Uspávání dvou dětí. Máte radu?

qwertzuiopas
22. kvě 2023

Dobrý večer, Chtěla bych poprosit o radu nebo zkušenosti jiných s večerním uspavanim dvou dětí ( necelé 4 roky a rok a pul) . Dětí mají každý svou postel ale v jednom pokoji. Chodí spát ve stejnou dobu. Obě vyžadují něčí přítomnost, neumí si samy lehnout a usnout. To by nevadilo. Byly období kdy mladší usínat u prsa a všichni jsme spolu leželi, kdy leželi oba a poslouchali jsme pohadky, atd. Vždycky to bylo na dyl ale více méně v klidu. Poslední dobou co je vecer pozdě tma, je to ale hrozne. Uspavani trvá přes hodinu a hlave strašně zlobí. Jeden nebo druhý pořád skáče, pokrikuje, mluví a druhý to dělá podle něj. Můžu křičet, vyhrožovat, dát na zadek, prosit a domlouvat a nic. Nakonec se mladší unaví a usne a starší už je pak v klidu a usne i sám ale ten proces je fakt vyčerpávající. Pokud je furt neokrikuju tak si jdou hrát, jezdit na.odrazedlech , utíkají z pokoje když odejdu atd. Je mi jasný že je to zas období ale třeba mi někdo poskytne nový pohled jak situaci řešit lip. O tom že by pomahal manžel a kazdy jsme uspavali jedno se nemá cenu bavit. Manžel vecery byva doma jen nekdy. Děkuji

kristyn86
22. kvě 2023

U nas byla ruzna obdobi. Mam deti od sebe 2 a pul roku. Ve spolecnem pokoji jsou spolu od roku mladsi. To jsem davala spat prvni dceru,cca v 19 hodin. A starsimu jsem pustila pohadku. Dcerka ale do 15 minut spala. A pak sel spat po 20 hodine starsi. Pak bylo obdobi kdy chodily spolu,cetla se pohadka a spaly. Nedavno zacaly spolu po pohadce delat bugr,takze ted jde nejdriv dcera a pak syn. Takze ja bych je zkusila rozdelit a uspavat postupne.

konidana
22. kvě 2023

@qwertzuiopas je holt potreba byt s nima v pokoji a "hlidat". Ja jim cetla pohadku. Nebo básničky a rikadla, kdyz byli mensi. Poslouchali a postupne usnuli. Nebo neusnuli, ale ja uz rekla dost, zhasiname a byla jsem tam s nima dal. Casto jsem jednoho nrbo spis oba musela drzet za ruku. To byly ode mne dost gymnasticke vykony😅

vikinkav
22. kvě 2023

Zaujmout je, pohadkou, vypravenim, audiem, pripadne neni mozne uspat jednoho a pak druheho? Ja uspavam 1,5 leteho nejdriv a pak posilam do postele 4 letou a 5 leteho, kteri se mezitim koukali na TV. Toho naseho mrnouse pritomnost sourozencu hrozne rozdovadi a tezko pak usina.

malytlustyhroch
22. kvě 2023

Poridit zatemnovaci zavesy. Za svetla se proste usina blbe.

inah91
22. kvě 2023

Mám mladší děti a uspávám jinak nicméně ráda a léto - zatemňovací závěsy. Máme i rolety i závěsy - ušila jsem, a ta tmaje luxusni 🙏

me_druhe_ja
22. kvě 2023

Já se jim nedivím, já za světla neumím spát. Tady ve Francii mají všichni ty venkovní žaluzie den/noc. Bez nich si to neumím představit. Tak fakt pořídit nějaký hodně zatemňovací závěsy aspoň

konidana
23. kvě 2023

Anebo davat spat v lete trochu pozdeji. Byt venku klidne i po veceri, v lete klidne 19-21 a pak spat. Nase deti teda chodily spat/usinaly od mimin az kolem te 21.h, v lete i pozdeji
Misto hodinového uspavani muzete dat jeste hodinovou prochazku a to se pak bude spat...

patypresdevaty
23. kvě 2023

Dávat spát o něco později, udělat tmu pomocí závěsů a prostě už nenechat vylézat z postele.
Děti měly pred rokem taky asi měsíc období, kdy se pokoušely místo spaní řádit, bylo to něco je usměrnit, ale překonali jsme to.
Jecenim a dáváním na zadek nic nevyřešíš

lvl16
23. kvě 2023

Tak asi nejsou unavení 🤷🏼‍♀️. Dávala bych spát později a pořídila zatemňovací závěsy.

veronikav31
23. kvě 2023

@qwertzuiopas záleží v kolik chodí spát a v kolik ráno vstávají. zatemňovací závěsy nemáme,ani nemám v plánu je kupovat.syn(nyní 5 let), dcera(nyní 7 let) chodí spát zaráz,jen když syn chce jít sám,tak jde. když se jim nechce spát,tak jsou v pokoji a hrají si,jen syn vstává ráno do školky v 6h,dcerka chodí do školky později,takže později i vstává.Teď chodí do pokoje okolo 19-19.30h,ještě si vydrží hrát nějakou dobu,ale pak si jdou oba do postele a usnou.do/ze školky syn jezdí na odrážedle je to cca 30 minut jízdy,dcerka chodí pěšky,odpoledne ještě jsou na hřišti.

qwertzuiopas
autor
23. kvě 2023

@veronikav31 venku jsou taky dvakrát denně minimálně. Jezdí na odrazedle , kole, ráno do skolky pěšky, odpoledne nějaké to kolo nebo něco. Do toho hriste , zahrada. Spát chodí v 8 , usinaji v 9 nebo později. Vstávají mezi 6 - 6:30. Syn spi teda ve školce a mladší po obědě. Oni jak se konečně zastaví tak usnout ale mají strašný problém prostě se uklidnit a jen ležet a třeba poslouchat tu pohádku.

veronikav31
23. kvě 2023

@qwertzuiopas to je ono,jsou vyspalí,proto večer chodí spát déle-je déle světlo

rebe
26. kvě 2023

Zatěmňovací závěsy a široká postel, aby oba mohli usínat u vás v náručí?

kubesovaadelka
26. kvě 2023

@qwertzuiopas nemám dvě děti, ale stejný problém jak zmiňujete, pokud malou 17mesicu nezastavim, tak neusne, bude po mě skákat apod. Tím, že mám jen jedno dítě, tak ji prostě čapnu pod křídlo a buď usne semnou v postelí hojdanim, nebo si ji vezmu do náručí a chodím s ní po pokojíčku, když jsem ji nechala jen tak, tak neusla ani po hodině a půl. Za světla by neusla. Musíme mít tmu. Než jsme pořídili střešní rolety, dávala jsem do okna černou deku.

klaruskaholubinka
26. kvě 2023

U nás pomohla Palanda. Holky vědí že tam jsou občas si něco povídají, ale nepostuchuji se a za chvíli spí
A zatmavovaci závěsy máme taky nevím jestli jim to pomáhá.

veru181
26. kvě 2023

Nám s večerním usínáním v létě pomohly zatemňovací závěsy.

petaov
26. kvě 2023

Zrušila bych odpolední spánek a to mladší bych uspávala dříve, staršího až po něm. Kdyby mohl někdy uspat tatínek, bylo by to taky fajn.

marklim
26. kvě 2023

Mám 4leté dvojčata a taky bych uvítala návod jak uspávat. Teď nově naštěstí dceři začalo vadit čtení pohádky a tma v pokoji (zatemňovací závěsy) a tak si chodí lehnout sama do ložnice kde si ještě sama čte, protože je světlo a spát ještě nebude... Tím pádem, přečtu pohádku synovi, chvíli počkám než usne a pak na mě většinou začne volat. Tak jdu k ní a už zůstanu než usne. No není to ideální, taky je to hodina určitě, ale nerozcilujeme se a uziju si každého. Když jsou spolu tak jsem jak policajt mezi nimi a jak jsou v přesile tak blbnou. To je pak něco na nervy. Pořád jsem zkoušela různě vymýšlela jak to udělat, zkusila jsem jim spojit postýlky a na uspávání jsem si lehla mezi ně. Posunula jsem uspávání... To nepomohlo. Neumějí se totiž zastavit. I když jsou unavení a celý den v pohybu, neumí si pak lehnout a být v klidu. To vidím hlavně u syna, ten po pohadce zavře oči a hned spí, když ho nikdo neruší. Dcera ta má ještě potřebu se vrtet a řešit věci na které si vzpomene a když jsou spolu vzájemně se ruší. To jsou pak dohady kdy se dohadují kdo ještě mluví 🤦🏻‍♀️ u nás to teď nově takto funguje, vymysleli si to a já jsem za to ráda. Doufám že to zase chvilku vydrží.