icon

Změna režimu u dvouleté dcery

zelenaesmolda
9. srp 2020

Dobry den,potrebovala bych poradit se zmenou rezimu u 2 lete dcery.
Normalne chodila spat kolem 8 vecer,lehla jsem si s ni do postele a ona v pohode usnula.
Posledni cca dva tydny je vecer unavena,tre si oci ale za zadnou cenu do postele nepujde.Rve jak tur,z postele se dere.Nakonec to dopadne tak,ze kolem cca pul 10-10 vecer proste nekde odpadne,vetsinou si lehne na zem a usne.Nekdy spi jenom dopoledne,nekdy i odpoledne ale nezda se,ze by delka spanku na to mela vliv protoze kdyz spi jenom dopoledne treba pul hodiny tak stejne vydrzi radit az pozde do vecera.
Mate nekdo radu co s tim?Je to nejake obdobi,ktere prejde?

Strana
z3
ivis_b
10. srp 2020

@miba10
@kuttu
@zelenaesmolda
Však používat kočár k přesunům nikdo nekritizuje, sama vím, jaké to je, když dítě z principu odmítá udělat venku krok. Bylo období, že když jsem potřebovala pro něco do obchodu, co je od nás asi tak 50m, tak se mi syn po cestě třikrát vzteky vyválel po zemi, protože prostě nepůjde. Nic příjemného. Na přesuny jsem kočár používala tak do dvou a půl, pak už jsem se snažila plánovat tak, aby to bylo kousíček, po cestě ho něco zaujalo atd. Od třech let je zdatnej chodec, dneska mi ujde 10-15km s úsměvem na tváři. Ale o tom tu diskuze není. Jde o to, že u tak velkého dítěte je ok kočár na přesuny, ale mít jako program na dopoledne (a i odpoledne?) projížďku v kočáru, je na zváženou. Pak to dítě samozřejmě není přirozeně unavené. Kočár ho možná udyndá, to je jak to auto, ale tím, že to dítě není unavené, tak je hned vzhůru. A ten krátký spánek ho "osvěží", takže když má jít odpoledne normálně spát, nechce se mu. Fakt zkus překopat to dopoledne, ať není ani v kočáru, ani v autě.

ivakalinova
10. srp 2020

Přesně tak, ty jsi chtěla radu, jak to udělat jinak. Dítě ve dvou a čtvrt nepotřebuje dva spánky a když je má, je úplně logické, že v osm nebude spát. Vezmi si, že má dva spánky, vozí se v kočárku, kde je nějaká aktivita, kdy by se unavila? Do toho děti x krát jedí, to taky sedí.
Jasný, potřebuju honem někam, tak jí lupnu do kočárku a mažu. Na přesun v tomto věku kočár úplně v pohodě. Ale je vážně zbytečně vozit každé dopoledne v rámci dopolední procházky. To jí chce unavit, aby si ve 12 dala delší spánek, odpoledne zase unavit a večer v osm spí jak dudek. A že děda jinak s ní nepůjde? Tak buď nepůjde nebo bude od dědy změna. Přeci jí nebude vozit i příští rok.
Uvidíš, že pokud to změníš, bude to k lepšímu. Malá si jednou pořádně odpočine, unaví se a budete spokojení všichni. A děda to snad taky pochopí, už nemá vnučku miminko, které potřebuje na dopolední procházku kočárkem 🙂

zelenaesmolda
autor
10. srp 2020

@ivakalinova
no spani zkusim osekat ale vcera spala za cely den tech 20min a stejne tu radila do deviti,aspon ale ne do desiti,uvidime dalsi dny,je mozne,ze ji je proste horko...

malenka3
10. srp 2020

Já myslím, že rad je tu až až. Leze to z tebe jak z chlupatý deky 😁. Dva a čtvrt a chodí teprv krátce? Kdy začala chodit? V tomhle věku už jsme kočár zrušili úplně. Na převoz ho chápu, na procházky fakt ne. Však musí trénovat, unavit se během dne. Jak psala Ivča, vždyť to dítě nemá pomalu kde. Hřiště nejsou, vozí se v kočáru, dvakrát denně spánek, to fakt se nedivím, že najednou nechce spát.
Holt opustíš pohodlí toho, že máš dopoledne klid, pokud děda nechce jít bez kočáru. Holt se zakousneš a nebudeš poslouchat diktát dcery, že se chce vozit s nechce ťapat (po celém dni v zoo chápu, že nechce ťapat furt, ale minimálně celé dopoledne by prostě měla jít po svých. Ale jak by to mohla dát, když není zjevně zvyklá chodit.)
Přiznám se, že mě to celkem překvapuje, jak moc "posloucháš" nářky dcery. Chápu, že nechceš být diktátor, ale u takhle malých dětí je prostě na nás dospělých jim stanovovat mantinely, hranice a to, co je pro ně lepší, než si ony myslí, není to o tom, že jim vnucujeme svoji vůli. A z toho, co jsi tu psala, mám pocit, že je spousta možností, co udělat jinak, aby to nebylo tak, jak popisuješ (kdyby ti to vyhovovalo, tak je to jen tvůj problém, i když já bych to tak osobně u dítěte nechtěla, ale zjevně ti to úplně nevyhovuje).
No, držím palce, je ve věku, kdy přirozeně může dojít ke změnám spánku, takže je třeba to nějak učesat.

lizzie02
10. srp 2020

@zelenaesmolda ještě k tomu kočárku, ten jsme naposledy použily někdy o Vánocích, na vánoční trhy, jinak je bez kočáru😊 to se opravdu asi ne unaví, jestli jezdí v kočárku 😊 teď v těch vedrech chodíme ven ráno klidně na dvě hodiny na odrazedlo, nebo na písek, na hřiště, pak je přes den v bazénu, přes den nespí, ale také se nezastaví a večer jdeme zase na kolo nebo někam a pak najíst, umejt a spát a stejně bojujeme s usínáním a to bych řekla, že je unavený až až 🤷‍♀️

ivakalinova
10. srp 2020

Ještě se zeptám, jak vstává ráno? A jak spí v noci?
Ve dvou a čtvrt fakt už musíš cíleně unavovat. A že nechce chodit, protože není zvyklá. Uvidíš, že po týdnu si vážně zvykne. Ze začátku jen krátké vzdálenosti. A když bude chtít vzít, tak rychle udělat nějakou kravinu, aby na to zapomněla, na něco přilákat.
U nás se v tomto věku už nespalo, unavovala jsem, co to šlo - koloodrazedlo, koloběžka, hřiště, běhat, honit, psychicky unavit u společných dětských her, stavění lega, pexesa atd. Ale já vím, každé dítě je jiné 🙂

ilonne
10. srp 2020

@miba10 K přesunu ano, ale na běžné procházky je zbytečný. Dceru jsem také při převozu do jeslicek ještě téměř ve 3 letech dala do golfek (po Praze). Mám deti tři a v okolí samé děti, věř, že vím, o čem mluvím. Ideální je vzít motorku nebo jiné odrazedlo. Dáš procházku, mrne chvíli tape, chvili jede na odrazedle, unaví se a krásné spí. Je to o tom, jak si to uděláš. Souhlasím s tím, že je to o nervy, ale zase jsme u té důslednosti.

ilonne
10. srp 2020

@20190418 Pokud to funguje, proč ne. Ale pokud má dítě hysteraky, tak se s ním nejspíš nedomluvis a něco musíš nastavit ty sama. A on ani režim neznamená přesně na minutu nastavené jídlo, spánek atd. Myslím, že píšeme v podstatě o tom samém, prostě o nastavení dítěte. Některé bez problémů funguje v nastavení, které si samo určí a není to o tom, že by ještě o půlnoci rádilo v obýváku a u některých musíš použít více rodičovské autority.

ilonne
10. srp 2020

@zelenaesmolda Venda také začal chodit pozdě, ale od té doby, co začal, tak jsme chodili cíleně bez kočárku. Vždy jen chvíli a postupně prodlužovali. Dnes je mu dva a čtvrt a ujde slušnou vzdálenost. Jak psala @antoinet chtěla jsi rady, ale pokud nechceš nic měnit, budeš se muset smířit s tím, že budeš dceři dělat "otroka".
@antoinet souhlas, napsala jsi to přesně.

zelenaesmolda
autor
10. srp 2020

Tak jsem provedla prvni zmenu-sla jsem s ni do obchodu,bez kocaru.Neni to daleko ale i tak cesta zpatky probihala s castecnym brekem,mozna ji bylo horko,mozna mela zizen nebo ji to proste unavilo.Uvidime jak se bude zbytek dne vyvijet dal...

ilonne
10. srp 2020

@zelenaesmolda Fakt vydrž, jasně, že se bude dozadovat kočárku nebo náruče, ale když vydržíš, ponese to ovoce. Nebude to ze dne na den, ale zvládneš to.

ivakalinova
10. srp 2020

@zelenaesmolda vždycky s sebou pití. A nebude to hned, vydrž 10-14 dní až pak se to zlomí. Držím pěsti a určitě dej vědět 🍀

miba10
10. srp 2020

@ilonne dítě se neunavi jen chůzí nebo odrazedlem. Když to vezmu za sebe, tak i na procházku ten kočár prostě vezmu. Jednak mám ještě jednoho špunta co mi ujde prd a jednak dcera má prostě období, že si ťape, ale pak se zabejci a já ji nosit vážně nebudu. Co se kočárku týče nemá důslednost co společného. Když jdu na delší procházku, tak rozhodně nehodlám dítě nést nebo poslouchat jak řve a nakonec rozjanci mladšího. Já mám v okolí taky hodně dětí a taky vím o čem mluvím. Každé dítě je jiné.
Navíc dcera se na odrazedle boji, takže třeba u nás by tato rada byla úplně mimo mísu. Proto říkám, že dítě se dá unavit i jinak.

malenka3
10. srp 2020

@zelenaesmolda chce to postupně. Vodu vždy sebou, začít ji zvykat na krátké trasy. I kdybyste měli první dny chodit 500 metrů hodinu. Pro tvůj klid a tvé nervy doporučuji neplánovat žádný konkrétní cíl a nechat to na ní, ať si tempo ze začátku určí sama, ty se snaž vychytat dost sil na návrat, ať ji nemusíš nosit. Ano, teď bude brečet, protože na to není zvyklá. Možná je zvyklá si vyvzlykat kočár a teď to může být jinak. Nečekej zázraky hned, chce to pozvolna, s citem, bude to trvat. Ať to jde dobře. 🍀

ilonne
10. srp 2020

@miba10 Souhlasím. Nicméně bez nějakého hádání, jsem přesvědčena, že i v te chůzi hraje důslednost roli. Když prostě dítě do kočárku nedáš a na ruce ho nevezmes, jednou pochopí, že bude tapat samo. Samozřejmě nepůjdes 5km procházky, ale budeš se jen tak "plácat" u baráku. Máš děti hodně blízko u sebe, což je mazec to skloubit. Uznávám, že já to měla jednodušší, jsou od sebe vždy 3 roky. Ale sama vidím, že jsem u dcery (je první) udělala chyby (zrovna u ní jsem moc důsledná nebyla) a o to víc práce jsem s ní měla později, vlastně mám i teď a to je jí téměř 9 let. Take je hodně tvrdohlavy typ.

miba10
10. srp 2020

@ilonne no u nás je to i v tom, že vidí se bráchu vezt 😂 byli jsme v zoo a tam se chvilku vezla a pak chtěla tapat. Tak lítala jak střela a byl jí kočár u paty. Prostě jak kdy. Mě to problém nedělá. Přes den ji utaham bazénem, hřištěm nebo blbneme doma, spi suprove (ťuk ťuk), usínání bez problémů. Takže nic měnit nepotřebuji.

dadamatysek
Autor odpověď smazal
zelenaesmolda
autor
10. srp 2020

Tak dite mi vytuhlo ve stoje oprene o postel :D
Za nic do te postele proste nechtela,tak jsem si sla oskrabat brambory a ona mezitim usnula 🙂

malenka3
10. srp 2020

@zelenaesmolda hele, ona má pořád malou postýlku? Není problém v té posteli? Potíže s uspáváním máte všude?

zelenaesmolda
autor
10. srp 2020

@malenka3
ano,porad ma postylku.normalne v te posteli usinala,sla jsem si s ni lehnout a usnula,pak jsem ji prenesla do postylky.ted za nic na svete do te postele proste nechce.uvidim co bude az pominou ty vedra ale ona je v te posteli vzdycky cela zpocena i kdyz vedra nejsou,v jine posteli se tak nepoti,nevim cim to je.tak treba je ji tam proste jenom horko.
buhvi,co se ji honi hlavou...

ivakalinova
10. srp 2020

V kolik ti ráno vstává? Já než přišla na čas, kdy je ideální jít v poledne uspávat, no 🙏

ivis_b
10. srp 2020

@zelenaesmolda hele tak zkus velkou postel, vlez si tam s ni, s knizkou. Treba je problem ta ohradka, nedivila bych se, syn mi na roce a pul tu ohradku proste prelezl, uz tam taky za boha nechtel. Jak mel jit spat, v postylce mi stal atd. Tohle vyresila velka postel (i kdyz vloni v lete mi z ni taky zdrhal, jak jsem uz psala). Myslim, ze ve dvou s ctvrt uz je na velkou postel nejvyssi cas. Samozrejme ted to vedro spanku neprospiva, zkus v ramci moznosti udelat doma prijemne. U nas to znamena na dopoledne zavrit okna a zatahnout venkovně zaluzky na jedne strane bytu, odpoledne na druhe strane bytu. V podvecer udelat pruvan a na noc ma syn okno dokoran a spi jen v sortkach od pyzama, bez trika.

hanve
10. srp 2020

@zelenaesmolda dcera začala chodit v roce a půl. To bylo na Vánoce,já znovu těhotná,takže na jaře šel kočár na půdu,dcera na buď peso nebo odrážedlo a postupně jsme rozšiřovali radius kolem baráku,nejdřív jsme za hodinu obešli barák,pak už blok. Denní spánek jsem zrušila nekdy před druhým rokem. Dokud spala,tak uspávání 1az 2 hodiny,se zrušením denního spánku do 20 minut tuha. Všude sebou tahat piti,svačinu,krupky,i když jdu jen na hodinu nebo jen do obchodu,obzvlášť v tomhle vedru.

zelenaesmolda
autor
10. srp 2020

Tak to vypada,ze opravdu nebyla unavena.Dneska po dopoledni pesi prochazce vytuhla na cca 2h,odpoledne jsme sly na hriste,byly jsme tam asi 1,5h.Usnula sice zase na zemi v obyvaku ale uz neco po osme hodine 🙂

zelenaesmolda
autor
10. srp 2020

@ivis_b ale ja jinuspavam ve velke posteli,do postylky pak jenom prenesu.S tim pruvanem to tak delam,vecer otevru na noc,necham pruvan a rano zaviram 🙂

ivakalinova
10. srp 2020

@zelenaesmolda jojo, ono to obecně platí, že od dvou let je potřeba cíleně unavovat. Většinou jsem teda v šest urvanæ já a dítě skáče na trampolíně 😅

kaja2016
10. srp 2020

@zelenaesmolda Tak ve dvou letech se zase trochu zkracuje doba spanku, ktere.dite potrebuje a v kolik vstava? Hodne deto v tomhle veku prestava prez den spat. Ty ji nedavas cilene prez den spat? Ja bych to zkusila dat ji treba po obede, nebo naopak pokud davas, tak zkusit jit nedat. A ty chces, aby chodila spat v 8? Tak pak treba rano zase peobudit. Ja davala dceru v 10 spat vzdy a v tech dvou letech prestala uplne spat po obede a rano vstavala asi v 8.

zelenaesmolda
autor
10. srp 2020

@kaja2016
davam ji spat

neta30
11. srp 2020

@ivis_b a to ma byt odpoledne doma jen proto, ze dite nespí a nejezdit autem? Ono pokud bydlim v baráčku s bazénkem a zahradou, kde se mi dite samo vyblbne tak se to planuje jinak, nez když bydlis napr v byte v centru velkeho mesta a odpoledne prostě autem jedes s ditetem treba k vode. Jo někdy plánuješ a😀 deti mění, holka. Zrejme jsi měla na deti stesti. Já osobně jsem proti tomu, rušit dítěti spánek, jen proto ze to matka chce a dite chce spát. Lepší preci když spí po obede nebo odpoledne, nez mit pak dite protivne cely den. Ve skolce preci také maji moznost spat a to by ses divila, kolik jich tam spi. Ja davam po obede spát téměř triletou, necham ale tak hodinu, max hodinu a půl, pak budim. Je pak spokojena, neni unavena, nevytuhne v aute. Spát chodime kolem 22 vecer. Vyhovuje nam to všem, ja jsem sova a chodím po pulnoci. Pokud dcera nespi po obede, vytuhne po 19 hod, prvni vzbuzeni ma o pulnoci s vstava po 4 ranni. Chce to najit kompromis pro vsechny, ale je fakt, ze bych zrušila dva spánky, dopolední urcite, ven jit bez kočáru napr do obchodu, hřiště, motorku. Obed dat treba v 11 a dát spat.

ivis_b
11. srp 2020

@neta30 Bydlim v byte v centru velkeho mesta, nemam barak se zahradou. Nevim, jak jsi na to prisla. Dokud spal, sli jsme ven, az se proste vyspal. Snad nemusime “chodit na prochazky” autem? Takze nekdy jsme mohli jit uz ve 3, nekdy holt az treba o pul 5 (po spani svacina atd). Dokud to slo, tak jsem autem jet mohla a pak ho spiciho prehodila do kocaru, aby se dospal. Proc ne, pokud se proste vyspi tak, aby byl spokojeny. Pokud dite nechce spat, protoze uz spanek nepotrebuje, at nespi. Ale pokud jen neni zvykle usnout v posteli, vytuhne v aute a ja ho po 15 minutach vzbudim a dite je pak hodinu protivne, pak to neni chyba ditete. A podle me je to spatne. Ted jak syn nespi, tak po obede klidne nekam jedu. Ale vyjet s nim v 5 nebo v 6 uz je riziko, ze usne - protoze auto je jak rohypnol, ackoli jinak vydrzi bez spani, zivani v plne energii od 6 do 22h. Tak to tomu proste prizpusobuju a takhle pozde se snazim nejezdit. Jinak stesti na dite mam, nevymnila bych ho za nic na svete. Ale co se tyce spanku, tak spinkal malo od miminka, casto se budil jeste ve dvou letech a budi se dodnes (to uz nastesti prijde k nam, napije se a spi). Neznam, co je to odpoledni spanek v trvani tri hodiny nebo spani v kocaru na miste (to proslo fakt az pred 3.narozeninami). Zkousela jsem taky kde co, ale ve finale jsem se s tim smirila, hlavne, aby byl on spokojeny.

Strana
z3