Jak říct dětem o rozvodu
Ahoj holky, tak už došlo i na mne a podala jsem žádost o rozvod… trochu srše bojím, co na to drahý… pořád to odmítá, chybu žádnou nemá atd.
Ale! Jak to říct dětem? A hlavně kdy? Oni jsou bohužel svědkem našich hádek a o to víc mne to mrzí.
Je mi asi jasné, že prvně by to měl vědět můj manžel (nikdy se dost bojím jeho reakce - už mě držel pod krkem). Ale kdy dětem? A jak? Co jim rict? Je jim 7 a 9 a některé věci chápou, některé věci jsou jim jasné i beze slov, ale tátu mají rády. Neni to ideální otec, tráví více Času u tv než s dětmi.
Je na to konverzi s dětmi nějaký návod? Dekuji 💋
Tak záleží na tom, jak jste se s mužem dohodli, jak to vše zorganizujete, co tedy těm dětem chcete říct. Že si maminka s tatínkem nerozumí asi není úplně novinka, ony se hlavně budou ptát na ty praktické věci. Kde budou ony, kde bude druhý rodič, kde budou mít své věci, zda přijdou o svoje další jistoty - prarodiče, kamarády, školu, kroužky... Ale mám dojem, že pokud jsi podala žádost o rozvod a tvůj manžel o tom neví, tak asi dohodu zatím nemáte. Což je tedy zvláštní. My podávali návrh na úpravu péče o děti zároveň s žádostí o rozvod. A v tu dobu jsme spolu už nějakou dobu nežili, takže soud ani nezjišťoval příčiny rozvratu. Vlastně nevím, jak si to sama představuješ, takže těžko radit, co říct dětem.
Nemám teď čas psát, tak jen v krátkosti.
Děti byly malé 6 a 4,5.
Sedli jsme si všichni a v klidu a citlivě jim řekli, že je máme oba pořád stejně rádi, ale bohužel mezi námi už to tak není a že se se mnou přestěhují a budou za tatínkem jezdit.
Držte se, hlavně ať to dáte co nejvíc v klidu.
Řekni mu, ať pokaždé, když spolu budete něco řešit, myslí hlavně na ty děti.
Jaky vztah maji deti s otcem. Moji rodice se taky často hádali a ja si v dětství prala aby se rozvedli, chtěla jsem žít v klidu. Asi od 10 let jsem vnímala jak se k sobě nehodí. Možná to děti vezmou lépe než si myslíš.
Já jsem ta, co jsem se modlila dne, kdy mamka poda zadost o rozvod. Pokud jsou deti vnimave a jsou svedkem hadek, potazmo i fyzickeho napadeni tak si myslim, ze to vezmou dobre. Pokud se dokazete dohodnout na vsem tak to nebude tak hrozny pro deti.
Jsem ta skupina co to zažila jako dítě, od deseti let jsem doufala v rozvod. Máma nechtěla, prý kvůli nám ...ve dvaceti jsem rozvod musela vybehávat s ní - šlo už i o střechu nad hlavou. Takže pokud není klima v rodině dobrý, tak to děti určitě vnímají, o to to bude jednodušší...
Určitě bych se poradila s dětskou psycholožkou, je to velmi citlivé téma a děti ho v tom věku vnímají o to hůře.
Tak záleží na tom, jak jste se s mužem dohodli, jak to vše zorganizujete, co tedy těm dětem chcete říct. Že si maminka s tatínkem nerozumí asi není úplně novinka, ony se hlavně budou ptát na ty praktické věci. Kde budou ony, kde bude druhý rodič, kde budou mít své věci, zda přijdou o svoje další jistoty - prarodiče, kamarády, školu, kroužky... Ale mám dojem, že pokud jsi podala žádost o rozvod a tvůj manžel o tom neví, tak asi dohodu zatím nemáte. Což je tedy zvláštní. My podávali návrh na úpravu péče o děti zároveň s žádostí o rozvod. A v tu dobu jsme spolu už nějakou dobu nežili, takže soud ani nezjišťoval příčiny rozvratu. Vlastně nevím, jak si to sama představuješ, takže těžko radit, co říct dětem.
Holky, já všem děkuji ❤️ nebude to jednoduché, rozvod už 1,5 roku odmítá, poradnu odmítá, chyba je jen ve mě. A já už nemůžu. Chci žít. Chci být šťastná. A také ty děti.
Byt je sice můj, ale slíbili jsme si, že tu prostě budeme do smrti… nemá kam jít, rozdal majetek (to je na dlouho) a tak se budu stěhovat já s dětmi a byt se asi prodá, rozdělíme se
Dohoda není možna, rozvod odmítá a když už by něco, tak se mam sbalit a jít. On a deti zůstávají. Jejich vztah neni ideální - řeší lásku přes jídlo a tv…
@zuzkasim je to složitější… on se to dozví po Vánocích , protože je chci prožít v klidu a v bezpečí, už kvůli dětem. Říkala jsem tu asi 100x, že se chci rozvést, ale pokaždé řekl, že je to nesmysl a není důvod - od loňského listopadu. Chyba je stále a jen ve mně (navic jsem mu jeste nenapsala na papír co je vlastně špatně - ze to opakuji roky je něco jiného) a já už nechci takto žít. Tak proto to vypadá z mého příspěvku tak divně
Já jsem ta, co jsem se modlila dne, kdy mamka poda zadost o rozvod. Pokud jsou deti vnimave a jsou svedkem hadek, potazmo i fyzickeho napadeni tak si myslim, ze to vezmou dobre. Pokud se dokazete dohodnout na vsem tak to nebude tak hrozny pro deti.
@kakba s tím dohodnutím to bude boj… já mám také rozvedené rodiče a chtěla jsem, aby to bylo dřív. Takže i proto to řeším
Holky, já všem děkuji ❤️ nebude to jednoduché, rozvod už 1,5 roku odmítá, poradnu odmítá, chyba je jen ve mě. A já už nemůžu. Chci žít. Chci být šťastná. A také ty děti.
Byt je sice můj, ale slíbili jsme si, že tu prostě budeme do smrti… nemá kam jít, rozdal majetek (to je na dlouho) a tak se budu stěhovat já s dětmi a byt se asi prodá, rozdělíme se
Dohoda není možna, rozvod odmítá a když už by něco, tak se mam sbalit a jít. On a deti zůstávají. Jejich vztah neni ideální - řeší lásku přes jídlo a tv…
@zuzkasim je to složitější… on se to dozví po Vánocích , protože je chci prožít v klidu a v bezpečí, už kvůli dětem. Říkala jsem tu asi 100x, že se chci rozvést, ale pokaždé řekl, že je to nesmysl a není důvod - od loňského listopadu. Chyba je stále a jen ve mně (navic jsem mu jeste nenapsala na papír co je vlastně špatně - ze to opakuji roky je něco jiného) a já už nechci takto žít. Tak proto to vypadá z mého příspěvku tak divně
@liynks Tak ono jestli už rok a půl mluvíš o rozvodu, nic se nemění a přesto jsi doteď návrh na rozvod nepodala, tak to prostě asi nebere vážně. Chlapi to tak často mají - vnímají to jen jako další stížnost, další výhružku a nepřikládají tomu žádnou váhu, dokud nezačneš podnikat konkrétní kroky. Do té doby se s takovým nastavením asi ani nic změnit nemůže.
Pokud ale nechcete, aby děti byly jako nárazníky mezi Vámi, budete si nejdřív muset spolu sednou a domluvit, jak to dál bude fungovat. Nemůžeš za nima jít a říct, že nemáš představu, jak to bude. A nebo sice představu mít, ale za dva týdny přijít s něčím úplně jiným, protože představa manžela bude úplně jiná.
@liynks a proč chceš prodávat byt? Jen proto že jste si slibili že v něm budete bydlet až do smrti? U svatby jste si slibili že budete spolu až do smrti taky... některé sliby se prostě nesplní. A že nemá kam jít.. tak si prostě najde pronájem. Neříkám vyhodit ho s igelitkou, nějaké vyrovnání je na místě, máš peníze? Ja bych ho teda vyplatila ale ideálně zůstala ve svém bytě, proč děti zatěžovat další změnou a stěhováním, už tak to pro ně bude velká změna. Já bych teda rozhodně neprodávala byt kvuli chlapovi co se není schopný domluvit, odmítá veškeré řešení a ještě mi říká že z vlastního bytu mám vypadnout já 🤦♀️ Máš obrovskou vyhodu vlastního bydlení, nevzdávej se ji. Hledat jako samoživitelka se dvěma dětmi nové bydlení zas taková sranda není...
@liynks a proč chceš prodávat byt? Jen proto že jste si slibili že v něm budete bydlet až do smrti? U svatby jste si slibili že budete spolu až do smrti taky... některé sliby se prostě nesplní. A že nemá kam jít.. tak si prostě najde pronájem. Neříkám vyhodit ho s igelitkou, nějaké vyrovnání je na místě, máš peníze? Ja bych ho teda vyplatila ale ideálně zůstala ve svém bytě, proč děti zatěžovat další změnou a stěhováním, už tak to pro ně bude velká změna. Já bych teda rozhodně neprodávala byt kvuli chlapovi co se není schopný domluvit, odmítá veškeré řešení a ještě mi říká že z vlastního bytu mám vypadnout já 🤦♀️ Máš obrovskou vyhodu vlastního bydlení, nevzdávej se ji. Hledat jako samoživitelka se dvěma dětmi nové bydlení zas taková sranda není...
@kokoska29 naprosto souhlasím! Urcite se nestehuj ty, uz prave kvuli detem. A urcite nic neprodavej, pokud nemate SJM. Je to dospely chlap, tak se snad o sebe postara. Ty potrebujes zazemi pro deti.
@liynks jak už zu zaznělo,v žádném případě neprodávej byt, který je jen tvůj!!! Proč bys to proboha dělala?! To manželství skončí tak jak tak,tak si nepřidělávej starosti. Chlap se odstěhuje pryč. Nějak ho můžeš vyplatit, nebo mu odpustit alimenty,chce to trochu sebevědomí....
@liynks Tak ono jestli už rok a půl mluvíš o rozvodu, nic se nemění a přesto jsi doteď návrh na rozvod nepodala, tak to prostě asi nebere vážně. Chlapi to tak často mají - vnímají to jen jako další stížnost, další výhružku a nepřikládají tomu žádnou váhu, dokud nezačneš podnikat konkrétní kroky. Do té doby se s takovým nastavením asi ani nic změnit nemůže.
Pokud ale nechcete, aby děti byly jako nárazníky mezi Vámi, budete si nejdřív muset spolu sednou a domluvit, jak to dál bude fungovat. Nemůžeš za nima jít a říct, že nemáš představu, jak to bude. A nebo sice představu mít, ale za dva týdny přijít s něčím úplně jiným, protože představa manžela bude úplně jiná.
@patypresdevaty jeho představa je jasna. Mam se zase začít chovat normálně a bude nám dobře. Vždyť chodi do práce a dává mi penize. Jenže láska nejde počítat na umyta okna a počet obědů.
Ja představu mam, chci jít prvně za ním a pak snad společně za dětmi. Ale obávám se, že nebude chtít nic řešit a budeme to řešit soudně a dlouho 😔 ale uvidíme. Kdyz jsem navrhovala poradnu, tak nechtěl. Ze neni co řešit. Mela jsem se jit léčit já. A šla jsem. Našla jsem si psycholožku, pochopila spoustu věcí a chci pryč.
@kokoska29 Jj já vím… ted mi vyčítá, ze jsem mu neřekla, ze nema dum darovat a nenechat si tam aspon věcné břemeno. Bohužel, takových hádek kvůli tomu. Jeho mam co se nabrecela. Ale to je jedno. Chyba je na mé straně a mam jít já. Proto uvažuji o prodeji bytu. Nechci ho vyhodit na ulici, ale tolik peněz na vyplacení.
nemam 😔 mame jeste velkou hypotéku a půjčku na auto. A to si ted chce vzit další půjčku na auto… je to takový začarovaný kruh.
Ten slib byl takto - byt bude na me, aby padl našim dětem (od svoje už vyrovnal a dost) a na oplátku on tam zůstane. Hypotéku se mnou platí od začátku.
V první řadě bych řešila, jak to vykomunikovat s manželem a co bude dál. Dokud tohle nevíš, tak tím nezatěžuj děti.
Zní mi to povědomě. Dost možná se nedomluvíte nikdy. Taky jsem to dětem chtěla říct citlivě. On jim řekl, že maminku miluje, ale ta se na všechny vysrala a hodila je přes palubu... Taky jsem se snažila být ohleduplná a vstřícná. A bylo mi to k ničemu... Myslí jen na sebe a děti ❤️

@liynks to mě mrzí. Je to těžké rozhodnutí. V jaké jsi fázi? Hledáš bydlení?
Jestli děti vidí jak se hádáte, tak bych to stočila na to. Že se s tatínkem hodně hádáte. Už si nerozumíte tak, jak by bylo pro rodinu potřeba. Po dlouhé úvaze jste se rozhodli, že budete každý bydlet jinde, abyste mohli být všichni v klidu a ne v hádkách. Říci, že děti máte oba moc rádi a budou se s oběma rodiči dál vídat (ideálně jak budou děti chtít). Tady je nejlepší, když byste byli oba za jedno a dětem to řekli společně.
Pak záleží, jestli se budeš stěhovat ty s dětmi nebo manžel. Jestliže ty, zapojila bych děti do hledání nového bydlení - vybírání vybavení do pokojíčku a pod.
Já jsem měla děti malé, tak byly nejdříve nadšené, že jsme se přestěhovali do baráku s výtahem. Nemusela jsem jim nic moc vysvětlovat. To se začínají ptát až teď, když jim je 5 a 8... Ale zkusila bych to podat, jak píšu nahoře.