mam bud moznost naucit to i rodinu (muj plan) nebo holt si to co nejvic zjednodusit... Jo a detem nekecam do zivota v jejich pokoji, teda snazim se... Maji cedulku na dverich 😆 Nikdy se nestalo, ze by delaly treba v obyvaku bordel, velkaaa vyhoda.
5. VECER Uspavani deti je u nas sice boj, ale stridame se a ani jeden z nas uz od cca 20:00 nesahne na praci, veget. Holt musi to uz byt hotove.
6. VARENI Oba si nosime obedy do prace, ale jsou to rychlovky a nikdo mi do toho nekeca... Vikendove lepsi obedy vetsinou zajisti jidlo na Po, Ut.
No a staci jen prvni dva body naopak a mam smulu 😆
@cherie24 Mám Braava. Podle mě skvěle setře prach, nečekej že vydrhne třeba fleky na podlaze. Ale vjede fakt všude a když ho pouštím obden, tak klasicky vytírám jen tak 1x za 14 dní, občas i méně. Taky nesnáším vytírání, robota mám asi 2 roky a fakt mi pomáhá.
@sammaelka muj dvouletak sedet u stolu nevydrzi, pastelkama haze a cmara po zdi, plastelinu haze na zem, knihy trha (ano, i tvrda leporela).Obecne po takovychto cinnostech mi vznika jen dalsi bordel. A hlavne, on mi chce strasne pomahat, hned se dere k mycce, kolik nadobi ja tam nastrkam, on zase vynda a poklada na zem🤦♀️🤦♀️🤦♀️, takze vztekle zaviram mycku, aby v ni aspon neco zbylo a jdu od toho😅.
@sammaelka to je samozrejme idealni stav, ale kdyz cloveka bavi i neco jineho, nez jen uklizet a varit, tak je razem zadelano na bordel, ani nevis jak 😀
@lysecek nemáš doma náhodou mého syna??? 😂😂😂 To je naprosto přesný... Děkuju... Jsem ráda že v tom nejsem sama a takový exemplář existuje ve více provedeních
@lysecek jj, mám takové dva - dvouletého a tři a třičtvrtě roku... 😆🙈 opravdu sci-fi, že by ti dva spořádaně seděli a něco tvořili nebo si v klidu prohlíželi sami knížky 😆 při úklidu a vaření buď nějak společně "škodí" nebo většinou chtějí oba pomáhat, u čehož se zvládají pohadat, porvat a trvá nám to mnohonásobně déle 🙈😆
@aspie83 nestraš mě, že se toto může vyskytovat v jedné rodině ve více kusech... ??? 😱😱😱 Mám ještě tříměsíčního, u kterého tajně doufám, že bude klidnější a pravý opak staršího, jinak to nedám a skončím u Chocholouška....
@sammaelka chci ti pogratulovat 👍 jsi efektivni, mas sikovne deti, urcite budes i rychla a pracovita. ale prosim nesud a nepoucuj ostatni, kdyz nevis...🙏 stacilo napsat, jak to mas ty, jak to delas a ze ti to jde, i bez tech - promin - blbych poznamek...nektere holky sem napsaly, ze to zvladaji (vetsinou s jednim ditkem, ale za me ok), ale nerypal zatim tedy nikdo....
omlouvam se, muselo to ven. sem cely den s holkama sama, bylo to narocne a ted uspavam podruhe tu mensi, ktera nechce spat sama v postylce a pak odbehnu na zachod a nastavit odlozeny start na pracce 🙈 pak se nejspis vzbudi ta starsi. dobrou noc
@gbp Já mám pračku nastavenou, aby doprala dopoledne. ,😀 ale bohužel se to samo nepověsi. 😀
Nicméně ty dny,kdy jsem doma sama s oběma, jsou nejhorší. Přítel je obchoďák a každý týden bývá úterý až čtvrtek večer nebo až pátek pryč. A ono je fakt pak dost poznat, když nonstop musím vše sama, nebo když tu pak je a dá jim večeři a okoupe je, takže já během té hodiny stihnu mrtě věci. Ono se to nezdá, ale fakt i tohle je velká pomoc.
@aspie83 společně škodí - to je celkem vtipné a trefné 😄 Moje holky se teda zatím většinu času rvou o hračky a perou (mladší zatím vždy prohraje). Spolu se prostě nezabaví, bez dozoru nemůžou mít ani 2 minuty, ale jak jde o nějakou neplechu, tak si notují hned od mala. Někdy mě to až fascinuje, jak jsou "hodné" spolu v tomhle směru. 😂 Jak je ticho, už vím, že je něco špatně. 😆 Zde příklad - na fotce holky v akci s krémem na zadek, mladší ho matlala po kuchyňce, starší po sobě a na druhá - 10ti měsíční dítě na stole, nakonec vylezla až na okno, starší jí ještě pomáhala tam vylézt. 🤦
@cherie24 hlavní je, že se na chvíli zabaví a je klid 😀 Zbytek se pak vždy nějak vyřeší a děti jsou gumové, jen tak se jim něco nestane. Ty fotky ,mne fakt pobavily. Hlavně ta druhá je super 🙂
@beruska1889 nechci ti brát iluze...
Jedno dítě mi zvládne v kuchyni celkem i "pomáhat", dvě nikdy - chtějí zásadně dělat, to co ten druhý, a neberou si vzájemně moc servítky jak toho dosáhnout.
Jakmile přijde jeden z kluků napomoc a ten druhý buď nespí nebo není ve školce, zdrhám od sporáku, protože vím že je každou vteřinou po klidu... 😀.
PS tvoje miminko ale určitě bude milovat to kreslení 😉
@cherie24 a já myslela, že takoví lumpové co vymýšlí podobné věci jsou spíše kluci... Tak vidím, že i holky to umí pěkně rozjet a není to jen o pohlaví, jak se mi snaží trvdit moje okolí...
@beruska1889 to ti někdo tvrdí? Za mne je úplně jedno, jestli je to holka nebo kluk. Naopak mi přijde, že cca do těch 5-6 let jsou holky "horší" a pak se to zase maličko vymění....
@eviicka děkuji to s tím kreslením mě dost pobavilo, takhle při večeru... 👍😂😂😂 Takové štěstí já mít nemůžu 😂😂😂 na to už znám jak to u nás chodí.... Jen jsem doufala, že ten starší už třeba bude rozumnější a bude se s ním dát trochu lépe domluvit a mohl by třeba občas i poslechnout...
@blondynka400 jo a nejvíc se mě tím snaží "uklidnit" moje mamka, která má dvě holky 👍😂😂... A já doufala že jak poroste ten můj ďáblík, bude líp... No tak nic no... při nejhorším si rezervuju teplé místečko někde v blázinci...👍 Ale ne, hlavně že jsou zdraví... To je nejdůležitější... ❤️
@sammaelka vis, jak to jen rict..
Ja ti to preju, ale kazdou zenu, ktera vyrkne ta slova o tom, jak se miminko preci nemusi nosit a muze spat v postylce a ruzne varianty tohoto prohlaseni bych kopla. Nedelejte to tem maminkam co takove dite proste nemaji! Je nutne v nich vyvolavat pocit, ze jsou spatne, spatne to zvladaji, spatne si to zorganizovali, proste to kazi - kdyz miminko preci jen papa a spinka? (v postylce)
Proste ne, neni to tak.
Urcite by slo napsat i "mela jsem hodne dite, ktere spalo v postylce a kdyz bylo vetis nebyl problem ho posadit ke skolu a jit uklidit kuchyn"
(jo dramatizuju a vim, ze to nemelo nikoho urazit, ale fakt mi to vadi. Kazdou chvili je tu zoufala maminka proc zrovna jen ona to nezvlada a co ma delat. Presne tyhle reci ty pocity vyvolavaji)
@tereza0111 moc hezky si to napsala 🙏

Nemám naklizeno, každý den navařeno, každý týden napečeno, takže podle této optiky marná jsem. Ale marně si (většinou) nepřipadám, protože vím, že nesedím doma na zadku a snažím se, aby věci, které pro mě důležité jsou byly hotové. Každý máme jiné výchozí podmínky a i jiné nastavení, takže se nedá srovnávat.