Jak vysvětlit rodičům, že neohlášené návštěvy ne?
...Že neohlášené návštěvy opravdu NE? Holky, už mi z toho fakt pomalu hrabe. V dobách minulých jsme s rodiči od sebe bydleli cca deset minut a dostat je na návštěvu byl téměř nadlidský výkon. Jedině o tak o narozeninách, svátku, nebo o Vánocích či Velikonocích. Rodiče se pak odstěhovali a já také. Viděli jsme se třeba jednou, či dvakrát do měsíce. Vrátila jsem se, koupila jsem větší byt, oni bydlí cca na stejném místě, ve výsledku to k sobě nemáme deset minut, ale dvacet, či pětadvacet. Dnes jsem s nimi mluvila po telefonu, - máma se ptá, nestavíte se? Tak jí povídám, že určitě ne, že dělám to a ono a že jsme tam byli v úterý a určitě k nim nebudu lítat třikrát, nebo dvakrát týdně. Ten telefon proběhl ve dvě odpoledne. Ve čtyři klepání na dveře. Volání mám na ně zdarma, ten telefon s tímto operátorem nechávají standartně doma, což mi nevadí, protože mám i nějaké volné minuty na jiné operátory a telefon jim tudíž vůbec nezvedám a volám zpět. Nedokážou pochopit, že nám to vadí. Máme svůj život, přátele atd., jenže oni prostě přišli. Normálně jsem dneska podotkla už, - no to si děláte srandu....!? ... to jste nemohli říct, že se k nám chystáte...? - písnička již omletá,- my jsme to nevěděli, šli jsme na procházku. Táta mezi dveřma uraženě podotkl, že zase můžou jít zpátky. Chápete to? To, že jsme měli návštěvu a oni tady, nebo jeden z nich, - nic neřeší. Dát jim to najevo nejspíš taky ne. Už nevím, co s nimi. Jedeme z obchodu, bylo to asi půl roku zpátky, volá mami... kdepak jste? Já jsem u vás za dveřmi.... , ale nepoučitelní. Samozřejmě, doma komunikujeme, je zima, tak se i svítí, auto u baráku, takže zapřít se nejde, ale jak jim vysvětlit to, že když se je chystáme navštívit my, tak se hlásíme a oni na to kašlou? Jsou to pro mne a nejen pro mne, velice vážené osoby, ale všechno má své meze... . Náznak asi nepomáhá, jak je vidět
V sobotu rodinná oslava, ok. Přišli a bylo to v pořádku. Podotýkám v sobotu. Dnes je pondělí, já taky něco uklízím a klepání....., maminka moje..... . To už fakt nejde
To je mazec. Asi si snazi neco dokazat nebo nevím.
@evaamy Vždyť mi přece řekla, že je máma a proč by se měla ohlašovat, brala jsem to tak nějak s rezervou a dneska mi došlo, že jsem to s rezervou brát neměla.....
Tak to ja asi takove problemi mit nebudu kdyz to tak u vas ctu co s rodicema a tchyni mate tak je mi vas nekterych lito ja uz 2 roky bydlim s pritelem a at se jedna o mamu segru babicku ci tchyni vzdy pred navstevou zavolaji ci napisou sms a po domluve prijdou a jelikoz jsem vetsi cast tydne sama doma tak jsou i ty navstevy nez se narodi malej i docela vytane at jsou hlasene nebo ne ale urcite souhlasim s vama ze se proste hlasit budou at se jim to libi nebo ne do ted to tak fungovalo tak to tak bude fungovat dal 😆
Ahoj děvčata, u nás to snad nějaké prokletí, nebo co. Rodiče po mne chtěli něco objednat z "intru". Včera jim volám, že pokud to potřebují nutně, tak to nějak vyřešíme a mami mi řekne... - ne, nech to u vás, já zítra (dnes) odpoledne přijdu... . Takže kdybych nevolala, tak to byla nejspíš zase přepadovka. Nicméně, přišli oba, což mi samozřejmě nevadí, ale z toho, co mami řekla včera jsem si myslela, že táta pojede pryč a to mami dělává, že se právě zastaví, aby nebyla doma sama. Podotýkám, že tu byli v neděli, ve středu jsme s nimi v rámci rodinné oslavy trávili skoro celý den až do večera.
A teď perla holky. Já jsem uklízela takový ten provozní binec a vytírala. Sotva jsem s touhle prací skončila, že si sednu k domácí práci na zakázku, ale až bude už a půjde mi v televizi za 15 minut obíbený pořad. Jen jsem si věci připravila a sedla jsem si ke kompu. Nestihla jsem však ani otevřít emailovku, - klepání. Už po otevření bylo poznat, že nepřišli zrovna v dobré náladě. Ale proč proboha? Mami mi řekla, že to tak není, že byli už jen z té procházky unavení. O to nejde....
Synátor seděl u televize, čekal v podstatě na to samé, na co čučím já. Mami, sotva vešla do obýváku, - otevřela okno, - to je totiž to její, vy tu máte zabedněno, to je hrozný. Já tady v průvanu prostě nebudu a když jsem vytírala kuchyň, kde byla mimochodem mokrá podlaha ještě v době, kdy přišli, poněvadž to bylo ráz na ráz, to asi není vidět, tak to tak není.....
Nějaká debata..., najednou táta vytáhne ze stolu ovladač a přepne úplně někam jinam. Tak jsem vzala ovladač do ruky já a mlčky vrátila na program, který byl tam byl, vlastně ještě než přišli. Tatí začal něco s prominutím pyskovat, tak jsem mu řekla, že ať se na mne nezlobí, ale že bych si v životě nedovolila u nich televizi přepnout. No, a oheň na střeše....
Jsem si asi dovolila moc.
Jo a je tomu asi měsíc a půl zpátky. Mami přišla tedy ohlášeně, ale to samé .... okno. Jenže tu byl náš známý, kterého zná a to okno jsme zavřeli cca dvě minuty před tím, co překročila práh. ....Já s dovolením otevřu okno, je tu hrozný vzduch.... . No a to si naběhla, protože ten náš kamarád jí okamžitě potvrdil, že okno bylo dokořán a je skutečně zavřené sotva ty dvě minuty... . To je prostě na zbláznění!!!
Fíha, koukám, že už to řešíš pěkně dlouho! V téhle diskusi je pro mě hodně zajímavé, jak si různí lidé nesou různé modely a podle toho se různě staví k tomu, co je slušné a přijatelné a co ne. Padla tu rada říct, že se ti to vůbec nehodí a návštěvu odmítnout, což mně třeba připadá úplně v pořádku, a na to reakce, že je to vychování řeznického psa. Ty tu v příspěvcích máš, že rodičům říkáš, že se to nedělá a jak se mají chovat, takové jakoby vychovávání, což zase připadá neslušné mně. Zvláštní, jak různé pohledy na stejnou situaci si v sobě neseme. Podle mého názoru nemá smysl snažit se své rodiče převychovat, nejvíc mi připadá, že oni přesně vědí, co ti vadí a proč, ale vzhledem k tomu, že je vždycky nakonec po jejich, nemají důvod tě respektovat. Převedeno na výchovu dětí, připadá mi to jako kdybys dětem pořád opakovala, že ti vadí, když nechávají špinavé prádlo rozházené po celém bytě, ale stejně to po nich každý den uklízela, znovu a znovu. Já bych se na tvém místě snažila být slušná a milá, ale rezolutní. Když přijdou a já mám zrovna rozdělanou práci nebo návštěvu, mezi dveřmi bych řekla Jé, to jste milá, že jste přišli, ale teď se to vůbec nehodí (bez vysvětlování proč). Vzhledem k tomu, že k vám náhodou zašli při procházce, mohou přece pokračovat v procházce jinam a není důvod se urážet, ne? Hlavně bych se ale asi snažila opravdu poctivě nebýt doma. Po té době už musíš mít vysledováno, kdy chodí nejčastěji, tak v té době vyrážet na procházku, běhat, na nákupy, kamkoliv. A když zavolají, že nejste doma, nevysvětlovat, kde jste a kdy se vrátíte, ale prostě říct, Mrzí mě, že jsme se minuli, uvidíme se jindy. Vychovávat své rodiče je nemožná úkol, jako dospělí lidé ale myslím máme právo na svůj život a soukromí. A také znamená nemít čas na návštěvy. Držím palce, ať to zvládneš při zachování dobrých vztahů i zdravého rozumu. Někdy je to vážně těžké 🙂
@rebe Ani nevíš, jak si mne svým příspěvkem potěšila. Bohužel, já mám asi nějakou smůlu, nebo jak to říct. Ve svém posledním příspěvku jsem zmiňovala kamaráda. Jenže naši ho již díky jejich neočekávaným návštěvám znají. No, tak když jsem mami řekla, no já nevím, čekáme návštěvu, má přijít...., no, ale to přece nevadí, vždyť se známe a já se dlouho nezdržím. Připadá Ti to normální? Mě tedy ne. Už jsem fakt na tabletku. Začínám mít až pocit, že se snaží do našeho soukromí proniknout co nejvíc to půjde,
Ale bojím se jedné věci, jakmile by se mělo stát, že sem neozvaně přijdou v době, kdy tu budeme mít na návštěvě kamarádku, která je taková jaká je, a navíc od mamina věkově mínus deset -max. jedenáct let a od táty o dva roky více, že jim to dá neskutečně sežrat. Ona má tři dospělé kluky a naprosto toleruje jejich soukromí a měla by se setkat s tímto přístupem?
Osobně bych si připadala jako kráva, ale jak jim už mám doprdele vysvětlit, že když přijdou, jsou na návštěvě. Neotvírat okna, nepouštět či přepínat televizi....
Já fakt skončím v blázinci
A jak jsem rychle zjistila, je naprosto jedno, zda přijdou ohlášení či ne. Já bych si nedovolila ani u nich, - u svých rodičů, jen tak otevřít okno
Ahoj holky,necetla js celou diskuzi. Resila jsem podobne u sveho tatinka.
Kdyz se narodila prvne dcera. Prvni vnoucatko a on byl cely paf...porad chodil na navstevy. Treba v pracovni dobe,misto obeda bezel k nam, po praci u nas tukal a obcas se u dveri zjevil v 7 rano,aby se zeptal,jestli uz neni nahodou vzhuru... vse neohlasene...
Do toho jeste tak 10x denne volal a zajimal se neustake dokola,co mala dela a jestli nepotrebuji nakoupit apod...
Podotykam,ze mam normalne fungujiciho manzela a nedostatkem samostatnosti jako rodina netrpime 😉
Resila jsem to nejdrive taktne s maminkou,aby mu to nejak vysvetlila...ta se sice pokousela,ale on ji vzdy odsekl,ze je to jeho prvni vnucka,tak at ho nechame byt...
Ovsem jeho zajem koncil tam,kde zacinalo omezeni jeho vlastni svobody. Tzn.,kdyz uz jsrm ho poprosila,aby mi tak na hodinku povozil kocarek...to mel najednou prace nad hlavu a rychle se sebral a odesel.
Nevydrzela jsrm to ani do konce sestinedeli a moje,porodem pocuchane, nervy a hormony bouchly asi po 4 tydnech. Byla jsem zrovna nevyspala,unavena, bolava prsa,doma bordel a dite s prdikama konecne zabralo...takze jsem se dosourala do postele a v tu ranu zvonek a tam...tatinek. Ihned vlezl dovnitr,posadil se ke stolu a ptal se,co mam k obedu. Povidam-nic. Dneska jsem nic nevarila a mam prazdnou lednici. Podavaka jsem to s dostatecne protivnym a unavenym vyrazem.
Na to on hmm...tak mi udelej kafe.
Takze jsem bouchla,ne moc hezkym tonem jsem mu sdelila,at okamzite odejde a ze uz ho u nas bez ohlaseni nechci ani videt.
Urazil se,dva dny se vubec neozval...
Ted je to uz 5 let a deti mane dve.
Na neohlasene navstevy nechodi. Na deti uz si celkem zvykl a neni to pro nej takova senzace...jen neustale vola asi 3x denne,ale to uz bych chtela asi moc 😉
Jeste mi to pripomina posledni navstevu tchyne.
Meli prijet ve 13hod na navstevu. Ve 13:30 volali,ze neprijedou,protoze je hezky a oni nechteji byt v aute nebo na navsteve,ale chteji byt doma. (20min autem).
Ok-s manzelem jsme pochopili a vymysleli jiny program.
Bohuzel odpoledne dcera dostala horecky. Behala jsem okolo ni a k veceru chystala veceri...v 18:00 SMSka!!! Jsme dole!
Coze??? Ano byli dole-v case vecere (tu nedostali) a neohlasene. Doma chaos,nemocne dite,rozvarena vecere...
Taky velika radost 😉
@tifanyt No, tak aspoň víš, o čem mluvím. Já jim prostě nedokážu vysvětlit, že tu nejsou doma. Ano, jsou v rodině, ale né doma. Táta mi tu klidně krmí kočku na sedačce, i když nejen proto, že je světlá, ale kvůli kočce na ni máme hozené deky (ale ta deka do pračky sama neodejde a praní není zadarmo a že akorát vypraná deka - kvůli nim půjde znovu do pračky...), to, že mi byl táta schopný - už to tedy nedělá, pověsit bundu klidně na dveře špajzky, když máme šatnu a že ty dveře s prominutím kurví mu bylo egal, a nebo tu bundu klidně pověsil na kliku okna.... .
Boty si do šatny odloží tak, že sotva tam vejdu, tak se o ně zabim, - nic. Nezájem.
Ještě ani nepřekročí práh a mají milion otázek. Stokrát jim můžu říkat, že to všechno naše sousedy zajímá..., ať hovoří za zavřenými dveřmi, také nic.... . Ale běda, kdybych si u nich boty odložila jinam, či lehkou letní bundičku dala kupř. přes křeslo....
Ahoj holky,nemam jeste prectenou celou diskusi.Ale resim neco podobneho.Manzelovo tata nam sem chodi jako kdyby tu bydlel snami.On bydli nahore a my dole.Chodi mi sem po ranu kdyz manzel je v praci a my skoro jeste s detmi v posteli.Nekdy opravdu jeste lezime.Vzdy to tu prolitne a jde zase nahoru.Vadi mi to strasne ,ale nenadelam stim nic.😟
Kolikrat se bojim i k veceru vykoupat.Nevim kdy se otevrou dvere.Nemusi mi videt v rucniku.Staci ,ze rano mi vydava v pyzamu a neni mu to blbe.
Ja si jen tak nedovolim na horu bylo by mi to blbe.
Kolikrat sem mela pocit kdyz byl manzel v praci jako by mi hlidal proletel vsude kazdej kout a sel
Nemluve i o manzelovo pribuznych.Proste si sem vejdou kdy chteji.
Kdyby si dali treba kafe nebo si semnou popovidali.Ale opet zase jen proletet a zmizet
@magdalenax za me jednat narovinu a vzdy jejich potomek - tudiz v tvem pripade ty. Mamce rekni sedni si a na okno nesahej ted jsem vetrala...prijde neohlasene - kdyz uz jsi doma otevri dej vec kterou chce a rekni promin jedeme pryc uvidime se jindy....atd a narovinu kazdou navstevj to do nich husti - vadi mi ze se tady chovate tak a tak. Ze nedate vedet takhle to nejde....a navstevy 3x tydne? To my vubec nestihame...holky ja nevim ale za me jasne a striktne a narovinu. Mam vas rada ale tohle mi nedelejte....mamka kdyz u nas byla a chtela myt nadobi a delat kafe rekla jsem sedni si a nic mi tady nedelej nemam to rada....a ted tu byla tyden - snad po deseti letech poprve....manzel byl pryc a mela dovolenou a to jsme si spolu uzily!!! Kafe si udelat mohla 🙂 ale zadny uklid atd....
Hlavne bych jednala i chovala se tak ze je mam rada ale tohle ne....kdyz se urazi sama bych jim zavolala jak se maji a nezvala je aby si mysleli ze dolejzam. Proste se normáne bavía dal...
Mame navstevu nebo budeme mit navstevu...ona ze to nevadi? Mami nezob se ale fakt se to nehodi..zavolej a domluvime se jindy.
Urcite bych si s mamkou zejmena promluvila sama....klidne u vina nebo normalne ale narovinu...a klidne bych ji i objala a rekla ze vim ze to pro ni neni snadne ale ze takhle to nejde.
Drzte se!
Ps kdyby toto delala tchyne tak musi zasahnout zase manzel...
Kdyz to nepujde tak bych zrusila navstevy - rok jezdete jenom vy k nim...nebo delsi dobu..
@magdalenax Nemáš smůlu, jen máš asi problém mluvit na rovinu a o sobě. Nevím, jestli ta její hláška v souvislosti s tvou návštěvou je normální a myslím, že mi nepřísluší to hodnotit. Ale jsem si docela jistá, že by bylo v pořádku říct Ano, mami, chápu, že tobě to nevadí, ale mně a tomu kamarádovi to vadí, protože se chceme sejít jen spolu a povídat si o svých soukromých věcech. Na tvém místě bych se nesnažila je vychovat, něco jim vysvětlit a podobně, jen bych prostě mluvila o svých pocitech a potřebách a trvala na jejich respektování. Mami, chci mít to okno zavřené, neotvírej ho prosím. Tati, díváme se na tento pořad, neruš nás. Teď mám návštěvu/uklízím/chci odpočívat, přijď prosím později nebo jindy. Když se urazí, řekni, že tě to mrzí a máš je ráda, ale teď a rozbitý kolovrátek, pořád dokola. Říct, co potřebuji a trvat na tom. Předpokládám, že stejně to dělali oni u sebe doma, když píšeš, že si bundu ani boty nepoložíš jinam, než oni chtějí. Tak se to nauč od nich 🙂
Obdivuju te ze to tak dlouho trpis 😞 ja bydlim v centru a rodice asi 25minut mhd..oni za nama nejezdi jelikiz mame psi a oni v byte psi nemaj radi 😄 to mi nevadi.ja z nima jezdim tak jednou za tyden a vetsiniu to je vzdy vikend a ohlasene a vzdy se zeptam. 😊 ale tedka ta pekla,moje sestra starsi s 4letou dcerou a svagrem bydli od nich no asi ani ne 10minut,nasi maj baracek a oni bydli v bytovce,sestra den co den jsou u nich nalezly na zahrade.nasi musej chodit s neteri do skolky a obcas ji i vyzvedavaj..a odpolko hlidaj nez si ji vyzvednou 😊 a o vikendu jsou u nich snad od rana do vecera a nasi to uz s...e .pac nemaj vubec svuj klid..a stve me to i za me..ale mama je mama a ta ji nic nerekne..
@rebe Já už jsem na prokraji sil, věř mi. Můžu jim říkat co chci, je to zbytečné. Jak jsem psala, chci, aby nám návštěvy hlásili. To, co píšeš, - že ať si uvědomí, do jaké se jim jednou podaří nás dostat.... . My budeme mít ohlášenou návštěvu, kupř. takovou, která se u nás ukáže třikrát do roka a jak si ta návštěva bude připadat v momentě, kdy přijdou oni? To se nedá... a říct jim, že máme návštěvu a že je nepozvu dál, tak to bych se asi se zlou potázala. A to je ten kámen úrazu. Kdyby se v takovém případě v klidu otočili a odešli a nic se neděje, ale to ani náhodou. Byli by prostě uraženi. Něco podobného se stalo, ale v jiném znění. Kdysi dávno mi sestra se švagrem přivezli od nich nějaké cukroví, bylo to o Velikonocích. Musela jsem jít dolů, barák se zamykal. Povídám jim, já bych vás pozvala nahoru.. - ne, my chvátáme - , ale dopověděla jsem, že tady mám kamarádku. I přesto, že neměli v úmyslu nahoru jít, tak do pěti minut mi zvonil telefon, jak se to chovám, že jim ségra volala atd. ..., prý jsem měla kamarádku (ohlášenou návštěvu) normálně vyhodit a je vzít dál..., stačí?
A to nejspíš proto, že ségra tuhle moji kamarádku zná a nemá ji v lásce.
A to nemluvím o tom, jak slýchávám - to není hezký, vyhoď to, nebo to někomu dej.... (kupř. svícen, který opatruji jako oko v hlavě, koupila jsem si ho v Rakousku za nemalý peníz, ale mamince se nelíbí...), proč máš ty obrázky pověšené tady a né tam...,, atd .... . Ségře kdysi vynadala, že má ručníky a utěrky v obýváku (nekuřácký byt), proč je nemá v ložnici... .
To by bylo na román.
Já absolutně respektuji dobu, kdy jim mohu volat. Tzn., jejich polední siesta - neexistuje, pak nějaký ten seriál, zprávy atd. Táta mi řekl, že jim také volám, když..., tak jsem mu řekla, to ano, ale, jakmile běží reklama... , ne při seriálovém ději.
@magdalenax kup jim stene, at si vychovavaji nekoho jinyho nez tebe.....
To je jasné, že se urazí. No a? Proč máš takový problém, že se urazí? Nebo co přesně to znamená a co to negativního znamená pro tebe? A proč se neurazíš ty? Copak tohle zasahování do života a vychovávání dospělé ženy není urážlivé? Chápu, že se ti do toho nechce, ale pokud chceš něco změnit, tak jedinou cestou je něco změnit...
@magdalenax prestan se jich bat. Polud bydlite v panelaku vypni zvonek i mobil....o to je to snazsi pro vas - nekompromisne...at jsou urazeni at segra nebo rodice...
Tak klíče od nás nemají a nikdy mít nebudou. Mají jen od domu. To už bych se asi zbláznila. Klíče měli kdysi dávno, ale pak jsme pořídili bezpečnostní zámek a to už jsem jim klíče nedala, na otázku, proč jsem jednoznačně řekla, že když k nám jedou (to bydleli 25 km daleko) tak o nich víme - to ještě zpravidla volali, no a když doma nejsme, tak co by tu dělali. Jednou se nám totiž stalo, že zvonil telefon, kde jsme, že jsou u nás....
A když se urazí, tak je to z jejich strany prostě oprávněné a pak po mne chtějí, abych se jim omluvila, to bych se fakt po..... . Včera se táta urazil kvůli té televizi, mě to vůbec nezajímá, tentokrát opravdu ne a jestli mi máma zavolá, že se mu mám omluvit, jako to bývalo zvykem, tak na to ať zapomene. Jestli se bude někdo omlouvat, tak to bude táta, nebo nikdo. A to si ještě myslel, že se máma zvedne a hned půjde za ní a jak dlouho stál před barákem. Vůbec si nikdo z těch zvědavých sousedů ničeho nevšiml..., prostě mi tu udělal ostudu, nic jiného
@magdalenax kolik je ti let prosim te? A co na toto rika tvuj manzel? A jak se chova jeho rodina u vas??
Heled oni vam nejak pomahaji?
Prestan se jich bat...jakmile mamka rekne cosi o omluve ukonci s ni hovor....at jsou urazeni treba cely rok...
@magdalenax promiň ale můžeš si za to trochu sama.. Dokud se nenaucis být asertivní, budou se dal chovat takto. No a co že ti volala ségra? Řekni ji "promin segro,teď nemám čas tohle řešit a je to mezi mnou a rodiči". Rodičům bych řekla že návštěva jednou týdně a ohlášena a jestli jim to vadí tak ať nechodí vůbec. Co je na tom tak těžkého? Ke mě by se nikdo takhle nechoval, protože bych jim to nedovolila.
@malibu77 zamkni se... Nebo vyměnit dvere za dvere co se dají otevrit jen zevnitr bez klice. Toto bych netrpela.
@karlajasmine Ne, špatně si četla, - ségra volala jim a postěžovala si, že jsem je nepozvala z důvodu, že mám návštěvu a je jsem tedy nečekala a na to konto mi volala máma, co jsem si to dovolila, že jsem měla návštěvu vyhodit a vzít nahoru ségru se švagrem, ale přitom vůbec neměli v úmyslu jít dál, že prostě chvátali.
Asertivní jsem byla a můžu být jak chci. Ono se jim to prostě v hlavě nějak přetočí, rozleží či co a pak si stejně melou to svoje, že oni jako rodiče přece můžou.....

Holky, tak perlička dnešního odpoledne. Mami volá, že přijde, ok. No, a při návštěvě nám oznámila, že se tedy ohlašují, ale že jí to a i tátovi svým způsobem vadí, že proč se mají hlásit, že jsou rodiče.... . Nebylo nijak z kontextu těžké uhodnout, že prostě jako rodiče by měli být vždy vítaní... .
Reagovala jsem tak, že ať se nezlobí, ale že máme také své přátele a svůj život. Že nevím, v čem je problém a že tedy dobře..., ať se neohlašují, ale ať se tudíž nediví, že až k nám přijdou a bude tady návštěva...., nebo že budou za dveřmi a my nebudeme doma..... . Tohle je fakt na palici