Jak zvládnout stres z péče o dítě s ADHD?
Mám syna s ADHD a po 8 letech už to nedávám. Zase se to zlepší na jaře, ale teď jsme víc doma, tak to na mě doléhá.
Sama jsem klidný a tichý člověk a on je hlasitý, hlučný a pořád se pohybuje.
O prázdninách měl jet s prarodiči na hory, ale nakonec nechce, protože nejedu já.
Koníčka mám. On má několik kroužků. Ale já už melu z posledního. Bohužel jsem na něj často už nepříjemná.
Takže jak to řešíte vy? Jak se hazite do klidu?
Prosím, chování dítěte neřešte, není předmětem diskuze.
@marketa11112 holka, jak já ti rozumím. Po finanční stránce, až po věcné otázky, proč jsem doma a nepracuji a různé vztekaci období. Ale mám autíka, asi tam bude lehké ADHD a porucha pozornosti.
@zalando
@kristyn86
@veruuu_kubesovic
Je to tezke, ale zvladnout se to musi. Me jen stve cely system, ze o nas rozhoduje nekdo kdo nemá ani paru, co ty deti potřebuji, s cim rodina potřebuje pomoci apod. a jeste pak poslouchat kecy. Me cas obrnil, dokazu byt někdy tvrda. Ale neznamena to, ze se me nektere veci nedotknou. Clovek si to pak prehrava a rika si, kde udelal chybu. Muj syn zrejme mohl byt zdravy, kdyby se nestalo na sale to, co se stalo. Krvaceni do mozku nam nemocnice priznala, az kdyz mu byl mesic. Diagnozy mame az od peti let, drive nas ujistovaly, ze to bude dobre. Neni, s vekem se vse horsi. Pomoc jsme nasli az po zmene lekaru, prechodem do jinych mest. Trvalo toky, nez jsem se s tim smirila. Kecam, mam s tim problem stale. Ale snazim se synovi pomoci. Vychova takového ditete ma ale samozrejme vliv i na další deti v rodine, u nas na mladsi dcerku. Zjistila jsem, ze at jsem se snazila sebevic, neda se to ovlivnit. Clovek musi pracovat s tim co ma a az ve chvili,kdy to nastane, nelze vse predvidat.
My za syna , se synem i sami se sebou bojujeme kazdy den, verim, ze to zvladneme. Ale chyby delame, nejsme dokonali, clovek ma hlavne jenom jedny nervy. Prestala jsem si některé veci vycitat,nemohla bych pak totiz vydrzet sama se sebou. Beru den za dnem tak, jak prichazi a jsem daleko klidnější, nevracim se k tomu, co syn vyvedl vcera, cim me nastval a tak.
U nas je problem, ze nemame s muzem cas sami pro sebe, nemame hlidani, nikdo si to uz nelajzne. Tim padem není cas na oddych. Kdybych treba mohla byt doma a dopoledne si odfrknout, nez syna vyzvednu ze skoly. Ale nemohu, financne by to bylo špatné, tak pracuji alespon na pul uvazku a jezdim sem tam mnoho kilometru. Není cas na oddych a srovnání si zivota. U nas to frci.
@slunea tohle není jen o hluku. A věř tomu, že hluk u zdravého dítěte a u dítěte s ADHD je úplně někde jinde. Všechny děti dělají někdy hluk. Dítě s ADHD ho někdy nedělá. On právě prakticky kontinuálně mluví, píská, zpívá nebo prostě jen vydává zvuky.
Plus je problém pro mě i ten pohyb. Vedu ho do školy, držím ho za ruku a on celou dobu skáče. U jídla sebou šije, odchází od stolu... Včera jsme si spolu pustili film. Vydržel přesně 2 minuty, pak běhal, skákal, mluvil, lezl na futra, podlézal stůl...
V létě byl chvíli s prarodiči a to byla úleva. Ale bohužel to nedal a teď nechce.
@marketa11112 já jsem smířená napůl. My máme 2 děti. Jedno mělo komplikovaný porod, ale tam je vše více méně OK. Je to dítě, co je trochu zvláštní. Trochu asociál a já na něm vidím lehce autistické rysy - nezvládá nějaké činnosti a žije ve svém světě.
Druhý je ďábel s ADHD a opožděným vývojem řeči (nebo vývojovou dysfazií, každou chvíli mi tvrdí někdo něco jiného).
U nás trochu pomohla Strattera. Potom hodně sportovních a pohybových kroužků (ale ne vrcholové úrovně), super je i Skaut. Trvalo, než zapadnul, ale dnes ráno vyběhl natěšený, že bude 8 h sbírat odpadky. A v neposlední řadě velká změna rodinného stylu. Neexistuje odpočinkový den, dovolená jen v pronajatém domě a denně fyzicky náročnější program. Rodinný film je o nervy, zcela výjimečně.
@veruska007 on je bez medikace. Zatím to nikdo neshledal jako nutné. I školu na dvojky zvládá.
U nás jsem největší problém já. Jsem naprostý opak jeho. Jako dítě jsem byla ten typ, co si někam zalezl a četl si knihu. Když mě učitelka posadila k podobnému chlapečkovi, tak jsem odmítala chodit do školy a několik dní jsem probrecela. Nakonec mě přesadila.
A teď to mám doma a přesazení nepomůže.
Kroužků na hodně, bohužel víc už by nedával.
V tomhle případě by ti mohl pomoci psycholog. Povahově se sice nezměníš, ale mohl by ti pomoci najít psychickou rovnováhu. Jinak na zklidnění jsou i homeopatika , ale to bych se radši poradila s nějakým homeopatem, který tomu rozumí.
Pro tebe je to těžké hlavně proto, ze sama mas uplne jinou povahu, potrebujes vice klidu, byt jen sama se sebou. Mozna to zkus rict manzelovi, treba najdete reseni a manzel obcas pohlida,aby jsi si mohla odfrknout. Ja sama treba dělám skolu, tam jezdim bez deti, vorazim si. Ikdyz je to narocne jinak. Nebo obcas jedu sama nakoupit. I to je balzam,kdyz nemusim resit dva pobihajici smudly.
Posílám pochopení. Mám dítě s PAS a nějakou formou ADHD, na terapie chodím roky a stejně jsem trvale hrozně moc vyčerpaná. Díky terapiím už mě vůbec netrápí reakce okolí. S věkem veřejných scén naštěstí ubylo. Když odjede na prázdniny a ničí místo nás prarodiče, užívám si ten pocit, že najednou jsme s druhým dítětem jak normální rodina. Někdy mám potřebu jít na návštěvu k někomu normálnímu a nasávat atmosféru, kde na sebe lidi nekřičí a chovají se k sobě hezky. Kdo nezažil, nepochopí.
@martt zkoušeli jsme homeopatika, Bachovky a nekdo mi radil i relaxaci. Ať si lehneme a zkusím ho uklidnit. Tak jsme si lehli a já mu říkám, že si má představit, že je vánek, co letá nad loukou... On vyskočil a zařval, že on je vichřice a začal foukat a běhat.🤦🤣
Než půjde z domu, budu obézní alkoholik.
U nás to už bez medikace ve škole vůbec nešlo. Efekt není 100%, ale je to lepší… hlavně v té škole. Je pravda, že když je syn na pár dní se Skautem mimo domov, fungujeme úplně jinak. Mně pomohlo přestat s tím vnitřně bojovat.
@zekrt u nás pořád veřejné scény jsou. Nedávno zmlátil cizího kluka klackem, protože kluk se mu celou dobu kroužku posmíval a parodoval jeho výslovnost. Bylo to pozdě odpoledne po kroužku. Takže náš už neměl trpělivost na nic. No a jak věděl, že to přehnal, tak se bál a vylezl na strom a odmítl slézt dolů. Prostě komedie hadr. Řvoucí cizí kluk, řvoucí jeho matka, moje dítě na stromě a já jako hromosvod.
@veruska007 náš odmítá se skautem jet pryč. Nejede ani na odpolední výpravu. O přespávání si můžu nechat jen zdát.
Chodí od 5 let. Má tam děti ze třídy. Má tam bráchu, vedoucí dělá moje kamarádka, co ji zná od narození a bere ji jako tetu.
Promin, s tou vichrici to bylo dokonale. Chytrej kluk. Jsem se, byt vim ze to neni vtipne, zasmála.
Me deti nechteji beze me nikam. Kam chteji, tam nechteji je. Nebo mame problem s tim, ze syn někam moc chce,dorazime tam, syn dostane panicky zachvat, uz tam byt nechce a muzeme jet domu. Problém jsou lidi a deti na danem miste, ale ne jen to. Prostě se vzdy neco, co mu vadi, najde. Me nejvic mrzi, ze to ma vliv na dcerku, na jeji prozitky a zazitky, protože ona se tesi. On ji bere takovou tu moznost si vše naplno uzit, casto nam vypravu zcela zkazi ( a to tam chce, tesi se, dozaduje se vyletu a pod. ). Manzel pak peni,dcerka je smutna,ja uklidnuji vsechny strany....nekdy je to sranda.
@marketa11112 ono to zpětně vtipné je. Teď se tomu smejeme.
@marketa11112 u nás to taky ovlivňuje toho druhého. Občas se mi povede, že jedeme jen sami dva a to je dokonalé.
Holky jestli se já můžu zeptat, kdy a jak vám potvrdily u dětí ADHD? Dcera má rok a půl a mám trošku pocit že tam směřuje. Manžel má znaky ADHD u dospělého a měl i jako dítě, ale tenkrát se s tím nikam nechodilo, takže to nemá potvrzené. Neposedí v klidu ani chvilku, ani v kočárku. Nedokáže si hrát s jednou věcí, rozháže kolem sebe úplně všechno a pobíhá od jednoho k druhému, chvilku poštrachá tohle, chvilku tamto a zas běží jinam. Mám problém ji sklidnit na usínání, furt se kroutí, kope kolem sebe, nebo se tahá aspoň za uši, píchá mi prstem do obličeje a dělá to i u kojení, v klidu prostě neleží nikdy. Trvá desítky minut než se sklidní a je schopná usnout a to jí musím většinou zpívat. Nevim jestli je to prostě jen živé dítě, nebo se už teď může projevit případná porucha.
@bomo1 zrovna ADHD az v sedmi letech ....ale mame vice diagnoz od peti let.
To s tím vánkem - podobně to proběhlo u nás. 😃 Taky jsem hromosvod. Velmi vyčerpaný hromosvod.
Ježíšmarjá, jako bych to psala já. MUDr. ho nechce řešit, prý diagnózu adhd dostane teď každý. Když ho ve 4h dovedu ze školky, jsme z něj do večera hotoví já i manžel. Když konečně je v osm osprchovaný a má jít spát tak ještě další dvě hodiny chodí za námi a pořád něco řeší. Už jsme na něj pak hodně zlí a vyháníme ho do postele, ale on za dvě minuty opět přijde, jakoby nic a opět s něčím "neodkladným" 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ každý večer 😈😈
Odpověděla sis sama BOHUŽEL JSEM NA NĚJ NEPŘÍJEMNÁ. mám kluka skoro 15 let, adhd diagnostikovany od 1 třídy. Ale je to hlavně o tobě, uvědom si že ty jsi ten spouštěč. Jak ty na něj tak on na tebe, zamysli se nad tím a začni u sebe a věřím že bude jenom líp. Nemysli si oni to ty děti taky nemají jednoduchý. Me to došlo asi v momentě kdy psychiatricce nebo ve skole přiznal že jsou chvíle kdy neví co že sebou.. Dokážeš si ten pocit představit jak by ses k tomu stavěla jako dospela? A jak to má zvládat malej kluk? Musíš mu pomoct, není to vždy jednoduchý, nemáme ani vždy tolik elanu a energie. Zvládnete to, zvládnete to spolu. Čtu tady jak je to náročné, no není to úplně procházka, ale ty děti to maji ještě náročnější... Maj to tezde doma i ve škole, někdy i mezi kamarády... Tyhle děti potřebují zaměstnat, mít pořád nějakou náplň, pocit důležitosti a že jsou potřeba. Paní učitelka z našeho kluka udělala zalejvace kytek, nosiče knih, pripravare prostírání, prostě mu našla činnosti.. On byl rád a ona taky, chápeš? Jukni na to z jiného úhlu než z toho svého. A hodně štěstí oběma
Já se tak jednou za 2 roky zhroutim a pak se to zlepší. Máme s mužem domluvu, že jedno odpoledne v týdnu má děti na starost on, prostě ten kolotoč úkoly, aktovka, kroužek, chystani do postele. Jen abych já ten den spočla a nebyla přehlcená. Ono to pak zase sklouzne k tomu, že je to jen na mě a já padnu. Syn má 10 let, tourettuv syndrom s ADHD, takže jeho hluk jsou tiky a to zastavit nejde. Dlouhodobě bere eqazen, teď chvíli k tomu cbd a směs bachovek. Jako není to zázrak, ale je to lepší. Ve škole má úžasnou učitelku, ta medikaci u něj vůbec nepotřebuje. Teď na 5.třídu jsme domluvené, že přes PPP vystavíme papíry pro druhý stupeň, tam už asi 10 úžasných učitelek neseženu. Největší moje plus ale je, že mám z práce jako asistent pedagoga ten nadhled, že moje dítě je vlastně v pohodě. Teď mám mimo jiné v práci taky ADHD, ale ten je intelektove slabý a doma už to nedávají. Vidím ty kolegyně učitelky, co nechápou a jen ho jebou. Zmasakrovana celá rodina a to se mi špatně napravuje.
Nedávno mě vytocila baba v obchodě se slovy "vysaďte cukr" no dalo mi to hodně sil jí odpovědět jen "to není všespásné" a starší dcera na ulici si vyslechla vodopád dámských přirození 🤣 za mě fakt jedině domluva s mužem, že jeden den přebere on, i kdybych se zavřela se sluchatkama a knížkou v ložnici a neexistují. A fakt není omluva "děláme barák" jeden den to vydrží. Protože když padne matka, padne všechno.
@pajusz chápeš, že neřeším jeho, ale sebe? Potřebuju se hodit do klidu, abych to na něj nepřenášela. Což píšu hned v úvodním příspěvku. 😉
Doma je vše přizpůsobené jemu a vše se podřizuje jemu a jeho potřebám.
co třeba možnost zapojit víc prarodiče? že by chodili k vám, a ty bys mohla "vypnout"
musí to být pekelně náročný, seš skvělá.
@rozitta to není pravda že ji dostane každý. To jen hlupák bez informací může říct adhd=nevychovaný spratek. Nevím jestli jsi tu pslaa ještě něco o vašem málem., ale já budu reagovat jen na to večerní otravovani, nevidím na tom adhd, spíš neduslednost, dítěti vyhrozujete, ale nedokážete mu že to myslíte vážně, nevěří vám tedy. Mě tohle dělá malej 3 roky. A ano přesně i několik hodin a co já? 10x řeknu že vypnu světlo-nevypnu, 5x řeknu že dam na zadek- nedám... Jestli se v tom poznávás tak to změn, prostě buď důsledná. Další věc co nam poradila psychiatricka zakázat jen co dokážes opravdu zakázat, tzn nedám zarachq na týden a bych za 4 dny řekla tak si jdi ven.. Zakazu jít ven na den, vezmu mobil na den atd atd a když druhý den nejsem spoko tak to zase o den prodlouzim.. Rozumíš jak to myslím? Prostě si nedělat z pusy cedník, oni ty děti jsou neskutečně chytré a brzy přijdou na to že jsme nedusledne, že brzy vymeknes. Neber to že tu dělám na vás chytrou, jen to mám prez 9 let zazity, spolupracuje s psychiatričkou a je to fakt znát.. Prostě naučit se znát vlastní dítě. Pokud máš pochyby že by malej mohl mít adhd, tak pozadej mudru o zadanku ak psychiatricce ať si s ním povídá, pak uvidíte. Nás poslala vyloženě škola, já syna zvládala, ale je fakt že díky dr dokážu pochopit i jeho, ne si jen říkat proboha proč tohle proč tamto..
Chápu, proto píšu začni u sebe. Neber mou odpověď jako útok 🤷♀️ já ti přece neublizuju🤔. Prostě reaguj v klidu a lépe, pokud potřebuješ nereaguj na něj ihned, nech si chvíli ať nejednás afektovane.. Myslím že nepíšu nic špatného, snažím se ti dát pomoc ptz to mám zažité roky, mi promiň že jsem reagovala, ať se daří.

Já mám děti po psychické stránce zdravé, ale hluk taky nedávám. Pořídila jsem si špunty do uší (vyskočila na mě reklama na loop earplugs), občas si je dám a přijde mi to lepší. Děti slyším, když na mě mluví, jen mě jejich výkřiky tolik nedráždí.