Jak venčíte psa v těhotenství a s miminkem v kočárku?

uztotakbude
8. lis 2013

Ahoj. Zakládám tuto diskusi, protože mám doma opravdu velikého bafáka. Zajímá mne, jak to děláte, máte-li doma velkého psa, který je sice hodný, ale občas mírně neposlušný. Např. vám startuje po kočkách. Jde mi hlavně o maminky z bytovek, co jsou závislé na vyvenčení, páč není zahrada, kde by psa vypustily a nestaraly se. Jak jste to dělaly v těhotenství? Neměly jste strach, že pes zabere a vy tím ublížíte miminku v bříšku? A co pak s kočárkem? Chodily jste beze strachu, že vám pes v záchvatu lovení či výměny názorů se psem za plotem převrátí kočárek? Nebo jste vyvenčily ráno, než šel chlap do práce (zatím co on třeba hlídal dítě) a pak jste znova venčily až po příchodu chlapa z práce? Tj. bez kočárku.

romcovaklarka
8. lis 2013

@uztotakbude Já jsem venčila s kočárkem, ale můj pes naštestí na vodítku až tak extra netahá. On spíš, když je na volno, tak se někdy blbě odvolává, takže když ho mám na vodítku, tak je to relativně v cajku. I tak nebezpečí z toho plynoucí mě nikdy nějak nenapadlo. Ale převrhnout kočárek jsme jednou zvládli 😅 Za jízdy jsem měla vodítku na kočáru - držela jsem i kočár, takže nebyl problém, ale pak jsem jednou dojela ke krámu a než jsem odvázala psa, tak mi zazvonil mobil, já na psa zapomněla, poodešla pár kroků od kočáru a pes se vrhnul ke stánku s uzeninama a mladej byl vzhůru nohama. Naštěstí byl ve sporťáku a byl přikurtovanej, takže se ani nebouch, jen tam visel 😅 no ale krve by se ve mně nedořezal. Pak už jsem vodítko na kočár nepřivazovala.,

sislik2010
8. lis 2013

Ja mam dva psy. Potrebuji hodne pohybu a prvni tehotenstvi jsem odchodila cele na snehu. Kdyz by bylo nejhur, tak vzdy kde pustit voditko, ale stale jsem opakovala ze nesmi, nesmi. Vencit s kocarem se nedalo, kazdy sel opacnym smerem, i kdyz ocas jsem to taky zvladla( aspon vycurat). Ale kupodivu starsi pes kdyz byl pripnut ke kocarku ( mel tahnout do kopce) to bral skoro jako vladni ukol a nedival se vlevo vpravo. I na sankach dceru taha. Ted uz jsou dceri skoro tri a obcas vencime spolecne. Jinak s babickou venci maleho psa. Ted vencim zase a zase to bude pres snih a led.

monasek84
8. lis 2013

My sice mame zahradu, ale chodim se psem (50kg) kazdy den a do budoucna v tom doufam budu pokracovat i s kocarem. Mame jednu obrovskou vyhodu, jsme posledni ulice v obci a tak s nim chodim do poli kde je na volno. Pokud ho potrebuju mit u sebe (napr ze nekdo jde, nebo prochazime ulici atd), tak je nauceny na povel k noze, kdyz si nejsem jista jestli by nevybehl (prave na kocku, nebo na psa), tak ho mam na voditku (opet s povelem k noze), to uz by ho musel nekdo vylozene obtezovat aby vyletel. Par mistnich orechu si to s nim slo vybavit, kdyz jsem s nim sla kolem jejich uzemi, tak v tu chvili ho poustim a nepletu se do toho.
Kazdopadne je za me ale rada takova, rozhodne jakymkoliv zpusobem neuvazovat ke kocaru, ani si nenavlikat oko na zapesti, v pripade ze by vybehl - pustit. Pokud s nim chodis a ma kos, tak to ve meste delam tak, ze mu jeden konec voditka zapnu za obojek a druhy zepredu za kos a v pripade ze zatahne, tak to funguje na bazi ohlavky a otoci mu to hlavu ke me a nemuze tak vic tahat....

sislik2010
8. lis 2013

Akorat nasi psy hlidaji kdo se nahnul na kocarek a oni chteli nakukovat do jinych kocarku. Spatne se vysvetluje, ze je zvedavy a nic neudela.

ladik1
8. lis 2013

Taky přidám svou zkušenost... Máme ohaře, 4,5 roky starý, švihlý, ale docela dobře vycvičený.. Když mu byly 2 roky pořídili jsme si první mimi (bydleli jsme v Praze, kousek od centra), Pes byl na malýho vždy hodňounkej, jen já v posledních měsících těhotenství ty jeho "tahy", když ho chytil rapl nemohla vydržet... začala jsem s ním chodit dost na volno (skoro všude a pořád). DOst pomáhalo, že se mu manžel pořád věnoval a každý den ho "zničil", takže neměl roupy... musel ale mít svůj pravidelnej režim, což bylo: procházka ráno s manželem než šel do práce 30 min., procházka se mnou dopoledne 2,5 hodinyodpoledne další 1,5 (se mnou nebo s manželem) a pak ještě 30 min. večer. D9ky tomu jsme to zvládli a já šla do porodnice s parádní kondičkou 😀 Horší bylo, když se něco stalo (třeba ho napadl cizí pes, nebo se ten náš trouba pustil za motýlem do čtyřproudovky...) jak jsem se rozčílila, to mi bylo pak až do večer hrozně zle a jednou jsem se fakt bála, že se mimi něco stalo ☹ nakonec ale vše OK a kluci jsou nej kámoši do dneška! Teď už máme další mimi 6 měsíců a teprv teď je to mazec: pes lítá kam chce, kluk na odrážedle taky a já za nima vlaju (teď už o něco rychleji než s pupkem 😀 ) Fakt ale je, že si musíš všechno zajet a naučit se - teď už třeba vím, že se psem nesmíš mít kočár se 3 kolama (snadno se převrátí) a že je lepší psa ke kočáru nepřivazovat - nikdy nevíš, čeho se lekne, nebo kteá háravka kolem projde 😀 Jinak jak píše sislik2010 - oni ti clupatci celkem vědí o co jde, ten náš byl na mě vždycky v těhu hrozně ohleduplnej a taky opatrnej - když na mě třeba v parku skočil cizí pes, tak ho sejmul úplně neskutečně 😉 a to je to takovej hodnej přitroublej šmoula, kterej by ani myši neublížil 😀 Ať se daří!

uztotakbude
autor
8. lis 2013

@romcovaklarka No toho se právě strašně bojím. Oni ti pesani jsou tisíckrát v pohodě a pak jednou mají zatmění.

glimmer
8. lis 2013

my máme doma 3 psy, z toho jeden je loveckej magor ... když je na volno, tak uteče za kočkou, srnkou, ... ale když je na vodítky tak je v poho. Když jsem byla těhu tak jsem s nima chodila na dlouhý procházky. Když se narodila Anička, tak jsem chodila s kočárkem i psama, a bylo to v poho. Když se narodil Vítek, tak jsem chodila s kočárkem, Aničku (to měla 2 roky) a se psama, bylo to sice náročnější ... co hlídat dřív ... zda psy nebo dítě ... ale dalo se to.

veru324
8. lis 2013

@glimmer prosímtě, jak se dají zvládnout tři psi na vodítku (nebo dva na vodítku) a kočárek? Jde o to, že mi čeká podobný úkol 😀 mám teda dva jen, a minimálně kus prostě na vodítku musí, než dojdeme k poli. Tam stejně můžu pustit jen jednoho, druhá je potvora a zatím stále bere roha. 😀 Plánuju sice nějaké to nosítko místo kočáru, ale kdoví, jestli mi v tom prcek bude chtít bejt že 😀 děkuju

leni78
8. lis 2013

Ve vztahu s ex jsme měli psa a nikdy více. Zlej sen. To se musí zažít. Dnes když potkávám holky na mateřské samotné s kocarkem a se psem, je mi jich líto. Budil mi dítě, venceni je najednou opravdová prace a nervy navíc. Člověk je proste hotovej z mimina a pejsek je najednou fakt na nervy.

caboonek
8. lis 2013

Ahoj holky, my máme 20.měsíčního ridgebacka a ještě pořád to není hotový pes. Doma je zlatíčko, ale venku je se mnou jako utržený z řetězu. Páníčka poslechne. Chovatelka mi poradila venčit s ohlávkou. Teď v těhotenství s bříškem, ale pak i u kočárku. A je zlatíčko...

leni78
8. lis 2013

Jednou jsem sla těhotná se psem a tahnul me jak debila. Měla jsem uz velké břicho, začala jsem brečet uz nervama a volala příteli do prace ze jsem na dně. Ten mi řekl, ze je to pes. Tak jsem sla domu a zastavila me paní a rekla mi ze ten pes me hrozně táhne. Hm to byla novina. Jenže ona mi rekla, ze pomuzou ksiry, ja ji rikam aha, ale to me potáhne jak ten hasky saně ne ? A ona ať to zkusim. A taky jo. V posledním tažení jsem mu koupila ksiry za pětikilo a světě div se, ten pes sel jak baletka. Doporučuju. Ksiry nosí dodnes.

hojda
8. lis 2013

Sousedka retrívr, k tomu dvě děti ve vozíku a třetí v břiše....tady si vysloužila titul odvážná matka 😉

monasek84
8. lis 2013

@caboonek nas RR ma 4 roky a porad mu drbe, cekam az dostane rozum 🙂 ohlavka pomahala v puberte i u nas, ted uz neni potreba.

faminka
8. lis 2013

@caboonek
@monasek84
Holky, ja mam RR 6 let, fenku a taky resim, jak to budeme delat... tehot jeste nejsem, snazime se pul roku a zatim nic... Ja mam teda fenulu vycvicenou na slovo a kdekoliv se pohybuje jen na volno (i na veterinu jdeme "K noze"), takze neresim poslusnost, spis ze ji mam fakt zvyklou na hodne pohybu (pul hod rano,2 hod odpo za kazdeho pocasi a jeste vecer chvilku aspon) a rikam si, jak to pak dam, kdybych treba nedejboze byla na rizikovym... nebo po porodu, kdyz se s prckem nemuze ven, nebo kdyz bude mimco nemocny... No bude musel suplovat manzel, ale i tak - vzdycky se z prace neurve... tak to mi jediny dela vrasky ☹ ale snad to nejak dopadne!

petrusew
8. lis 2013

mám velkého psa, tahá a tahala, je to kříženec dvou loveckých psů vážící 30kg! Je zlatá, u kočárku netahá, jako by to cítila, v těhu jsem s ní chodila více méně jen já a s výcvikovou ohlávkou. Funguje to na 100%. Mmch když se malá narodila, tak procházky ze psem byly moje relaxační, ať s kočárkem nebo bez něj🙂

monasek84
8. lis 2013

@faminka ani mi nemluv, presne to jsem taky resila. Driv jsem s nim chodila 8km v terenu skoro kazdy den, jak jsem otehotnela, tak jsem prochazky zkratila, protoze po tech dlouhych jsem spinila, pak jsem chodila kratsi, ale vickrat za den a to uz bylo znat, ze mu to nestaci, tak ho zacal bravat manzel na kolo a ted uz nechodim skoro vubec, protoze je vsude bahno a mam delat sama co se sebou, navic mam narizenej klid, takze ted s nim chodi manzel jen tak na pul hod denne, coz je malo a je to znat, ale co se da delat.... musi vydrzet.... pak s prckem to taky vzdycky nepujde, bohuzel, budeme se muset doma nejak podelit o peci ... 🙂

petrusew
8. lis 2013

jo a s venčením to máme následovně: když má chlap ranní, venčí ráno před odchodem z domu, potom se venčí odpoledne a večer a to už podle toho, komu se chce a podle toho, co je doma. Na odpolední ráno venčím já, před odchodem do práce buď on nebo já, večer on, jak dojde z práce (jeden z nás vždy hlídá dceru). Noční - ráno když přijde vyvenčí on, odpoledne venčí podle toho, jak se stává a kdo hlídá, večer taky tak. Vždycky se to dá nějak udělat. Zajet si plán a držet se ho.

uztotakbude
autor
8. lis 2013

@monasek84 No náš má taky 50 kg. K noze umí, jenže u kočárku má člověk i jiné starosti a ne jen aby psovi u každého plotu s uřvaným čoklem říkal "nesmíš, nesmíš". Takže se toho trošku bojím. Košík nenosí, nenaučil se na něj, pokaždé se ho snažím sundat tak, že dřel hubou o zem a končilo to odřeným xichtem. Takže jsme to vzdali. On není kousací. Ale ta váha a síla tam je a když ho nasere nějakej štěkloun za plotem, nebo kočka, tak prostě letí si to vyříkat. Vodím ho na flexině.

martinkaalesek
8. lis 2013

Mame Bernaka, v sestinedeli jsem s nim mela krizi, ted uz ok... Bydlime v radovce, on je jen na zahrade, takze kdyz s nim jdu ven, musim obejit baraky, vzit psa, jdem na pole, vyvencime se a jdeme zpet... Takhle chodi odpo. Rano a vecer jde s manzelem na dlouhe prochazky...

Pes je naucenej, ze netahne... Je mu lehce pres rok...

xdany
8. lis 2013

@faminka Konečně někdo, kdo má psa vycvičenýho 🙂 Já mám psa malýho, celkem vycvičenýho a naučenýho být hodně být venku...no, hold když to nepůjde, tak se bude muset vyblbnout jinak (což u RR je asi jiný než u shih tzu 😅)
Asi bych nepřemýšlela nad rizikovým a až se mimčo narodí, tak zas bude o rok starší a možná, že bude ráda, že si bude moct odpočinout ;)

monasek84
8. lis 2013

@uztotakbude nemyslim si, ze flexina je pro takovyho psa zrovna dobra 😒 a nezkousela jsi ohlavku? to jsou vlastne jen tenky pasky, to by mu tak nemuselo vadit.

kajalka
8. lis 2013

@uztotakbude My jsme si psa pořizovali před 5 lety - ohaře. Počítali jsme s tím, že přijdou děti, takže je poslušný, musí umět chodit u nohy, zná povely čekej i zůstaň, má dobře zvládnutý přivolání. Takže venčení u nás není problém, ani když k němu přifařím mámina kokra. Chodila jsem s nima celý těhotenství a teď je mám i u kočáru. Vybírám ale s ohledem na ně polní a lesní trasy. Pro škubací psy můžu doporučit vodítko s amortizérem, i když sebou trhnou do strany, tak to vodítko hezky odpruží.

zmrz_lina
8. lis 2013

Holky ta ohlávka taky není samospásná, musí se s ní umět pracovat (ideálně začít pod dohledem někoho, kdo s ní opravdu umí), protože když se nepoužívá jak má a pes na ní zatáhne, můžete mu vážně poškodit krční páteř (tím, jak se mu při použití ohlávky "vyvrátí" hlava do strany)...

uztotakbude
autor
8. lis 2013

@monasek84 Jenže on není tahoun. On prostě netahá. Je vychovaný. On má tmu jen když vidí kočku, nebo po něm startuje pes za nějakým plotem. Když se pes za plotem chová normálně, tak si ho můj nevšímá. Ale když na něj doráží přes branku, nebo plot, tak je problém. A to bohužel je smůla, protože ve dvou ulicích kolem nás jsou dva psy, kteří se chovají jako kryplíci.

uztotakbude
autor
8. lis 2013

@kajalka No jo, jenže to je i o plemenu. Náš pes umí: k noze, sedni, lehni, pomalu, honem-honem, nahoru, dolů (z chodníku, nebo na chodník), přejdeme, štěkej, pac, druhá pac, pusinka. Přivolání třeba neumí a zkoušeli jsme to přes cvičák a všemožně, ale nic. Tam je problém, je to plemeno molosoidní a vyznačuje se neskutečnou tvrdohlavostí.

martinkaalesek
8. lis 2013

@uztotakbude kvuli kockam a pripadnemu vbehnuti na silnici mame elektricky obojek.... Staci pipnuti a pes reaguje okamzite a vraci se. Elektriku zkousel muz na sobe, neni to bolestive, jen neprijemne...

uztotakbude
autor
8. lis 2013

@martinkaalesek Taky jsem o tom uvažovala, jen je problém, že nevím jak to bude fungovat na naše plemeno. Je to pes jak hora a není to žádný cíťa. Bolest skoro necítí a nějaká vibrace ho asi nerozhodí. Nevím. Taky je to dost drahé, ne? Kolik to stojí?

jennyparadise
8. lis 2013

@uztotakbude Taky máme psíka velikého a pro nás byl základem výcvik poslušnosti, takže chodí u nohy klidně i bez vodítka. A nenechá se rozptýlit ani jinými psi, když nemá volno. Na vodítku tahat nesmí, nikdy (i když to na mě někdy zkouší, protože je zvyklý chodit na volno - cuknu s vodítkem zpět a upozorním ho, když tahá dál, tak zastavit a nikam se nejde, zjednodušeně popsáno). Takže obě těhotenství, kočárek i manducu zvládáme v pohodě, dokonce syn ho chtěl držet za vodítko z kočárku a venčit a pes poslušně šel vedle kočárku bez jakéhokoliv tahu, když se zapomněl, stačilo připomenout. 😵 Takže jednoznačně doporučuju psa pořádně vycvičit. Je to investice do budoucna, můžu v klidu venčit psa i s dětmi. 😉 Flexi vodítko pro psy vhodné není, protože na něm pes vlastně stále táhne a to právě nechceme. Pes i na vodítku by měl jít podle pána, ne pán podle psa respektive vláčen za psem. 😉

monasek84
8. lis 2013

@uztotakbude to tezko radit, ja bych se v tomto pripade zamerila na tento problem a trochu s nim pocvicila, on si musi proste uvedomit, ze si to neprejes... nas to taky delaval, takze rok chodil se stopovackou a za vse nezadane byla korekce.. ted uz to nedela...

sylvik0000
8. lis 2013

No holky, patřím k vám 😀 Máme v bytě Sibiřského huskyho, doma je kouzelný andílek, ale venku? Je to prostě tahoun tělem i duší, ale s tím se musí počítat 🙂 Proto jsme si pořídili kočárek do terénu a především s brzdou, tak snad to nějak zvládnem ženský 😀