icon

Očkování v 9. týdnu. Máte podobné obavy?

reeeza
2. bře 2026

Ahoj holky. Zítra máme první očkování v 9. týdnech. Tak nějak se to ve mě bije. Mimi je ještě pidi a už by mělo dostat celkem velkou nálož. Nevím jak v ČR, ale tady v zahraničí se očkuje vše naráz. Tzv 6v1 vakcína, pak na meningokoka B, pneumokoka a rotaviry. 3 injekce a jedno králně. Celkem na 10 věcí 😯

V zásadě asi nejsem apriori proti očkování, ale teď jsem narazila na fb diskuzi maminek žijících v cizině a tak 80% jich nenechalo očkovat své děti. Důvody byly různé ( že stačí mateřské mléko, že je to plné těẓ̌kých kovů atp). Pokud nechaly očkovat, tak většinou až později a nebo ne na vše.

Vy co neočkujete, jaké pro to máte důvody?
A vy co očkujete, nechaly byste naočkovat na vše uvedené? Vše naráz nebo postupně? Nebo jen na něco z toho? Případně kdy, už v 9 tt?

Moc děkuji za názory🙏

reeeza
autor
2. bře 2026

Jsem pro očkování 6v1 ale nevím co ty ostatní vakcíny...a jestli s tím nepočkat

dashyyy
2. bře 2026

Ahoj, určitě vždy vakcíny oddělit, nikdy nekombinovat. Důvod? Jednoduchý, v případě NÚ nebudeš mít páru, na kterou vakcínu mimčo reagovalo. Navíc jak píšeš, je to pro tělíčko 9týdenní hrozná nálož. Jak si takový imunitní systém dokáže poradit s tvorbou protilátek ve třech vakcícnách. Já jsem očkovala 9týdenní mimčo, které mělo celkově zpomalený vývoj, problémy s bříškem a celkově potřeboval prostě s očkováním počkat. Dodneška toho lituju, že jsem mu nedala víc času a nechala se ukecat dr. Kromě hypotonie, která se naplno rozjela po třetí hexe, nereagoval na protilátky, třeba proti ČK měl 0, chytil ho v plný palbě. Teď má chlapec několik diagnóz a já si myslím, že to všechno souvisí se vším.

zuzkasim
2. bře 2026

@reeeza Na diskuzi je jen malý zlomek všech lidí a obvykle nějak zaměřených, takže to bych jako sociologický průzkum úplně nebrala. Každopádně ti rozumím, je toho hodně naráz... Jsem zvyklá na očkovací kalendář v ČR, kde se vakcíny dávají postupně. Dává mi to smysl, ale je to taky možná tím, že to jinak neznám a roky slýchám zdejší argumenty. Rotaviry mě osobně třeba přijdou zbytečné, je jich víc druhů, toto očkování je jen proti některým. Když jsem kvůli těžké rotavirové infekci byla s vlastním dítětem v nemocnici, informovala jsem se u lékaře, že hospitalizují očkované:neočkované děti zhruba půl na půl. Že to očkování jich zas tak moc nezachrání. Ale pokud je to u vás povinné, asi není o čem debatovat. Kdybych si mohla vybrat, brala bych ty vakcíny postupně, podobně, jako u nás. Přijde mi to opravdu velká zátěž na tělíčko, navíc v případě nežádoucích účinků se nedá odlišit, na kterou vakcínu to bylo. Je otázka, jestli se na tom u vás dá domluvit. Hlavně přeju, ať se s nežádoucími účinky nepotkáte.

drep
2. bře 2026

Rotaviry bych osobně u prvního dítěte nedávala (a nedala jsem), dala bych až u dalšího, tak je riziko, že to starší sourozenec donese z instituce a miminko to odnese vážným průběhem. Hexavakcínu bych dala, to je obvyklá doba i dle našeho očkovacího kalendáře a prevenar a meningokoka bych naplánovala po dvou týdnech od hexy. Buď společně nebo dva a dva týdny.

veruuu_kubesovic
2. bře 2026

@reeeza v 9tydnech u miminka bych nic neockovala, a proc? Jednoduse proto, ze je malinké, kdyz uz očkovat tak 1 vakcínu, ne 6 v jednom? Dite neni "jehelnicek" nastesti mame rozumnou pediatru...

hennrietta
2. bře 2026

Moje doktorka chtěla taky očkovat 2 vakcíny náraz. Řekla jsem jí, že bych byla ráda, kdybychom dávali každou zvlášť. Nebyl problém a respektuje to.
Syn podstoupil první očkování v 8. týdnech na rotaviry a první Hexa ve 3,5 měsících. Mezi očkováním má rozestup alespoň 3 týdny.

mrkvovydort
2. bře 2026

Představa, že je to pro dítě menší zátěž, když se očkuje postupně, vůbec není založená na realitě. Je to pocit.

Dítě zvládá více antigenů stejně jako jednotlivé, neexistuje zvýšené riziko vedlejších účinků.
A dítě to má rychleji za sebou a je nemocem bez ochrany vystaveno kratší dobu.

Nenech se zviklat pocitama a cílenou agitkou. Nedělalo by se to, kdyby to nebylo bezpečné. Je to podloženo vědou, fakt se není čeho bát.

hennrietta
2. bře 2026
@mrkvovydort

Představa, že je to pro dítě menší zátěž, když se očkuje postupně, vůbec není založená na realitě. Je to pocit.

Dítě zvládá více antigenů stejně jako jednotlivé, neexistuje zvýšené riziko vedlejších účinků.
A dítě to má rychleji za sebou a je nemocem bez ochrany vystaveno kratší dobu.

Nenech se zviklat pocitama a cílenou agitkou. Nedělalo by se to, kdyby to nebylo bezpečné. Je to podloženo vědou, fakt se není čeho bát.

@mrkvovydort Kdyby mělo dítě reakci, tak se lépe pracuje s tím, která očkovací látka mu nesedla. Navíc to je nápor na imunitu tak či onak.

chumlee71
2. bře 2026

@reeeza taky žijeme v zahraničí a děti dostávaly několik vakcín naráz a musím říct že vždycky všechno bez problému.

mrkvovydort
Včera v 00:23
@hennrietta

@mrkvovydort Kdyby mělo dítě reakci, tak se lépe pracuje s tím, která očkovací látka mu nesedla. Navíc to je nápor na imunitu tak či onak.

@hennrietta očkování na vice nemocí najednou není větší zátěží pro imunitu.

reeeza
autor
Včera ve 04:29

Moc děkuju holky za příspěvky..

Koukala jsem na očkovací kalendář v čr a máte tzv hexavakcínu, což je to samé co 6v1. Vy jste si je tedy nechali píchat postupně a odděleně v 6ti injekcích?

Zkusìm se na to dnes zeptat..

drep
Včera v 05:30
@reeeza

Koukala jsem na očkovací kalendář v čr a máte tzv hexavakcínu, což je to samé co 6v1. Vy jste si je tedy nechali píchat postupně a odděleně v 6ti injekcích?

@reeeza jasně, že jsme měli normálně hexavakcínu. A kdyby dcera nebyla SGA/IUGR a nebojovaly jsme celý první tři měsíce s “je malinká, nepřibírá”, tak by dostala pneumokoky společně. Ta antigenní zátěž je menší, než jakou jsme dostávali kdysi my.

zuzkasim
Včera v 07:33
@reeeza

@reeeza Takhle jsme to nemyslely, tedy myslím, že mluvím za všechny. Hexavakcínu ano, tu najednou, ale ty další vakcíny se v ČR dávají jindy, ne dohromady s hexavakcínou. Ne vakcínu na každou nemoc zvlášť. Ale je možným, že více vakcín najednou horší není? To by ti musel říct nějaký odborník.

levandule_k
Včera v 10:57

I když nemám problém s alternativou, jednou mám v plánu své potencionální dítě nechat naočkovat hexou (u tebe 6v1), další očkování bych dala s odstupem, pokud bych se pro ně rozhodla. Intuitivně mi to přijde jako menší zátěž. Mateřské mléko není všespásné. Např. černý kašel zaznamenal větší výskyt v ČR, protože je ho potřeba časem přeočkovat a ne všichni jsou přeočkovaní, tak se víc šíří a tohle s miminkem fakt řešit nechceš.

hennrietta
Včera v 15:07
@mrkvovydort

@hennrietta očkování na vice nemocí najednou není větší zátěží pro imunitu.

@mrkvovydort Pardon, spletla jsem se. Já myslela více očkování typu Prevenar, Bexero, Hexa,... Ty jsem dávala zvlášť. Myslím si že se ani Hexa nedá nijak rozdělit, tak proto jsem asi nepochopila dotaz. 🙈 Vím, že jsou právě lékaři, co podají 2-3 očkování najednou...

eva_sam
Včera v 15:58
@hennrietta

@mrkvovydort Pardon, spletla jsem se. Já myslela více očkování typu Prevenar, Bexero, Hexa,... Ty jsem dávala zvlášť. Myslím si že se ani Hexa nedá nijak rozdělit, tak proto jsem asi nepochopila dotaz. 🙈 Vím, že jsou právě lékaři, co podají 2-3 očkování najednou...

@hennrietta hexa se dá rozdělit. Dcera je nedonošená a nemá hexu, ale rozdělené vakcíny.

hennrietta
Včera v 16:22
@eva_sam

@hennrietta hexa se dá rozdělit. Dcera je nedonošená a nemá hexu, ale rozdělené vakcíny.

@eva_sam Dcera taky byla nedonošená. Měla schéma 3+1. Schválně se podívám do očkováku na název.