icon

Jak řešit zkaženou dovolenou se vzdorující tříletou dcerou?

25. črc 2023

Ahoj všem,
před nějakým časem jsem si zde vylila srdce ohledně chování naší tříleté dcery. Všechny jste byly úžasné a řekly svůj názor... Že to je normální zdravé dítě, že to patří k období vzdoru atd atd. Což já samozřejmě vím ale i přes to nezvládam a jsem vyřízená, naštvaná, smutná😭. Snažím se každý den být happy a řešit všechno s nadhledem. Jenže panovačnost, tvrdohlavost a všechny negace začínají být fakt nezvladatelné.
Momentálně jsme již několikrát dní u moře na dovolené a lituju, že tu vůbec jsme.
Dceři jsou skoro tři... Nechce skoro chodit sama, pořád jen nosit nosit nosit. Když jsme jeli sem ztravili jsme dva dny v Rakousku na horách. Vyjelo se lanovkou a panika neudělá sama ani jeden krok. Ano kočárek máme ale nechce v něm být. Takže celou dobu na koni. Jinak neskutečný, hystericky řev který nemá konce.
Přijelo se do Itálie k moři a je mi až stydno co se tu koná 😶. Když opomenu to, že s ní můžeme ani jednou do restaurace neboť ( neposedí, neustále utíká pryč, řve), tak se pomalu nemůžeme dát ani blbý kafe u stánku 😡. Dneska paninka chtěla zmrzlinu tak se jí koupila. Tu co chtěla. A po prvním líznutí letěla přes celou zmrzlinárnu 😡😡😡. A řev.
Chodíme hodně na hřiště. Blbne, litá, hraje si, docela ok všechno a pak strčí kluka z prolejzacek, protože ho tam nechtěla 😶 naštěstí se mu nic nestalo. No dostala na zadek.😡.
Chování na pláži je kapitola sama o sobě. Chvilku leží, jdeme se koupat, sbíráme mušle, blbneme.. vše ok a pak na lehátku začne ječet kvůli blbostem. Nestačí domluvit, vysvětlit nic. Prostě kde jaká kravina je podmět k šílenýmu boji a křiku. Krom toho furt utíká, prostě si jde, jde ( můžu na ní volat a ona si odejde), když vid že jdu za ní začne utíkat a já jí honím. Šílená prdel, několikrát denně ( ráda bych řekla že jsem v 26tt, takže z toho takovou srandu nemám). Můžu říkat že tohle nemusí, že se ztratí, nebo že jí srazí kolo, auto. Úplně u prdele. Muži si vyřvat hlasivky a stejně se ani neotoči.
Prokletá dovolená, lituju že se vůbec někam jelo😭😭.
Zajímal by mě váš názor, jak by jste dané situace řešily? Protože mě přijde že jsme zkusila už za poslední měsíce snad všechno.
Je tu tolik dětí a opět si zase připadám jako největší kráva na písečku. Za celou dobu jsem neviděla žádný podobný chování. Ano děti řvou, zlobí... Ale to co předvádí naše mě už fakt přivede do blázince😭😭.
Manžel na mě začal dneska dokonce řvát že je to nevychovaný spratek, který si dělá jak chce a má náš. u prdele ( což vpodstatě má pravdu) a že je to moje vina 😭😭. Že když byla malá, že jsem jí furt nosila, furt utěšovala, furt hledala blbý řady na internetu jak vychovávat dítě bez trestu atd atd a že teď se nám divit. Že za všechno může jen já, já já.

Strana
z8
ilone
26. črc 2023

@alice180 já také pracuji s dětmi 😉. A než to zkusíš, neboj cizí děti nebiju. Vlastně ani ty svoje v tom smyslu, co tady některé předkládají...

alice180
26. črc 2023

@ilone no o to je to alarmující

ferda90
26. črc 2023

@ilone no já myslím, že bys měla jít a udat se za to, že občas dáš dítěti po zadku, fuj ty jsi strašná máma 😁😜

ilone
26. črc 2023

@alice180 🫣

alice180
26. črc 2023

@ferda90 no tak tohle je opravdu zbytečný, ale když myslíš. Není to vtipný, ale smutný.

ferda90
26. črc 2023

@alice180 stejně jako je zbytečný dělat z mamin, které občas dají přes zadek dítěti nějaké tyranky a ty největší semetriky.

sinicka
26. črc 2023

@ferda90 nebo z chlapů, co sem tam seřežou svou ženu násilníky, viď. Když si to ta ženská zaslouží..

somalicats
26. črc 2023

@ferda90 úplně zbytečně to ženeš do extrému. Nikdo z nich semetriky a tyranky nedělá. Nicméně ať už se to snažíš Ty nebo kdokoli jiný slovně zaobalit - facka, plácnutí - pořád je to bití. Bití = fyzické násilí. Plácnutí nebo facka je prostě fyzický trest, ať už tomu říkáš jakkoli. A fyzický inzult je vždycky agrese. To, že to Ty a další myslíte dobře, já nepopírám. Jen se pořád ptám (a doteď mi tu nikdo neodpověděl), co je smysl té facky/plácnutí. V čem je to výchovné?

alice180
26. črc 2023

@ferda90 to dělá, kdo já jsem napsala, že do 21. století fyzické tresty nepatří, alarmující je pro mě to, že někdo, kdo pracuje s dětmi je schvaluje, ať je to placnuti přes zadek či facka, jelikož za to dětství to je vícekrát. A je to prostě fyzicky trest, stejně jako klečení, sprchování studenou vodou, vyplachování pusy mýdlovou vodou,.když mluví sprostě atd.

daisy95
26. črc 2023

Me udivuje kolik lidi povazuje za “placnuti” nebo dani na zadek,par facek..v dnesni dobe jako uplne normalni vec.. to je proste sileny.. vylejvat si na detech svoje mindraky a urcovat hranice to ze nekomu slabsimu kdo nema ani moznost se branit zpatky ublizuju.. chtela bych videt jak takhle urcujete mantinel dospelymu kolegovi v praci nebo kamaradce ktera vas zrovna nastve nebo udela neco co se vam nelibi.. to se vazne muzete placat po ramenou 🫣 to by bylo asi zajimavy videt vyraz kdyby vam ji nekdo rovnoceny lupnul zpatky co?

martinka_33
26. črc 2023

Tak hlavně, že víš, ze sis to zpusobila sama a u druheho chyvu opakovat nebudeš, coz ti mozna bude k nicemu protoze tohle je z vetsi casti v povaze ditete, z te mensi ve vychove... Ona z toho vyroste, ale do te doby budes mit zivot jaky mas, neznam radu co s tim delat krome te, nikam nechodit, nejezdit, zavest na oplocene hřiste, pokud bude ublizovat detem, odnest i s řevem domu. Deti zkousi hranice a nektere to zenou do extremu, takze to chce predevsim tvrdou neustupnost. Mockrát jsem nesla domu vřískající batole, ale pravidlo bylo jasné - budeš zdrhat, jde se domu, bylo obdobi kdy ksme nepobyli venku dele nez pet minut. Deti potřebují pravidla, jasná a neprolomitelná, jinak se z toho zblázníš. Totéz platí s jídlem - nesedíš u stolu = nejíš, brz kompromisu.

daisy95
26. črc 2023

@martinka_33 a ty jis jidlo zasadne jen u stolu? Jidlo ktere ti nekdo jiny pripravi? Na ktery ani treba nemas chut.. tem detem se honi v hlave tolik veci ze treba ani nejsou fyzicky schopny u toho jidla sedet a vydrzet u nej

somalicats
26. črc 2023

@daisy95 Tak u nás se například jí pouze u stolu. Ani nechci vidět, jak by to u nás doma vypadalo, kdybych všem dovolila jíst, kde se jim zrovna zachce. A ano, ty děti se to dokážou naučit - mají hlad, tak sednou a jedí. Nemají hlad - nejedí, fajn, jídlo sklidím a dostanou ho příště (nebo ho sním já 😀 ).

daisy95
26. črc 2023

@somalicats ja asi preferuju najezeny dite ktery si zobne treba z konferencniho stolku a klidne po nem uklidim.. jasne s omackou to tak asi nejde ale ty u nas nastesti stejne nejedou 😃

takyjedna
26. črc 2023

Sorry, ale manžel je kreten. On není rodič, že za všechno můžeš ty? Nechala bych mu dítě a sama se někam vypařila... Užila bych si půl dne pro sebe na pláži a v kavárně a může vychovávat🙄 A ty si odpočineš a nebereš síly.

martinka_33
26. črc 2023

@daisy95 proto kdyz ho nechce tak neji, da si ho jindy... pokud mas doma kostřičku potaženou kůží, u které jsi ráda, ze vubec nekdy neco sní, pak naprosto chápu. Moje deti s jidlem problém naštěstí nemají, takze si můžu určovat pravidla, ve skolce pak taky jedi u stolu ne vsude okolo, tak nevidim duvod proc by to melo být doma jinak.
@somalicats přesně tak...

somalicats
26. črc 2023

@daisy95 Tak on je rozdíl zobnout třeba kousek zeleniny či ovoce z konferenčáku, a sníst polévku/hlavní jídlo. I tak ale chci, aby si děti braly jen ten kousek, co snědí, a nelítaly s tím - ono je to i o bezpečnosti (zakopnou, zaskočí jim...). Snídani, oběd a večeři dávám v době, kdy máme tak nějak hlad všichni, uzobávat ovozel můžou i mimo, ale i to má svoje pravidla. A víš co, my sedíme u jídla, ony sedí u jídla, kdo nechce sedět u jídla, tak fajn, ale nejí. A to mám děti jak nejedlíky, tak jedlíky - holt i nejedlíci museli pochopit, že nebudu ohřívat jídlo nadesetkrát.

martinka_33
26. črc 2023

@somalicats deti chápou brzy ale chce to neústupnost, nedavno jsem mela s batoletem dohady o bryndáku, po týdnu pochopila ze se jí pouze s bryndákem a uz si ho k jídlu sama nosí 👍 šikulka 😍

somalicats
26. črc 2023

@martinka_33 U nás taky, já mám pro nejmladší takovej bryndák - košilku (i s rukávama), sama si ho podá a čeká, až jí do něj pomůžu. Ony to pochopí rychle, ale chce to jim taky jít příkladem - manžel si musel zvyknout, že jídlo nebude tahat po baráku, ale bude s tím sedět u stolu. A jak to vidí děti, sedají taky. Ono to jde i bez násilí 😀. Zas je fakt, že já nikomu jídlo nenutím - když nemá hlad, nemusí jíst. I moje třetí dcera, která byla hodně špatnej nejedlík, se postupně zlepšuje co se příjmu jídla týče.

suzanna123
26. črc 2023

Hele, nechcete se na to už fakt vykašlat? Jako na jednu stranu gratuluju k tomu sebevědomí, že máte patent na dokonalou výchovu, na druhou stranu, jediný, kdo tu chtěl radu, je zakladatelka diskuze. V okolí taky cpete všem na potkání, co dělají blbě a jak je to správně? Všechny to děláme, jak nejlíp umíme, všechny si důsledky vyžíráme samy a pokud něco poděláme, tak nám to jednou ta naše dítka můžou vyúčtovat. Každopádně oni jsou ti jediní, kterým jsem za to ochotná se zpovídat a obhajovat, určitě ne nějakým anonymním pipkám, co nemají nic lepšího na práci než honit si triko na internetu.

somalicats
26. črc 2023

@suzanna123 Myslím, že by ses měla hodit do klidu. Patent na dokonalou výchovu tu nikdo nemá, diskutuje se tu, jak se vychovávat dá, a autorka si z toho může vytáhnout to, s čím bude souznít.

alice180
26. črc 2023

@suzanna123 takový pěkně agresivní

daisy95
26. črc 2023

@suzanna123 a asi vlastne jo.. kdyz vidim nekoho ve svym okoli ze diteti fyzicky nebo psychicky ublizuje i kdyby jen placnutim po rukou tak se ozvu.. a je zajimavy ze doted se mi dostalo jen zarazeny reakce od dospelyho ze nekdo na to reaguje.. ono totiz vsichni i byt jen podvedome vime ze fyzicky tresty proste nejsou a nebudou nikdy dobre.. muzou si to lidi obalovat do jakejch koliv omacek ze jedna vychovna neuskodi ale to je ve finale vzdycky jen pro lepsi pocit dospelyho.. kdyz se na detsky dusi udelaji sramy tak zodpovidat se jim v dospelosti uz vazne nemusite

prejeta_zaba
26. črc 2023

@daisy95 Ty jsi drsná teda. Někdy si říkám, jestli by takové teoretičky po týdnu s mými detmi říkaly to samé. 🤭 Ty máš jak staré děti?

daisy95
26. črc 2023

@prejeta_zaba drsna? Myslim ze celou dobu se tu bavim s klidem a jen davam argumenty ktery se nekterym libit nemusi.. ale to nevadi. Mam dve deti 8 let a 2 roky.. nemyslim si ze jsem teoreticka mam nekolika letou pracovni praxi s detma ve veku 2-5 let..

rejalin
26. črc 2023

Rad ohledně výchovy si dostala už spoustu, víceméně se shodovali v tom, že tvé dítě se chová vcelku normálně na svůj věk (bude asi vic temperamentní), že si máš určit hranice a ty dodržovat, že máš omezit množství zákazu na ty nutné a zároveň dat dcerce i dostatek prostoru pro to, aby se vyřádila..

Ale co se tu tolik neřeší a co mě v tvém dotazů značně zvedlo ze židle.. tvůj přítel se chová jako idiot. Matně si pamatuji, že něco podobného si psala i v tom minulém příspěvků, tudíž to není že by mu jednou ujely nervy..
1) on snad není součástí výchovy, že ti říká, žes ji blbě vychovala TY? Můj manžel má občas také jiný názor a většinou to řekne ve smyslu "myslím, že bychom měli.."
2) proč ji máš nosit a běhat za ní ty? Jakože fakt nechá těhotnou běhat celý den za dítětem a on si valí šunky? Tvl můj manžel je na vozíku, ochrnutý od prsou dolů, a tohle by neudělal.. a že jí musíš nosit.. proč ji nenosí on, je snad chlap, ne nějaký chcípáček.. a to mu to dělá nějaký problém? A vážně myslíš, žes ji rozmazlila tím, žes ji hodně jako malou nosila? Naopak dala jsi ji to nejlepší, obzvláště teď, když seš těhotná, tak potřebuje ujištění (děti to vycítí).. a bude ho potřebovat ještě mnohem víc, až se narodí druhé dítko..

3) to že na tebe řve.. no comment.

Takže má rada, trochu si ho zkrot, tohle fakt není podpora milujiciho partnera ve vztahu, ani respekt.. a za chvíli se ti narodi druhé dítko, budeš unavená, hormony, dcerka se patrně bude projevovat více, ptz už tu nebudeš jen pro ni (což je zcela přirozené).. a minimálně já v téhle situaci potřebovala od muže vážně podržet.

prejeta_zaba
26. črc 2023

@daisy95 pracovní praxe a vlastní děti imrvere na krku je něco zcela nesrovnatelného. Úplně jsem si představila tu diskuzi, kdybys mi na dětském hřišti řekla, proč jsem plácla své dítě. Zaražená reakce by to opravdu nebyla. 🤦‍♀️

queenp
26. črc 2023

Nečetla jsem vše, ale zase se diskuze stačí jinam, než jaký byl dotaz 😄 K tématu - se starším synem jsme byli u moře poprvé ,když mu byly 2 roky a strašně jsme lpěli na zajetém režimu a z toho byl řev a hádky - my chtěli jít z pláže domů,aby v poledne spal a on si chtěl hrát s pískem atd a bylo to vše vypjaté. Pak jsem si řekla,že aby jsme si to vše užili,přestala jsem řešit...Chce jít tam na procházku,ok půjdeme....Nechce jít,ale chce se nosit,ok pojďme nosit. Ten týden s volnějším režimem se neposere a dovolenou si chceme užít všichni. Syn má Aspergera a naučilo nás to neřešit hodně věcí,občas musíme hledět spíše na jeho potřeby, než na svoje,aby byl v klidu a neměl na veřejnosti záchvaty. Jsme zvyklí, že hold s ním nemáme "normální" život a hodně se přizpůsobíme - žádná káva v klidu, návštěvy restaurací, výlety musíme jemu dělat na míru nebo o těch, které by mu nevyhovovaly hodně dopředu mluvíme a připravujeme ho na to. Jak jsem naznala na letošní dovolené ( starší syn 7 let,mladší 2 roky) - dovolená s dětmi není ani mateřská,ani letní 😂 Je to prostě náročnej masakr a vysmátý fotky s drinkem a hodnýma dětma u báboviček jsou prostě fikce 😁

daisy95
26. črc 2023

@prejeta_zaba ale ja mam svoje dve vlastni deti imrvere na krku.. a komentar k diskuzi na hristi? No ja myslim ze tohle vypovida asi neco spis o tobe 🙂 ja sem zvykla se s lidma bavit v klidu a s respektem, ale chapu ze ne kazdy byl k tomu vedenej

suzanna123
26. črc 2023

@daisy95 kecat cizímu člověku do toho, jak vychovává svoje dítě nemá s respektem společného vůbec nic. Neomalenost a nejapnost se tomu říká, ne respekt. Pokud někdo dítěti ubližuje, zavolej na něj policajty, jinak ti do toho absolutně nic není a pokud tě dotyčný pošle někam, tak to fakt není proto, že je nevychovaný. On ne.

Strana
z8