Může být období vzdoru v jednom roce života?

klokanka31
2. kvě 2021

Myslíte že může mít roční dítě už období vzdoru?

levandule_k
2. kvě 2021

Některé děti jsou hodně paličaté a jdou si za svým od malička, objevují svět a pokud jim někdo "brání", tak to dávají patřičně najevo i v jednom roce.

klokanka31
autor
2. kvě 2021

@levandule_k Moje malá bude mít za dva týdny rok, běžně je to zlatíčko, ale jak ji vypustím na zem, stává se z ní ďáblík. Když něco nesmí nebo jí chci dát do židličky aby se napila nebo najedla, je šílený řev, umí se pěkně vztekat. No a když jí chci vyměnit plínku, to je teprv ródeo 🤔

levandule_k
2. kvě 2021

Napíšu ti sz.

squezy
2. kvě 2021

@klokanka31 Úplně normální roční dítě. Proste se projevuje a říká ti, co chce a nechce, to ještě není období vzdoru. Podle mě je to mezi 1. a 2.rokem života to nejtěžší období, fakt.

codal
2. kvě 2021

Ta mladší se od roku umí parádně vztekat a prosazovat svou.

klokanka31
autor
2. kvě 2021

@squezy Tak to se mám na co těšit 😂 mně ani nepřidá když moji rodiče říkají že my takový nebyli, že my si v klidu hráli v postýlce a ani nepípli. Tak si říkám jestli nedělám něco špatně 🤔

klokanka31
autor
2. kvě 2021

@codal Není taky býk?🤣

squezy
2. kvě 2021

@klokanka31 Pak se ale zeptej rodicu, kde oni byli, kdyz ty si byla v postylce 🙂 Nasi rodiče se nam tolik nevenovalo jako my svym dětem, museli pracovat, prostě to tak bylo. A hlavně, ty špatný věci si uz tak moc nepamatujou a tak to ma byt ;)

codal
2. kvě 2021

@klokanka31 Váha 😂

prezdivka
2. kvě 2021

@squezy myslim, že nastanou i horší období 🤔

cherie24
2. kvě 2021

@klokanka31 taky jsem si občas říkala, jestli nemá v roce období vzdoru, ale to pravé období pak teprve přišlo 😄 ale je teda vzteklá fest a lehat si na zem uměla už před prvním rokem, teď je to na denním pořádku, pořád si říkám, kdy ji to přejde 😒

levandule_k
2. kvě 2021

@klokanka31 Dřív se také preferovalo nechat děti vyřvat, aby nebyly rozmazlené a moc se s nimi nemazlit, aby si je člověk nenaučil na ruky. Ono, když to dítě necháš vyřvat v postýlce, tak skutečně tam po čase bude tiše ležet, ale ne protože je spokojené a cítí bezpečí, ale protože když se cítilo samo a volalo brekem mámu o pomoc, nikdo nepřišel. Tak si řeklo, teď jsem na vše samo, musím se soustředit na své přežití. Ví, že když volá, nikdo nepřijde. Samozřejmě se do těla vyplavují různé látky, které se vyplavují ve stresu a nejsou vůbec zdravé. To "hodné" dítě by se dalo označit za rezignované a osamocené.

Děláš vše dobře, tvoje malá je úplně normální dítě. Holt budeš muset přijmout strategii zaseknuté gramofonové desky a opakovat, moje malá je osobnost a já ji v tom budu podporovat. Tví rodiče stejně neuznají, že děláš dobře, když malou mazlíš, skoro vše ji dovolíš. No bóže, co se stane, když nebude jíst v židličce, ale v křesle, nebo na zemi nebo až za hodinu? Vůbec nic, opravdu se kvůli tomu nezhroutí světová ekonomika.

Pak tady, co chvíli na diskuzi čtu, jak tchýně, nebo matka bere svojí snaše, dceři její dítě, aby si odpočinula, že ona to měla také tak, nebo jí radí absolutní nesmysly. (Podle mě si tím, akorát kompenzují svoje mateřské chyby. Někde v jádru cítí, že nejednaly dobře a chtějí si to teď kompenzovat, nebo nesnesou, aby se někdo vymanil z rodinného vzorce.)

klokanka31
autor
2. kvě 2021

@levandule_k Poslala jsem ti taky sz. Moji rodiče si myslí že bysme ji měli začít tvrdě vychovávat, když neposlouchá a vzteká se, ale přece jí nebudu třískat nebo na ni řvát.

klokanka31
autor
2. kvě 2021

@codal Tak to asi nebude znamením ☺

jjasmina
2. kvě 2021

@klokanka31 o plenkach ani nemluvim, prebalit je v poslední době nadlidsky výkon

klokanka31
autor
2. kvě 2021

@jjasmina Přesně 😂

sus3nka
2. kvě 2021

@klokanka31 náš malý taky má teď tyto výstupy, když je na zemi a může kam chce, tak se směje, ale jak mu něco zakáži (otevřít šuplík, shodit kytku) nebo ho chci vzít, abychom šli jíst nebo třeba přebalit, tak řev řev řev a propínání. Jsem zvědavá, kdy ho to přejde 🥴

klokanka31
autor
2. kvě 2021

@sus3nka Ale stejně to jsou naše zlatíčka 😊

meronym
2. kvě 2021

@levandule_k Uzasne jste to napsala, mluvite mi z duse 🙏

amazonkajanik
3. kvě 2021

@klokanka31 syn když v den svých 1.narozenin chytil rapla, ruce v pěst a třásl se, tak mamka prohlásila "Celej Jarda!" (Můj brácha)
někdy kluk při vztekání mlátí hlavou,do něčeho se zakousne, mlátí věcma, nebo jen řve a tak to má od toho roka,no 🙄😁
Když se snaží si něco vynutit, tak ignor, ono ho to přejde. Nu a když si začne ubližovat, nebo něco chce zničit, dostane třepnuto a to v tu ránu zapomene, co ho naštvalo...

levandule_k
3. kvě 2021

@klokanka31 Kdybys jí dala na zadek, když brečí a vzteká se, tak to akorát vygraduje do většího řevu. Nejlepší je nechat být chvíli tak, nebo za chvíli utěšit, rozebrat to, nějak pomoc zpracovat emoce. Dítě nevnímá čas tak jak my, ono si hraje, tady a teď, i když nám se zdá, že už si hraje 2 hodiny s něčím, že přece musí být vyhráté dost, ono je to pro něj, jak 5 minut a je potřeba, aby si dokončilo činnost. Někdy se třeba stane, že dítě je unavené, něco není podle jeho představ, tak se vzteká, je protivné. Každý den, není posvícení, některé dny jsou náročné.

Výchova tvrdou rukou má následující efekty, buď to dítě začne ještě víc vzdorovat, nebo to dítě jednou zlomíš a bude "poslušné" a hodné, akorát v pubertě se "probudí" a rodiče se nestačí divit, kde se to v něm bere, nebo si najde partu, kde poslouchá nějakého blbe.

@meronym Děkuji. Občas si říkám, že se musím opakovat, ale asi je to potřeba vždy napsat znovu, protože to fakt není jednoduché ustát poznámky, rady rodičů/tchánovců. Od klávesnice je jednoduché říct, tyhle názory ignoruj.

westie
3. kvě 2021

@klokanka31 Je to uplne normalni. Chce zkoumat svet, zkus se misto zakazu domluvit - ne vsechno povolit, ale najit reseni pro obe a uvidis, ze vztekacich scen ubyde. U nas jsou jen tehdy, kdyz neco bez rozmyslu zakazu, misto abych se zamyslela a zkusila zeptat, co a proc vlastne chce. I takhle male deti se dokazi dorozumet.

majdulena
3. kvě 2021

@klokanka31 Tak to slyším od rodičů taky, že my jsme takoví nebyli :D Ségra to o svých dětech říkala taky, ale pak jednou jsem se s ní bavila, tak prý nad tím přemýšlela a její kluci taky zlobili - takže já si myslím, že tohle je prostě všude, jen to radši naši rodiče hodně rychle zapoměli :D U První holky bylo bodobí vzdoru masakr a kolikrát mě chlap našel v ložnici jak brečím, protože už jsem opravdu nevěděla jak na ní, ale prostě jsme to museli ustát. Ono stejně nic jiného nezbývá. A na každé dítě platí něco jiného - u někoho stačí domlouvání, u někoho nechat vyřvat a u někoho tvrdá ruka. Ale co jsem si z toho vzala je to, že je to pořád jen a jen dítě, takže nepřemýšlí jako my dospělí a vnímá to jinak, to ale neznamená, že s rodiči bude zametat 🙂 Držím palce.

klokanka31
autor
3. kvě 2021

@majdulena Naši rodiče to zapoměli, ale pak buzerují jak máme nevychovaný děti a blabla...🤔 včera mě dostala máma, mimo dlouhé přednášky o správné výchově mi nepřímo řekla, že pokud nebude malá hodná (=ani nepípne, bude poslušná jako loutka, kam jí posadíme, tam jí i najdeme)ale bude zlobit, tak jí nebudou mít rádi. Docela podpásovka 😠

cherie24
3. kvě 2021

@amazonkajanik jo to jsme taky zažili, malá si normálně kolem roka ve vzteku mlátila hlavou o zem až měla bouli na čele 🙈 taky mi tenkrát někdo radil ať ji nechám vyřvat a že ji to časem dojde, že mlátit hlavou o zem bolí. To jsem teda nenechávala. U nás jediné co platí je nechat jí chvíli vztekat a pak až pomine amok pomazlit, obejmout.

amazonkajanik
3. kvě 2021

@cherie24 když mlátil hlavou,tak jsem na něj cákla vodu. Jelikož bude kachna po mě, vztek ho přejde a má z toho prču. Zrovna dnes má den, kdy neví, co by dřív a nejlépe to, co nesmí . Polévku nedojedl, ale do 15min "ham,ham" a když mu ji nabídnu znovu, mám talíř skoro na hlavě ...takže nazdar. Ven nemá cenu, honí se to a to má být takhle celý týden 🙄 venku totiž nezlobí, doma sní co se mu dá a usne...

levandule_k
3. kvě 2021

@klokanka31 Auva. Mně se líbilo, jak říkal Jarda Dušek, teď nevím, jestli to bylo ve 4 dohodách, nebo v nějakém rozhovoru, my učíme děti lásce s podmínkou. Když nebudeš hodná, nebudeme tě mít rádi, když nesníš oběd, dědeček onemocní, když nebudeš mít jedničku, maminka bude smutná. Podívej se, jaký jsi škaredý, oni kvůli tobě odchází. Takové zvrácenosti se v některých rodinách vykládají.

No asi bych se v tu chvíli nezmohla na slovo, pak by mě to ve mně začalo dost vřít, mixovaly by se ve mě různé pocity a reakce, měla bych tendenci vynést matinku v zubech za ty kecy a pak taková bezmoc, jak to řešit, protože člověk nechce posílat 5 krát denně vlastní rodiče k šípku a chce zachovat vztahy, ideálně je mít dobré, což je fakt náročné.

Částečně se dá na to připravit a natrénovat si odpovědi, kdy ji odpálkuješ. V pohodě mami, když ji nebudeš mít ráda, takovou jaká je, nebudeme k tobě chodit na návštěvu. Mami, jsi dospělá, to jestli pěstuješ lásku, nebo nenávist k někomu, je tvoje osobní rozhodnutí. Nemá na to vliv, jestli dcera běhá a zpívá, nebo si hraje v koutě se stavebnicí. Ale mami, my přece chceme mít divokého a rozmazleného jedináčka :D. Dá se to trochu vyšroubovat do většího extrému, aby viděla absurditu svého chování. Jasně mami, máš pravdu, nebudeme tolerovat v tomhle domě, žádné drzé chování a názory, které nejsou společensky přijatelné a to i na tvé straně. Seřežu tě jako žito za ty tvoje názory a manýry. Mně se nelíbí, jak používáš sílu vůči mé dceři, ještě jednou to řekneš a naplácám ti za to na zadek. Běž za dveře a vrať se, až budeš normální. Ano mami, já chápu, že ve svých xy letech nejsem dost zralá na výchovu vlastního dítěte a musíš mě neustále vychovávat, poučovat a hlídat. Tady máš knížku, chci, abys na mě uplatňovala tento styl výchovy.

Ono je těžké se vymezit vůči vlastním rodičům, ale člověk musí.

klokanka31
autor
3. kvě 2021

@levandule_k Jsem se pobavila 😀 jako mě to je vcelku jedno, oni se kdyžtak připraví o vnučku. Ale překvapuje mě to, furt jak hrozně chtějí vnučku (teda hlavně moje máma), vyšilovala kvůli tomu x let, a teď když ji má, tak se o ní připravuje díky svým názorům.

cherie24
3. kvě 2021

@amazonkajanik taky trávíme celé odpo venku normálně, ale malé teda nevadí ani v dešti, doma se mi neustále dobívá do výstřihu, klidně každých 15 minut a je jak prdlá, vzteká se, že ji nechci dát. S jídlem je to teď teda taky šílené utrpení, včera jsem měla hroznou radost, že po víc jak 2 týdnech se konečně najedla a! Jedli jsme bez řevu, to už jsem ani nevěděla co je 😄 jsem ráda, že nemám takového satanáše doma jen já 😁

amazonkajanik
3. kvě 2021

@cherie24 tak u nás mám naštěstí průpravu od dětí sourozenců, 7neteří a 2 synovci a andílek byla víceméně jen ta nejstarší, z které bude už taky máma