icon

Potřebuje dvouleté dítě navštěvovat kolektiv a kroužky?

18. črc 2023

Teď jsem přišla z parku, kde jsme byly s kamarádkou a našemi dětmi (ona 3 roky, já 2 roky). Kamarádka mi sdělila, že dělám chybu, že moje dítě nechodí na žádný kroužek a že jí nikdo kromě mě a partnera nikdy nehlídal. Že si koleduju o pěknej pruser, když půjde pak do školky atd. Takže mě docela vynervovala, chci se zeptat na vaše zkušenosti, jestli opravdu všechny děti musí mít tzv. přípravku a výcvik než začnou chodit někam do zařízení? Díky

Strana
z4
autor
20. črc 2023

@xxx3d my, ale chodíme mezi děti a děti má ráda. Chtěla jsem ji dát do jesliček na dva dny v týdnu na pár hodin, ale bohužel pro velký zájem ji nevzali, přednost měli matky, které se vracejí do práce. Jiné jesle tu nejsou a zase jako nebude hledat nějaké v dalším okresním městě to mi přijde jako nesmysl.

autor
20. črc 2023

@klokanka31 jo to slychavam taky o tom moři no

xxx3d
20. črc 2023

jasně, velký zájem bývá, no tak taky bych to nehrotila, pokud bys musela do vedlejšího města dojíždět,
nejlepší je, když jsou ty děti plus mínus z okolí, pak se i potkávají na hřištích, takhle když někam chodíte, tak to stačí
kroužky, myslím ty organizované, stejně jako herničky a školičky, neber to primárně špatně, my jsme to třeba brali tak, že jsou to pro dítě podněty k rozvoji, do tří let je tam plno prostoru a děti přímo touží po aktivitách, jsou jako poupátka.
🙂

amenophus
20. črc 2023

@klokanka31 hele, s tim "vymyslem dnesni doby" (vymyslem 20.stoleti) - vis proc? Protoze do 20.stoleti se o deti nikdy nestaraly mamy samy! Nikdy nebylo dite samondoma s mamou, deti byky vychovavany ve velkych skupinach komunitne. Od opici tlupu po rakousko-uherskou vesnici. Lidi mivali deti 5-6, ne 1-2 a bydleli spolu, takze bylo kazdy den pohromade treba 15-20 deti, o ktere se prubezne starali starsi sourozenci, mamky, teticky a babicky. Mala rodina mama-tata-dite zijici v jednom byte, to je vymysl 20.stoleti. A proto s timhle vymyslem byky vymysleny i ty skolky, protoze se zjistilo, ze bez nich to nejde.

klokanka31
20. črc 2023

@amenophus Bez čeho to nejde? A copak jsou lidi nonstop zavření doma? Co slýchávám ze hřiště i od příbuzenstva, děti se do školek dávají oficiálně proto, aby měly kolektiv, jak jim vrstevníci hodně dají...Ale hlavně jak samy přiznávají, to je proto, aby měly od dětí klid. Jako chápu když ženská musí do práce a není jiná možnost, ale spousta žen doma je, a stejně děti posílají po všech čertech.

amenophus
20. črc 2023

@klokanka31 no a? Vsak si znovu precti co jsem psala. To neni o tom, jestli zenska musi do prace. To je o tom, ze nejsme evolucne nastaveni na to, abychom deti vychovavaly samy. Nejsme medvedi, u kterych se medvedice stara sama o svoje mladata. Jsme primati a stejne jako opice, ale i vlci nebo lvi, potrebujeme jako matky pomoc dalsich clenu tlupy/smecky a naseladata potrebuji i dalsi "sourozence, bratrance a tety a babicky". Ve chvili, kdy uz nezijeme ve kmenovem usporadani nebo aspon jako vicegeneracni hospodarstvi na vesnici, nahrazuji jejich funkci skolky. Misto 15 sourozencu a bratrancu a dalsich 15 deti se sousedniho hospodarstvi jsou to dnes spoluzaci, misto tet a babicek tu jsou ucitelky. Tihle vsichni pomahaji spoluutvaret kazde to dite jako imdividualitu a zariven platneho clena spolecnosti. Kdyz je dite samo jen s matkou, ma jen omezene.mnozstvi podnetu. Jeden clovek sam proste nedokaze dennodenne vymyslet prehrsli podnetu a aktivit, diky kterym by se dite rozvijelo. Pokud myslis, ze diteti davas vse co potrebuje a nic vic nepotrebuje, pak jsi bud velmi talentovana supermatka nebo ti chybi sebereflexe 🙂.

ferda90
20. črc 2023

@amenophus souhlasím 🙂

klokanka31
20. črc 2023

@amenophus Záleží co bereš jako rozvíjení se. A mimo téma - s tou evolucí jsi mě dostala, nedávno jsem slyšela názor že ani nejsme evolučně nastavení na věrnost na celý život, především muži. Podle mě je to jen alibismus 😄

xxx3d
20. črc 2023

@klokanka31 tak třeba socializace je sama o sobě rozvíjení se
🙂

veronikav31
20. črc 2023

@amenophus no vidíš to a naší dceři ani spolužáci ve školce,teď už ve škole,ani učitelky nestačí...je nezahrnuje toliko otázkami, protože ani oni neznají odpověď,tak u nás vede strýček Google.u nás jsou hodiny a hodiny otázek a odpovědí.dcerka se zeptá,já popravdě odpovím,neodbyvam jí,že je na otázky malá.dcera je malý Sheldon,do písmene stejný.v září nastoupila do 1.tridy a od té doby říká,že se nudí a proč už nemůže na vysokou.me by zajímalo kdo by jí odpovídal? rozvíjení je jedna věc,ale...

veronikav31
20. črc 2023

@xxx3d někdo je asociální a socializací se může zaseknout,nepřemýšlel o tom někdo?osobně znám chlapečka s aspergerem,ten nemá rád jakékoliv objímání,má svůj svět,s ostatními dětmi vychází,ale moc si s nimi nerozumí,oni nerozumí jemu,má rád jízdní řády,vlaky.chodi na hřiště, chodí do školky,ale ..

xxx3d
20. črc 2023

@veronikav31 nepoužila bych termín - zaseknout se
naopak

amenophus
20. črc 2023

@veronikav31 no tak tohle uz jsou deti se specialnimi potrebami, zatim jsme se bavili o tom prumeru. Vzdycky budes mit nejake vyjimky. A takovihle by v tech starych spolecenstvich trpeli mnohem vic 🙂 ale jasne. Nekdy matka nestaci, a je potreba skolka. A nekdy ani skolka nestaci a je potreba interaktivni studnice vedeni 🤣. A u autistu je to zase asi uplne jina kapitola.

@klokanka31 s tou vernosti to me taky zaujalo! Vlastne nevim jak to maji opice. Vim ze vlci a albatrosi maji dozivotni partnery, ale treba lvi jsou promiskuitni. A u tech primatu...to mozna taky bude promiskuitni. Proto byl asi vynalezen institut manzelstvi, aby se aspon v necem udrzel rad a mohla se zacit budovat civilizace 🙂.

klokanka31
20. črc 2023

@xxx3d Ale na někoho ta socializace nemá vliv i kdyby se rozkrájel. Když bude introvert, stejně se bude stranit dětí, i ve školce. Nic mu to do života nedá.

xxx3d
20. črc 2023

@klokanka31 sebevědomí a sebeúcta je důležitá pro všechny děti, temperament je daný.

klokanka31
20. črc 2023

Nedávno se bavil manžel s kolegou. Hned otázky jestli malá jde do školky. On říkal že ta jeho dá dítě do školky hned jak to půjde, aby se ve školce všechno naučilo (myslí tím prý hygienické návyky, stolování, atd). Tak si říkám k čemu je jako ona máma? Nemá snad ona naučit dítě všem základním návykům?

klokanka31
20. črc 2023

@xxx3d A ve školce se naučí sebevědomí?

emillyhk
20. črc 2023

@klokanka31 Já měla za to, že dítě ten základ učím já jako matka, školka apod. to jen dotáhnou v době, kdy s dítětem nebudu (budu v práci). 🤦‍♀️ Přeci základy hygieny, stolování, úklid, základní sociální interakce jako poprosit, poděkovat, omluvit se, to všechno dítě odkouká, když vidí, že to dělám já...
Ale jinak teda souhlasím s tím, že dřív dítě vychovávala široká rodina, dneska to suplují instituce jako školka. A podle mě je to v pořádku. Syn má 2,5 a já sama třeba cítím, že jsem na hranici toho, jak jsem ještě schopná ho rozvíjet. Některé činnosti odmítá zkusit prostě jen proto, že jsem u toho, s babi funguje zase jinak, jinak komunikuje s vrstevníky... Ale jak jsem psala, syn je nezávislák na mamince, potřebuje širší okruh lidí 😊

xxx3d
20. črc 2023

@klokanka31 no o čem si myslíš, že je socializace? 🙂
a je podstatný rozdíl, mezi tou doma a tou "cizí", s jinými dětmi, vrstevníky.

klokanka31
20. črc 2023

@xxx3d Tak asi jsem mimo, ale třeba mně školka nic nedala, žádný sebevědomí atd.

xxx3d
20. črc 2023

@klokanka31 nebo teda takhle, socializace se neučí, ale získává a tady jsem měla namysli zejména ten batolecí věk, tedy do tří let, věk před nástupem do školky, tam potom tu socializaci dál rozvíjí, to je jasný, ale pokud ji má batole už před nástupem do mateřské školky, má ten vstup do ní jednodušší, o tomhle je tato diskuze.

amenophus
20. črc 2023

@klokanka31 jak jako ze na introverta nema socializace vliv? Naopak! Extrovert ji nepotrebuje, introvert ano. Socializace neudela z introverta extroverta. Introvertovi bude dal pritomnost lidi neprijemna. Ale ve spolecnosti se s tim nauci pracovat. Cim dyl se introvert drzi v bezpeci sve nory, tim horsi pak pro nej je srazka s realitou. Pokud z ditete nechces vychovat poustevnika tak ho musis socializovat. Vsak on si jako introvert najde sve misto ve svete kde bude moct byt sam a ve svem zivlu - ale napred k tomu musi dostat kvalifikaci, musi si umet poradit na uradech, ve sluzbach... A na to vsechno musi umet komunikovat s lidma. Nemusi to vyhledavat, ale musi to umet. A cim pozdejc se to zacne ucit, tim tezsi to bude. A z knih to nevycte. Doma s mamou se dite nikdy nenauci asertivite, toleranci, kompromisu...
Ne, mama neni k tomu, aby dite naucila uplne vsechno. Mama neni ded vseved kombinovany s Chuckem Norrisem, mama je jen clovek, ktery taky ma sve mouchy. Ale mama ma dohlidnout na to, aby se dite naucilo vse co potrebuje z tech nejlepsich zdroju (s vedomim, ze ona nemusi byt vzdy ten nejlepsi zdroj), podporovat ho, kdyz se k necemu upne, radovat se z jeho uspechu, utesit ho v pripade neuspechu, motivovat ho, kdyz se mu nechce, chranit ho pred hrozbami ktere muze ovlivnit a varovat ho pred hrozbami, ktere nemuze ovlivnit a milovat ho bezmezne at udela cokoliv. Dat mu ty koreny a kridla. Nemusi nutne ucit dite jak drzet vidlicku, to ho muze naucit kdokoliv ;)

xxx3d
20. črc 2023

@klokanka31 tak sis ho musela pracněji vybudovat až coby starší, nebo dospělá
a teď si představ, že máš možnost svému dítěti tohle ulehčit, a vybereš si co? 🙂

autor
20. črc 2023

@xxx3d no, ale teď je to zase jako do extrému. Z toho vyplívá, že když ho tam pošleš normálně ve třech nebo ve čtyřech, že mu to záměrně ztezujes ?

klokanka31
20. črc 2023

@xxx3d Vybudovala jsem si ho poměrně lehce, stačilo porodit 😃 Já jen chtěla říct že když dítě k tomu prostě nedozraje, tak mu je veškerá socializace k ničemu.

xxx3d
20. črc 2023

@klokanka31 jak jako nedozraje k socializaci?
to není to samé, jako dítě odplenkovat.
přece socializace začíná už porodem, a později, v tom batolecím věku záleží na nás, rodičích, co svému dítěti umožníme, a když se rozhodneme, že nebude nikam chodit, tak to neznamená, že později k tomu "dozraje" taky.

xxx3d
20. črc 2023

no záměrně ztěžovat - to nevím, rozhodně bude mít jinou startovní pozici, než dítě, které se socializovalo mezi vrstevníky a záměrně to píšu takto, aby z toho někdo nevyčetl, že "nadržuji" dětským skupinám, ačkoli to, že moje dítě školičku navštěvovalo zpětně beru jako velké, obrovské plus, pro něj.

klokanka31
20. črc 2023

@xxx3d Asi takhle, když hodíš dítě do školky a nebude na to připravené, bude tam brečet, stát v koutě a čekat na maminku, myslíš si že mu to k něčemu je dobré?

klokanka31
20. črc 2023

Měl by se udělat nějaký průzkum, co vyroste z dětí co jsou od malička mezi cizími, a z dětí co jsou co nejdéle doma s mámou. Fakt by mě zajímal výsledek.

xxx3d
20. črc 2023

@klokanka31 "hodit" dítě do školky, to je právě to, ten přístup k tomu celkově
ty jsi zastáncem toho, aby dítě bylo co nejdéle s mámou a ti, co to mají jinak, své děti někam hážou
to je pak strašně těžký
mimochodem, takové studie už jsou k mání, stačí pohledat.

Strana
z4