icon

Jak přesvědčit dceru, aby začala nosit podprsenku?

ladenka192
4. led 2026

Pěkný večer, dcera nechce nosit žádnou podprsenku. Je jí 10 let, ale je už poměrně vyvinutá, má už prsa jedničky. Je od mala spíš klučičí typ a nic takového ji nezajímá. Koupila jsem ji lambády, ale nenosí je. Problém je, že její prsa už jsou celkem velké a přes triko už jsou vidět. A také dcera není moc stydlivá, doma klidně chodí nahá nebo jen v kalhotkách, když jsme doma jen my dvě, a klidně si na prsa sahá a vůbec jí to nevadí. Nemáte nějaký nápad, jak ji nějak říct, aby nosila podprsenku alespoň do školy? A jakou koupit, lambáda už asi stačit nebude.

Strana
z6
alice180
7. led 2026
@betelgeuzz

A zajímavé, kolik se tu objevilo anonymů - to se stydíte za svůj názor o podprsenkách?

@betelgeuzz já jsem například využila anonymního režimu, protože mi tohle téma přišlo osobní a popisovala jsme svoje dětství, kdy se mi posmívali, že mi rostou prsa. Dodnes si tu situaci vybavuju. Bylo to v létě, měla jsem batikované tricko a jezdily jsme s ostatními dětmi na koloběžkách a starší děti to tam řešily a smály se mi.

anonym_6cccf0
7. led 2026

Samy tady píšete,že nosit nebo nenosit podprsenku ja každého věc no a tim pádem je moje věc, jestli tady napíšu pod svým nickem nebo anonymně 😁🤷‍♀️ a k těm sebevraždám.... Ta dceřina kamarádka nebyla ani tak nešťastná z toho že ji nechápe její maminka, ale z toho, že byla ve škole terčem posměchu kluků. Dcera si tak nějak sama řekla že už by nějaký typ podprsenky chtěla. Kdyby ne a uz by to bylo potřeba tak bych jí to navrhla sama. Nenutila bych ji, ale vysvětlila bych ji, že kluci jejiho věku dokážou být zlí, že vlastně za to ani nemůžou protože stejně jako ona prostě dospivají a i tohle bohužel k dospívání patří.Jo a je pravda že jsou typy oblečení pod které se podprsenka nehodí ale v tom případě by je měly oblékat jen ty ženy, které si to můžou dovolit.

j.a.n.i
7. led 2026
@betelgeuzz

@j.a.n.i no však jo, akorát tady se to prezentuje, že bez podprsenky se nedá sportovat.

@betelgeuzz Jo, takhle, tak to se přiznám, že jsem tě taky nepochopila 😇 tak to souhlas.

izz76
7. led 2026

Za mého dětství, mládí byla móda bezpodprsenková. Prvni podprsenku jsem si pořídila v 16-17 letech a to jsem měla už ve 14 prsa trojky. 😆 Taky pamatuju v devadesátkách koupaliště plna ženských nahoře bez. Nikdo by tehdy neřešil jestli 11 letá holka nosí podprdu.,

alice180
7. led 2026
@izz76

Za mého dětství, mládí byla móda bezpodprsenková. Prvni podprsenku jsem si pořídila v 16-17 letech a to jsem měla už ve 14 prsa trojky. 😆 Taky pamatuju v devadesátkách koupaliště plna ženských nahoře bez. Nikdo by tehdy neřešil jestli 11 letá holka nosí podprdu.,

@izz76 konkrétně třeba plavky nasazuju už od té doby co vlezli dcera i syn do vody. Protože dneska kdokoliv vytáhne mobil a už to lítá viz discord a Apolena Rychlíková.

koordinatorka_odboje
7. led 2026

Nacase ty podprsenky odhodit. Je dobře, ze to ml.generace odmita.

anonym_2732b4
7. led 2026

Proč nosit podprsenku:
Ženy nosí podprsenku z různých důvodů, které zahrnují fyzickou podporu, pohodlí, estetiku a společenské normy.
Fyzické důvody a pohodlí
Podpora a snížení bolesti: Primární funkcí podprsenky je poskytnout prsům oporu, což pomáhá rovnoměrně rozložit jejich váhu a snižuje zátěž na záda, ramena a krk. Pro ženy s větším poprsím to může zmírnit bolesti zad a zlepšit držení těla.
Minimalizace pohybu: Během fyzické aktivity, jako je chůze nebo cvičení, může pohyb prsou způsobovat nepohodlí nebo dokonce bolest. Dobře padnoucí, zejména sportovní podprsenka, minimalizuje tento pohyb.
Ochrana tkáně: Podprsenka pomáhá chránit jemnou prsní tkáň a vazy před nadměrným protahováním, které může vést k poškození a potenciálně zpomalit přirozené ochabování prsou vlivem gravitace a věku.
Prevence odírání: Vytváří bariéru mezi pokožkou a oblečením, čímž zabraňuje odírání a podráždění, zejména v horkém počasí nebo během pohybu.
Absorpce potu: Pomáhá absorbovat pot v oblasti pod prsy, udržuje pokožku sušší a snižuje riziko podráždění.
Estetika a společenské aspekty
Tvarování postavy: Podprsenky pomáhají tvarovat prsa a vytvářet lichotivější siluetu, díky čemuž oblečení lépe sedí.
Skrytí bradavek: V mnoha kulturách je považováno za nevhodné, aby byly bradavky pod oblečením vidět, a podprsenka (často s vycpávkami) poskytuje potřebné krytí.
Zvýšení sebedůvěry: Nošení dobře padnoucí podprsenky může ženám dodat pocit jistoty a pohodlí, což se pozitivně odráží na jejich sebevědomí.
Módní doplněk: Podprsenky mohou být také stylovým doplňkem, který doplňuje outfit nebo vyjadřuje osobní vkus.

veronicka89
7. led 2026
@anonym_2732b4

Proč nosit podprsenku:
Ženy nosí podprsenku z různých důvodů, které zahrnují fyzickou podporu, pohodlí, estetiku a společenské normy.
Fyzické důvody a pohodlí
Podpora a snížení bolesti: Primární funkcí podprsenky je poskytnout prsům oporu, což pomáhá rovnoměrně rozložit jejich váhu a snižuje zátěž na záda, ramena a krk. Pro ženy s větším poprsím to může zmírnit bolesti zad a zlepšit držení těla.
Minimalizace pohybu: Během fyzické aktivity, jako je chůze nebo cvičení, může pohyb prsou způsobovat nepohodlí nebo dokonce bolest. Dobře padnoucí, zejména sportovní podprsenka, minimalizuje tento pohyb.
Ochrana tkáně: Podprsenka pomáhá chránit jemnou prsní tkáň a vazy před nadměrným protahováním, které může vést k poškození a potenciálně zpomalit přirozené ochabování prsou vlivem gravitace a věku.
Prevence odírání: Vytváří bariéru mezi pokožkou a oblečením, čímž zabraňuje odírání a podráždění, zejména v horkém počasí nebo během pohybu.
Absorpce potu: Pomáhá absorbovat pot v oblasti pod prsy, udržuje pokožku sušší a snižuje riziko podráždění.
Estetika a společenské aspekty
Tvarování postavy: Podprsenky pomáhají tvarovat prsa a vytvářet lichotivější siluetu, díky čemuž oblečení lépe sedí.
Skrytí bradavek: V mnoha kulturách je považováno za nevhodné, aby byly bradavky pod oblečením vidět, a podprsenka (často s vycpávkami) poskytuje potřebné krytí.
Zvýšení sebedůvěry: Nošení dobře padnoucí podprsenky může ženám dodat pocit jistoty a pohodlí, což se pozitivně odráží na jejich sebevědomí.
Módní doplněk: Podprsenky mohou být také stylovým doplňkem, který doplňuje outfit nebo vyjadřuje osobní vkus.

@anonym_2732b4 ,, Ženy nosí podprsenku ,,

Tady tenhle sloh prestal mit smysl 😅 ...

anonym_6cccf0
8. led 2026
@veronicka89

@veronicka89 a to jako proč?

20190418
8. led 2026
@veronicka89

@veronicka89 někdo je hrdej na svoje čerstvě nabyté promtovací schopností 🤣

veronicka89
8. led 2026
@20190418

@veronicka89 někdo je hrdej na svoje čerstvě nabyté promtovací schopností 🤣

@20190418 presne🤣 ... Anonym🤔🙃🤭

veronicka89
8. led 2026
@anonym_6cccf0

@veronicka89 a to jako proč?

@anonym_6cccf0 ptz v 10 letech dívka neni žena. 🤗 a to je pointa celé diskuze !

anonym_6cccf0
8. led 2026
@veronicka89

@anonym_6cccf0 ptz v 10 letech dívka neni žena. 🤗 a to je pointa celé diskuze !

@veronicka89 jenže tahle diskuze už dávno není jen o věku 🤔😁 a dnešní holky dospívají daleko dřív než kdysi my, není vůbec výjimkou že v tomhle věku uz mají menstruaci

veronicka89
8. led 2026
@anonym_6cccf0

@veronicka89 jenže tahle diskuze už dávno není jen o věku 🤔😁 a dnešní holky dospívají daleko dřív než kdysi my, není vůbec výjimkou že v tomhle věku uz mají menstruaci

@anonym_6cccf0 je - diskuze je o 10 lete holce vs podprsenka

10- léta holka neni žena . Nevypadá tak a nemůže tak byt brana.

Nemuze byt videna ona ani její prsa jako symbol sexuality !
Nemusí nosit podprsenku aby to bylo učiteli lehčí se na ni nedívat !
Nemusí nosit podprsenku aby na ni oplzlak v buse necumel !

Nemusí!

Podprsenku nemusim nosit ani ja .
Jestli uznam podprsenku kvuli některým z výše uvedených za vhodnou nebo dokonce nezbytnou - vezmu si .

A uplne stejne to ma holka autorky.
Maminka ji může výhody podprsenky rict . Může ji nabídnout pomoc s výběrem a koupi ale tím by to melo hasnout! Dle mého názoru.

amazienka
8. led 2026
@anonym_6cccf0

@anonym_6cccf0 Já jsem třeba na začátku devadesátek menstruaci dostala a bylo mi čerstvých 10. Co je teda vzhledem k dnešku daleko dřív?

Z téhle diskuze je mi fakt smutno, jednadvacátý století a řešíme, jak někoho nedejbože nepohoršit, na sebe nedejbože upozornit, blablabla. Máme tolik možností, tolik informací a přece jsme připosraný a kdykoliv připravený soudit.
Lidský tělo je přece krásný a dokonalý, hlavně, když je zdravý. Dokonce i když si nese jizvy nebo povislý břicho, nesymetrický prsa nebo velkej nos. Dokud budem dětem cpát nějaký uměle vytvořený dogmata, budou ve svých tělech fakt nešťastný a obzvláště dívky.

mrkvovydort
8. led 2026
@anonym_6cccf0

@anonym_6cccf0 dívkám se puberta spouští v průměru o 3 měsíce dříve než před 40-50 lety - a ne tvl o 3 roky oproti předchozí generaci.
Přestaňte už konečně blábolit, to je fakt na pěst.

anonym_6cccf0
8. led 2026
@mrkvovydort

@anonym_6cccf0 dívkám se puberta spouští v průměru o 3 měsíce dříve než před 40-50 lety - a ne tvl o 3 roky oproti předchozí generaci.
Přestaňte už konečně blábolit, to je fakt na pěst.

@mrkvovydort fakt jo? Ja měla prvni menzes ve 14,dcera ve 12,zrovna včera tu někdo psal ze dcera to dostala v 10 a rozhodně to neni nějaký výjimečný případ

mrkvovydort
8. led 2026
@anonym_6cccf0

@mrkvovydort fakt jo? Ja měla prvni menzes ve 14,dcera ve 12,zrovna včera tu někdo psal ze dcera to dostala v 10 a rozhodně to neni nějaký výjimečný případ

@anonym_6cccf0 a já ve 14 a moje o 2 roky starší sestra v 11, takže to zcela jistě nutně musí znamenat, že u ročníků 87 a 89 se puberta naopak posunula na pozdější věk o celé 3 roky.🤪

Proboha živýho, ženská - konkrétní příklady z vašeho okolí dokazujou KULOVÝ

anonym_6cccf0
8. led 2026
@mrkvovydort

@anonym_6cccf0 a já ve 14 a moje o 2 roky starší sestra v 11, takže to zcela jistě nutně musí znamenat, že u ročníků 87 a 89 se puberta naopak posunula na pozdější věk o celé 3 roky.🤪

Proboha živýho, ženská - konkrétní příklady z vašeho okolí dokazujou KULOVÝ

@mrkvovydort proboha ženská puberta u divek se proste posunula neni to muj výmysl... Dnrska uz to běžně mivaji holky kolem 10, 11 let😁

mrkvovydort
8. led 2026
@anonym_6cccf0

@mrkvovydort proboha ženská puberta u divek se proste posunula neni to muj výmysl... Dnrska uz to běžně mivaji holky kolem 10, 11 let😁

@anonym_6cccf0 ano, není to vás výmysl, a ano, posunula.

POSUNULA O NĚKOLIK MĚSÍCŮ OD 70. LET. Změna, která souvisí hlavně s nárůstem BMI u dětí, které se ale za posledních 20 let téměř zastavilo, takže další změny se spíš nestanou.

Tvrzení, že by se dospívání nějak extrémně od vaší generace k té současně dospívající prostě není pravda a nebude, i kdybyste se postavila na hlavu.😘

anonym_6cccf0
8. led 2026
@mrkvovydort

@anonym_6cccf0 ano, není to vás výmysl, a ano, posunula.

POSUNULA O NĚKOLIK MĚSÍCŮ OD 70. LET. Změna, která souvisí hlavně s nárůstem BMI u dětí, které se ale za posledních 20 let téměř zastavilo, takže další změny se spíš nestanou.

Tvrzení, že by se dospívání nějak extrémně od vaší generace k té současně dospívající prostě není pravda a nebude, i kdybyste se postavila na hlavu.😘

@mrkvovydort jak myslíš 😁

anonym_2732b4
8. led 2026

O něco málo se určitě posunul vývoj těla, ale větší posun vidím ve vývoji myšlení. Ve světě, kde jsou přístupné informace, to má určitě svou logiku.

Každopádně k podprsence...pokud ji dívka nechce, přizpůsobila bych pak zbylé oblečení..pevná látka, žádný výstřih, nic krátkého. Jako sory, ale nepřipadá mi normální, aby někdo omlouval to, že malá holka, která z toho očividně nemá rozum, chodila neadekvátně oblečená. Každopádně bolerko defakto vyřeší vše a není třeba měnit celý šatník. Je to levné a rychlé řešení. Kousek látky a jaký obrovský problém to vyvolá. Až bude dospělá, ať si o tom rozhoduje sama a chodí si v čem chce a jak chce. Pak už bude zodpovědná sama za sebe. Ale v daném věku je asi třeba, aby ji vedli rodiče k tomu, co je a není vhodné.

fire85
8. led 2026
@mollyweasley

@mrkvovydort Já jsem v 11 letech měla 177 cm, 65 kilo určitě a když jsem přecházela na novou školu, učitelé se mě ptali na jméno mého dítěte, které mají zapsat. Když jsem šla do obchodu, oslovovali mě mladá paní...nebo ještě slečno? Na prvním stupni mi mladší děti říkali dobrý den už v páté třídě. Někdo prostě naroste a i obličejem odpovídá staršímu člověku.
Dcera teď chodí zpívat do skupiny, kde jsou holky 13-16 let, a stejně jsou některé menší a méně vyspělé, než ona. Její nejlepší kamarádka, stejně stará, je doslova o hlavu a půl menší a v kilech poloviční.
Ale v životě bych z ní nedělala dospělou, nemaluje se, nosí decentní oblečení a o víkendu si pod stolem udělala bunkr, do kterého si chodí odpočívat a když na ní chceme promluvit, musíme říct správné heslo. Je dítě duší, ale prostě na ulici si budeš myslet, že naproti tobě jde slečna, co vybírá střední školu.

@mollyweasley v 11 letech má 65 kilo?

marketa11112
8. led 2026
@fire85

@fire85 Mému synovi je čerstvě 11 a má 64 kilo taky. Ikdyž je o něco menší, než je napsáno v daném komentáři. Aktuálně nosí velikost M, pánskou. Osmiletá dcera mi nosí 158, prvních pár kousků už má v dámském S. Manžel měří 202 cm. Jsou velcí po něm.
Takže jo,stane se.

mrkvovydort
8. led 2026
@anonym_2732b4

O něco málo se určitě posunul vývoj těla, ale větší posun vidím ve vývoji myšlení. Ve světě, kde jsou přístupné informace, to má určitě svou logiku.

Každopádně k podprsence...pokud ji dívka nechce, přizpůsobila bych pak zbylé oblečení..pevná látka, žádný výstřih, nic krátkého. Jako sory, ale nepřipadá mi normální, aby někdo omlouval to, že malá holka, která z toho očividně nemá rozum, chodila neadekvátně oblečená. Každopádně bolerko defakto vyřeší vše a není třeba měnit celý šatník. Je to levné a rychlé řešení. Kousek látky a jaký obrovský problém to vyvolá. Až bude dospělá, ať si o tom rozhoduje sama a chodí si v čem chce a jak chce. Pak už bude zodpovědná sama za sebe. Ale v daném věku je asi třeba, aby ji vedli rodiče k tomu, co je a není vhodné.

@anonym_2732b4 až bude dospělá, ať si rozhoduje sama, ale do té doby ji budu plnit hlavu komplexy a nutit dělat něco, co se jí příčí, přestože k tomu není žádný rozumný důvod, krom mých vlastních předsudků o estetice. 🤦‍♀️

Těší mě, že moje máma měla v tomhle ohledu hlavu na správném místě, tyhle toxické hnusy ve mě nikdy nevypěstovala a díky tomu jsem vyrostla v někoho, kdo má respekt k vlastnímu tělu i k ostatním lidem. Na rozdíl od vás.

petulkadodo
8. led 2026
@anonym_2732b4

@anonym_2732b4 Já mám pocit, že dnes jsou ta děcka naopak sexuálně mnohem vybržděnejší než my. Jsem narozená v osmdesátkách, MS mám od 12, v tom věku jsme se s holkama ve třídě začaly i malovat, řešit, koho která "miluje" a řešily, která se už líbala. Já byla nepolíbená po 15 a byla jsem exot. Prsa jsem měla lentilky pod kobercem a podprsenku jsem hrozně chtěla, ale tu vycpanou, abych si ta prsa udělala! Od nějakých 13 jsem bez ní nevylezla ani k popelnicím. Takže tak. A úchyláci budou čumět na kohokoli, s podprdou i bez.

zuzekk
8. led 2026
@kacka1994

@mrkvovydort ja ale nikde nepisu ze je to ok a ze si za to muze divka/zena bez podprsenky sama, za to ze ji nekdo ocumuje. Jen proste vnimam prsa jako svoji intimni zonu a rada bych aby to takhle vnimala i moje dcera 🙂 Nevim jak vysvetlit muj strach z uchylu vsude kolem, ale rozhodne bych proste nenechala svoje dite (skolniho veku) mezi lidmi bez vrsku plavek - i kdyz to neni chyba toho ditete ze na nej nekdo cumi, muze si ho vyfotit, honit si ho nekde v bazenu a cumet pritom na dite (za 1 sezonu plavcika se nam to stalo opakovane ze jsme volali policii) - vim, to muze i kdyz je dite v plavkach, ale pro me je prave tak nejak dulezite mit zakryte intimni zony, i kdyz to neznamena bezpeci.

@kacka1994 vidiš, já třeba svoje prsa vnímám jako intimní zonu stejně jako ramena nebo šíji nebo stehna - samozřejmě nechci, aby mi na ně (všechno jmenované) kdokoliv zíral nebo nedejbože šahal, ale tomu člověk samozřejmě přizpůsobuje celkové chování, ne že by nemohl mít odhalený krk. Ale když si vezmu minisukni nebo průsvitný tričko, nemůžu se zírání divit - ale to už je volba. Což je otázka, jestli si to uvědomuje to teoreticky očumované dítě. U dospělých neřeším vůbec, ani u sebe, už reakce světa známe.

j.a.n.i
8. led 2026
@marketa11112

@fire85 Mému synovi je čerstvě 11 a má 64 kilo taky. Ikdyž je o něco menší, než je napsáno v daném komentáři. Aktuálně nosí velikost M, pánskou. Osmiletá dcera mi nosí 158, prvních pár kousků už má v dámském S. Manžel měří 202 cm. Jsou velcí po něm.
Takže jo,stane se.

@marketa11112 Ano, stane se, ale má to asi tak stejnou vypovídací hodnotu, jako když já napíšu, že synovi je 15 a má 153 cm a 41 kg a dcera ve 13 146cm a 33 kg.

mollyweasley
8. led 2026
@fire85

@fire85 Já jsem měla, 177 cm a 65 kg, v páté třídě.

lis6
8. led 2026

Mě nějak nenapadlo brát podprsenku jako společenskou záležitost, jen jako podporu pro velká prsa (případně zvětšení malých), vůbec mi nějak nedochází, i přes přečtení celý diskuze, proč jí cpát malý holce. Jako kdyby chodila po vesnici nahoře bez, tak to chápu, to není v pohodě, i když je to dítě. Ale podprsenka? To už mi víc vadí crop topy, či velké výstřihy

Strana
z6