Jak efektivně zvládnout domácnost a děti bez stresu?
Může mi někdo prozradit trik na to, že je doma uklizeno a hlavně navařeno i s dětmi? Já nějak s těma dětma prostě nestíhám nic. 🤯 Druhá adventní neděle už proběhla a já teprve dneska pověsila věnec na dveře a ozdobila stůl (vyrábím si každý rok výzdobu sama, kupovaný bych nesnesla). Teďka se tedy 2 dny vyrábělo, starší vyráběla taky a doma to vypadá hůř jak po výbuchu atomovky. Vařit nestíhám prakticky nikdy, protože buď mi u toho kňourá pod nohama jedna nebo druhá nebo obě naráz. Bordel vzniká ihned po uklizení. Uklidím obývák, jdu do kuchyně, než uklidím kuchyň, v obýváku už by nikdo nepoznal, že se tam před 15ti minutami uklidilo.
Teďka partnerovi v práci pomáhá kamarád, který má doma 2 děti, nepomáhá s ničím, pomalu ani s dětma, vydělává peníze, takže žena na vše sama a ještě chodí i částečně do práce a přesto má chlap full servis. Žena mu dělá svačiny do práce, pak přijede a doma ho čeká oběd i večeře a ještě partnerovi vypráví o tom, že měli sex ráno před prací a i večer. Jako doháje jak? 🤯 Bavila jsem se i s jeho ženou a ono to tak u nich opravdu je! Prý do 9 děti spí a ona už má nohy nahoře a uklizeno. Moje děti jsou schopné ještě o půl 11 vysír**, že spát nechtějí a mladší se třeba 3/4 hodiny po uspání ještě na 2 hodiny vzbudí a než pak naskladám nádobí do myčky a složím prádlo, vykoupu se, tak je 11 pryč.🤦
Kdo má v 8 nohy na stole a víno v ruce, jak to děláte? Já to chci vážně vedet. 🙏😀 Budu ráda i za reakci každého, kdo je stejně marný jako já. 😆😆
@marketanovakova14 ano hraje si v pokojicku
Naučila jsem si je tak od malička...abych mohla alespoň základní věci udělat
Jako uvařit,poklidit, vyprat,složit pradlo atak...
Abych po zbytek dne měla čas i na děti
@prejeta_zaba ano,to jsem slyšela mockrát tady na koni,jak člověk nelita okolo dítěte 24/7 hned je špatná matka a neměla si ty chudáky děti pořizovat😁tomu se vždycky strašně směju . A ještě více potom maminkám,co si neví rady s dvouleťakem,ptz on sakra nechce spinkat sám a či s tím... Pro děti všechno,to je jasná věc. Hystericky rev v postýlce určitě ne. Ale jak píšeš odtud potud 👍 jsem maminka,ne služka a ne otrok .
@blondynka400 díky. Ja chápu,že čerstvé maminky to vidí trošičku jinak ... Mě když už tady sedí čtrnáctiletéj puberťak ( kterej přežil moji výchovu než újmy ,zatím) tak jsem lehce povznesená😁 nad úvahy tipů,pro děťátko celý den 😅
Určitě lze, když jsou třeba u babičky....
@oplatecka no my se s tema dudlikama fakt snazili, meki sme jich 10 druhu 😂🙈 a nic 🤷🏼♀️ja sem nikdy v zivote nebyla unavenejsi, nez kdyz mela prvni dcera obdobi, ze se v noci budila kazdou hodinu 🤦🏼♀️ vypadala sem jak zombik a stejne mi ti nektery lidi neverili, ze kazdou hodinu 🤷🏼♀️ prej to kecas, to bys nedala 😅🙈 bylo to jak muceni, ani mi nevadilo, ze nejsem vyspana, ale to zoufalstvi, kdyz sotva usnes a slysis plac, to bylo sileny 🙈
priznam se, ze ja to jednou zkusila, taky nejak kolem roku 🤦🏼♀️ takoveto ze ulozis, ses tam, pak odejdes a postupne prodluzujes dobu, za kterou se vratis. no ... dostala sem se k 5ti minutam cekani za dverma a brecela taky 🙄 navic sem si ten vecer odrovnala zada, protoze soucasti toho bylo i stale dokola to dite pokladat. byla sem zoufala, tak sem to zkusila. pak sem toho litovala a dcerce se omlouvala 🙄 ted mam podobny kousek 😅 a nic neocekavam, takze nebudu ani zoufala 🤣 jsem smirena, ja mam holt ty co az uzrajou, tak odpadnou 😄👍
@michaela666 Syn taky od miminka vstával v 5, usínal v 19 hod., přes den spal max 30 minut v kuse, to jsem se tak stihla najíst 🙈 Od 11 měsíců přestal spát přes den úplně, ale vstával až v 7 🙏 To jen že to třeba nebude takový horor, až ti malá přestane po obědě spát 😉
Mám jedno tříletý dítě. Večeře řešíme tak 4x do týdne nějakou dovazkou z Boltu nebo Damejidlo. Vánoční výzdobu nemáme, a cukroví nám udělá babička v důchodu. Poklizim průběžně tím, ze vysavam drobky a máme bílý nábytek, kde není vidět dlouho prach. 😄 Kluk chodí spát tak až v půl 10 večer.
@oplatecka
@gbp holky tohle znám od první. Ta se budila klidně 2x do hodiny. 10x - 12x za noc byl standard. Když to bylo pod 8 vzbuzení, tak jsem byla šťastná a krásně svěží 😆. A pak mi kamarádka vyprávěla, jak je hotová, že byl kluk 3x za noc vzhůru. Já na ni koukala, jestli si jako dělá prdel nebo co, protože 3x vzhůru, to bych šla slavit a to bez nadsázky. 🥳😀 A přes den samozřejmě spala jen, pokud jsem ležela s ní, jinak jsem si nemohla jít ani vypít kafe. A uvařit oběd nebo se najíst v době spánku? Haha, to ani omylem. Já si kolikrát představovala, jak nádherný a úžasný pocit musí být, když dáte dítě po obědě spát a sednete si s kafem k seriálu. Ježíš to by bylo snad lepší jak orgasmus 😂😂 Druhá je teda spavější, jak přes den, tak v noci. S ní si dokážu úplně v pohodě představit hladký chod domácnosti, klidně i nějaký home Office, studium, kurz, jenže zas starší ... Ta už od roka a půl nespí přes den vůbec a ve 2 letech už s přehledem zvládla bez denního spánku ještě v 10 večer po nás rajtovat. My oba hotový usínali v sedě a ona jak z divokých vajec. To člověk nepochopí. 😀 Ještě bylo super období, kdy se druhá narodila. Ona v noci vůbec nespala, měla otočený režim, takže přes den pořád spala, ale ona klidně vytuhla na hrací dece sama a tam hodinu spala a pak jsem s ní celou noc chodila po domě v šátku až do 5 do rána a v 8 budíček starší. 👌Můžu říct, že jsem si tou dobou opravdu sáhla na dno. Fyzické a hlavně psychicky. 🙈 Ale i teďka si větu - co jsem komu udělala nebo proč já?, říkám každý den několikrát. 😂
@cherie24 Božeee, já ti taaak rozumím a úplně tě lituju. Vlastně lituju nás obě, protože v tom tvém příspěvku poznávám sebe i mé děti 😀 Nikdy v životě jsem si nesedla s kafem k televizi, když dítě po obědě spalo. Musela jsem ležet i s jedním, i s druhým, a teď i s třetím 🤦♀️ Jakmile jsem vstala, okamžitě se probudili. Ale pokaždé jsem byla tak šťastná, že je aspoň chvilka klidu, že po mě nikdo nic nechce. Zpětně vidím, že s prvním to ještě šlo, to jsem nic nemusela (i když jsem si tehdy říkala, jaká to je katastrofa). Ale když se narodilo druhé, které nespalo ani přes den, ani v noci, to už bylo opravdu na zbláznění. Kolikrát jsem brečela zoufalstvím. Malá nechtěla být ani v kočárku, pořád jenom u mně, nedala se odložit, takže si ji ani nikdo nemohl vzít ven na procházku. Do toho doma ani ne tříleté dítě, které žárlilo na mimčo, potřebovalo pozornost a taky nespalo. Když už usnul ten starší, mladší se vzbudila, takže jsem neměla ani minutu na odpočinek. V noci jsem s ní pořád pochodovala, spala maximálně hodinu v kuse. Jednou se stalo, že spala TŘI!!! hodiny, připadala jsem si jak po luxusním wellnessu 😅😀 Lépe začala spát až ve třech letech. Už jsem si libovala, jak si dám konečně dokupy spánkový deficit, jak spočnu, a bum... neplánovaně jsem otěhotněla - přes prášky, kojila jsem a neměla menses 🤦♀️ Třetí těhotenství bylo stejně hrozné jako předchozí dvě, pořád jsem zvracela, byla jsem naprosto vyčerpaná, a opravdu jsem se každý den modlila, ať už je únor a porodím. Do toho prvňáček, dcera začala chodit do školky. Od začátku byla skoro pořád nemocná, týden ve školce, dva týdny doma 🤦♀️Takže odpočinem se zase nekonal. No a od února už je to zase masakr, protože ta nejmenší prďola taky nespí 😰 Své děti miluju, jsem šťastná, že je mám, ale sakraaaa, proč nespí. Aspoň to třetí to mohlo zachránit 😀😀😀
Za mě je základ robotický vysavač, který se pouští vždy když se opouští byt. Vždy se vracíme do čistého. Pak robotický mop, který bude každý den uklízet kousek bytu. A dobrý multifunkční hrnec, který vaří sám, když se do něj něco nahází. No a nakonec zapojující se manžel, který bez reptání udělá co je potřeba a když ne, tak aspoň zabaví děti, aby byl klid na vaření.
Dokud jsem byla doma, tak jsem to celkem dobře dávala. Od té doby co pracuju, tak je teda doma min bordelu, protože se nestihne moc vytvořit, ale není ani tolik času na nějaké úklidy, tak občas sedím a koukám, že třeba přes okno už není moc vidět.. Svůj standard jsem musela snížit. Občas s manželem zavzpomínáme, jak jsme před dětmi během dvou hodin vygruntovali byt a bylo čisto na dva týdny. Dnes dvě hodiny uklízíme a není to vidět.
Jinak vážně uvažuji nad paní na úklid, ale kéž bych našla někoho, kdo to umí udělat tak dobře jako já 😄
@sylvka taky nejsem čerstvá maminka a už mám též starší skoro puberťačku, takže to vidím stejně jako ty. Já ale toto viděla i jako čerstvá prvomaminka. A to jsem naturelem fakt hodně free, ale pro děti to prostě vhodné není, ať si říká kdo chce co chce. Jak rostou, tak člověk může postupně povolovat, ale rozhodně ne u miminka a batolat....
@cherie24 Upřímně? Myslím, že nelze mít malé deti a neustále ulizeno navařeno a bejt svolná k sexu každou minutu. Fakt ne. Podle mě si ta žena kamaráda asi trochu přikresluje realitu. A pokud ne a vážně to tak maji doma, tam mi věř, neco tam nebude v pořádku. Jsem přes tři roky na mateřské. Tři roky se tu střídá bordel s bordelem. Samozřejmě že ukízím každý den a každý den je to znova rozbordelizovaný. Mám dvě malé děti jen pro info. Navaříno většinou mam, ale vždy to vaření je na úkor detí. Vařím, a malej mi leze pod nohama a řve a řve a řve. Bud si ho mnusim dát na linku (což absolutně nesnáším, protože se při tom nedá vařit) anebo ho nechám řvát a musím to vydržet než dovařim prostě, což jsou pro mě muka. Takže já se také počítám mezi ty"neschopné a nemožné matky, co maji doma bordel a nemají po tom celým dnu chut na sex". Pardon, ale nemam.
@janinasm fakt takový jsou, ještě u toho podnikají a vaří denně 4 chody. Protože vyhrály v loterii děti jak z reklamy, způsobně sedí hodinu nad 1 hračkou, pak ji uklidí, stačí jim pokyn říct jednou a jdou. V životě by je ani náznakem nenapadlo lítat po bytě nebo místo spaní dělat čurbes... Znám pár takových výjimek osobně. Ale není potřeba to považovat za standard, prostě maj štěstí. 🤷♀️ My ostatní si můžem gratulovat, kolik toho zvládáme při "normálních" dětech. 😁
Já už ve 20h spím. Nohy na stole mám skoro cely den. Když uklidim je to povel pro tornádo, ten tam vlitne a udělá takový bordel, ze už nemám sílu nic dělat. Vaří manžel.
@cherie24 je fakt,že obě děti jsou vysprchovany,po večeři, večerníček a v týdnu v 7 jsou v pokoji(syn ráno vstává v 6 do školky, dcera v 6.45 do školy). Je mi jedno zda si budou v pokoji hrát ještě v 8h,ale večer chci mít klid a lecos probrat s partnerem. V pátek,sobotu a o prázdninách mají povolené pohádky do 7.40, déle ne,pak už pokoj a je mi jedno zda si budou hrát nebo co budou dělat,ráno se bez kompromisů vstává. Syn chodí ráno pěšky do školky cca 30-40 minut, to samé po obědě nebo po spaní.v tydnu dělám k večeři rychlovky -spagety, studené večeře,max.kdyz má partner dovolenou nebo někdo z dětí je nemocný,tak to vařím oběd, jinak ne
@cherie24 jinak curbes neřeším,jen aby bylo zběžně uklizeno, stejně za chvilku není poznat,že se uklízelo...u nás je fakt poznat,že máme děti 😂😂
@cherie24 Tak kdybych měla sex dvakrát denně, možná bych toho taky zvládla tolik 😂.
Já mám třeba v 20,30 klid, nohy hore a v ruce sklenku vína... ale: obvykle nemám navařeno na druhý den, obvykle jen stihnu sklidit nádobí od večeře a nahoře na mě čeká hora prádla k vyprání/poskládání/ vyžehlení, rozhodně nemáme vytřeno, vysáto a nablýskané koupelny a wc každý den. Máme 4 děti, z toho dva školáky, takže úlohy a kroužky, školkandu, co si chce furt hrát a vytahuje nové a nové propriety ke své hře a 17m batole, co furt něco vysypává, roztahuje. Už jsem si zvykla, že všechno je otázkou priorit. Chci normálně žít, musím někdy ignorovat binec. Chci vozit děti na kroužek, nebudu mít napečeno/navařeno každý den. Trvám na některých pravidlech- např děti jsou uložené v postelích ve 20 hodin. Stiham to, co jiní ne, a naopak. Každý jsme jiný a je to takto ok. V tomhle mentálním nastavení se mi dobře žije.
@cherie24 vařím denně, protože mám doma manžela. Někdy je to otravné, ale dost si pomáhám vařením v troubě nebo tím, že mám připravenou zeleninu v mrazáku. Děti mám tři 2,4 a 5 let. Takže jsem v kuchyni neustále. Denně peru, denně skládám prádlo a vysavám ob den. Je to fakt kolotoč. Pokud chceme mít naklizeno musí přiložit ruku k dílu i manžel a vyndat myčku a další věci. Já sama to nezvládám.
@cherie24 záleží na dětech jaké jsou.. spáči nebo noční ptáci? Od toho se pak odvíjí domácnost.. nemůžeš se srovnávat s ženou od manželoveho spolupracovníka. Evidentně mají spací děti. Já je mám taky. Dvojčata 8 lete spí ve 21hod, protože ráno vstávají do školy. Dcera 10 měsíční před chvílí usnula a budí se až ráno, vypije mléko a spí do 9-pul 10.. Každá to máme jiné. Víno nepiju, bych ráno nevstala 😃 Ve dne bordel, ráno uklidím než se malá vzbudí.. vařím odpo na několik dní ať nevarim každý den.. a tak nějak pomalu suchotam. Žádné závody..
@cherie24 u nás to neustále vypadá jako by měla přijít návštěva 😂🤓ale to je výchovou. U nás doma se skládaly i ovladače podle velikosti. Takže jsem na to perfekcionista. Máme systém v lednici, každý den vyluxovano a nikde nesmí ležet nádobí nebo oblečení. Dcerka si udělá nepořádek v pokojíku, který si už umí trochu i uklidit, jinak to tak 3x denně děláme spolu. Ale je to boj. Asi bych to dala i se dvěmi dětmi, ale je pravda, že hodně času trávím úklidem. Úplně se za ním honím. Ale já to tak prostě potřebuji. Bez vyleštěné podlahy, vyklizené myčky a provoněného domu nemůžu dýchat. A to doslova. Jen prádlo se mi občas kupí 😂
Někdy bych chtěla umět si sednout alespoň v mírném nepořádku. Nemyslím si, že je to výhra. Jsem v tom na sebe tvrdá a to topíme v kamnech dřevem. Někdy možná i 10x denně zametám u kamen🤦a to sem ještě dost akční. Chodíme na dost kroužků, neustále dcerku někam beru, na výlety atd. Já chodím ještě v sobotu do školy, na pedák. A manžel si myslím si na "zájem" také nestěžuje😂 malá chodí po obědě spinkat ještě a to už musí být uklízeno, uvařeno a máme chvíli pro sebe (přes víkend)
Jen ten úklid je mým koníčkem. Jinak to nejde.
Ale.. mám jen jedno dítě 2 leté, rozumné 🤭
Myslím si, že tohle je ovlivněno více faktory: velikostí bytu, povahou a výchovou nás rodičů, nastavením priorit a tím, jaké jsou děti. Mám už děti trošku větší, 5 a 7 let, jsem v práci, ale tohle jsem nikdy nestíhala a nestíhám. Starší je extrémně kontaktní dítě, dodnes potřebuje uspávat, takže já bych večer i něco udělala, ale málokdy se mi chce, když už od dětí teda vstanu.
Ve 20:15 ( záleží jak rychle děti usnou) mám nohy nahoře,ale bordel všude a neřeším,uklizeno večer mám tak jednou za týden,tak abych s úklidem byla spokojená,ale vysaju a vytřu a za hodinu to můžu dělat znova,hlavně když jí, tak jim to jídlo padá na zem ,takže nechtěj vidět ten bordel pod stolem,a já vařím i když děti řvou,perou se hádají,visí na noze,ale mě moc v kuchyni neotravuji, nejhorší je když mi ta starší v kuchyni chce pomáhat, ale i manžel se zapojuje do chodu domácnosti,když má volno
Když ono to má vícero aspektů 😉 já mám třeba kamarádku, u které je bordel. Neskutečný bordel. Všude něco poházené, chlupy od psa, prádlo po židlích, na stole si není kam položit ani hrnek s kafem... 🙈Má dvě holčičky, které chrápou klidně do desíti a jsou neskutečně hodné. Opravdu děti, které kam posadíš, tam je najdeš. Jedna má 6 druhá 4. Jídlo vozí muž a ona furt brečí jak musí uklízet a jak nestíhá 😂 No nestíhá, protože do desíti chrápe taky, pak se odhodí na gauč, protože seriál, pak jde s holkama ven, potkáváme se, takže klidně obrazí tři domácnosti a je večer. To zas brečí jak je unavená, protože celý den měla holky na krku 😂 A bordel roste dál 😉 Jako na kafe k ní už nechodím, to se fakt nedá, vyřešili jsme to tak, že chodí ona ke mně 👍 Osobně bych v tom mrdníku nedokázala existovat ani minutu. Ale ona je děsně fajn, jen prostě na tohle má jinou optiku, její muž taky. Jim prostě ten svinčík nevadí 😎 Takže někdy to opravdu není o tom, že by ty děti byly tak ohromně náročné, ale prostě proto, že maminka má chronickou lenoru a tatínek to má taky na salámu 😇
Zvládnout se toho dá hodně, když tě to baví. Já jsem asi taky strašák pro některé manželky manželovo kolegyní, ale zase určitě nemám jejich kvality, jsem prostě nudná domácí puťka. Jen dělám, co mě baví a to péče o domácnost a vaření / pečení a práce je. Kdyby to bylo nutné zlo, určitě bych nechtěla volný čas každý den zabíjet něčím, co mě štve. Nejsi horší, protože děti doma nadrobily a tys to hned neletěla vyluxovat. 😉K tomu večeru, to máš těžký. Záleží na dětech a jejich spavosti. My měli dva nespavce, ale pak se jim to srovnalo a chodí v normální dobu. V nejhorším už teď zaberou výhrůžky, že my jdeme spát a oni teda budou sami v pokoji (bojí se). Teď už ale bývají unavení, takže hodinové ležení nehrozí, dřív to nemělo smysl. Nejmenší spí v rozumnou dobu asi od tří měsíců 🙏. Důležité je udělat si čas na sebe i tak, když jsou vzhůru, jinak to jde do.... Taky jsem dřív odmítala špatný sex, to radši žádný... No, změnila jsem názor. 🤣Víno si můžete otevřít i když jsou vzhůru, přitulit se taky.
Uklizeno podle mých představ jsem měla naposledy jako těhotná. Chvíli mě to sralo a teď, teď udělám prostě jen to nejnutnější a je. Už i ty plány velkého úklidu nejsou to co bývaly. Prostě se do něčeho pustím, to teda se sebezapřením udělám a když to neudělám, tak to prostě není, no🤔🤷 nějak jsem zjistila, že jsem doma jediná, koho ten bordel sere. Ale už jsem začala úkolovat dítě a ten pocit, kdy ležíš na gauči a ono si luxuje svůj bordel, má něco do sebe 🤣
Ten život přece není jen o úklidu, vaření a chození do práce. Já jsem ráda, že když příteli řeknu, tak pomůže, uklidí, umyje, vysaje a uvaří, občas i upece. Doma máme takový normální bordel, žádná špína. Ale kolikrát raději jdu zalehnout s malým do postele, než abych doma šurovala. Jsem ráda, že je přítel,, normální,, a nevadí mu to, ba naopak mě sám posílá spát. Jedná kámoška mi třeba říkala, že ji by asi odpolední spaní neprošlo. No hold každý to má jinak. Až bude prcek na světě, už asi doma tak naklizeno a tak nadekorováno mít nebudou.
@cherie24 Já mám (pokud nejsou nemocní jako teď, nebo není nějaká neočekávaná situace) v 8 nohy na stole a víno 😀 Ale uklizeno, ani navařeno nemám a je mi to buřt :D Jen uspáno a někdy ani to ne (když je ve školce, tak spí po o a večer jde později) ale to pak pouštím pohádku a má zákaz po mě něco chtít :P Jako může něco chtít, ale nesmí být moc otravný 😂

@gbp U nás jsou taky všechny tři bez dudlíku 😃 My jsme teda u prvního dítěte dělali první poslední, aby spal. Vyplakání jsme v zoufalství chtěli taky zkusit, někdy v devíti měsících. Vydrželi jsme to s mužem necelou minutu, řekli jsme si, že je to totální kravina, a už jsme se k tomu nikdy neuchýlili... Já jsem měla ještě i všechna těhotenství jako přes kopírák - od 6tt do porodu extrémní celodenní zvracení. No a jako bonus za šílená těhotenství mám nespavé děti 🤦♀️😆 Máš pravdu, že kdo tohle nezná, tak to nemůže pochopit. U mě je ještě blbé, že nevypadám vůbec unaveně a zoufale, takže mi skoro nikdo nevěří, že nespím, že jsem fakt vyčerpaná, a všichni si myslí, že přeháním 😏