icon

Kdy začnou děti chápat nutnost klidu a poslušnosti?

5. črc 2023

Maminky, kdy začala byt s vašimi dětmi nějaká rozumná řeč?
Máme dcerku dva a půl roku. Je úžasná, ale poslední týdny jsem fakt vyrizena. Dcera neustále zdrha. Je strašně kontaktní, s každým by si povídala, hrala. Jenže ne kazdej je na to zvedavej. Vůbec s ni není domluva, proste není. Poprosim ji, aby chvíli stala na místě a za dvě vteřiny je pryč. Vysvetluju, vysvetluju, ale nechápe. Jsme teď na dovolené a my za ni furt jenom litame a jsme s mužem oba už fakt mrtví. Sedět v restauraci u stolu? Ani omylem.
Nechci ji bit, jsem zastánce respektujiciho vztahu, ale tady jsem fakt vyrizena. Vím, ze se rika, ze se děti nemají trestat, ale spis jim máme dat “pocítit” důsledky jejich jednání. Jaké je ale jednání v tomhle případě? V kolika letech vaše děti začaly trochu víc chápat, ze jsou situace, kdy je fakt fajn, kdy sedí na zadku a nikam nechodi? 😂

Strana
z4
alice180
7. črc 2023

@klokanka31 jo, ale tak většinou to tak bývá, že se ty vzorce přenáší

koki88
7. črc 2023

Tak co tady čtu,jako by jsem ti psala o naší dceři. Bude mít tento měsíc 2 roky a do puntíku to samé. Neposedí jen za ní lítáme,aby se jí něco nestalo nechce se držet za ruku. Do restaurace? 🥴🥴🥴🥴🤦🫣To nemůžeme ani nepamatuju kdy jsme byli. Je nezastavitelná. Ale jinak je to láska. Poraďte jak ji naučit,aby poslouchala 🙄sem tam dostane na zadek a když zařvu,tak poslechne. To malej 9mesicu kam ho postavím v kočárku je hodný, kdyby on nějak zlobil,tak za malou nemůžu jen tak odbíhat 😄😄😄😄😄

koki88
7. črc 2023

@eiliko souhlasím 👌

veronikav31
7. črc 2023

@koki88 proč držet dítě za ruku?toto dělá moje tchýně a jsem z toho div živá.deti máme 2r a 1m od sebe,jsou naučený bez řevu, bití,že se někde zastaví a čeká se, žádní svatousci nejsou,ani jeden,jezdí se na kole -oba,dřív na koloodrazedle na chodníku, přes silnici skrz auta jsem nechtěla a já jsem si kvůli tomu koupila koloběžku,byli rychlejší.kdyz řeknu,že budou čekat u modrého auta,tak tam čekat budou max.,když řeknou že počkají u červeného,když nečekali,vracíme se domů a smůla,jsou bez zmrzliny, výletu.podle sousedů je máme dobře vychované, volná výchova s respektem,ale pravidly.Ruku mi dávali jedine,když jsme jeli na eskalatoru,jinak nebylo potřeba.

sorboni30
7. črc 2023

@veronikav31 tak ono asi záleží jaké jsou děti od narození..mojí synové byli vždy velmi živí a akční. Ve školce z nich učitelky šílely, protože kluci lezli po výškách, milovali adrenalin.. Když jsme šli po silnici (bydlíme u hlavní) syn se prostě otočil a z ničeho nic vběhl do silnice..jako nikdy nevíš kdy dítěti rupne v hlavičce. Takto to bylo celých 8 let..na jaře jsem s nima šla do obchodu a říkám klukům ať jdou po kraji chodniku aby je neshrnulo auto když pojede. Jdeme dál a syn skočí z chodníku do cesty, zachytila jsem ho když projížděl kamion. Málem jsem se vyvrátila jak jsem se lekla..prostě některé děti jsou takové. Ano volnost je dobrá věc když máš jistotu, že tě dítě poslechne a opravdu stojí tam kde mu řekneš. Jenže mojí synové jsou ADHD. Pozornost u nich neexistuje. Můžeš na ně mluvit, opakovat, ukazovat..za 5 minut neví nic..
A co se týká toho bazénu. S tím bych byla opatrná..stačí jeden lok a dítě může vdechnout a buď se prostě utopit nebo mít poškození mozku..
Pak v nemocnici lékaři nechápou co za matku nechá dítě volný režim ať si zkusí se "utopit" když prostě spadne do bazénu, no a co .však příště to neudělá. V našem případě by prostě udělali zas..
Chápu jak to myslíš..říká se, že cizinci na dovolených poznají české maminky.
Hlavně u zmrzliny.. "nesahej na to sklo, neskakej, nevrt se, seď v klidu, stůj"..stále okrikovani, nervozita..cizinci neřeší, že mají upatlane sklo od dětí, jejich děti prostě jdou a zkusí..
Tak nám to i několikrát řekli na dovolených, ještě než jsem sama měla děti 🤭
Já nejsem matka která komanduje, to je spíš moje mamka která má strach kdykoli kluci vyjedou z plánované trasy..já jim dávám volnost, ale určitě ne u silnice či bazénu 😉

veronikav31
7. črc 2023

@sorboni30 tak u Adhd je to něco jiného,to je specifická skupina dětí,k nim se přistupuje jinak,ale většina dětí adhd nemá.

me_druhe_ja
7. črc 2023

@sorboni30 přesně tak. Úplně mi mluvíš z duše. Taky mi přijde zbytečný děti okrikovat kvůli blbostem, jen kvůli tomu, "co by řekli ostatní". Ale ten bazén, silnice...to souhlas....

@veronikav31 ADHD není samozřejmě každý dítě, ale tady je primárně řeč o malých dětech 2-3 roky cca. Máš holt ohromny štěstí, že máš takové děti a nemusíš je vodit za roku kolem frekventované cesty. Ale věř tomu, že většina dětí bez diagnózy v tomto věku taková není. Dcera je tak nějak průměrně šikovná a chytrá, ale prostě když ji řeknu "stůj" slyší asi "skoč pod auto". Takže prostě se za ruku chodí po úzkém chodníku, chodí se za ruku přes cestu atp. Zatím prostě jeste nedozrála k tomu, aby si dávala pozor a nezabila se. Jednou mi takhle zdrhla na přechodu, hned za přechodem cyklostezka...já jedna ruka kočárek, za druhou vědu druhý dítě.....vidím jak z kopce po cyklostezce jede velkou rychlostí elektrokolobezka, tak rvu stůj a ona se samozřejmě rozeběhla ještě rychleji. No přeběhla před ní asi o 10cm.

klokanka31
7. črc 2023

@veronikav31 Tady nejde jestli má někdo adhd nebo ne. Nikdy nemůžeš věřit 100% dítěti, ani psovi (ve skutečnosti ani dospělému člověku 😃) Nikdy nevíš co jim v hlavě přeskočí. Když to přeženu, dítě půjde x metrů od tebe, někdo ti ho může unést, nebo poběží pes a pokouše ti ho (kdyby šlo dítě u tebe tak budeš mít možnost psa nakopnout/zahnat).

veronikav31
7. črc 2023

@klokanka31 přeskočit může v hlavě i dítěti na ZŠ a to pak budeš vodit i děti na 1.stupni za ruku?dceři se teď stal úraz ve škole,při školní sportovní akci,odnesla to zlomeninou,14 dní se sádrou na noze,s ní si šla za mého doprovodu pro první vysvědčení,dostane ještě ortézu,na jak dlouho to nevíme.a mám z toho mít hrůzu?co se dá dělat,tak to prostě je.to samé se mohlo stát ve školce,při skolkove akci a to ji nebudu do školky posílat?a unést dítě můžou i pri procházce ve školce a je tam okolo 25 dětí a 2 učitelky.

sorboni30
7. črc 2023

@veronikav31 ale vždyť přece ADHD nepoznáš v tak nízkém roce..tazatelka psala, že má 2,5 leté dítě. Naším klukům to zjistili až ve školce kdy je poslali k psychologům, neurologie atd atd..Dneska je každé dítě hiperaktivni, kvůli způsobu života jaký lidé vedou. Věčný spěch, rychle do práce, z práce..je to v rodičích tak je to v dětech. Musíš aktivní děti prostě hlídat a nenechat je běhat u bazénu, u silnice..může se stát neštěstí.
Máš štěstí, že se u tebe nestalo nic "vážného" a to se omlouvám, že píšu..ale většinou lidé mění názor až když se něco stane.
Zlomeniny, narazeniny budou a jsou..ale v těchto případech co se týká bazénu, silnice jde přímo o život.
Maminky by měly vyhodnotit situaci kdy je nebezpečná a měly by být vždy o několik kroků před dítětem vpřed, připravené. Ne sedět a říkat si : zkus si to, příště to neuděláš.
Já když jdu s dětmi na přechodu, tak když vedeme a vidím že auta zastavují tak kluky pouštím ať si běží vpřed. Moje mamka tohle nedělá, jde s nima zároveň a nepouští je. A minulý týden se jí to vyplatilo.
Na přechodu ji s klukama pouštěl z levé strany traktor, z druhé strany jelo pomalu auto se kterým navázala oční kontakt.. šli po přechodu, byli v půlce a ta ženská v autě prostě nezastavila, ale jela i když před sebou na přechodu měla lidí..mamka chytla kluky za mikiny a strhla je na sebe..
Ženská odbočila na parkoviště..mamka šla k ní a zeptala se zda je jako normální, že ji malém srazila dítě. A ženska? Se omlouvám, no. Bych zastavila.
A kdy? Prostě dospělý člověk musí předvídat i v takové situaci když si myslíme, že máme volnou cestu.
I dospělým rupne v bedně. Ženská byla mladá..cestou do obchodu ji 3x pískalo auto, vracela se ho stále vypínat. Nezkušený řidič.. a mohla být hrůza
Před pár měsíci vedle ve vesnici šly školačky ze školy. Jedna z ničeho nic z chodníku skočila do silnice, chtěla přeběhnout..ale jela paní ve favorite a prostě ji sejmula. Nepředvídatelná situace. Nikdo nechápal..vrtulník na místě...Holka měla kolem 9 let.
Já prostě dětem nevěřím a že ty věříš svým, jsi dobrá 🥂👍

veronikav31
7. črc 2023

@sorboni30 a to je chyba, já ač jsem řidič,před přechodem zastavuji,tak ostatním řidičům nevěřím,takže obě děti učíme,že až zastaví(pokud jedou) auta z obou směrů,tak teprve můžou přejít,to samé platí na přechodu se semafory,i když máme zelenou,tak musí auta z obou směrů zastavit.již jsem viděla,že auto mělo červenou,na přechodu zelenou a přesto auto jelo,kdybych s dětmi vstoupila,tak by nás srazilo.občas se dceři stane,že na přechodu bez semaforu auto zatroubí že má jít,ale když vidí z druhého směru auto a není si jistá,tak čeká.
Ano,já svým dětem věřím,od 6,5 let dcera chodí sama do/ze školy do 1.třídy přes přechody. Syn je ještě školkový,ale když řeknu,že někde na kole zastaví,tak tam zastaví.Za rok jde do 1.třídy,tak bude taky chodit sám popřípadě se starší ségrou(ta bude již ve 3.třídě),ale chci,aby se spoléhali sami na sebe i na sebe,když jdou spolu

alice180
7. črc 2023

@veronikav31 jako přechody jsou kapitola sama pro sebe. Poslední dobou se mi stává, že jeden zastaví a na druhé straně proletí klidně další dvě auta a když konečně zastaví ty naproti tak tenhle začne turovat. Že mnohdy mi přijde bezpečnější přecházet mimo přechod, kdy se podívám, že nic nejede. Než tohle.

veronikav31
7. črc 2023

@alice180 jenomže to může dělat dospělý jít mimo přechod,ale dítě mimo přechod neučím chodit, stejně jako na červenou a přesto spoustu lidí na ni chodí

klokanka31
7. črc 2023

@veronikav31 Musíš dávat pozor i když ti na přechodu auta zastaví. Mě se to stalo před 3 lety. Přecházela jsem s kočárkem silnici, kamion z levé strany nás pouštěl. Z pravé strany nic nejelo, tak jsem pomalu šla, najednou kamion začal troubit,tak jsem zůstala stát, a magor co jel za ním, tak ho předjel, kdyby na mě kamion nezatroubil, tak nás ten druhý sejmul. A teď si představ kdyby malá nebyla v kočárku, ale byla by už velká a nechala bych ji přeběhnout silnici. Ta by asi to troubení nepochopila a byla by tragédie.

veronikav31
7. črc 2023

@klokanka31 já troubení chápu,ale taky se to ty děti musí naučit chápat.a hlavně,když budou chodit děti za ruku pořád,jak se sami naučí chodit?a znám bohužel i rodiče co vozí děti cca 300m autem do školy, protože se bojí aby nešli přes silnici,to je vozí až před vchod -mmch 2.stupen ZŠ 🤔,přitom 1.tridy chodí sami

veronikav31
7. črc 2023

@klokanka31 ale to se mohlo stát klidně i důchodci co špatně slyší.ano,na děti je potřeba dát pozor,ale spíš je učit než strašit

patypresdevaty
7. črc 2023

@eiliko dostane na zadek, ale nikoho nemlatim
To mi nějak nesedí 🤔

irmamala
8. črc 2023

Já mam doma 8-mi letý výsledek respektující výchovy a není den, kdy bych si neřekla: “tvl to byla ale blbost” 😀

koki88
8. črc 2023

@irmamala 😄😄😄😄

koki88
8. črc 2023

Já když jsem byla malá, tak jsme dostávali šlauchem 😄😄😄😄 neříkám, že se děti mají bít,ale já jsem zastánce třikrát a dost, takže pokud neposlechne,tak dostane na zadek. Vychovala jsem tak dospělého syna a teď mi děkuje jak jsem ho vychovala. Teď mám dvě malé děti a snažím se jít stejnou cestou. Nebude si určitě dělat co chce a nebude sama chodit kam chce. Bojím se o ně dnes je tak špatná doba, že raději budu své děti hlídat. Ale každý má jinou výchovu to je jasný

patypresdevaty
8. črc 2023

@irmamala jen jestli to byla skutečně respektujici výchova... Spousta lidí si to plete s výchovou bez hranic

marimanta
8. črc 2023

@patypresdevaty to teda! Z některých komentářů to vypadá, že kdo nedá dítěti na zadek, je jeho otrok a děcko je zcela bez hranic. Jako by mezi "dám na zadek, ale děti nebiju" a "dítě si dělá, co chce" už nic nebylo...

alice180
8. črc 2023

@marimanta přesně, taky mi to tak připadá.

daisy95
9. črc 2023

@koki88 me teda nasi na zadek nedavali ani jinak mi neublizovali.. a taky jim dneska dekuju za to jak me vychovali, takze v pravidle trikrat a dost se kouzlo vychovy urcite neukryva 🫣

irmamala
9. črc 2023

@patypresdevaty Ja nemluvim o tom, ze jsem ji mela mlatit od rana do vecera. Ale o vsem jsem s nimi diskutovala, respektovala jejich prani a nazor, brala je jako rovnocenne partnery. Ne proto, ze bych si to nekde precetla, ale opravdu jsem to tak citila, ze je to spravne. A ted, kdy jsou ve veku, ze maji opravdu nazor uplne na vsechno, me uz celkem vycerpava s nimi diskutovat o kazde kravine. Tak rada bych nekdy diskuzi ukoncila slovy- proste protoze jsme to rekla a hotovo😀

koki88
9. črc 2023

@daisy95 myslím, že dát na zadek bych nedefinovala jako ubližování 😁😁😁😁😁jak říkám každý má jinou výchovu. A nevěřím, že nikdy nikdo od rodičů někdy nedostal. Pokud to někdo říká,tak lže.🤦😄 Jinak samozřejmě pokud dítě poslechne do tří ani nenapocitam 🫣🙂😉

koki88
9. črc 2023

@daisy95 to souhlasím 👌

marimanta
9. črc 2023

@koki88 a kdyby ti manžel/partner dával na zadek, když se neshodnete, taky bys s tím byla v pohodě? 😉

daisy95
9. črc 2023

@koki88 a jak by si dat nekomu na zadek definovala? Pokud to neni ublizovani? Ne nemusim lhat, nikdy jsem od rodicu na zadek nedostala a stejne tak nedostal muj syn…

sorboni30
10. črc 2023

@koki88 souhlasím s tebou.. u nás doma se taky počítá u kluků.. dneska už to mám ale tak, že pokud neposlechnou do tří, posílám je do pokoje nebo mají zákaz tv. Většinou spíš zlobí proto, že se rvou a hodně někdy až do krve takže když jeden ublíží druhému, dostane trest. Vysávat celý dům a to je pro něj trest největší, protože vysávají většinou na půl 🙈

Strana
z4