Jak zvládnout extrémně vzdorovité tříleté dítě?
Ahoj jdu si sem pro radu a zároveň se vybrečet. Pokud se najde někdo kdo to celé přečte budu neskutečně vděčná. Mám syna, v květnu 2023 3 roky. Už týden co sd tyče režimu spaní je mimo režim. Odmítá spát jak odpoledne po obědě (vždy bez problémů sem tam křik ale do hodinky max spal) tak i klasický večer. Bohužel teď odmítá i odpoledne i večer a trvá to klidně i 5 hodin než se frajer uráčí spát. Nevím si rady jsem zničená. Směje se mi do obličeje a když dostane tzv výchovnou tak neúspěšně. Rve že ho to bolí ale ve vteřině jsme zas a opět tam kde jsme byli. Máme kvůli němu málo spánku nedá se to už vydržet. Chodí večer spát až pd půl noci a do té doby sním držet nás unavuje přítelkyně chodí do práce a spánek potřebuje. Bohužel díky špatným podmínkám je s námi v pokoji. Zkoušeli jsme i odpolední spánek vynechat aby večer kolem 7 už byl tuhý ale nic. Spánek jsme vynechali po obědě ale večer usl až o půl noci. Je strašně hyperaktivni není ani minuta klidu nedokáže ani u jídla sedět v jídelní stolicce je to šílené mám pocit že to psychicky přestávám zvládat jak i já tak přítelkyně. Jsme hlavně unavene. Zkoušíme po dobrém něco za něco jeho oblíbené věci atd a řekne jo dobře ale stejně nic strašně dělá naschvály a na nervy směje se do obličeje a když ho za něco potrestáme i slovně jen tak je konec světa a vzdoruje nám celé hodiny . Prosím nemáte někdo nějakou radu co s tomhle chováním dělat už máme myšlenky že ho dáme pryč je to opravdu neovladatelné. Celé dny chodí říká deme ven tak mu řekněme ano jdeme ven ale jakmile vyjdeme z bytu je kravál nechce chodit utíká a valí se po zemi kope nohama. Restaurace na oběd nepřipadá ani v úvahu. Rodina ani z jedné strany na občasnou pomoc a hlídání nefunguje.
@honatko092 hračky televize a venek občasný jelikož malý je dost často nemocný.
A tak nechtělo by ho to víc zaměstnat? Ať pomáhá s úklidem, vařením, prostě aby měl nějakou akční činnost.
Pokud to trva dva tydny,tak se to muze zase vratit do normalu a je treba je to jen nejake obdobi. Ja myslela,ze to uz takhle je nekolik mesicu. Kdyz si lehnete spolu do postele,tak to nepomuze?
A berete si ho k sobe misto postylky? Ja jsem tam zadny dite nezavirala a vsechny uspavam, proto mi zadne v noci nerozbiji postylku. Treba ma nejake vyvojove narocne obdobi, to se stava. Ja chapu, ze spankova deprivace je strasna, ale jsi tak strasne odmerena a myslis si, ze bude takove dite fungovat jak hodinky. Uplne mi prijdete jak z nejake vojenske rodiny. Ja osobne verim na psychosomatiku a pokud je casto nemocny, asi to taky muze mit nejakou psychickou pricinu. Psalas, ze prece si ho nevezmes do postele, kdyz neni nemocny... Mozna nemocny chce byt, aby mohl byt u rodicu. Myslim, ze tu zaznelo opravdu hodne dobrych rad a nejak mam pocit, ze porad hledas chybu v tom diteti a nechces zmenit celkove nastaveni
@mdch91 Nemyslela zakladatelka spíš postel? Nechce se mi věřit že by takový velký kluk byl zavřený v postýlce 🤨
Uz jsem hned v uvodu objevila,ze to trva tyden. Tak to jsem pred tim uplne prehledla. Tak to chce jeste vydrzet. Ja fakt zila v tom,ze je to xy dlouha zalezitost,proto jsem i pochopila,ze uz ze zoufalstvi z vas vypadlo,ze ho date pryc. Ale po tydnu? Neco se deje. Nestala se u vas proste nejaka zmena? Pres den hodne unavit. Fakt vylitat venku,doma neco kreativniho treba...Ale dat na zadek,aby spal,nepomuze. Jeste se vic rozladi. Zkuste si ho vzit k sobe do postele,mazlit,tulit,hladit,proste zklidnit. Cist,pustit poslouchaci pohadku...Moc se uz nrda radit,mam pocit,ze uz tu snad bylo receno vse...
@kristyn86 ty jo, toho jsme si nevsimla.. tyden, dva , tri, to vlastne nic neni. to u nas je jine halo - uz par let. 🙂)
Ahojky, mám radu jen co se týká spánku. Odpoledne ti asi už spát nebude, leda si zkusit lehnout s ním. Hladit ho, číst pohádku.. a večer v osm pozhasínejte a zalezte všichni do postele. Co by dělal sám a navíc v tmavém bytě 😉 pozn. to koukání na tv ho dělá mrzutějším, vyčerpává to. Je otrávený = > otravný.
@klokanka31 to je asi jedno, ale je tam evidentne nechanej napospas (i kdyz teda myslim, ze psala, ze je to v jedne mistnosti), proste dela "bugr", aby si ho nekdo vsimnul. Cimz nerikam, te nemuze mit nejakou diagnozu, mam dite s ADHD, vim jake to je, kdyz ma dite stokrat vic energie nez rodic. A mam k tomu dalsi 3 deti. A casto jsem unavena a padam na hubu a jsem neprijemna a pak me to mrzi a...a...a... Nejsem dokonala mama. Ale aspon se celou dobu snazim hledat cesty
@mdch91 Mě je divný že ani neodpoví jestli mu čtou pohádky...přijde mi jako by si s tím klukem nedaly práci.
@mdch91 s náma určitě spát nebude to by byla katastrofa roztahuje se padá z postele a když je v posteli jen toho využívá a dělá to samé co v postýlce a co se týče postýlky má cestovní postýlku nikoliv dřevěnou. Postel už měl a bylo to zlo. Modřiny atd a neměl vůbec řád spánku co ss tyče spaní to si úplně dělal co chtěl
Jakmile se řekne že jde spát je prostě konec světa rve vzteka se kope pisti že ho jde slyšet na celý panelák jako by jsme ho tyrali ale přitom se ho nikdo nedotkl nechápu to
Tak si vem dva prasky na spani, at ho neslysis a hodne stesti vam vsem. Komu neni rady, tomu neni pomoci.
Tak v cestovní postýlce bych taky spát nechtěla.
Je to tvoje dítě? Proč o něm píšeš jak o věci? To není voják, který bude poslouchat povely. Je to malinký tvoreček, který potřebuje hlavně lásku.
Vždyť nemusí spát s vámi, ale jen ho u vás uspat a pak ho přenést do jeho. A to se vám ještě do cestovní postýlky vejde? Se tam musí cítit fakt jak v kleci 🙁
@jancazao Láska tam evidentně chybí 🥺
@klokanka31 už jsem to psala jako v kleci.
Je mi ho chudáčka líto.
Fyzicky unavit, chodit co nejvíc ven na vzduch. S dvouleťákem jsem každý den chodila tak na 3-4 hodiny ven na vycházky. Jak to máte vy? A pak jedna důležitá věc, dítě je vaše zrcadlo, když vy nebudete v pohodě, tak on taky ne. Čím víc nervní budete, tím to bude horší.
@klokanka31 spis bych to videla na tenhle vojenskej rezim a poslusnost nauceny z vlastniho detstvi, treba nema zakladatelka kamaradky s malejma detma, nenapadlo ji doted se zajimat, ze to jde i jinak
@marketa11112 Nechci zlehcovat neci trapeni,ale fakt tyden. Ja to uz automaticky podle popisu miry vycerpani brala fakt na mesice...
Nezlob se,ale ja mu se mu nedivim,ze rve jak tur,kdyz ho ve 2,5 letech rvete do cestovni postylky a za kazdou cenu ho tam nechate. Ja bych rvala taky. Co udelat malou krasnou,utulnou postel. S necim co ma rad. Plysaky,povleceni neco na zed. Jeho koutek. A hlavne bych uspavala. Obejmula,cetla,mazlila...I kdyby mel usnout nekde jinde a pak ho prendat. Muze i zarlit na pritelkyni. Jestli ho soupnete do postele a jdete si sednout k pritelkyni. Vase informace jsou strohe. A jeste se vam zadna odpoved nezalibila. Vsechno zamitate. Chcete vubec poradit nebo proste chcete schvalit,ze jste chudacci a dite je zmetek a pomuze ho jen zmlatit. Ne,dite je chudak a mozna by se melo lip,kdybyste ho fakt dala pryc,jak jste psala. Zadna rada vam neni dobra. Pritom jich tu padlo dost.
Já doufám, že je troll, protože je mi toho kluka moc líto 😞 Mám akčního syna, denně vymýšlím aspoň jednu novou aktivitu, povídáme si, jsme v průměru 2-3 hodiny venku, čteme si, jezdíme do herniček, na výlety a mohla bych toho vyjmenovat spoustu dalšího...Unavuju ho fyzicky i psychicky...vzteká se jen občas, poslouchá na jeho věk skvěle. Ano, je to masakr věnovat se mu 12 hodin denně (manžel dost pomáhá) a k tomu mám ještě 2 měsíční miminko. Ale je to moje dítě a udělala jsem si ho s vědomím, že budu jeho průvodce na cestě životem, budu ho učit a budu tady pro něj.
Jak píše
@kristyn86 co mu koupit nějakou hezkou postel? Nevím jestli má rád auta, nebo zvířátka, my naší malé koupili postel ve tvaru psa, protože má pejsky ráda, a hned je vidět že se do postele vždycky těší, i když třeba hned neusne...
@honatko092 Ja to mam stejne jako vy. Syn od mala akcnak. Ale byli jsme porad v jednom kole a to i po narozeni mladsi dcery. Venku stravenych xy hodin denne,at hriste,vylet,herna,priroda. Zima,mraz,dest,slunce...A to mi syn utikal,byl trochu mimon. Neposlouchal. Ma vyvojovou dysfazii. Ale mel program a rad. Vecer ritualy. Od necelych 2 let svoji velkou postel v pokojicku. A jelikoz by mi z ni zdrhal,tak jsem tam byla s nim. Nejdriv v posteli,pak uz mu stacilo jen drzet za ruku. Ted uz umi usnout sam (6 let). Samozrejme,ze mel tendence,ze po me bude skakat a spat se nebude...Ale preslo to...Byla jsem tam s nim,delala jsem,ze spim. Vracela jsem ho. Ale kdybych ho narvala do cestovni postele,tak mi z ni vyskoci.
@kristyn86 Já mám občas pocit, že nás takových, co se věnujeme dětem je fakt málo. My jsme na dopolední procházce nebyli akorát, když byl syn asi 3x nemocný nebo když byla fakt velikánská průtrž...jinak chodíme taky denně (donedávna jsme měli i psa, tak jsme i museli chodit). Taky máme program, řád, pořád se něco "učíme" a řešíme...jako zaťukám, on spí od 11 měsíců celou noc...ale usínání je taky občas náročné. Držte se, jste skvělá! Je to náročné, ale děti za to stojí ♥️
@kristyn86 Tohle funguje na naši malou, když se jí nechce dýl usnout, začnu dělat že spím. Ona po mě začne pokukovat, a když nevyprsknu smíchy a vydržím,tak si lehne taky,a během max.5 minut spí 😊
@klokanka31 nejde vzbudí se vyzkoušeno

A jaký je váš den? Co děláte? Kdo se mi věnuje a jak?