Deprese na mateřské dovolené, jsem stále nemocná

helcakab
15. čer 2018

Ahoj holky, vím, že takových diskuzí asi tady bylo hodně, ale jsem už zoufalá. Mám pocit, že od toho co jsem na MD stojí všechno za prd. Mám ročního syna, je zdravý, jen cvičíme vojtovku. Manžel pomáhá strašně moc a já přesto nejsem štastná. Od porodu (císařský řez) chytám jednu virozu za druhou, měla jsem během 11 měsíců už 3 antibiotika, vždy angína, docházím na ORL, tam mi tvrdí, že možná je za tím reflux jícnu ale na gastro mě zatím neposlala, střídavě mám období kdy to docela jde to je tak 3 týdny a potom se zase začnu strašně potit a zase bolesti dutin, krku a furt dokola. Navíc mě od porodu stále bolí uši, takový tlak, divné píchaní, ale uzliny se zvetsené nezdají. Už vidím jak jdu k praktikovi, byla jsem u něj tesně po porodu, že jsem unavená, vzal jen základní krevní obraz tam vše ok. Kamarádka mi tvrdí, že to mám všechno psychosomatického původu. Máte některá zkušenosti s větší nemocností po porodu co vám pomohlo? S imunitou jsem měla potíže i před porodem, ale tedka je to fakt uz extrém. V podstate jakmile mám vetsí fyzickou zátez (procházka stačí) jsem hned unavená, jen bych spala, potím se...Jeste podotýkám, ze syn témer od 3 měsíců spí celou noc, je to hodné díte, nekojila jsem, takze ani svalovat to na vyčerpání z kojení není možné. Díky za vaše zkusenosti.

kacenka1111
15. čer 2018

Co Štítná žláza? Cukr?

eldrag
15. čer 2018

šla bych znovu za doktorem, at udela znovu celkove testy, nejaka dalsi vysetreni, klidne bez i na to orl pokud dostanez zpravu s tim, ze jsi zdrava, mel by tvuj praktik postupovat hlouběji výraznějšími testy. Co se tyka psychiky může to být (já měla ze syna tachykardii, preslo to pomoci slabych antidepresiv) určitě se nenech odbýt tím, že jsi v porádku, kdy evidentně nejsi .

soncap
15. čer 2018

Nech si vyšetřit štítnou žlázu, špatná hormonální hladina vede k podobným stavům i úzkostným, únava i pokles nálady a výkonnosti 🙂 Přišlo to na mě na MD a když mi začali léčit štítnou žlázu, hned to bylo dobré...... Tak držím palce 🙂

ter
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
helcakab
autor
15. čer 2018

díky holky za rady, se stítnou žlázou se léčím, léčila jsem se i pred porodem, po porodu cca půl roku nejak prý haprovala, ted by to mělo být ok v těch hodnotách se nevyznám, beru letrox, zpráva z května je taková:T4 volný 15,86, TSH 2,120. Letrox 100 7x týdně 1 tableta, na krku mám drobný uzlík, poslední ultrazvuk OK. Jsem proste nestastná, musím se smát tomu, jak sme si plánovali jak budeme s malým sportovat, brusle, kolo. Místo toho jsem furt v depresich a nemocná.

krutak1fle
15. čer 2018

Mozna to bude uplne mimo, ale co borelioza? Ta dokaze s telem pekne zamavat. Ta celkova dlouhodoba unava a oslabena imunita by tomu i nasvedcovala.

helcakab
autor
15. čer 2018

no holky boreliozu sem prodělala údajně v roce 2011, kdy mi právě začaly ty dlouhodobé potíže s únavou a upřímně od té doby šlo všechno do háje, střídají se období kdy jsem nemocná méně, kdy zase více. Testy na boreliozu mi byly delane v těhotenství a údajně negativní, pozitivní tam byla jedna hodnota IgM tuším, ale nikdo mi nic nevysvetlil neresil...je možné, ze se borelie nejak zápřahem kolem malého zase namnožily?? Jenže prostě doktoři na to kaslou, uz vidím toho svého jak mi bude delat testy na vsechno možné, maximálně mi milostive udelá krevní obraz, ríkám, jsem z toho nestastná, dnešní den furt jenom brečím, chudák manžel, nic se mnou není ☹

krutak1fle
15. čer 2018

Zkus trvat u doktora na svem. Ze uz jsi boreliozu prodelala a ted mas stejne priznaky a trvas na testech. Pripadne jeste na dalsich, ze se proste citis dlouhodobe mizerne a rozhodne se nejedna o unavu z nevyspani. On to nesmi podcenit. Muj doktor naopak radeji udela vsechny zbytecne testy a posila na odborna vysetreni, nez aby si zadelal na pruser.

helcakab
autor
15. čer 2018

@krutak1fle tak to mas fakt dobreho doktora, ja bych mohla povidat, co jsem si zazila s tou boreliozou, kazdy na me hledel jak na blbce co si vymysli, chodila jsem od doktora k doktorovi, interna, orl, infekčni, imunologie, revmatologie, az jsem nakonec skončila na antidepresivech, opravdu kdo to nezazije to nemuze nikdy pochopit. Myslím, ze borelioza je jedno z nejvic podcenovanych onemocneni pritom to v tele nadela takovy bordel, ze to az hezky neni.

jana_toula
15. čer 2018

Ahoj, ještě mě napadá, pokud Tě MUDr nevyslechne Podle tvých představ, tak zkusit někoho, kdo se zabývá celostní medicínou. Můj praktický lékař nedá dopustit na MUDr Strnadelovou z Prahy. Osobní zkušenost s ní ale nemám. Co se týká psychosomatiky, tak pokud už to trvá delší dobu, tak už ti určitě i psychika zhoršuje zdravotní stav. Je to pak začarovaný kruh. Držím palce, aby se to hlavně vyřešilo a ty jsi si mohla užívat nadšeně mateřské dovolené a ne se trápila únavou.

lv
15. čer 2018

Nepotěším tě, mám potíže bohužel dosud, 6 let, serii příznaků, co popisuješ spustil druhý porod, psychosomatika je v tom též.

helcakab
autor
15. čer 2018

@lv ach jo, tak to mě mrzí. A byla jsi u lékaře, asi několikrát ? Jak to řešíš, co ti pomáhá?

ludovika6
15. čer 2018

@helcakab U mě za šílenou dlouhodobou únavu mohla krční páteř. Neměla jsem teda anginy, ale právě příznaky jako při borelioze. Pak mě dostal do ruky neurolog, který je zaroveň rehabilitační lékař a konečně se mi ulevilo. Pak teda skvělá fyzioterapeutka. Tak třeba to zkusit tímto směrem. Držím palce, ať je líp !

helcakab
autor
15. čer 2018

@ludovika6 no rehabilitaci mám za sebou, problémy se zády mám a to dost, ptala jsem se i na tu krční a prý nějaký akutní blok tam není tak nevím...ale četla jsem, že právě anginy může dělat i blok na krční pateri.

konidana
15. čer 2018

@helcakab záda, nemoce,deprese... zkusila bych tu celostní medicínu nebo si ještě najít dobrého psychologa, co ti sedne. Všechno je propojené.

krutak1fle
15. čer 2018

Asi bych posbírala všechny síly a nastoupila na doktora ať ti napíše doporučení na specializované vyšetření na všechno na co máš podezření. Není to nic nestandartního na co bys neměla nárok. Nebo na co půjde, ať udělá testy sám. Borelióza, štítná žláza, krční páteř... Může to být cokoliv nebo i všechno dohromady. Do toho psychika v pytli. Hlavně se nenech odbít antidepresivy. Ty ti může napsat kdykoliv. Ale ať tohle všechno vyloučí. Nemáš nic ze života, trápíš se a malýmu nemůžeš dát co by si zasloužil. Nedivím se, že tě to užírá. Dupni si kvůli malýmu.

drakenn
15. čer 2018

A jste ve svém meterstvi spokojená? Píšete, že máte hodně dítko, ale naplňuje vás mateřství? S manželem je vše v pořádku?
Kdo se stará o vaše dítko, když jste nemocná?

vitezove
15. čer 2018

@helcakab taky bych řekla, že je to vše psychosomatické. Netrapte se, běžte k psychiatrovi. Všechno mu řekněte, vyslechne vás a pomůže. Někdy stačí jen vyslechnout, někdy stačí jen jít párkrát na terapii a vypovídat se a přijdete na to, kde je zakopaný pes. Možná jste od mateřství čekala něco jiného než co přišlo. Nebojte se, nestyďte se. Je to naprosto normální a mělo by se o tom mluvit. A když budete chtít, lékař vám napíše antidepresiva a bude po všem. Budete zase šťastná a veselá. Jsou antidepresiva po kterých můžete normálně kojit ,fungovat. Nebojte se toho. Je zbytečné, abyste se trápila. Tak to nikdy nedopadne dobře.

alush
15. čer 2018

Měla jsem imunitu v háji kolem svých 20 let, nonstop XT , přešlo to do bronchiridy, kolikrát jsem ztratila hlas, i se dusila a nic nepomáhalo, až Imunitin-kapsle od firmy Orling, bude to vypadat, že dělám reklamu, ale tenkrát jsem využívala celé balení a začal mi nový život bez nemocí. Časem když se zas objevilo nějaké nachlazení, koupila jsem znovu, ale už to beru jen když na mě něco leze a nemoc buď ustoupí, nebo proběhne s lehkým průběhem. Tet po porodu mě několikrát skrabalo v krku, tak jsem si po dva dny vzala a vždy to přešlo.

lv
16. čer 2018

@helcakab desítky vyšetření (lumbalni punkce, MRI.. neurolog, revmatolog pravidelně, imunolog, infektolog, hodně.. výsledky všude na hraně, vyjádření lékařů od vyloženě co tu děláte, po chápavé. Pomáhá magnesium, terapie, hodně jsem přizpůsobila režim, víc odpočinku, zkrácený úvazek v práci..omezení je dost.

helcakab
autor
16. čer 2018

@drakenn S manželem vše v porádku, ale byl to on kdo díte více chtel, je pravda, ze me materství extra nenaplnuje, prijde mi to furt dokola, rano vstat, ranni mličko, kojeni, cvičení vojtovky, přebalovaní...jinak nemam skoro vubec hlidani, tchyne dojede akorat na kafičko a moje mati mela taky zdravotní problemy tak moc nemohla, takze je to spis, ze tam jedu ja k nim a potom mi povozi. Ja nikdy nejsem nemocna tak ze bych vylozene umirala, kdyz je nejhur jsu si na chvili lehnout a manzel povozi, spis se mi to vleče ty anginy uz od porodu a k tomu velka unava, bolesti dutin, pichani v usich, tlaky v hlave.

drakenn
16. čer 2018

Člověk někdy utíká do nemoci, když si chce odpočinout. Normálně to nejde, tak se objeví nemoc a mám alibi.
Cítím z vás velkou nechuť, nejste ve své roli šťastná. Zkuste chodit hodně ven mezi lidi, do různých skupin,plavani.. Ono poslechnout si od druhých mamin jak to mají ony, může být inspirující i uklidňující.

avestsikova
16. čer 2018

@helcakab doporučují návštěvu psychologa, psychiatra. Nejen pro zlepšení po psychické stránce, ale hlavne proto, ze on vám napíše zprávu pro obvodního lékaře, kde uvede doporučená vyšetření. Je to cesta, jak hnout s obvodakem, který ma člověka jen za simulanta. Jelikož se fyzicno pojí s dusevnem je dobré určit co jde z hlavy a co už ne.

lv
16. čer 2018

@helcakab mám přímo od psychiatra diagnostikovánu perzistujici somatoformni bolestivou poruchu ☹ žít se s tím dá, zvykla jsem si, člověk přivykne všemu.

helcakab
autor
16. čer 2018

@lv to me fakt mrzí, ze to tak máš. A co okolí chápe tě?

helcakab
autor
16. čer 2018

@drakenn no a to je právě ten kámen úrazu, od porodu si říkám, jak začnu cvičit, chodit sama plavat, jenze kdy kdyz jsem furt nachlazená a vyčerpaná, je to začarovaný kruh, říkám, kdo to nezazil nepochopí, já si to prozila v tom roce 2011 u te boreliozy, a od té doby to zdraví s prominutím stojí za h...jsou období kdy je to jak kdyby lepší a pak kdy je to úplně naprd, to je zrovna ted od porodu...a to uz manzel uvazuje o druhém díteti, tak do toho se mi uz vůbec nechce, ale zase vím, ze být jedináček je naprd, sama sourozence mám a máme super vztah.

helcakab
autor
16. čer 2018

@helcakab a taky vím, ze jsou maminky, které by me nejradsi narezaly na holou. Más zdravé díte, chlapa, který pomáhá, tak co bys jeste chtela ☹ jsou maminky, které mají chlapa naprd, postizené dítko, finanční problémy a já nechápu jak to zvládají, mají fakt můj obdiv.

konidana
16. čer 2018

@helcakab a co zkusit se domluvit s mužem, ze by treba na rodicak sel misto tebe on? Ja sla do pracev roce mladšího, po 3 letech dona jsem marodila s osklivym zanetem mocaku a ledviny,psychicky na dně... nastupem do prace se vse krasne zlepsilo a ty 2 roky co byl doma muž pro mne byly fakt odpočinek. Dovolená od dovolené 😂

gabour
16. čer 2018

@helcakab Jako bych četla svoje problémy. Zaprvé, změnit doktorku. Ta moje skončila v momentě, kdy mě začala posílat na psychiatrii - objektivně jsem měla bolesti kloubů, strašnou únavu (přišla jsem z práce domů a nezvládala se postarat o dítě jak jsem byla vyčerpaná), neustále nemocná, kašel, bolesti v krku, zhoršení zraku, kožní problémy (z ničeho nic alergie), co dva týdny nemocná, přes dva roky neustále zvýšenou teplotu, opravdu každý den - dle mé dr.vše psychosomatika - za tohle slovo bych už vraždila. Z posledních sil a hlavně proto, aby ze mě furt někdo nedělal blázna jsem začala pátrat, co by mi mohlo být. Sázela jsem na boreliózu (měla jsem ji ve dvaceti a tehdy mi ji špatně přeléčili, táhlo se to se mnou přes dva roky, pak ok). Podle příznaků by to mohla být. Našla jsem jednoho ze dvou doktorů, kteří se léčbou u nás opravdu zabývají a objednala se. Ve výsledcích (opravdu hodně podrobných) se mi jako hlavní příčiny objevily - plicní chlamydie a borelióza v chronické formě, dál plicní mykoplazmata, bartonella. Už se u něj léčím třetím rokem. Léčí kombinacemi antibiotik, po druhé dávce jsem se zbavila téměř všech příznaků! A pokud pominu stále trochu horší imunitu (teď jsem nemocná tak třikrát do roka a ne do měsíce), občas bolesti kostí a kloubů a když se přetáhnu, tak i velkou únavu, tak se cítím jako znovuzrozená a mám pocit, že už zase žiju.
Obecně doktoři u nás NEUMÍ léčit a stále podceňují jednak léčbu chlamydií (argument, že je mají přece všichni) a také boreliózy (nedostatečná, tzn. krátká, léčba).
Zkuste si tady https://www.borelioza.cz/cs/priznaky_nemoci/ přečíst, jestli se vás netýkají příznaky boreliozy, případně si pročtěte tady http://www.chlamydie.info/ , jestli se vás netýkají příznaky plicních chlamydií. Moc držím palce a jestli vás bude chtít někdo posílat k psychologovi nebo psychiatrovi, klidně si tam zajděte, ale jen proto, abyste se ujistila, že vám nic není a je třeba jednat naprosto jiným způsobem, než si povídat s někým, kdo vás nezná.
Jo a nečtu si to po sobě, tak snad to má trochu hlavu a patu 🙂

pomnena
16. čer 2018

každý psycholog a psychiatr vás stejně šupem pošle zpátky za obvoďákem, aby se nejprve vyloučila fyziologická příčina. takže hledejte, pátrejte, příp.se sama objednejte ke specialistům. Ideálně někdo se zaměřením na celostní medicínu