icon

Ovládající se školák

Včera v 20:37

Ahoj, řeším teď pořád v hlavě syna. Je předškolák, v září jde do školy. A mě přijde, že jsou z ničeho nic kladeny velké nároky na jeho emoce.
Když ve 3 letech se bál, brečel, vztekal, tak samozřejmě, je malý, musíme uznat jeho emoce, jsou pochopitelné.
Ale to stejné mi přišlo i ve 4 i v 5, pořád to byl školkáček s nedozrálými emocemi.
Najednou je mu 6 a rázem se má umět ovládat, spolupracovat s kýmkoliv a kdekoliv. Nemá potřebovat žádnou vnější motivaci. Nesmí běhat ale v klidu kráčet, vždyť už půjde do školy. Nemá se bát cizího prostředí.
Nic jen jsem se potřebovala vypsat a utřídit myšlenky.

zuzkasim
Včera v 20:41

Tak jestli jste na něj nároky postupně nezvyšovali, měli jste dojem, že je v pořádku, když se v pěti letech chová stejně jako ve 3, není se asi čemu divit, že najednou vám nároky na šestiletého přijdou moc.

lv
Včera v 21:01

V 6 letech má dvojnásobek let, je 2x tak starý = zralejší. A běhat může, být emočně nestabilní taky, nejsme stroje, jen ta zralost znamená umět i vyslechnout příkaz (ve škole lítat po schodech nebude moci, např.). Prvňáček se bojí, i pláče atp. - možná spíš usměrněte dospělé, kteří říkají, že se nesmí bát, stýskat si atp.

kleio
Včera ve 22:00

@anonym_autor Hele já vím, co tím myslíš (nejde o to, že bys měla stejné nároky na batole a předškoláka). Mám ohledně brzy šestiletého synka stejné pocity. Že jakoby musí hodně skokově dospět.. Teď, ve školce, je to prostě maloš, kterej se může rozplakat, když mu něco nejde atd., a najednou je to školák a ta očekávání od něj jsou hodně odlišná..

ee.liska
Včera ve 22:21

@anonym_autor mne by spíš zajímalo, kde jsi vzala ty nároky, statečný anonyme. To ti dala škola, školka? O tom dost pochybuji. Určila jsi si to sama?

lv
Včera ve 23:14
@ee.liska

@anonym_autor mne by spíš zajímalo, kde jsi vzala ty nároky, statečný anonyme. To ti dala škola, školka? O tom dost pochybuji. Určila jsi si to sama?

@ee.liska další ze série “všude kolem sebe vidím děti, které..”

ee.liska
Včera ve 23:40
@lv

@ee.liska další ze série “všude kolem sebe vidím děti, které..”

@lv popravdě teď nevím, jak tvůj komentář brát, je to dost výbušné téma 😁

veruuu_kubesovic
Včera ve 23:48

@anonym_autor a ve skolce evidentně chyběl po celou dobu, ptz tohle uz se uci ve skolce🤷‍♀️
A jak kladeny nároky? Ty mu klades jedině ty sama...
Mám 7leteho prvnaka, ktery se chová pořád stejne, akorat ze od těch 3let poněkud vyrostl, může brečet, může projevit jakoukoliv emoci...proc by nemohl? Že je prvnak, tak nesmí?
A mimochodem řešit v únoru, co bude v září...to mi prijde dost mimo 🤔