Syn se znovu patlá v jídle. Proč to dělá?

delphine1
30. lis 2021

Zdravím, mám dotaz pro maminky se stejnou zkušenosti, nebo mi někdo vysvětlete proč to syn dělá.
Teď mu je rok a půl, a poslední cca 2 měsíce téměř nejí sám.
Co je docela divný, rukou se krmil v 10 měsících, postupně zkoušel i vidličku. Takže jsem tomu docela přizpůsobila jídlo, snídaně mu krajim na kostičky, oběd brambory, těstoviny si bral do ruky…lzickou jsem ho krmila zejména večer kaší nebo když byla rýže s omáčkou.
no a v poslední době s tím přestal, nejsem si jistá proč.

Když ho nechám snídat samotného tak sní sotva polovinu, se zbytkem se hraje, matlá a rozkládá to po židličke atd. Přitom teď už chodí a cely den se nezastaví, takže si nemyslím ze by mu stačila polovina jídla oproti tomu co snědl před pul rokem. Jen ho jidlo proste nezajímá, raději si bude hrát.
Chápu že hraní je pro nej teď zábavnější, ale co s tím jídlem? Když mu to strkam po kouscích do pusy tak normálně vše sní, nemyslím že to do sebe cpe nasilu, jen se muže zároveň hrát a to mu vyhovuje. 😆 pro lahvicku s pitím si zajde ale sám a napije se když chce.
Ale ja mám za měsíc termín s druhým miminem takže pochybuji ze budu za starším běhat jestli tedy bude jist nebo co… už teď se snažím to spíš nedělat, napůl snědený talirek mu nechávám na židli s tím, že když bude mít hlad tak to dojí…
Nějaké rady co s tím? Mám ho nechat být?
Nebo aspoň proč to děla? Je to jen kvůli objevování hrou? Protože před pul rokem byla novinka jidlo a ted už ho to nebaví, a časem to přejde?
Děkuji

jjasmina
30. lis 2021

@delphine1 malé je 21mes, nechtěla kousky, ale dostane třeba půlku rohlíku, chleba, oběd jí lžičkou, jinak nejí nebo je to u vás jen období

barmil
30. lis 2021

@delphine1 nikam nebehej. Jídlo ke stolu, příbor. Jis, nejis. Od stolu a pak až další jidlo. Přeci nebude jist po celým bytě a Ty věcne za ním a nechceš ham. Pokud něco sní a ma zdravou váhu a prospiva, tak ho nech. On se hlady trápit nebude.
Syn má taky 18mes, snídaně, oběd a večeře všichni u stolu, co je normální, ji rukou, třeba ovoce, pečivo atd, zbytek normalne priborem, jako my, hraní s jídlem nedovolim. Svačinku dostává ke svému stolečku, ale opět ji vsede a kdyz vstane, jídlo odnáším.

cilkat
30. lis 2021

Pokud nemáte vyloženě potíže s nepribiranim, prostě zmensete porce, klidně dávejte častěji. Prostě už skončilo "je hele já to dokážu" a jídlo začalo být nuda, takže fakt sní jen tolik, aby zahnal hlad. Samozřejmě jde dítě dokrmovat nebo mu nechat jídlo permanentně v dosahu, ale pro nervy i nějakou kulturu stolování je lepší prostě dát míň a klidně třeba dát ty svačiny během odpoledne dvě.
Jiná situace samozřejmě je, pokud by dítě přestávalo růst a přibírat, ale o tom se nezminujete.

95newmommy2020
30. lis 2021

Ja nechavam jídlo k dispozici, co se dá jist rukou a nepatla se a muže si jist kdykoliv chce. Hlavní jídla zkoušel jist sám, ale radši se nechá nakrmit a preferuje sedět na gauci a jist z jednoho talíře se mnou. 😁 Asi si mysli, ze mám něco lepšího.

ondul
30. lis 2021

Ja bych ho nechala, mimino uz neni, jestli ma hlad pozna. Chces, nechces, od stolu, svacina bude za hodinu a pul. Teda jabto tak s 22 mes. klukem delam. Zas rozumu uz trochu ma, jako mimino ho krmit nebudu, natoz abych mu davala jidlo mezi hrackama, pred TV atp. Hlad mezi svacinama nebo obedem ho nezabije.

delphine1
autor
1. pro 2021

Jo díky, to vše (plus minus) dělám.
Stejným stylem sem ho odnaucila házet jídlo na zem - když začal házet, jídlo jsem vzala a šel ze zidlicky ven. Tak po čase přestal…
Jen mě zajímalo proč to děla. Asi holt už jídlo není tolik zajímavé když už to více méně umí snist sám 🤷‍♀️😆