Moje 2letá dcera absolutně neposlouchá😔. Co dělat?

27. zář 2022

Ahoj, teď budu jako ta nejhorší máma na světě, ale opravdu se musím vypovídat.

S dcerou žijeme samy, jsme spolu furt a chodíme tedy každý den k dědovi, jinak spolu. Problém je, že absolutně neposlouchá - i když ji to vysvětluji, jsem milá, jsem zlá, dostane přes prsty, občas (opravdu zřídka) na zadek, tak vůbec nic.
Dělá strašný naschvály. Řve na mě, že chce třeba jogurt, krmit ale nechce, ok ať si ho dá, ale ona jde a začne patlat televizi, vysvětlím klid, hned na to znovu to jde udělat, tak už zvysim hlas řeknu proste ze se tohle nedělá a ona kouká a pokračuje, tak ji dam přes prsty ona pofňuká a opět než se fakt vytocim a zařvu na ni. Vzteká se furt. Dnes měla pití a přinesla si z pokojíčku hračky a ona začala lejt tu vodu do toho, takže opět bla bla - prvně milá, pak zvýšit hlas a stejně nic, tak ji to vezmu řeknu ze proste ne a ona začne kopat kolem sebe, řvát a házet věcmi.
A tak je to každý den, furt. Když ji kojím (protože když jsem zkoušela odstavit, tak si vyřvávala horečky, nejde to nějak) tak mi mačká druhý prso, někdy dost, tak ji dam ruku pryč ze se to nedělá a ona začne rvat a mlátit mě. To samé, řeknu pojd ke mně oblekneme a ona stojí a kouká, říkám šup půjdeme ven a ona si sedne na zem a sedí, nevstane.. Vezme něco, řeknu hezky normálně ať mi to vrátí a nic ještě mi s tím šermuje u obličeje a dela naschvaly, tak na ni zarvu ať mi to proste okamžitě dá a ona se tlemi a zdrhne a nebo to po mě hodí silou.
Já už opravdu jsem úplně ztracená. Jsem máma i táta dohromady, nevím jestli proste chybí chlapská ruka, ale už nemůžu.
Co se týče jídla u moji mamky a dědy jí úplně s přehledem, doma ani ň, vše háže na zem, vylejvá to naschval..
proste už nemůžu…

Můžete mi prosím rict, co mám dělat? Já fakt už jsem ztracena.
To je na mlaceni od rána do večera fakt. Což říkám ciste takhle😀

lida9
27. zář 2022

tak za prve je mi lito, ze jsi ma vychovu sama, pokud mas moznost ,,strc,, ji na par hodin nekam a jdi si ,,po svych zajmech,, at mas trochu odstup... tak to je ta lepsi cast, ted nastava to ALE - zacni dite vychovavat, skace ti slusne po hlave a ty si to nechas libit! jses matka, tak se tak zacni chovat, je fuk, ze nema otce, na to se jen vymlouvas a jeji chovani tim omlouvas... mama se musi umet prosadit, kor u takhle maleho ditete...rve, ze chce jogurt? no nedostane dokud se neuklidni a nepoprosi.kdyz macka druhy prso, tak se nekoji, konci se. Nepovolit. Nechce jit? Vklidu ji ze zeme zvednu a odtahnu, nekricim, vklidu promlouvam, ale jede se dal. To ze si sedne proste nema vliv na to, ze se nepohneme z mista, proste pokracuju smerem kudy chci jit....Musis najit v sobe klid a duslednost... At je lepe!

hojda
27. zář 2022

zkouší hranice, to je celé, zjišťuje, co může a co ne a jako všechno u dětí je to jen období, takže neboj, není to navždy

autor
27. zář 2022

@lida9 Dekuju moc!😊❤️
Tak bych nějak to viděla.. já jen.. prostě je to moje všechno a já nevím jak to rict, chci ji dat vše co já neměla, táta mě mlatil a proste, jsem krava 🤦🏽‍♀️ nejsem důsledná a pekne na mě sere já vim.. nevím co dělat vidim jak řve a jsem hotova

autor
27. zář 2022

@hojda Dekuju moc😊❤️

westie
27. zář 2022

Zkus se podivat na nevychovu - maji webinare zdarma. Tohle neni o tom byt tvrdsi, ale zkusit se s dcerou bavit jinak a ji ak si to nastavit v sobe. Kdyz dite patle jogurt po televizi, je treba zakrocit - sebrat jogurt, jit s ni utrit televizi a nabidnout, ze si budete rucickama malovat na papir barvama na to urcenyma - proste zjistit, proc to chce delat - treba chce jenom neco objevovat rukama a to se ji da doprat v kontrolovanem prostredi.
Opravdu to neni o tom, ze na ni musis ted byt prisnejsi!

merope
28. zář 2022

Měla bych k tomu jen dva nápady:
- sežeň si kamarádku se stejně starým dítětem, někdy ji navštiv doma a pozoruj to její dítě, pokud to nebude stačit, najdi si více dětí - jsem teď se synem doma, protože jsem nemocná, takže na něj není moc času, ale stáhla jsem ho ze školky, tak jen namátkou: včera počmáral zeď fixkou, chechtal se, já se na něj dívala, ale než jsem mu to sebrala, bylo počmáráno, dneska už si vytahoval zvýrazňovač, to jsem mu zabavila, do jogurtů místo lžičky je nejlepší ruka, dneska si tu ruku ponořil do proteinely, pořád pouští vodu a cachtá se v ní, když chce sladkosti a já mu je nechci dát, tak si vezme židli, vyleze si na linku a "obslouží se", když mu hned nedám mlíko / pohádku / něco jiného, ztropí hysterickou scénu. Ale už je to zlatíčko, taky už jsou mu 3,5. To, co popisuješ, to je tak nějak chování normálního dvouletého dítěte, nic extrémního.

- takže problém není ani tak, že dítě by bylo špatné / nevychované / přerůstalo ti přes hlavu / dělalo ti to schválně, ale prostě v tvém přístupu / úvahách směrem k němu - ty nepotřebuješ být na dítě vůbec přísnější, akceptuj, že takto se chová opravdu běžné normální dítě. Úloha tvoje jako dospěláka je, mu zabránit v tom, aby tím dělalo nějakou škodu. A v tom se mu dá zabránit typicky prostě docela fyzicky. Jídlo patří do kuchyně, stejně tak jsem zavedla do kuchyně i vodovky, plastelinu a fixky. Pokud teda máte obývák s jídelním koutem, je to složitější, ale vymezila bych tam zónu, kde se jí - a jinam jídlo prostě nepatří. Čili nelze se ani dostat s jogurtem k televizi. Tam se s jogurtem nechodí. Chce to chvilku důslednosti - a dítě si zvykne. Syn má do obýváku a ložnice dovolené jen mlíko / vodu ve flaštičce. A poruší to výjimečně, teď už snad ani to ne. Ví a ani to nezkouší.

Podobně s tím mačkáním prsa - neumožnit, fyzicky zabránit.

Oni dost zkouší, slova mám občas pocit, že pro ně moc neznamenají, poznávají svět a voda - voda to je nejmilejší živel. Lít vodu odněkud někam (nejlépe na sebe, všude kolem a podobně), to je prostě něco neodolatelného. Takže opět - hračky, kterým by to škodilo, neumožnit koupat, najít jiné "na koupání". Nekřičet, to nemá skoro smysl, mám podezření, že ve věku 2 let ta slova ještě nemají ani schopnost pořádně pochopit. Fyzicky zabránit ve škodění. Naučit se oblíkání prostě bez ohledu na to, jak se brání.

A jedno důležité - hysterák je pro ně nezpracovaná emoce (mně to přijde, že to je právě stejné jako když se rozčílí dospělák) - pro ně šílené psychické vypětí, po tomto vypětí se potřebují cítit v bezpečí a pohodě, takže až hysterák přejde, potřebují pomazlit. Je dobré to nabízet, syn už si zvykl a jen stačí naznačit a mám ho v náručí. Opravdu to hodně funguje a i zkracuje ty hysteráky, když ví, že je tady máma, u které se může pak stulit a nechat se mazlit.

Držím palečky, dvouleťáci jsou opravdu komplikovaní.

zmrzlinka
28. zář 2022

Musíš být přísnější a vytyčit ji hranice.Pokud máš možnost hlídání určitě ho využij ať naberes sílu a odpočineš si.
Ale je to období a přejde to.Nemas v okolí nějakou dětskou skupinu s maminkami?My jsme s dcerou chodili a bylo to fajn.

katule1990
28. zář 2022

Presne, jak pise @merope, nejvic pomaha vecem, ktery nechci, aby delal, fyzicky zabranit a byt dusledna. Chces jogurt? Ok, ale v zidlicce, jinak ho nedostanes. Plives jidlo? Dobre, koncime, odchazis od stolu. Hazis s hrackama? Beru si je, abys je nerozbil. Samozrejme po tom nasleduje hysterak, kdyz skonci, snazim se vysvetlit, proc to a to nemuze delat. Chce to vydrzet a nepovolit. Fakt to zabira vic nez jakykoli rvani nebo plesknuti pres prsty/zadek. Coz samozrejme neznamena, ze na syna nikdy nezarvu, ze 😂.

klokanka31
28. zář 2022

A co místo zakazování a křičení vysvětlovat proč by to neměla dělat? Naše takhle při uklízení začala utírat vlhkým hadrem televizi. Tak jsem jí řekla že to se nesmí, aby se nám nerozbila. Od té doby to nedělá. Když někdy dělá kraviny a nechce vyměnit plínku, tak jí řeknu ať si jí teda vymění sama, a okamžitě jde a nechá si ji dát. Chce to naučit se s dítětem komunikovat, zákazy a řvaní jsou k ničemu.

merope
28. zář 2022

@katule1990 Přesně - fyzicky zabránit u toho, kde je to důležité - hysterák absolutně neřešit, nechat být - nabídnout objetí (u toho se dá říct přesně něco na téma "já vím, že tě to trápí, je to pro tebe těžké, ale ta hračka by se rozbila, tak jsem ji musela dát pryč / nemůžu tě nechat dělat to a to, protože ..."). Někdo to pochopí dřív, někdo později.

Mimochodem - zjistila jsem, že na 3,5 leťáka líp než libovolné řvaní funguje, když se rozbrečím 😀. Jsem posledně byla totálně vyčerpaná, nebylo mi dobře a on něco vyváděl, já neměla sil už to řešit a rozbrečela jsem se - a on hned: "Maminko nebreč." tak jsem mu vysvětlila (podle mě je 3,5 nejdřívější věk, kde fakt funguje nějaké "normální" vysvětlování), že jsem moc unavená, není mi dobře a trápí mě, když on tohle dělá, já to pak musím uklízet a nezvládám to. Tuším mě šel objímat, rozhodně toho nechal - to bylo minulý týden a vůbec mám pocit, že je teď nějaký hodnější a vnímavější.

Ale já mám teda dítě, na které když zařvu, tak nejčastější reakce je, že se rozbrečí (normálně na něj vůbec neřvu, tak na to není zvyklý a tím, že se rozbrečí, tak většinou mě to ani nemotivuje řvát).

jjasmina
28. zář 2022

Hele u nás je to stejný, neporadím, řvu kolikrát celý den a stejně to nepomáhá, má to na háku prostě 😃 a jinak to prso, naschvály? Tak sebrat a hotovo, já odstavila v 1,5r a v pohodě, za mě čím dyl se to odkládá, tím je to horší

hvezdicka09
28. zář 2022

Ahoj, podle tvého popisu se tvé dítě chová přiměřeně svému věku. Zatim se s tebou nedomluvi slovy, neumí ti říct co by chtěla, co potřebuje, proto se chová jak se chová a na tebe to působí jako naschvál, ale verim ze tak malé dítě naschvaly nedela. Mam téměř dvouletého syna a chová se podobne, ja mam oproti tobě ale jednu obrovskou výhodu, mam fungujícího tatínka. Když už jsem večer vyrizena jsem vdecna ze je s nim chvíli on, kdybych na nej byla sama verim ze bych byla psychicky více vyrizena. Mam pro tebe akorat dva tipy: 1. To už zaznělo, chodte do nějaké dětské skupinky, do plavání, kroužku apod., i tobě se uleví když budes mít jiný program než pořad jen doma. 2. Co mi pomáhá asi nejvíc když se syn napr nechce oblékat, vzteka se apod. tak odvést pozornost. Třeba: nechce se oblékat, tak zacnu vyprávět a co myslis, bude dnes na hřišti Teodorek? A pokračuju v mluvení nesmyslu a už mu soupu ruku do mikiny. Napada mě ještě třetí rada, zkusit si to cele v hlavě nastavit jinak, hlavně to od dítěte nebrat jako naschvál, ale přijmout dítě ze je proste takové, ze to je jeho způsob komunikace, ze bude lip. Drzim pěsti 🌸🍀❤️