Změna režimu u dvouleté dcery

zelenaesmolda
9. srp 2020

Dobry den,potrebovala bych poradit se zmenou rezimu u 2 lete dcery.
Normalne chodila spat kolem 8 vecer,lehla jsem si s ni do postele a ona v pohode usnula.
Posledni cca dva tydny je vecer unavena,tre si oci ale za zadnou cenu do postele nepujde.Rve jak tur,z postele se dere.Nakonec to dopadne tak,ze kolem cca pul 10-10 vecer proste nekde odpadne,vetsinou si lehne na zem a usne.Nekdy spi jenom dopoledne,nekdy i odpoledne ale nezda se,ze by delka spanku na to mela vliv protoze kdyz spi jenom dopoledne treba pul hodiny tak stejne vydrzi radit az pozde do vecera.
Mate nekdo radu co s tim?Je to nejake obdobi,ktere prejde?

miba10
9. srp 2020

@zelenaesmolda u dcery pomohla mluvena pohádka. Je to pro ni signál, že se půjde spát. Ale od malička byla zvyklá na ty hráči skříňky. 🤔

malenka3
9. srp 2020

Ve dvou letech musí už pochopit, že z postele nepůjde. Pokud vidíš, že je opravdu unavená, najdete jiný způsob uspávání, ale neexistuje, aby vstávala a šla z postele ven.
Btw: ve dvou letech dva spánky denně? Není tady zakopany pes? Jako moje prvorozená už ve 21 měsících zrušila spánek přes den a jela non-stop 12 hodin, ty máš dvouletou a některé dny si dá dva spánky? To bych teda zkusila odbourat, protože pak se nedivím, že nechce spát. A věta, že se nezdá, že by to vadilo, že vydrží řádit, ani jedno moje dítě nevypadá unaveně, když má jít spát, náznaky toho, že už je čas, jsou velmi mírné, rozhodně mi dítě nepadá únavou u stolu.

leniczka23
9. srp 2020

Sázím na to, že když zrušis spánky přes den zase se to srovná. 2 spánky denně jsou dost. To i svému ročnímu musím už plánovat aby ten odpolední neměl dýl jak do půl 2 aby v klidu usnul večer.

zelenaesmolda
autor
9. srp 2020

@malenka3
no kdyz ji nenecham spat vubec tak odpadne nekdy treba v pet odpoledne coz uz je pozde.ja ji ty spanky reguluju,pokud usne az po 14h tak ji necham spat 20-30min,dyl ne.Ja na ni prave poznam,ze je unavena ale ona proste spat za boha nepujde.

alcar
9. srp 2020

Tak mne prijdou taky 2 spanky denne u dvouleteho ditete uz zbytecne. Takze skrouhnout na jeden a vecer ji davat spat treba az ve 21. Je leto, horko, dlouho svetlo. Pricitala bych to tomu a az se ochladi, tak se to srovna. Nac ji drzet ve 20 hod v posteli nasilim, kdyz ti pak usne o hodinu pozdeji nekde na zemi. Tak ji dej spat rovnou az ve 21.

alcar
9. srp 2020

@zelenaesmolda v 17 hod odpoledne bych ji odpadnout nenechala. Sla bych s ni ven, projit se, na odrazedlo atd.

malenka3
9. srp 2020

@zelenaesmolda no, já osobně nejsem zastáncem narušení spacího procesu. Protože pak děláš dítěti v těch spacích návycích bordel a mozek se neučí se spánkem pracovat, jak má. (Neříkám, že nikdy do spánku nezasáhnu, ale obecně se snažím to dělat co nejmíň). To považuji za menší zlo ten spánek nedovolit.
Nepíšu nenechat spát vůbec, ale začít to upravovat na jeden spánek denně. A když spí i dopoledne, to ti jako vytuhne sama? Nebo jí uspíš? Podle mě je to u tak starého dítěte známka nekvalitního nočního spánku. Jak spí v noci? Nám se zrušením spánku přes den dost zlepšil ten noční. Prvních pár dnů to vypadalo všelijak, že jsem si říkala, jestli to není chyba, dokonce jsem se po 3 týdnech k odpolednímu spánku vrátila, abych ho po měsíci pak zrušila definitivně.

malenka3
9. srp 2020

A jinak, přesně jak píše @alcar, v 5 už bych jí nenechala odpadnout, to radši ať jde spát místo v osm třeba v půl sedmé. A druhá věc, kterou uvedla, teď děti opravdu mohou usínat později. U nás večerka ve 20, ale teď v létě to prostě i díky světlu, zážitkům tak nějak volně přesunulo na 21. Vím, že se to pak se školkou zase srovná, takže to nelámu přes koleno.

zelenaesmolda
autor
9. srp 2020

@alcar
nenecham,prave proto se snazim tomu predchazet a nechavam ji aspon tech cca 20min spat kdyz uz teda vytuhne.

@malenka3
dopoledne vetsinou usne sama v kocarku na prochazce,v noci spi dobre.obcas zaknoura,ze ji vypadl cumel tak ji ho dam a spi dal.
Jinak ji svetlo vubec nevadilo,chodila fakt spat kolem 20h uplne bez problemu,pak ze dne na den zacala takhle blbnout.

kuttu
9. srp 2020

@alcar Zrovna to ted taky řeším....me dcera taky po obede stavkuje a nemuzu ji uspat,tak ji nechám a ona mi přesně kolem 17 hodiny odpadne kdekoliv ...v kosiku v obchode,na hřišti na klouzacce apod...proste se ji chce spát a je jedno,kde je nebo co dělá

lora1987
9. srp 2020

@zelenaesmolda syn měl tohle "období" taky. Ale já jsem matka tyran, zavelím, že se jde spát a neustoupím. Syn velmi rychle pochopil, že když je čas jít spát, tak se jde a nejede přes to vlak. Ale taky jsme si párkrát poplakali.

alcar
9. srp 2020

@zelenaesmolda tak ji zkus upravit ten denni rezim. Spani jen po obede na max hodku a vecer dat spat ve 21. Ale opravdu systematicky kazdy den to delat stejne. Pokud bude behem dne jevit znamky unavy, tak ji nejak zabavit. U vsech mych trech decek bylo to obdobi kolem 1,5-2 let takove vselijake. Menil se jejich rytmus, take byvali kolikrat “vizualne” unaveni, ze by jim nevadilo klidne jeste i 2x denne si dat slofika. Ale chce to vydrzet a byt systematicka a neumoznit takove ty spanky nekde na gauci tesne pred obedem. Ono se to srovna.

alcar
9. srp 2020

@kuttu ja tohle neznam, ja je vzdycky nejak probrala a dloubala do nich a nenechala. Max jsem je dala spat treba uz v 19:30. Ale nerozporuji, asi takove deti existuji.😁

zelenaesmolda
autor
9. srp 2020

@lora1987
no,to jsem taky zkousela ale to nejde,ona v te posteli fakt rve,dere se ven a ja ji tam nemam sanci udrzet,navic mi to prijde trosku jak ty rikas tyranske.my dospeli taky nechodime spat na povel...

malenka3
9. srp 2020

@zelenaesmolda a nestalo se něco? Nějaká změna? Jako jednou za změna přijde i sama od sebe, takže to, že to doteď fungovalo a najednou ne, může jen znamenat, že nastal čas na změnu. Těžko říct, může to být prostě chvilkové, nejste třeba po dovolené? Může za tom být něco, co se časem utřepe samo.

zelenaesmolda
autor
9. srp 2020

@malenka3
prave,ze se nic nestalo,zadna zmena.jeden den sla normalne spat v 8,dalsi den hysterak a drani se z postele.zkousela jsem proste neustoupit,ale to fakt neslo.takze ted poslednich par dni ji nechavam,ona pak proste odpadne bud na zemi nebo si vleze do postele.me napadlo jestli ji neni proste vedro,ze usne na zemi...

malenka3
9. srp 2020

@zelenaesmolda jo, i to vedro by to být mohlo, teď je fakt večer buď hic nebo dusno. Tak uvidíš, třeba si to za pár dnů sedne.

kuttu
9. srp 2020

@alcar A kdyz odpadne po obědě,musim ji budit,je schopna spat i 2,5 hodiny a to pak řve ještě hodinu po probuzeni...kdyz ji necham,jeste v pul 10 ma v postylce disko...ale teda nevylejza,spi jeste v té dětské se šprušlema...a kdyz ji neuspim,sedime doma,protoze 100 %odpadne v autě a nebo absolvovat nakup se spicim 12 kg ditetem na rameni je fakt super...takže vlastne nevim co je lepsi....jestli pres den spí a jam mam chvili klid a nebo výjimečné nespí a odpadne v 8 hodin....hlavně mi ted dcera vstává v 6 hodin ráno,bez ohledu na to v kolik večer usne....nedávno usnula az v pul 11 a druhej den byla fakt jedlá

marti89
9. srp 2020

Mám tříleťáka, vstáváme kolem sedmé, když je venku vedro a je na něm vidět, že je z toho utahaný, nechám ho se odpoledne prospat (neřeším čas, prostě jak potřebuje). Večer chodíme do postele kolem deváté / desáté, buď si ještě hraje, koukne na pohádku, povídáme si,.. kolem desáté / jedenácté už chrní. Když utahaný není, nechám ho si dýl hrát, jsem zvyklá chodit spát kolem půlnoci.

ilonne
9. srp 2020

@zelenaesmolda Jeden spánek denně 2letemu stačí. Jak říkají holky a večer pak nepustit z postele.

ilonne
9. srp 2020

@kuttu Ty jo, to jsem nikdy nenechala. Taky jsem je budila jako @alcar. Neříkám, že se jim to někdy nepovedlo, usnout na chvíli okolo 17te, ale to pak bylo peklicko.

kuttu
9. srp 2020

S tim spanim je to ted desny...vedra,dloho svetlo,brzo vstává,porad lítá...jenze prostě nemá cas spát a pak ji to premuze...jenze kdyz ji pak budim strašně řve,a ja jí mám hodinu na ruce nez se uklidní...nekdy odpadne mista obeda v aute,kdyz se vracíme na obed domu a nebo na kole v sedacce...to pak i ty 2,5 hodiny do pul 3 spi a večer v poho usne kolem tý 21 hodiny...porad ejak nevím,co je dobre...hlavně mám pocit,ze si to malá dělá jak chce a ze jakejkoliv zásah je špatně

pengli
9. srp 2020

@zelenaesmolda Zdravím, já bych se tedy přiklonila k tomu, že u dvouleťačky jsou dva spánky přes den moc. Být vámi, vykašlu se na dopolední spaní v kočárku - když půjdete na procházku pěšky, tak se hezký unaví a půjde pak spát jen po obědě - klidně už v poledne. Já, kdyby mě někdo položil v deset dopo do kočáru,tak taky vytuhnu 🙂 takže dopolední kočár bych teda ve vašem případě zrušila. To, že řve večer v posteli je teda blbý, těžko říct, co se stalo. Ale zas dvouleťačka už by měla leccos pochopit, nebo i říct, co se děje, proč nechce jít spát. U nás jsou jasně dané večerní rituály (fungují beze změn snad od jejího narození), které myslím dost pomáhají a pokud si na ně dítě zvykne, samo je pak vyžaduje a dodržuje. Naše dcera 2r a 2m má partu plyšáků, kteří se naskládají do postýlky, žádnej nesmí chybět, má muchlací plínu, bez které neusne, říkáme si před spaním, co jsme ten den dělali, dáme dvě tři písničky a odcházím z ložnice. Před tím samozřejmě koupání, večerní mlíko a lenošení v obýváku s knížkou. Takže za mě, zrušit dopo spaní v kočárku a večer zkusit zklidnit u knížky nebo zpívání a vydržet 🙂

zelenaesmolda
autor
9. srp 2020

@pengli
tak mala rekne max par slov takze vysvetleni proc nechce spat u nas nehrozi.zkousela jsem ji ruzne uklidnit v posteli ale bez uspechu.cteni knizek taky nejde,akorat se po nich sape a chce je trhat.dneska spala dopoledne 7minut,tedka cestou v aute od babicky cca 15min tak uvidime jestli vecer odpadne kdyz v podstate dneska nespala...

ivis_b
9. srp 2020

Ja jsem zastancem toho, ze dite ma mit rezim a ten se proste drzi. Jak dite roste, tak je samozrejme potreba rezim upravit podle biologickych potreb, tudiz je potreba dite sledovat a zkusit to nastavit tak, aby chodilo spat primerene unavene. Neznam dite, co by ve dvou letech chodilo dvakrat spat. Jako jo, kazde dite je jine, ale zacala bych tim, ze bych zkusila jen jeden spanek. Vsak obed muze mit driv a jit spat kolem poledne. Pak bude v 8 na spanek zrala. Je potreba to proste vypozorovat, vyzkouset, ale urcite bych nenechavala dite nekde vytuhnout na zemi, to je znamka toho, ze jsi to nevychytala a dite je pretazeny. Zavedte si ritualy, zalez s ni do postele, prectete pohadku, povidejte si a pak spat, i za cenu toho, ze tam u ni budes (u nas taky nefungovalo, ze bych ve dvou letech rekla, ze z postele uz nepoleze a pak odesla) - za me mensi zlo, ze ji navyknes na tvou pritomnost, nez ze bude rvat a vylezat z postele. Jinak k tomu dnesku - to se dopoledne sama po 7 minutach vzbudila? A odpoledne sama po 15 minutach? Nebo zase nekde neplanovane vytuhla. Jako pokud vim, ze dite mi kloudne nespalo, tak ho nedam spat do auta, pokud jizda trva 15 minut a mela bych ho pak budit. My se teda vzdycky spani podrizovali, prejezdy jsme planovali tak, aby to synovi jeho spaci rezim nenarusilo. Secteno podtrzeno, vypozoruj jeji potreby, nastav rezim a drz ho, i za cenu toho, ze bude protestovat. Dvoulety dite ti samo nerekne, ze je unaveny a potrebuje si jit lehnout, od toho tam ses ty, abys to mela vypozorovany.

kuttu
9. srp 2020

@ivis_b Vis ono je to tezky,nejezdit nikam,kdyz dite nespalo...odpo proste potřebuji jet nakoupit,nebo je neco domluveneho a i kdyz od narozeni jedeme režim stejne si to dcera udělá jak chce...doma mi neusne a odpadne samozrejme v aute....

ivis_b
9. srp 2020

@kuttu neni to tezky, chce si to lip zorganizovat. Jet nakoupit s kocarem, kde muze spat. Nebo kdyz se musi jet autem, jet nakoupit rano. Nebo delat velke nakupy jednou tydne, kdyz je partner doma. Domlouvat si navstevy, lekare, krouzky a pod., tak, aby to nezasahovalo do spaciho rezimu. Ja byla taky na vsechno sama, muz jezdi domu v 8 vecer, hlidani zadne, obcas to bylo slozite, ale proste jsem si to nejak zorganizovala. Kdyz se to nepodari jednou za mesic, tak se to nezblazni, ale aby melo dite rezim kazdy den uplne jinak, pravidelne mi kloudne nespalo, to je podle me spatne. Dokud syn spal dvakrat, tak odpoledne usnul jen v kocare. Tudiz holt denne za kazdeho pocasi jsme odpoledne vyjela a nechala ho poradne vyspat. Nejela bych proste nekam autem, kde bych vedela, ze ho za pul hodiny musim vzbudit. Asi je to o prioritach, ja jsem se v tomhle diteti maximalne podridila. Jde to, kdyz clovek chce.

ilonne
9. srp 2020

@kuttu Ale jde to zorganizovat, hlavně to chce pevnou vůli vydržet. A věř, že s jedním dítětem je ta organizace úplná pohoda. Když už organizujes den s třemi dětmi, je to masakr. Ale také se to da.

zelenaesmolda
autor
9. srp 2020

@ivis_b
no dneska se po tech 7m vzbudila sama,odpoledne usnula v aute a vzbudili jsme ji my protoze by se tam upekla.do postele jsem s ni prave chodila a bylo to bez problemu ale ted ten posledni tyden v ni nechce byt a hystericky se dere ven.

ivis_b
9. srp 2020

@zelenaesmolda Dopoledne nemohla byt unavena, kdyz se po 7m vzbudila sama. Jak se stalo, ze usnula, kde? A odpoledne je blbost jezdit autem, kdyz vim, ze mi tam usne a ja ji po 15m vzbudim. Jak jsem psala, muze se nekdy stat, ze nektery den se ten rezim z nejakeho duvodu narusi, ale nemuze to byt pravidlem. Nechala bych ji u babicky v posteli vyspat, nebo ji dala do kocaru, nebo z auta prehodila spici do kocaru (pokud lze), proste to vymyslela tak, aby se vyspala poradne. I za cenu toho, ze prehodnotim sve plany. A priste proste lepe planovat.