icon

Jak zvládnout mateřství se třemi aktivními dětmi?

5. únor 2024

Nechci se nějak rouhat, že si toho nevážím - máme 3 zdravé šikovné děti, ale bohužel mám pocit, že pro mě život skončil. Vlivem okolností je poslední neplánované. Vůbec nejsem mateřský typ, ale manžel si přál velkou rodinu, nechala jsem se úplně zblbnout, pořídili jsem si první dvě velmi rychle po sobě, dost mladí. Všechny děti jsou neskutečně aktivní a tvrdohlavé, zásadně chtějí něco jineho než zbytek rodiny. Třetí jsem do tohoto stavu samozřejmě nechtěla. Přišlo i přes ochranu, potrat by manžel nepřežil, prostě se to muselo zvládnout. Nyní jsou ve věku 1. třída, předškolák, nejmladší je batole. A já fakt každým dnem myslím na to, jak to všechno mám doháje zvládat. 🤦‍♀️ Cokoliv děláme, starší dva se jen hádají nebo nastřídačku kňourají, před každým vypravěním ven je hodinová scéna, batole je ztělesnění katastrofy - celé dny jen řve a všechno ničí, vyloženě jen lítá od jedné škodě k druhé. Já se je snažím ze všech sil nějak zabavit. Mám takový pocit zmaru, místo aby si hráli, nic je pořádně nebaví, pořád dokola se jenom potloukaji kolem a vymýšlí, co by vyvedli, když vyloženě sednu s nimi a něco dęláme, buď to ničí nejmladší a nebo to zas nebaví ty starší. Do toho samozřejmě hory nepořádku. Mám pocit, že jakmile chvili vynechám, strašně se to kupí - pořád dokola vařit, uklízet, starat se o prádlo, nakupovat. Jakmile tohle chvíli nedělám, akorát mě to dožene o pár dní později. Mám uplne hrůzu z toho s nimi někam jít sama - 2 že tři na mě visí a řvou, třetí někde něco likviduje. Manžel se semtam zúčastní, nekdy pohlídá, když vypadám už asi fakt extrémně, něco málo doma udělá....ale je jasné, že je to vše primárně na mě. Prostě mám prostě pocit, že mi tim život úplně skončil. Že to není na rok, než nejmladší trochu pobere rozum. Pak budu muset do práce a k tomu všemu mi ještě přibude nekonečné martyrium s hlídáním. Že pristich 15 let nebudu moct beztrestně ani na kafe s kámoškou, aby mě neustále nehnala hora povinností, která se mi tim akorát zdrží. Že vyrazit s touhle bandou kamkoliv je prostě jak zájezd polských turistů - hluk, zmatek, milion věcí, přípravy půl dne předem, pořád řešit proč kdo kňourá. Z toho ani nic nemám. Já nevím, dá se z tohohle objektivně nějak dostat nebo jen přežít až vyrostou? Máte to někdo podobně? 🤔

Strana
z4
exbordelar
7. únor 2024

@pampelina18 gratulujeme k uspesnemu zivotu a pohode!

exbordelar
7. únor 2024

Autorko, neboj, vetsina z nas tvou frustraci naprosto chape. Rodicovstvi neni jednoduche, nikdo nema zaruceny recept na vychovu, protoze kazde dite je jine, ma jiny temperament, jine zajmy, jine rodice. Troufam si rict, ze 99% rodicu moc dobre tyto tve pocity moc dobre zna. A kdo ne, je v teto oblasti stastny clovek, a pokud si to nikdy nezazil, tak ani nemuze tohle pochopit, tudiz neni ani v jeho silach (bunkach 🤷‍♀️) se do druheho vcitit. Ale prejme jim to! 😂
Jen te chci ujistit, ze jsou mnohem horsi matky nez jsme my, ktere to kvuli vycerpani na materske jen obycejne sere.
Jsou matky alkoholicky, fetacky, zensky, co si pod nosem nechavaji zneuzivat vlastni deti “partnerem”, apod.
Preji ti hodne sil a obeti! 😘

autor
7. únor 2024

@exbordelar Díky ❤️

autor
7. únor 2024

@pampelina18 jejda ty jsi dokonalá! Výborně, takže dítě s rýmou vezmu na kroužek, na bazén, do hernicky, aby nakazilo desítky dalších, skvělé uvažování. Nebo ho budu nevrlé tahat v dešti a v blátě po lesích. Nebo ještě lépe, nechám ho samo doma a s ostatními pojedu na výlet. 👏 A našla jsem 2 minuty za den napsat na modrého koníka. O bože, 2 minuty jsem nevěnovala děckám a domácnosti, zastřel mě. 😱 A jistě, nevážím si toho, že mám zdravé děti - dovolím si být unavená a frustrovaná z nekonečného řevu a povinností, to jsem teda přehnala!

pampelina18
7. únor 2024

Ty jsi fakt mimo 😂 no nic mějte se hezký

fire85
7. únor 2024

U nás to tak je, nevěříš tomu ptz jsi to třeba nezažila,a nezaživas a je ti to líto čemuž rozumím. Jako promiň ale chtěl třetí dítě i chlap a pak se někdy z,účastní? Za mě docela ubohý od něj, ty se můžeš zbláznit a on je v pohodě. Snad aspoň máš všechny věci doma jako sušička mycka Atd ještě bych po manželovi chtěla paní na úklid. Jako jo udělala sis to sama, nechceš to slyšet ale teď musíš vydržet než deti vyrostou.

matusoni
8. únor 2024

@westie a s jakým odborníkem se to řeší?🤔

westie
8. únor 2024

@matusoni Jak to myslíš? Nezminuji odborníka.

belmonka
8. únor 2024

Jeste me napadlo dat si vyhlidku do budoucna, az budou hlidatelny, ze aspon 1x tydne budes mit nejaky hobby, sport napr.. A taky treba deti na hlidani babi na vikend bude mozne dat atd. Proste si malovat trochu , ze se go zlepsi a brat to jako neco, co me drzi.. Domacnost viz do budoucna tez aneb tydenni plan povinnosti pro deti apod

matusoni
8. únor 2024

@westie pokud paní necítí lásku k dětem

westie
8. únor 2024

@matusoni Ale já nikde nepíšu o odborníkovi.

alubif
9. únor 2024

Chlap chce velkou rodinu a nepodílí se na výchově a domácnosti rovným dílem. Tam je zakopaný pes. Já si bez funkčnosti manžela nedovedu představit jak bych fungovala, nejsem úplně mateřský typ, 2 jsou pro mě strop, nesnáším takový ten provozní bordel s dětma, takže nějak u nich zvládám korigovat vytáhnutí jen jednu hračku. Samozřejmě jsou to normální děti, hádají se , ječí, často se jim musí říkat vše milionkrát ( z cehoz teda šílím), ale tim, že manžel funguje, máme pro sebe denně hodinu, když večer děti koukají na pohádky. Chodíme do domácích kroužku - já si zálezu zacvičit, manžel dělá angličtinu. Takže jsme spokojeni, že se nějak sami realizujeme , je vše jednodušší. Takže určitě přehodit část zodpovědnosti na chlapa a mít čas chvíli na sebe. Ona se pak i tvá nálada odrazí na dětech.

pavca1982
9. únor 2024

@belmonka Ale ono se to opravdu zlepší. Já si tohle říkala pořád.

autor
9. únor 2024

@belmonka snažím se to nějak látat. Jedna babička je velmi zaneprázdněná, ale občas aspoň někoho z nich hlídá. Druhá strana rodiny vůbec zájem nejeví. Zkoušela jsem využít slečnu na hlídání, ale bohužel jí to moc nevychází se studiem, takže hledám dál. Že se to jednou snad zlepší doufám. Ale momentálně jsem fakt v rozkladu - batole prakticky nespí, dělá úplně neskutečný bordel, nedá se s ním nikam jít, protože jen běhám za ním a likviduju škody. Samozřejmě si vyčítám, že o to méně se věnuji starším, protože něco si zahrát nebo stavět, když vám u toho skáče po hlavě tryskomyš se prostě dělá blbě. 🤨 Snažím se po chvilkách cvičit, abych aspoň něco dělala pro sebe. Nějak to přežijeme no. Že by mě to naplňovalo, to se opravdu říct nedá. 🤷‍♀️

brunetka11
Autor odpověď smazal
brunetka11
9. únor 2024

Tak snad tě potěší, že pak už je to s postupujícím věkem fakt lepší a lepší. Jak jsou děti samostatnější, člověk se tak nějak nadechne.
Samozřejmě, že jsou u toho jiné starosti a vypjatější situace, ale jako je to úleva…
Teď už zase ráda jezdím na dovolené, užívám si společné víkendy s rodinou, hrajeme deskovky nebo si každý zaleze do toho svého rohu a děcka vidíš až po pátém svolávání na večeři ,-)
P.S.
Ale základem bylo velmi brzy zapojovat do pravidel chodu domácnosti děti a po narození druhého mi velmi rychle došlo, že buď budu ta hodná a servaná, nebo “ty už nejsi tak hodná” a funkční. Muž záhy zjistil, že buď po večeři umyje nádobí nebo se může jít postarat o děti. Nebo udělat obojí. Ale ne si užít večera a nechat to na mne. Nikdy jsem se nezdráhala si o ty věci říkat.
Ono to pak už naběhlo samo. Já uvařím večeři, rodina poklidí ze stolu a uklidí nádobí do myčky. Když muž není spokojený večer se stavem dřezu a zeptal se, jestli to uklidím, s čistým svědomím se mu dostalo odpovědi, že jsem unavená a udělám to buď zítra ráno nebo to může udělat v ten večer on. No a počkalo to do rána. Dala jsem si po probuzení kafe a zjistila, že kuchyň je uklizená. Kým? Po tom pátrat nebudu ,-)

miryp
9. únor 2024

Žiješ v roli oběti, proto tě to psychicky sžírá. A tvé psychické nastavení ti děti zrcadlí svým chováním. Když se zklidníš ty, zklidní se i ony. Jak jste na tom doma s rozpočtem? Umožní vám platit si úklid? Pokud ano, využijte toho, nikdo tě za to soudit nebude. Manžela zapoj do vaření, když má volno, může vám uvařit on. Nikdo od něj nečeká žádné gastro výkony, míchaná vejce, špagety nebo řízek s bramborem jistě zvládne. Stejně tak deleguj běžné domácí práce na zbytek rodiny - naskládat myčku zvládnou starší děti, batole můžeš naučit, aby ti pomohlo posbírat hračky, stejně tak ti děti mohou pomoci naskládat prádlo do pračky a manžel může složit prádlo ze sušičky. Stejně tak na manžela můžeš delegovat péči o děti. Jsou i jeho a potřebují i jeho pozornost. Můj manžel třeba od pondělí do pátku jezdí domů nejdřív v půl osmé večer. Máme to tedy nastavené tak, že ráno děti alespoň odvede do školy a pak se jim věnuje o víkendu - jeden den trávíme jako rodina spolu, druhý den je s nimi jen on sám a já mám den pro sebe. Dobré je také zařadit každý den rituály v péči o sebe samou, stačí pár minut a uvidíš, že to hned budeš všechno vnímat zase jinak.

matusoni
9. únor 2024

@westie tak ty nevíš, co píšeš? Asi jsi hodně unavená už😅. Tak cituji: "Za mě bych hlavně dětem dávala najevo lásku a pokud ji v sobě necítíš, pak bych to řešila s odborníkem. Děti přežijí nepořádek, chaos, zrušené procházky atd., ale bezpodmínečnou lásku rodiče neoželí a bude jim to jednou chybět. Upřímně, kéž by mi toto někdo řekl, když se narodil starší syn."

matusoni
9. únor 2024

Nám sousedka důchodkyně říkala: "Užívejte si to, tohle je to nejkrásnější období!" Tak si na ni vždy vzpomenu, když to na mě padne. Ono to v tom chaosu a stresu nejde moc užívat, ale když si uvědomím, jak rychle to uteklo a už se to NIKDY nevrátí, jak byli malí a sladcí. Když si prohlížím fotky, jak byli miminka nebo videa, říkám si, cože?? Ti byli slaďoučcí😘
Jinak třeba by pomohla kamarádka, co má přibližně stejně staré děti. Můžou si hrát společně a vy můžete sdílet své pocity a postřehy. Nebo společně vymyslet výlet, pak nebudou tak kňourat a zlobit, když budou mít kamarády😉. A zkus děti nevnímat jako nepřátele, který se ti to snaží co nejvíc ztížit, ale jako kamarády. A samozřejmě sdílej svoje pocity s manželem a společně vymyslete řešení.

fire85
10. únor 2024

Tak, napsala jsi mě konkrétně že tomu nevěříš že to někde funguje tak že to mají lidi doma napůl, prostě že se u všeho vystřídají, ale ano, tak to opravdu funguje. A opravdu nejsme dokonalý, máme tedy hlídání z obou stran, takže deti jednou za 3 měsíce na celý víkend u babičky, a my s manželem rande. Tobě radím zapoj manžela a nestav se fo role oběti.!!!co budeš dělat až půjdeš do práce? Ale tady to vypadá že je pan manžel pohodlný a sobecky lenoch . No budeš to mít těžké. Ja bych začala tou paní na úklid. Jistě pokud manžel hodně pracuje, tak určitě rád vydá peníze prave na tu paní na úklid.

martinka0209
10. únor 2024

Já ti teda nevím,ale mě manžel pohlídá děti,když jdu s kámoškou na kafe a je mi jedno co jim dá na jídlo,jestli sedí u TV ( on se jim snaží věnovat), v létě jde klidně s nimi do hospůdky na zahrádku,kde mají hřiště a on si dá pivko,no a co,oni si to s tátou užijí po svým,dokonce jde s nimi do bazénu a já jsem s nejmladší doma( i to je pro mě odpočinek),manžel dokáže uklidit,jediny co nedělá je pustit pračku a sušičku no a co tak to vyperu,ale zapnout pračku umí,ale netřídí prádlo,tak ho k tomu nepouštím a o domácnost se staráme oba,občas uvaří i on ( má pár jídel co umí uvařit),takže tvůj manžel je jenom pohodlný,mě sám můj manžel posílá na kafe s kámoškou

journals
10. únor 2024

@pampelina18 tvoje skupina prosincovky 23… hm, nechci být zlá, ale asi ještě poznáš, o čem je řeč 🤦🏻‍♀️ ona ta sranda teprve přijde

exbordelar
10. únor 2024

Uprimne, muj muz se taky zpocatku moc extra nezapojoval a musela jsem udelat par scen, aby mu to doslo. A musim ho pochvalit, tata je to perfektni a doma se zapojuje uz na 91% (rezervy tam stale jsou ☝🏼😅)
Starsi decka taky pomahaji - vyklizi mycku, vynasi kos, zametaji, uklizi chodbu, atd. Tohle mi strasne pomaha. Pokud mam jako mama fungovat, tak nemuzu delat vsem sluzku a k tomu se v noci nevyspat. To je doslova sebevrazedna kombinace.
A hlavne nevidim jeden jediny rozumny duvod, proc bych tu sluzku mela delat. Cilem rodicovstvi neni deckam vsechno naservirovat pod nos, ale pripravit je na realny zivot. Coz pece o domacnost je jedna ze zasadnich veci.
Ale tohle vsechno jsem se musela naucit. Driv jsem ta sluzka byla, nez mi doslo, ze tohle je cesta do pekel.
To, co ted prozivas - to zoufalstvi a frustrace - znamena, ze tva duse vola po zmene. Naslouchej ji a ona ti ukaze tu spravnou cestu.

lucka662006
10. únor 2024

Jednou za měsíc by jim to přeci neuškodilo. I ty máš právo na normální život, stejně jako ostatní členové rodiny. Nejsi jen jejich hlídačka, uklízečka, jsi člověk a potřebuješ potravu nejen pro tělo, ale i pro duši, jako my všichni. Zajdi si do sauny, s kámoškou na kafe, to se nezblázní, uklidíš to druhý den, nebo to uklidí manžel.... Nejsi v tom sama, mnoho žen má 3 děti a prostě to nějak musí jít....Jejich kňourání se snaž neprožívat, nejsi tady přeci jen od toho, abys jim stále vymýšlela zábavu. A dítě do družiny a ve školce i po obědě bych také dala. Nic hrozného se jim tam neděje.

autor
10. únor 2024

@lucka662006 mně právě jde o to žít jako člověk, ne jednou za měsíc se doprošovat o hodinu svobody. 🤦‍♀️ A to "uklidíš potom" mě děsí. Vždyť je to úplně absurdní. Ale to je jedno, to stejně nevyřešíme.

exbordelar
10. únor 2024

Kdyz jsou tri deti, a k tomu z toho jedno batole, tak bordel doma nejakou dobu bude nonstop. Ja se s tim smirila, protoze vim, ze to tak nebude navzdy. Dulezite je mit v tech vecech system a mit jich hlavne co nejmin - snazit se o minimalismus. Pak je ten uklid hotovy raz dva. Sice je to furt dokola - uklid, bordel, uklid, bordel, ale to tak proste v tomhle obdobi je. A bude to za chvili lepsi, fakt. Ja uz ted vidim, jak se to priserne obdobi lame, jak uz malej neco chape, rozumi a docela i spolupracuje (v ramci batolecich mezi).
Ja treba na kafe s kamoskama nechodim, ale seberu psa a jdu na dve hodiny do lesa. A je mi uplne jedno, co se doma deje. A pak taky prace, zaplatpanbuh za ni 🙏🏻🤣
Ale jak rikam, k tomu clovek musi dospet sam. Az se zdrave naseres, bouchnes do stolu a reknes tak takhle tedy ne, tak pak to pujde.

westie
10. únor 2024

@matusoni Máš naprostou pravdu, jsem unavená. Už to vidím. Kdybych k dětem necítila lásku, šla bych za psychologem nebo na terapii, abych si v sobě udělala pořádek, našla důvod a cestu, jak to v sobě nastartovat. Existují různé druhy terapie, každému vyhovuje něco jiného.

pampelina18
11. únor 2024

@journals vím o čem je řeč a je to pohoda, paní tu výchovu nezvládla

korin
11. únor 2024

Chápu tě velmi, i když to u nás nebylo až tak drsné. Ony úplně stačí jen ty tři děti a je to fest náročné, i když se chlap zapojuje. Teď se tomu špatně věří, ale nebude to trvat věčně, fakt. Postav se za sebe. Promluv si s mužem o jeho dílu práce v domácnosti. Na volný čas máte nárok oba. Když budou starší párkrát v týdnu ve školce i na spaní/ve škole v družině, tak se svět nezboří. Batoleti bych klidně hledala miniškolku na dvě dopoledne v týdnu.

honatko092
11. únor 2024

Prosím vás, zatleskejte všechny @pampelina18, jak to krásně zvládá, ať už je tady klid. Autorko, chápu tě, mám 2 malé náročné, nespavé děti, které vyžadují mou 100% pozornost. I když mi muž doma moc pomáhá, doma je bordel a žijeme jak se dá 🙂 Radu nemám, neznám, jaké to je mít tři děti, ale držím palce, ať brzy najdeš rodinný rytmus 🍀

Strana
z4