icon

Budu služkou a kojnou/chůvou. Ach jo

babickamary
5. únor 2016

Budouci maminky, taky se na to netěšíte? Nebo jsoucí maminky, štve vás to? Zdá se mi to jako ztráta důstojnosti: z chytré ambiciózní ženy se stane ukoptěná cuchta která se ještě bude po večerech snažit pracovat, aby sobě a manželovi připomněla, čím vlastně je. Chtěla bych žít v době, kdy si i rodina střední třídy mohla dovolit aspoň kuchařku.

Strana
z9
nutricnihodnota
8. únor 2016

@marcellia Ale ona nikde nepsala, že MUSÍ být pro muže přitažlivá, ale že CHCE! Prostě je to pro ni a pro její celkové rozpoložení důležité. A co je na tom špatného? Každá máme něco, co je pro nás důležité a když to nefunguje, tak se prostě cítíme hůř, bez ohledu na to, jak irelevantní to je.

babickamary
autor
8. únor 2016

Jsem nerada, že si můj úvodní příspěvek některé z vás přebraly tak, že tím o nich říkám, jsou cuchty a blbky (o blbce jsem v tom příspěvku nic nenapsala). Vím, že je spoustu matek, které to tak nemají. Zvládnou všechno - starost o dítě, o spokojenost manžela, domácnost, svůj vzhled i svoji duši. Ale vzhledem k tomu, že mi je 30, pozoruju okolo sebe už dlouho různé matky - spolužačky a kamarádky a vidím, že ty, co to takto zvládají, mají talent, co mě naprosto chybí: Smysl pro řád, schopnost plánovat a dělat věci rychle a efektivně. Toto mě vždycky chybělo zcela fatálně. Kdo mě zná, ten to ví, že jsem ten nejchaotičtější člověk v celém širém okolí a vše mi trvá trojnásobný čas, než ostatním 🙂 Zvykla jsem si na to, mám totiž jiné talenty a mohu tedy být úspěšná i tak. Obávám se ale, jestli se tenhle můj charakter slučuje s tím, být také úspěšnou matkou, manželkou, hospodyní. Přitom si nemyslím, že by ženy jako já tedy neměly mít dítě, jak se tady mnohé z vás vyjádřily, což mě moc mrzí. Proto ta narážka na to, že dřív toho maminky nemusely zvládat tolik, protože bylo běžné mít služku nebo chůvu. My na to bohužel asi nebudeme mít peníze, no uvidíme. Tak musím najít způsoby, jak tu dozajista krásnou etapu života zvládnu, abych přitom nepropadala hysterii a depresím, což se mi stává, když nemůžu dělat věci svým tempem a v klidu.

babickamary
autor
8. únor 2016

@marcellia Jestli ty připadají mé obavy směšné, proč sem píšeš? Asi se nudíš...

zelva
8. únor 2016

@babickamary Ahoj, brala bych to zkrátka jako jedno z období v tvém životě . Každá žena si projde obdobím dospívání, svobodného života naplněného prací a couráním s kamarádkami atd. atd. A pak prostě přijde období, kdy se budeš starat o své malé dítě, těšit se z něj a věnovat se hlavně jemu. Chápu, že někoho to naplňovat nemusí, ale přesto bych si uvědomila, že to období je krátké a třeba až budeš starší/stará, tak nakonec na něj budeš s láskou vzpomínat (nebo také ne, i to je možné). 😉 Já si to vyzkoušela dvakrát a jsem spíše ráda, že to mám za sebou a že už jsou děti venku z toho vypiplávacího období, kdy jim musíš stát pořád za zadečkem 😅 Byla jsem také šťastná, když jsem si je užívala jako miminka, ale teď jsem ráda, že už jsou samostatnější a já se mohu věnovat své práci, setkávat se s lidmi a mít sociální kontakty. Takže hurá do mimi období, které opravdu velmi rychle uteče a pak přijde zase něco dalšího! 🙂

kacikaci
8. únor 2016

@babickamary chápu, co je talent, všeobecně, a věřím, že nejde o lenost, to bych si nedovolila říct, ale přijde mi, že talent na uklízení je fakt úlet (a to nemyslím ve zlým, nechci se hádat) už jsem se setkala s lidmi, co neviděli nepořádek a tak neuklízeli dobře, protože neviděli, co mají uklidit, když jim třeba nádobí přišlo čisté..přece to jsou mechanické činnosti, které se každý dokáže naučit - i lidi s MP se dokázali naučit základnímu úklidu a péči o domácnost..mě taky nebaví pořád uklízet, ale věř s dětmi je to opravdu potřeba, protože třeba po jídle musím po mých třech dětech zametat pokaždé pod stolem, apod..a nedělám to ráda, ale je to potřeba, a nedělám to proto, abych se líbila muži nebo aby si mě vážil..

ninive211
8. únor 2016

@babickamary K té služce nebo chůvě, ono dřív taky bylo běžné mít čtyři, pět šest dětí, dneska pomalu polovina rodičů zůstává u jedináčka, "protože by dva nezvládli". A dřív nebyla automatická pračka, mikrovlnka, myčka, sušička, nebyly jednorázové plíny a skleničky...je fakt, že dřív si i běžná "průměrná" rodina mohla dovolit na výpomoc služku, ale taky byl jiný životní standard prostě. Nebylo nutné, aby každá domácnost měla televizi, počítač, auto, oblečení si většina běžných lidí šila či pletla sama doma. A ty služky byly většinou mladé holky z těch nejchudších rodin, které za práci dostaly pár šupů a byly rády, že vypomohly rodině, ale na uživení rodiny jako plnohodnotné práce to nejspíš nebylo.
Jinak já se v úklidu taky zrovna nevyžívám, dělám ho, protože musím, ne že by mě to bavilo, slovo hospodyňka je na hony vzdálené od toho, za co se považuju. Podle mě základní práce v domácnosti s dítětem a bez dítěte zas tolik neliší - maximálně musíš častěji zametat a vysávat, ale pokud zvládáš jakž takž běžnou domácnost teď před dítětem, není důvod, proč bys to neměla zvládat i potom 😉

babickamary
autor
8. únor 2016

@lu777 Díky za pěkný příspěvek 🙂 Přesně proto jsem tu diskusi založila, abych dozvěděla, jak to vidí jiné maminky. Co ve skutečnosti pak jsou ty klady a zápory mateřství. Protože já o tom mám jen velmi mlhavé představy.

kacikaci
8. únor 2016

@babickamary možná na sebe kladeš moc velké nároky? všichni nemůžeme umět všechno..můj muž je taky takový chaotický, přijde mi, že když je doma s dětmi, tak si ten čas neumí zorganizovat tak efektivně, aby toho stihl co nejvíc, některé věci dělá dost pomalu, ale zase, dělá to po svém, má svůj způsob a zvládá to..a to, že já to dělám jinak neznamená, že on to dělá špatně přece, prostě jen jinak..o děti se dokáže postarat skvěle, doma dokáže uklidit taky dobře..To, že některé matky denně vytírají, utírají prach a myjí okna a mají lesknoucí se domácnost neznamená, že to musí mít všichni..domov je místo, které si utváříme pro sebe, abychom se tam cítili doma MY..takže jak už tu několikrát zaznělo, jaké si to uděláš, takové to máš a opravdu to tak funguje..
určitě si najdeš nějaký Tvůj univerzální systém, který Ti bude vyhovovat! a pak třeba budete parťáci s prckem, děti hrozně rády pomáhají v domácnosti, berou to jako hru a ty třeba u toho zjistíš, že se na tyhle věci díváš trochu jinak, že se Tvůj pohled změnil 😉 děti nás totiž mnohému učí..brala bych to tak, že je to výzva, vstupuješ do nové etapy života, která Ti určitě mnoho dá, děti Ti dají zatím nepoznané..

lu777
8. únor 2016

@babickamary já bych se s tím tak nestresovala... znám pár matek, které "vlají" a je to i s dětmi v pohodě.... občas nemají nic v lednici nebo chybí toaletní papír a nejsou podepsané domácí úkoly..
občas nejsou namalované nebo na něco zapomenou...

a co? nemusíme být dokonalí...ani nemůžeme 😉

pro děti je nejzásadnější, aby je měl člověk rád a ukazoval jim to... a aby byl autentický, sám sebou 😉
to se nutně nevylučuje se snahou o rozvoj, ale je potřeba akceptovat se jací jsme... a z toho vycházet...

když je někdo chaotičtější, tak holt děti jí v různých časech a chodí spát později nebo nemají nažehlené oblečení.... nemyslím, že by je to nějak poškozovalo 😉 jedna moje kamarádka s mužem hrají v kapele, děti berou s sebou... dětem je teď 2 a 5,5 roku... jsou to otevření, vřelí, kreativní malí lidičkové 😉

buď sebou a moc nad tím nepřemýšlej 😉 být matkou není o tom mít nažehleno a naklizeno... občas se navaří kotel jídla... občas uvaří muž (ať se naučí něco jednoduššího pokud neumí, např. špagety a na to vylít pesto a k tomu udělat salát fakt zvládne)... občas se jde někam na jídlo... občas jsou k obědu vajíčka, bageta a zelenina...

neřešila bych to co přijde, protože nevíš jaké dítě bude ani jak bude reagovat manžel (občas jsou reakce překvapivé) a jak se změníš Ty.... užívala bych si těhotenství a říkala mimču už teď, že ho mám ráda... pokud se hodně hodnotíš a řešíš věci dopředu, tak je dobré dělat to co nemůže ublížit... např. právě tyhle dvě věci 😉 😵

hhranolka
8. únor 2016

ano, jsem služka, kuchařka, kojná 🙂 první rok jsem se nestíhala ani najíst, každou návštěvu jsem prosila, ať nenosí nic pro prcka, ale ať mi něco uvaří 🙂 chvilky, kdy jsem mohla žehlit a někdo mi hlídal dítě byla oáza 🙂 ačkoliv žehlení nesnáším!!! pak už se to urovnalo.... je to náročné, tichá závist všem kdo mají hlídací příbuzenstvo a můžou si dovolit kino, večeři atd... za dítě jsem moc ráda, je to velké štěstí, ale když kouknu na fotky, kde mám mastné vlasy, prsa u pupiku 🙂 tak doufám, že s druhým své chyby nebudu opakovat a že si zachovám nějakou ženskost 🙂

marcellia
8. únor 2016

@nutricnihodnota ja ti nevim,ja v tehotenstvi mela obavy spis o to,jestli bude dite v poradku(nebylo),jaky bude porod apod.,ale ne jak potom budu vypadat. Vedela jsem,ze i kdyz bych neshodila tehotenska i jina kila(neshodila jsem),budu se porad licit a chodit oblecena tak,abych se za sebe nemusela stydet. Ale abych z toho mela hlavu v pejru,tak to ne,a proste holt mi to prijde usmevny,no..

babickamary
autor
8. únor 2016

@marcellia Mojí největší starost samozřejmě také je, aby dítě bylo OK, ale o tom nemusím zakládat diskuse. Všeobecně je podle mě blbost diskutovat na internetu s neznámými lidmi o příliš závažných věcech. Ale člověk může mít i menší starosti, které sdílí aby zjistil, jak to kdo řešil, ne?

marcellia
8. únor 2016

@babickamary psala jsi sem z nejakeho duvodu,zrejme proto,ze sis o tom chtela pokecat,tak tu proste diskutujeme,o tom to tu je,ne? Nebo jsi jen chtela,aby ti vsichni pritakaly? ...

marcellia
8. únor 2016

@babickamary tak to taky samozrejme,ale prislo mi,ze jsi to napsala takovym az prehnanym zpusobem..

babickamary
autor
8. únor 2016

@marcellia Však jo 🙂

yamdena
8. únor 2016

Tvuj uvodni prispevek se mi naopak libi a pripada mi vtipny ☺ osobne jsem si ztratu dustojnosti spojovala spis s porodem - jste v nocni kosili, mate bolesti, vychazi z vas vselijake tekutiny a navic mate celkem velke obecenstvo. Pro nekoho, kdo je introvert a pohyboval se v praci v kostymku pomerne trapna predstava.. Ovsem priroda je genialni - vytvorila hormony, ktere dokonale presmyknou mysleni a rada veci pak je proste nepodstatna. Pokud chces byt sexy matkou, tak ji bud - rano se krasne oblec, namaluj,dej si parfem, lakuj si nehty. Protoze uklizeni neni muj konicek, ale nutnost, uklizim se Stastne uklizeno (chodi mi ukoly pres email). Muzes se venovat stale i sve praci nebo se doma dovzdelavat, a to i mimo svuj obor (coursera). Pokud je tvoje predstava zeny na materske ukoptena cuchta, tak si sve predstavy proste zmen. Je pravdou, ze nakonec muze byt realita jina, ale zbytecne si to malujes negativne. 😉

lin18
8. únor 2016

@yamdena můžu se zeptat co to je Štastně uklizeno? to mě zaujalo...

yamdena
8. únor 2016

@lin18 je to projekt Hanky Kučové, je tu o tom stranka i na MK. Kazdy den, ted uz jen jednou tydne teda, chodi email s presnymi ukoly co kde a prip. jak uklidit. Jeden tyden jedna mistnost, a to pomerne dukladne plus v patek a sobotu rutinni uklid. Kazdy den cca 20-30min. Plus specialy - predvanocni apod. Uklizim takto uz velmi dlouho a je to bezva, bavi me to a setri mi to cas.

nutricnihodnota
8. únor 2016

@yamdena Něco jako Flylady?

yamdena
8. únor 2016

@nutricnihodnota ano, ale v cestine

lin18
8. únor 2016

@yamdena děkuju...to bych potřebovala....zkusím pohledat. Jen teda nevím co uklidím za 20 minut...to ani nedám věci na své místo 🙂

marton
8. únor 2016

@yamdena to je zajímavé 🙂 .Zaregistrovala jsem se a jsem fakt zvědavá.Jsem maniak na úklid,ale 30 minut denně mi přijde dost.

yamdena
8. únor 2016

@lin18 davat veci na sve misto je nad ramec denniho planu. Rika se tomu hlidat si hotspoty, zabere to par minutek a nehromadi se tak vetsi neporadek. Aneb neco z teorie o uklizenem byte 😀

salikova
8. únor 2016

Jako roky doma s dětmi byly těmi nejkrásnějšími. . . nikdy sem na sebe neměla víc času 😊a to sem chodila na brigády! A myslím si, že žena,která se snaží byt přitažliva a vtipna pro svého muže není chytrá.Navic jste dva na péči o domácnost i o mimi 😉Být doma s dítětem je to nejpohodovější období. .Masakr je pak škola, školka a práce 😯- i to se dá zvládnout při dobré organizaci a sem tam OČR pomůže zvládnout resty v domácnosti 😃

yamdena
8. únor 2016

@salikova asi uplne nerozumim tvemu prispevku. Proc neni zena chytra, kdyz se snazi byt pritazliva a vtipna? A co znamena OČR (znam jen PČR nebo OČTŘ 😊)

salikova
8. únor 2016

@babickamary a co budoucí babičky třeba ,že by ti pomohly s úklidem? K nám jezdila na ty větší úklidy vždycky jedna z babiček, když sem byla malá a moje mamka teď zas jezdí k nám a někdy i tchyně 😊 Jenže já sem přesně takovej ten typ, co uklízí před uklizeckou 😃Jinak sem taky VŠ a první těhotenství jsem přišla z práce a šla spát...a prostě v domácnosti hlavně první tři měs. fungoval muž. Na RD jsem si připadala krásnější než kdykoliv předtím a bohužel i potom. . . Měla jsem prostě čas o sebe víc pečovat, byla jsem pánem svého času 😉 Myslím, že když potkáš tu matku "cuchtu" , tak byla cuchtou i před dětmi.

soleilll
8. únor 2016

@babickamary Mně přijde fajn, že se nad tím zamýšlíš a že se pouštíš do filosofických úvah, i když je legrační, že už v 11. týdnu. 🙂 Je fakt, že za pár měsíců nejspíš nebudeš mít možnost takto hluboce uvažovat o nesmrtelnosti chrousta, protože tě převálcují každodenní hmatatelné starosti. Dovolím si to úplně zjednodušit - jaký si to uděláš, takový to máš. Jestli chceš být dokonalá matka a zároveň úžasná a neustále přitažlivá milenka a bezchybná hospodyňka a třeba hostitelka, ok, zkus to. Třeba to půjde samo anebo (a k tomu se přikláním) budeš mít tak přízemní starosti, že tyto ambice vezmou rychle za své. Organizační schopnosti v sobě jistě velmi rychle objevíš, protože po pár týdnech doma ti nic jiného nezbyde a tím budeš mít možnost získat nad novým životem určitý řád. Priority se změní, ale na tom není nic špatného. Však to všechno (tedy to "nejhorší") je jen na pár let a za chvíli budeme rády, když nás potomek aspoň na půl huby pozdraví. 😀

salikova
8. únor 2016

@yamdena ošetřování člena rodiny - neschopenka na dítě 😉 - když musím být s malým doma,když je marod, pouštím se do většího úklidu 😊 jinak nevím, já nepotřebuju být hezká pro svého muže, ale pro sebe jdu ke kadeřnici , na kosmetiku a pro sebe si kupuju oblečení 😃 Tomuhle já říkám ztráta důstojnosti - být vždy hezká, milá,vtipná a dokonalá pro svého muže a ne sama pro sebe, pro svůj dobrý pocit. .

yamdena
8. únor 2016

@salikova aha, uz chapu ☺ (to vis, OSVČ nema na OČR narok, bohuzel) ja se kraslim kvuli svemu muzi, protoze kdyz se mu budu libit, budu z toho mit vyhody (treba, ze mi polichoti), takze to vlastne delam pro sebe..

mpbk
8. únor 2016

@babickamary buď v klidu, já se totálně hroutila tak do pátýho měsíce. Začala jsem se těšit až pak, teď už se těšim moc, ale i tak dost často mám strach z toho, že se ze mě stane typická upachtěná ženská, navíc manžel je v práci furt, takže jsem celý den sama doma.

Ale! Chodí mi občas paní na úklid, nevařím, manžel si vaří sám, pracuji i teď a plánuji pokračovat celou dobu na mateřské. Takže času budu mít spoustu, abych byla v pohodě a jedno mimino je snad v pohodě. Jak jsem psala, na dítě se moc těšim, ale hned po porodu jdu k holiči, na nehty, kosmetiku... A moc se na to těším, chci se nějak udržovat i nadále. A názor, který padl někde na začátku konverzace, že je někomu jedno že má strie a hemeroidy moc nechápu. Jasně, člověk to neovlivní, ale názor, že je to památka na dítě.. No nevím. Přece jenom, chci být atraktivní pro sebe a manžela i nadále.

Strana
z9