icon

Změna režimu u dvouleté dcery

zelenaesmolda
9. srp 2020

Dobry den,potrebovala bych poradit se zmenou rezimu u 2 lete dcery.
Normalne chodila spat kolem 8 vecer,lehla jsem si s ni do postele a ona v pohode usnula.
Posledni cca dva tydny je vecer unavena,tre si oci ale za zadnou cenu do postele nepujde.Rve jak tur,z postele se dere.Nakonec to dopadne tak,ze kolem cca pul 10-10 vecer proste nekde odpadne,vetsinou si lehne na zem a usne.Nekdy spi jenom dopoledne,nekdy i odpoledne ale nezda se,ze by delka spanku na to mela vliv protoze kdyz spi jenom dopoledne treba pul hodiny tak stejne vydrzi radit az pozde do vecera.
Mate nekdo radu co s tim?Je to nejake obdobi,ktere prejde?

Strana
z3
ilonne
9. srp 2020

@zelenaesmolda Já syna 2r a 4m nenechám usnout, pokud vím, že jedeme kratší vzdálenost a že by měl spát. Prostě na něj děti mluví a dělají blbiny, nebo je dělám já, když jedu bez starších děti. Ale na 15m prostě fakt usnout nenechám. To chce lépe vymyslet

kuttu
9. srp 2020

@ivis_b Vis my bydlime na vesnici a ja musim jet autem nakoupit...kdyz jedu rano usne mi v aute pri ceste zpět....rezim mame od narozeni,jenze ted he bojkot vseho....jídla,spani....vse je ne....napr.dnes...chteli jsme se jet koupat,azcse vyspí....hodinu a pul jsem se ji snazila uspat,aby aspon hodinku dala...nakonec jsme ve 3 hod vyjeli....usnula okamzite,nez jsme vyjeli ze vsi....na koupališti dospala jeste hodinku a vzbudili jsme ji,aby jsme se vykoupali....no řvala....a kdyz potrebuju,aby nespsla,usne doma ve 12 hod.bez obeda

antoinet
9. srp 2020

Mám taky dvouletou, navíc je to třetí dítě, tak už vím, co a jak 🙂
- nejdřív bych radila odmiminkovat (procházky v kočárku, dudlík, dva spánky denně)
- pak vymyslet režim, co bude vyhovovat dítěti i rodině a to držet, zvykání na nový režim prý trvá 2 týdny, tak počítat s tím, že to nebude hned ideál
- když ti vytuhává odpoledne, nejvíc mi funguje zvednout cukr, třeba dát cucnout kapsičku a jít ven na vzduch
- to plánování dne opravdu nutnost, v autě zpívat písničky, nachystat svačinku a vše nutné vyřizovat hned ráno

kuttu
9. srp 2020

Jinak co se týká rezimu,na jednu stranu super věc....ale...my jsme v podstate 2 roky doma nebo vyrazime jen do 2 km vzdáleného mesta....kdyz uz vyjedeme ke známým na vikend..je z toho malá akorat rozhozena,protože je spousta věcí jinak...v nedeli rano brzy prchame pryc,jsme nevyspalí,malá uřvaná....kdyz se obcas nahodou nekde zdrzime,tak je z toho taky mimo.. takze prostě co u jinych funguje,jinde nemusi....naopak cim méně ji do spanku zasahuju tim lip...ona prostě nemá cas jíst a doma spát...tim,ze v aute musi sedet v klidu jí to udolá....takze ac organizuju a planuju jak chci,malá si to prostě udělá podle sebe a jako naschvál

ivis_b
9. srp 2020

@kuttu to nemůžeš jet nakoupit v 8 ráno? Neříkej mi, že v 8 ráno ti dvouleté dítě usne v autě... Nebo nemůžeš jet jednou za týden nakoupit sama? Já si taky vždycky nákupy řešila sama, dokud byl syn miminko, tak holt jednou týdně, když byl muž doma, jednou v týdnu třeba on nabral ve večerce někde po cestě chleba. Jakmile jsem totiž s kočárem zastavila, byl totální řev, což mi ve frontě v supermarketu nebylo úplně příjemný, takže jsem to řešila víkendovým nákupem. Když byl starší, tak jsme už nakupovali spolu, byť to byl taky očistec - na tom sedátku na vozíku nechtěl sedět, stoupal si, házel mi do košíku věci, na které dosáhl, vztekal se.... Taky to nebylo jednoduchý, ale jednou dvakrát za týden jsem to holt zvládla. A jela jsem nakoupit v době, kdy jsem věděla, že mi neusne. Jako promiň, ale když jsi na mateřský, tak přeci můžeš jet nakoupit ráno nebo po odpoledním spánku, prostě až budeš vědět, že ti v autě nevytuhne. A k tomu dnešku - když víš, že doma uspávání bude trvat tak dlouho a bude to boj a víš, že ji můžeš dát do auta a pak nechat dospat na koupališti, proč jste nevyjeli rovnou po obědě, nebo prostě dřív než ve 3? Pak by se malá mohla v klidu dospat a nebyla by protivná, že ji budíte. Jinak auto funguje jako rohypnol na všechny děti. Synovi teď budou 4, od 3 už přes den nespí vůbec, vstává kolem 6 a spát jde mezi 21-22. Takže vydrží dost. Ale jak ho odpoledne šoupnu do auta, usne velmi rychle. Takže i dneska s tím musím kalkulovat. Když jedem ve 2 a vím, že za 10-15 minut budu zastavovat, tak je to ok, protože to do něj stačí jen dloubnout, je vzhůru a je v pohodě. Ale nedám ho do auta v 6 večer, protože to už mu těch 10-15 minut nestačí a když bych ho budila, bude hodinu řvát a večer nebude chtít jít spát. Jinak samozřejmě k tomu přistupuje to, že ve dvou letech děti bojkotují úplně všechno, já když si vzpomenu, jak jsem ho před těmi třetími narozeninami odpoledne uspávala, to byl taky děs. Vztekal se, vše na truc apod., ale chtěla jsem odpolední spaní udržet do doby, než začne spát ve školce. Jak nastoupil do školky na celý den, okamžitě jsem to doma zrušila a nechala ho bez spaní, což mu nedělalo problém. Nemysli, že u ostatních dětí jde všechno snadno, že s úsměvem dodržují režim a že se nadšeně ženou do postele. U nás je s večerním spaním zrovna teď (jak je dlouho světlo) boj hodně často. Ale zkrátka jsem důsledná. Uklidit lego, zacvičit (musíme denně rehabilitovat), Večerníček, omýt a spát, každý den stejně. Nevím, zkus se na to podívat jinak, nebrblej, že malá je taková nebo onaká, zatímco ostatní děti všechno zvládají lépe, ale zkus se zamyslet nad tím, jestli se opravdu nedá ten režim nějak překopat, tak, aby to malé vyhovovalo a aby tys byla schopná ho fakt držet.

zelenaesmolda
autor
9. srp 2020

Tak dneska se mi ji nepodarilo dostat do postele,opet hysterak takze prebihala sem a tam z loznice do obyvaku.Usnula opet na zemi vedle postele pred chvili.Za me aspon castecny uspech,ze usnula v 21h a ne az v 22h.

ilonne
9. srp 2020

@zelenaesmolda To přebíhani je peklo, tím si projde snad každé dítě. Aspoň všechny moje si tím prošly. Chce to být fakt důsledná a nepovolit. Ano, je to o tom, že "100x nic umorilo vola", ale jednou to zvládne. U nejmladšího nejhorší fáze trvala asi 14 dní. Bylo to zrovna ve zkouškovém období, takže jsem také párkrát měla židli u pokojíku a psala seminárku a zahanela Vendu. A zahanrt fakt do postele.

zelenaesmolda
autor
9. srp 2020

@ilonne no ona v ni sama nebude a nechce tu byt ani se mnou,fakt si neumim predstavit drzet ji rvouci nasilim v posteli

heligona
9. srp 2020

Zkus nevychovu www.nevychova.cz

antoinet
9. srp 2020

@zelenaesmolda já když jsem dceru v roce a půl odstavovala, taky před spaním křičela a běhala po pokoji, ale ještě neuměla otevřít, takže minimálně v pokoji se mnou musela zůstat. Prostě důslednost, klidně se s ní fakt zamkni, knížka, pusinka, zhasnout. Po 3 dnech to vzdá 🙂 Protože takto s váma bude cvičit ve všem, co se jí nebude chtít. Ale základ je ospalé dítě, bez toho to nebude fungovat.

ilonne
9. srp 2020

@zelenaesmolda Jenže tím, že ji necháš dělat si, co chce, dosáhla svého a bude se toho dozadovat dal, když vidí, že to funguje. Ty jsi rodič, ty jsi "autorita", ne že ona si s tebou bude dělat, co chce. Pokud nebudeš důsledná, máš smůlu a ona ti holt bude lítat po bytě, jak dlouho uzná za vhodné.

20190418
9. srp 2020

No, já mám na režim, jeho nutnost a dodržování, úplně jiný názor. Synovi jsem nikdy žádný režim nenastavovala, snažila jsem se jeho potřeby a moje potřeby vybalancovat, ale rozhodne bych mu "neupravovala" režim (čí je to režim? Jeho evidentně ne), protože najednou nechce jít spát v osm. A on si nakonec sám upravil režim tak, ze to vyhovuje i mě a zároveň nemá problém svoje návyky nárazove změnit, kdyz jsme treba nekde na dovolené nebo cestách, kde jsou komplikovanější podmínky....to jen o nutnosti rezimu. A co se týká uspavání, tak samozrejme by bylo super kdyby usnul v sedm a spal dvanáct hodin...ale na to proste není nastavený. Takže v podstatě nikdy nechodil spát dřív než v 9, ale už tak chvíli po roce jsme se domluvili, ze si večer chci taky odpočinout a ze už se mu nemůžu věnovat, takže pokud nechce spát, tak ok, je se mnou v obýváku, ale ať si hraje, maluje atd...žádné musíš do postele, ale pochop, že uz potrebuji klid. A pak kdyz už začal i přesto být mrzuty, tak rychlá sprcha, mlíčko, pohádka a za 15min byt tuhý. Žádné hodinové uspavání a scény. Teď už tak dva roky si sám řekne, že je unavený a jdeme spát. Odpírat takhle malému dítěti odpolední spánek a zároveň ho nutit být v posteli, kdyz ještě nechce, se mně osobně příčí.

zelenaesmolda
autor
9. srp 2020

@20190418 no prave,ve me se bije to,ze nechci at mi skace po hlave ale zaroven mi taky neprijde jako dobry nspad nutit ji nasilim byt v posteli.S tim domlouvanim bych to chtela praktikovat pozdeji ale ted se s ni jeste domluvit neda,nerozumi tomu.

20190418
9. srp 2020

@zelenaesmolda ja nevím, jestli si to zpětně neidealizuji, synovi je uz 5, ale s nim se dalo opravdu uz od brzkého veku domluvit na spoustě věcí, když se mu to fakt dobře vysvětlilo. Samozřejmě to nebylo vždy ideální, ale nějaké drama u nas bývalo max. tak jednu noc v týdnu. Dva a pul uz zase neni tak strasne málo. Říct, co jsi všechno přes den dělala, ze si taky musíš odpocinout, venovat se sama sobě, abys mohla byt zitra fit a věnovat se ji. Ze nemusí do postýlky, ale ze se nesmí vztekat, fnukat a "otravovat". A jakmile začne, tak to znamená, že uz opravdu je unavená a jdeme teda zkusit usnout, aby si odpocinuly nožičky, očíčka a hlavička 🙂

zelenaesmolda
autor
9. srp 2020

@20190418
tohle by u nas jeste fakt neproslo,zatim by to nepobrala.kazdopadne tenhle pristup se mi libi a mam v planu ho praktikovat az bude vetsi 🙂

ivakalinova
9. srp 2020

Vůbec se nedivím, že nechce v osm spát. Nemůže být ani trošku unavená. Neznám žádné dvouleté dítě, které by potřebovalo dva spánky denně. Valná většina ročních dětí přechází na jeden spánek denně. Navíc, dopoledne ten kočárek. To bych úplně zrušila.
Ve dvou letech už je potřeba děti unavit. Takže dopoledne pěkně šlapat po svých, hřiště. Dát třeba dřív oběd a kvalitní polední spánek. A odpoledne zase unavit a pak bude i rychleji usínat. A chce to dodržovat ten denní režim, který spolu nastavíte a bude fungovat. Ale trvá to, klidně 14 dní - měsíc.
V kolik ráno vstává?

ilonne
9. srp 2020

@20190418 Pokud ti to vyhovuje, proč ne. Nicméně on se ten režim hodí, já ho oceňuji především u dcery, která už je školního věku. Nemá problém během školního roku jít spát v půl osmé a ráno vstává odpocinuta. Věř tomu, že na dětech ve škole vidím, kdo chodí spát včas a kdo ponocuje. Jsou pak unavení a má to vliv na jejich pozornost. A naše děti nemají problém se změnou režimu o prázdninách a na dovolené. Já si myslím, že deti režim potřebuji, jsou to současne i mantinely, kdy ví odkud a kam mohou zajít. A občas si po obědě jdeme lehnout všichni, ten dvouletý samozřejmě pokaždé. Ale spí jednou denně.

zelenaesmolda
autor
9. srp 2020

@ivakalinova
dopoledni kocarek zrusit asi nepujde,chodi s ni na prochazky deda a ten bez kocarku nepujde.navic mala zacala chodit teprve nedavno takze by ani hodinu venku tapat po svych nevydrzela...

ilonne
9. srp 2020

@ivakalinova Přesně - dvouleté dítě už kočárek běžne nepotřebuje. My už ho využíváme, jen když jde manžel běhat a malého bere sebou.

ivakalinova
9. srp 2020

@zelenaesmolda tak holt nepůjde děda, ale ty. Přeci nebude s dědou chodit s kočárkem ještě za rok. Nebo bych to dědovi vysvětlila, že už je velká a že se musí trošku unavit. A tys zkoušela, že nevydrží hodinku tapat? Nebo to hřiště. Chvíli sedí, chvíli ťapou, sjede po skluzavce, chvíli se bude houpat.
Jak chodíte odpoledne ven? Zase s kočárkem?

ivis_b
9. srp 2020

@zelenaesmolda Tak ať si s ní děda hraje doma, na zahradě, někde v parku nebo v lese nebo co máš poblíž. Myslím, že dvouletému dítěti projížďka v kočáru nedá vůbec nic, pokud v něm nespí. Syn byl dlouho nechodec (chodil od roka, ale prostě chůzi po městě bojkotoval), takže jsme kočárek pro přesuny ve dvou letech určitě používali, ale nevidím smysl vzít ho v něm na "procházku". Dojeli jsme na hřiště a tam jsem ho vypustila. Mimochodem, zatímco děda hlídá, můžeš na ten nákup, buď ráda, že máš nějaký hlídání.
ad režim - jasně, čekala jsem, že se ozve někdo, kdo s tím bude hrubě nesouhlasit. Ať si to každý dělá, jak uzná za vhodné a jak mu to vyhovuje, jen mám z tvého příspěvku pocit, že dcera režim nemá a že vám současný stav nevyhovuje. Jasně, bylo by hezké se s dítětem na všem domluvit, ale můj čtyřletý syn (a že je výřečný od dvou let) mi v životě neřekl, že je unavený, že by chtěl jít spát. Naopak, už na něm vždycky vidím, že je čas, protože je k.o. a on mi bude tvrdit, že se mu spát vůbec nechce. Nestihnu ani dočíst pohádku a je tuhoš.
Takže já jsem toho názoru, že je zodpovědností rodiče, aby nastavil režim dítěte tak, aby dítěti bylo dobře, aby se přes den přiměřeně unavilo a aby si přiměřeně odpočalo. I za cenu vlastního nepohodlí. Tím nemyslím násilím nutit vymyšlený režim typu je po Večerníčkovi, tak jdeš spát, protože sousedovic Máňa chodí taky po Večerníčkovi. Aby to fungovalo, musí to odpovídat potřebám dítěte, to musíš vypozorovat ty, to za tebe nikdo neudělá. Nehledat výmluvy, proč to nejde, ale snažit se, aby to šlo. A určitě to nebude ze dne na den, to je jasný.

jsme
9. srp 2020

@zelenaesmolda ahoj jen má zkušenost se spánkem, u staršího syna jsem zjistila že nereaguje na můj režim ale svůj. Paradoxně čím míň jsem ho nechala spát přes den tím hůř spal večer. Na toto téma jsem tenkrát četla i článek. S mladším synem jsem to tak praktikovala hned od narození, dopadlo to tak že jsem volala mamce jestli je normální aby dítě furt spalo. Teď je mu rok a půl a spí taky i dvakrát denně, když jen jednou tak ale i 3 hodiny. Vstává v 7 chodí spát v 20 já jen sedím v pokojíku a čtu si. Takhle celý rok a půl a není problém. Starší fungoval pak stejně, chtěl spát tak spal jak chtěl. Samozřejmě jsem ani jednoho nenechala spát v 17 ale když už se stalo tak šli spát později.

20190418
9. srp 2020

@ilonne po obědě ve školce obcas spi, obcan jen odpočívá. Ted mel třeba primestsky tabor a první den byl pěkně unavený, tak mi usnul v 5 asi na 15min v autě, kdyz jsem ho vezla domu. A pak šel spát po 8, vstával v pul 8 a hned od druhého dne si to takhle nastavil, protože jednak byl unaveny, jednak chtěl být na druhý den čilý a věděl, že se tam po obědě nemůže kdyz tak dospat jako ve školce...jinak nemít autoritativní dany rezim neznamená, že je to uplny blázinec, jen si to ridi dite podle svých potřeb. A vůbec to nemá nic společného s mantinely. Ty má, jen se netýkají hodiny spaní, protože to necham na nem za podmínky, ze dodržuje pravidla - nezlobí, neotravuje, neprotestuje rano, pokud ho budim, protože musíme nekde byt v určitou dobu...ale jasný, každý má nějaké svoje pravidla a preference. Jen jsem nabidla pohled, jak to jde i jinak, pokud jsou na to oba účastníci (rodice i deti) nastavení.

miba10
10. srp 2020

@ilonne běžné možná 2letak kočárek nepotřebuje, ale to je názor jedinců. Znám spoustu maminek co kočár slušně využívaly i pro 3 lete děti.

zelenaesmolda
autor
10. srp 2020

@ivakalinova
ano,zkousela.byla jsem s ni obejit dum bez kocaru a po chvili chytla hysterak a chtela at ji nosim.pred par dny jsme byly v zoo,taky nechtela vubec tapat,na to ji asi bylo moc vedro.na hriste se v tehle hicech taky moc jit neda,cely den tam pari slunko,to je akorat tak na upal...

@miba10
taky znam spoustu mamin, co kocar pouzivaji k presunu i u starsich deti

kuttu
10. srp 2020

@zelenaesmolda Taky pouzivam kocar,bez toho bychom nikam nedosly....kdyz jdeme ven po vsi,kus běží a taly se veze...kdyz jdeme bez kocarku tak chce nosit....ja ai myslim,ze ty hysteraky vecer jsou proste jen obdobi
..nelezou ji treba zuby???Me se dneska vzbudila uz v pul 6,tak jsem zvědavá jak bude odpo spát...respektive mame domluvené koupani po obědě,ale mám takovyho tucha,ze usne pred obedem a pojedeme do...holt nemame deti,co spí na povel

ivakalinova
10. srp 2020

@zelenaesmolda no, jo, použít kočár k přesunu je něco jiného. Ale koukala jsem, že malé je 2 a čtvrt. Tam mi přijde dopolední procházka kočárkem už trošku zbytečná. A v kolik ti ráno vstává? Odpoledne se taky vozí v kočárku?

miba10
10. srp 2020

@zelenaesmolda sama nám dceru 2r a 8 m a stejně beru kočár. Jednu chvíli do něj už nechtěla, ale teď má zase období, že bez něj ani ránu a pak mám ruce vytahany jak opice. Takže za mě si kočár úplně klidně nech a klidně pouzivej. Každé dítě je jiné a potřebuje něco jiného.

lizzie02
10. srp 2020

@zelenaesmolda radu asi moc nemám, ale teď prožíváme to samé 🤷‍♀️ mám také dvouletacka, Teda už delší dobu nespí přes den vůbec, ale také mi docela usínal pěkně a teď jsou to boje, trvá to hodinu i víc, snad je to tím teplem a přejde to, vidím že je unavený a potřebuje usnout a ne, pořád bude skákat po posteli nebo odcházet pryč 🤦‍♂️ takže tak, spoléham na to, že letem to skončí 😁

antoinet
10. srp 2020

Uvoz ji každý den v kočárku jako miminko, nechávej ji vytuhnout i v podvečer, večer netrvej na daném rituálu.....a budeš, kde jsi. To jsi nemusela zakládat diskuzi, když chceš situaci zachovat. Pokud rady nás všech, co batolatům režim úspěšně nastavily, nebereš, tak se jen smiř, že tvoje dítě bude usínat v deset na zemi jak utahané štěně, i takových dětí je dost. Když chceš něco dobrého získat, musíš tomu hodně, hodně obětovat.

Strana
z3