Jak přistupovat k dítěti s otázkami genderové identity?
Ahoj, budu ráda za sdílení vlastních zkušeností či vědomostí, ale klidně i za nějaký osobní postoj 🙂
Mám 4 děti. Holka skoro 8, kluk 6, kluk 4, holka mimčo. Mladší z kluků je ale ,,jiný", fakt kam mi sahá paměť. Nikdy neměl žádnou takovou tu vysloveně klučičí zálibu, absolutně ho to nezajímá. Šikovný je výtvarně, baví ho tancovat. Puzzle skládá nejraději s princeznama, na obrázcích co maluje jsou většinou třeba srdíčka s obličejem a podobné motivy. Preferuje růžovou, třpytky, všechno tohle. Velice řeší módu, účesy (přičemž já se třeba ani nemaluju a nejstarší dcera je taková běžná holka... oblečení kupujeme minimálně a spíš to chceme mít z krku, než se tím dlouze zabývat, takže fakt ani nemá moc koho napodobovat). Separovaně by nic z toho nebylo nijak zvláštní, ale na něm není klučičího fakt vůbec nic. A hlavně - růžové šaty nechce nosit proto, že se mu líbí růžová barva nebo jak se točí sukně, ale protože růžové šaty jsou holčičí. Má i dost nápadnou řeč těla, způsob mluvení, pohyb třeba rukama, chůzi- vypadá to přesně tak, jako když spojíte všechna klišé dohromady a předvedete ,,jakože gaye, hahaha".
Nechávala jsem to plynout, nalakované nehty dávno neřeším, občas si vzal do školky nějaké šatičky na hraní, doma si bral sukýnky na tancování. Na ven to většinou nějak zahraju do outu a nabídnu třeba ,,roztomilé červené kraťásky", ale šaty po ségře už měl taky xkrát. Nějakou dobu jsem se trochu cukala, než mi došlo, že to fakt není rozmar, ale má opravdu brutální argumentaci 🙂) , takže těžko odmítat, a ani vlastně není důvod.
Nikdy jsem se ho přímo nevyptávala, trochu jsem se bála, abych ho přehnanou iniciativou nějak nechtěně nenatlačila do špatné škatulky a nehledal se o to déle, snad mi rozumíte. Ať se hledá, a brzo najde, ale pokud možno sám. Správně. A cítím, že je to teď pro něj čím dál tím větší téma. Dneska mi za vydatného červenání říkal (sám od sebe), že by chtěl, aby si všichni mysleli, že je holka. Na otázku ,,proč není holka?" jsem opatrně odpověděla, že má pindík. A prý že bude dělat, že ho nemá.
Má někdo doma takové dítko? Nebo byl někdo z vás takovým dítětem? Pojďme pokecat. Nepotřebuju se se situací nijak srovnávat, není na ní nic, co by mi vadilo, spíš trochu tápu, jak to teď uchopit, abych nějak neubližovala dítěti. Mám dojem, že jsme se z nějakého rozpustilého šatičkování posunuli o dost dál a že dosavadní pohodlná linka ,,XXX je chlapeček, ale má rád všechny holčičí věci" přestává vyhovovat. Možná nastal čas do toho trochu říznout. Probrat to s nějakým odborníkem? Ale jakým vlastně?
Napište mi cokoliv k tématu...
@marketka_m Zas tak mě to nezajímá 😉. Pokud ho hodnotili v ČR, tak těžko u lékařů. Tady jsou dané nějaké postupy a nelze to obcházet. A nebo kecá 😉
@ilone tak asi keca no. Sice nevim proc by kecal no...Vic k tomu nemam co rict. Zkuste si najit a nim rozhovory a pak odsudte zda byl proces jaky byl nebo nebyl...
@marketka_m vazne, ofiko to takhle proste nejde. Priklanim se k tomu, ze zjednodusuje. A pri vsi ucte, i kdyby to hypoteticky takhle fungovalo - nevim jak to je nastavene treba v USA (i kdyz pochybuju ze je to tak easy, kdyz nic jineho tak v tom budou i litat obrovsky pdnize) , tak za pul hodiny se muze rozhodnout jenom cvok🤪
@marketka_m koukala jsem, podle mě kecá. Ono je jednodušší lhát. Mě přijde jako hodně narušena osobnost. U Fifkove osobně jsem si kdysi řešila sjeden svůj problém. Opravdu se mnou nebyla za 20 minut hotová. On prostě v tomhle lze.
@marge_s vis co je sranda... Ze vzdy chcete meco podlozit...a kdyz vam nekdo neco podlozi at si to poslechnete..ze to nebyl dlouhy proces.. tak hned to stejne shodite... Tak nic. Koncim v tehle diskusi. Mylsim ze ksem vycerpala co jsem chtela napsat. Takze zaver...lidi neodsuzuji ale nesouhlasim s touto moznosti.
@marketka_m to si ale musíš najít důvěryhodný zdroj. Ten tvůj to rozhodně nebude. Troufám si říct, že ani v zahraničí nikdo nedá štempl na změnu pohlaví za půlhodinové sezení, natož v ČR, kde je to regulérně otázka let (ano let, má sestra má v zaměstnání holčinu, která tím prochází, takže to není jedna bába povídala).
@miryp ty mluvis o procesu, ja mluvim o rozhodnuti: ano, ty jsi trans. Porovnavate dve ruzne veci. Kazdy ma moznost si Danieluv pribeh poslechnout a udelat si svuj nazor.
@marketka_m on sam rikal 30minut u ni, ale poslala ho na dalsi vysetreni, sledovala jsem Terezu Spanihelovou a ta to popisovala dost detailne a byl to fakt dlouhy proces, az do te operace, bylo tam hodne dlouhe obdobi, kdy musela vystupovat pod neutralnim jmenem a cekala na operaci.
@hojda ok
@marketka_m ne, mluvím o období, než odborníci uznali, že je trans. Fakt to není o tom, že si sedne před jednoho odborníka a ten po půl hodině potvrdí, že je trans...
@marketka_m A přesně takhle vznikají dezinformace. Rozhodnutí za 30 minut - v reálu ale doporučená další vyšetření - čili ne, není to o rozhodnutí za 30 minut, to je hodně hrubé zjednodušení.
@marketka_m ale ja nemuzu za to, ze ty tvoje zdroje jsou jake jsou 🤷🏾♂️ sranda to rozhodne neni, je to smutne, ze si lidi nejsou pri dnesnich moznostech najit validni zdroj 🤷🏾♂️
Pro zajímavost, existuje i skupina, která operaci nechce - Kastrace za písmeno: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10117034229... https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/trans-lide-v...
@marketka_m příběhy trans lidí, tedy těch, co se nechali přeoperovat, ten Daniel, co utekl od jehovistů a teď chce zažalovat celý tým sexuologů, protože měli poznat, že trpí "jen" hraniční poruchou a depresemi a úzkostmi a tato diskuze, o genderové identitě u dítěte nebo dětí, to je jako hrušky a jablka...kozy a vozy
přece gender neznamená automaticky trans a automaticky přeoperaci
a hlavně, všechno začíná v dětství, v rodině, v pochopení
tenhle Daniel má zkažený život, zažalovat by měl svoje rodiče, ne sexulogický tým, jasně, od rodičů by neměl šanci vysoudit milionové odškodné
ale pořád, tato diskuze je primárně o tom dát dětem pochopení pro jejich cítění, pro jejich pocity, a lidé, kteří odsuzují na základě předsudků a nepochopení, mají primární vliv na další život a vnímání jak svých dětí, tak těch ostatních dětí
@marge_s ale no protože kam to sklouzlo?...
jen proto, že některé maminky měly potřebu se zastat klokanky, tam je to taky ukázkový příklad nepochopení v rodině, ten její příbuzný, a ona nám to tady prezentuje jako vlastně správný, relevantní názor a přitom fakticky valná část nepochopených dětí, náctiletých pramení z rodiny, přece když jsme tak sečtělé, "plínkujeme, šátkujeme, jedeme ve stylu eko bio" jakto, že nám dělá takový problém, když naše děti něco cítí, a my ty jejich pocity bagatelizujeme, nebo ještě hůř, jim je zakážeme, protože... aby si na nás neukazovali....
tady autorka diskuze je fakticky skvělá maminka, když tak čtu názory některých jiných, tebe nemyslím, ale najednou se tady v takové podstatné diskuzi řeší školská novela, nebo trans operace...
@xxx3d Jasně, že to k tomu sklouzlo, ono se nedá nereagovat, když Ti klokanka napíše, že zda je OK se nechat ve 20 přeoperovat na medvěda, protože se tak cítí - to je právě taky ukázka nepochopení té problematiky jako celku.
@klokanka31 jo řeší, protože to dítě to chce. Tak proč by se o tom nebavili? Je vidět, že ty sama nemáš vůbec žádnou osobní zkušenost s transgender lidmi. Možná že kdybys někoho znala, tak bys viděla, že to nejsou žádní exoti z cirkusu. A nehrotila bys to tak. Všechny děti ve třídě berou toho holkokluka v pohodě, všechny učitelky jsou s tím v pohodě, nikdo ho neřeší, nesnaží se ho předělat. Jenom tady nějaká 🎺 z internetu je z něj úplně na prášky, tvůj boj 😂
@rozitta Podle mě jsou tihle lidi narušené osobnosti, a tím končím.
@klokanka31 Jojo, stokrát lepší jsou totiž pedofilové, násilníci, hetero alkoholici a feťáci atd atd.
@orangutan123 Všechno co jsi napsala je stokrát větší hnus.
@rozitta klokanka ale tu zkušenost má, přímo v rodině. Jenže příbuzného, resp. nově příbuznou za přeměnu odsuzuje, nikdy se s tím vnitřně nevyrovnala, jsou tam patrné znaky traumatu. A to je něco, co tu nevyřešíme, takže bych byla za, aby ji všechny už nechaly být, jak si přála a byl dán prostor těm, co mají k tématu něco přínosného pro autorku dotazu...
@klokanka31 ono to totiž byla ironie 🤣
@klokanka31 🤦

@marketka_m to je fakt blbost, znám osobní případ a opravdu to trvá hodně a hodně psychologických sezení a posudku, než dotycny/a dostane souhlasny verdikt.