Jen jedno dítě?

kosticka12
28. čer 2019

Dobrý den, chtěla bych se spíš vypovídat... Čekáme první miminko, je mi 20 let. Manžel je starší, máme vlastní dům. Vždycky jsem chtěla děti hrozně brzo, abysme byli spíš kamarádi, a nepripadala jsem si stará :D samozřejmě nemám nic proti starším maminkám. Dost dlouho jsem si přála mít aspoň 3 děti.. Ale jakmile jsem otěhotněla začala jsem zvažovat že to není tak úplně růžový. Žádný prachaci nejsme, takže vybavicka většinou z druhé ruky... Začala jsem přemýšlet jestli je špatně mít v dnešní době jen jedno dítě. Chtěli bysme stavět nový dům, protože oprava by vyšla dráž než opravit nás starý... Jezdit na dovolený, dopřávát si.. Rok jsem dělala v práci ve které jsem se nasla, hrozně mě bavila. Určitě bych se ještě chtěla vzdělávat.. Jenze není to třeba sobecky? Vůči tomu dítěti.. Všechno stojí Šílený peníze, a hlavně ten strašnej strach co už mám teď, a ještě není na světě... Měl to třeba někdo podobně bné?

gruyerre
28. čer 2019

@kosticka12 není nic špatného na tom mít jen jedno dítě, není špatné mít ani 5 dětí. Uvidíš, jak to budete cítit třeba za 2 roky, nebo déle. Teď, když teprve čekáš první dítě, je předčasné dělat nějaké závěry.

eldrag
28. čer 2019

Sobecký to neni, radeji zabezpečit rodinu a jedno dítě než žit v bídě se třemi dětmi. VZhledem k tvemu věku muzes ty děti mít i pozdeji až budes mit školy i praci 🙂 za deset let uvidiš svět zase trochu jinak 🙂

martaskaaa
28. čer 2019

Je to jen na vás... sobecké to vubec není. Však uvidíte časem. Me taky stačí zatim jeden prcek, uvidíme jestli bude časem druhé, ale ja jsem rada i za to jedno.
Štvou mě řeči typu... a tak chcete druhy? A ted holčičku...Přeci nebude jedinacek. Nebude mit si s kym hrat. A to malymu ted bude 9měsíců a uz tohle slýcháváme.
My jsme v najmu a plánujeme rodinny dum, takže hypoteka. Chlap sice vydelava vcelku dost, ja ted doma a naklady jsou porad nejaký a na něco. Ja to beru tak, že pokud nekdo nema moc penez, tak je lepší mit míň děti a dopřát jim co nejlepší a neškudlit na nich. Ale.l paradoxne vetsinou vidim opak, že ty socialnějsi rodiny maji 3-5deti a šetří každý halíř.

ito
28. čer 2019

@kosticka12 Urcite neni nic spatneho na tom mit jen jedno, dulezite je jen to, jak to citis ty, nepremyslej dopredu, casu mas jeste hodne a ono se tyhle veci dost meni a za 2,3,4 roky to muzes citit treba jinak a treba ne a taky to nebude spatne. 🙂 Pokud by byl jediny duvod finance, tak kdyz si to nacasujes dobre, do druheho minimalne v predskolnim veku investovat tolik nemusis-podedi postylky, autosedacky, kocarek, vybavicku (muzes se snazit uz ted nakupovat hodne v unisex barvach). Rodicak taky nemusis mit zrovna na 3 roky, ale jit vydelavat uz driv anebo si privydelavat z domu, na brigadach,... pak si muzes dopravat. Co se tyka dovolenych, do urciteho veku deti si stejne to dite tu dovolenou prilis nepamatuje a potom nez zacne chodit do skoly, tak je pro nej nejdulezitejsi stejne abyste byli spolu, jezdili na vylety, delali spolecne blbosti ... tohle v tom diteti v tu dobu zanecha vic nez nejake more, drazsi dovolene,... staci pronajmout chatku, levnejsi penzion ale byt jako rodina spolu, opikat burty, delat kraviny u ohne a zazpivat si, sbirat v lese boruvky a houby, koukat na obri mraveniste nebo pod klady na zviratka, vyrachat se v jezere, v bahne, ... tomu diteti to da tisickrat vic nez opalovacka v cizine. ;)

rajecka
28. čer 2019

Sobecké je trochu silné slovo, ale já jsem zrovna toho názoru, že pokud to jde, člověk by neměl zůstávat u jednoho. Rodič tak připraví sám sebe a své dítě o spoustu úžasných zážitků a legrace, děti vytváří aliance proti rodičům, vyhrají si spolu, zkrátka získají parťáka (doufám) na celý život. Sobecký mi připadá častý argument rodičů jedináčka, že jim jedno dítě stačí. Ale stačí oni jemu? Zkrátka si myslím, že sebelepší rodiče nemůžou dítěti dát to, co mu může dát sourozenec. A co se týče financí, to si všechno sedne samo. Máme pořád stejné příjmy a s každou další životní etapou jsem si říkala, to nemůžeme dát..... A vždycky jsme to dali. Najdeš rovnováhu, kde se můžeš uskromnit a určitě tím nebudete trpět.
Ale v první řadě teď nemá absolutně cenu řešit druhé, když ještě není ani první. Sama uvidíš, jak se ti do toho bude chtít. Já jsem po narození první dcery chtěla rozestup alespoň 6 let, protože mi to přišlo všechno strašně náročné 🙂 Ale když ten prvotní šok opadl věděla jsem, že chci mít děti brzy po sobě, aby si rozuměli. A byl to nejlepší nápad, jaký jsme měli. Mám dvě holčičky necelé dva roky po sobě a jsou si opravdu blízké, většinu věci jako sporty je učíme společně, chodily spolu do školky, chodí na stejné kroužky a hlavně se opravdu zabaví, takže když jsme na chalupě vypustíme je na zahradu a celý den o nich nevíme 🙂 Neumím si představit, jaký by byl náš život s jedním dítětem. Rozhodně o něco méně veselejší 🙂

rajecka
28. čer 2019

@ito Skvěle napsané

beatty
28. čer 2019

@kosticka12 resim trosku podobnou situaci. Respektive jestli je druhe dite opravdu nezbytne.
Za sebe to vnimam tak, ze je lepsi mit jednoho potomka, kteremu se clovek muze s klidem venovat a rozvijet ho. A zaroven zustava trochu prostoru pro zivot rodicum.
Sourozenec prinasi vyhodu, jsou pak na vsechno dva, to je pravda. Ale pak mate i vsechno ostatni dvakrat (skolni vylety, tabory, krouzky, studia...). A ja bych treba byla rada, kdyby muj potomek vystudoval dobrou skolu.
Nestaci podle me nasekat skupinu deti, nechat je vylezt prvni ucnak v okoli a snazte se.
A popravde me i mrzi, ze treba vzdelanejsi cast populace vetsinou konci u jednoho, dvou deti, kdezto rodice se zakladkou maji prave ty vetsi skupinky. Ale to uz se dostavame jinam.

lenatko91
28. čer 2019

Zkusím přidat názor z opačné strany.. mám o 13 let starší sestru, vyrůstala jsem teda jako jedináček. Když mi byly cca 2, matka šla na potrat, protože jsme bydleli v malém bytě. Celý život mi sourozenec chyběl a chybí i teď a matce jsem neodpustila, že mě o to okradla. Takže osobně i kdybych měla adoptovat, tak chci nejmíň 2 děti. A ještě 1 věc, když rodičům jedináčka to dítě umře, co potom? Takto mají ještě to druhé, kvůli kterému prostě musí fungovat dál..

ito
28. čer 2019

@lenatko91 nechtela sem to takto natvrdo psat, ale taktez me to nekolikrat napadlo, zvlast kdyz vidim v televizi, kdyz tam breci v novinach stari rodice, ze jim zemrelo jejich jedine dite (vetsinou autonehody,...). Sama musim uznat, ze to, co me tu po smrti miminka drzelo, byl muj syn.

beatty
28. čer 2019

@lenatko91 s tim umrtim nebo urazem to je trefa do cerneho.

jaslanca
28. čer 2019

Já jako jedináček jsem si sourozence vždycky přála. Mamka je taky jedináček, takže jsem v situaci, kdy jsem pro jednu babičku jediné vnouče, pro rodiče jediná dcera. Dostala jsem tu nejlepší péči, ale zároveň se kolikrát cítila sama nebo pod tlakem, abych uspokojila všechny. Když se rodičům rozpadalo manželství, byla to velká zátěž, kterou jsem neměla s kým sdílet. Jak se jednou budu sama starat o oba rodiče ve stáří si radši nepředstavuju...
Čekáme teď také první dítě a nejen z těchto důvodů doufám, že nebude jedináček. Věřím, že moct dát život novému člověku je mnohem víc než vyšší životní standard a že i dítěti prospívá, když nemůže mít všechno a musí brát ohled na sourozence.
Na druhou stranu to zase neberu do extrému čím víc dětí, tím líp. Spokojení rodiče jsou taky důležití...

urtica
28. čer 2019

Je Ti 20 a jsi teprve v očekávání...to je situace, kdy ještě nemá smysl cokoliv plánovat. Na jednom dítěti není vůbec nic špatného, ale na definitivní rozhodnutí máš ještě fůru času, nechala bych to otevřené...

pathan
28. čer 2019

U nas hrozilo, ze druhe dite nebudeme mít, protože se prostě nedařilo. Musím říct, že jsem celé to snažení prožívala mnohem víc než u prvního. Ne kvůli sobě, protože jedno úžasné dítě už jsem měla, ale právě kvůli malé, ktera miluje ostatní děti.

vendelinka08
28. čer 2019

Myslim ze mas ted obavu z nove situace. Jsi velmi mlada maminka a myslim ze u jednoho ditete nezustanes. Jedinacci to nemaji v zivote jednoduche a vetsinou je jejich prani mit sourozence. Kdybys mi pred 10 lety rekla ze budu mit 3 deti, tak ji odpovim ze na 100% ne. To jsem mela prvni. A ted mam v naruci 3 mesicni dceru. A dvoum synum zacaly prazdniny. Nech to plynout a sama uvidis jak to vse bude.

bayt
28. čer 2019

@rajecka Tuhle jsem četla zajímavou studii, kdy se ptali lidí na počet sourozenců. Čím víc, tím méně byly děti šťastné 🙂

olsett
28. čer 2019

naprosto souhlasím s @rajecka Já si myslím, že mít dvě děti blízko sebe super a opravdu to život tomu staršímu obohatí i když samozřejmě jsou i chvíle kdy se perou. Je to náročný, hlavně časově a hlavně ze začátku ale stojí to za to. Ale pokud se pro sourozence rozhodnete, moc bych neváhala i když se to první bude zdát ještě malé. Ono pro rodiče je pohodlnější si pořídit další až když jdete první třeba do školky, ale to je pak jak dva jedináčcci, nevyhrají si spolu. Já to vidím u kamarádky, má 6 let rozdíl, starší předpuberťačka nemá o tříletou ségru vůbec zájem, má kamárdky ve škole atd.. Já mám 2,5 roku mezi holkama a jsou to parťačky a myslím že ještě budou, až mladší trochu povyroste

olsett
28. čer 2019

@lenatko91 tohle byl argument mého manžela proč chce dvě děti, že kdyby se jednomu něco stalo.... já ho chtěla hlavně aby si spolu vyhráli, ale hlavně, že jsme oba chtěli to samé, je jedno z jakého důvodu😀

rajecka
28. čer 2019

@bayt Tak to si myslim, ze to muze souviset se socialni situaci te rodiny, pokud si rodice nasekaji 8 deti a pak je horko tezko uzivi, tak to asi zadne stesti neni. Pro me samotnou jsou dve deti konecna, znam svoje limity, jak financni tak i casove. A myslim, ze kdo zvladne plnohodnotne uzivit jedno dite urcite zvladne i druhe 🙂

antoinet
28. čer 2019

Cetla jsem o tom knizku a byla tam zajimava myslenka. Rodic vidi sebe jako dokonaleho, ale neni to, kazdy ma sve chyby a slabiny. Napr. prilis tvrda vychova, ambice promitane do deti...v horsim pripade zavislosti, rozvody atd. No a kdyz tomu ma dite celit samo bez moznosti se poradit a pomoci si se sourozencem, je to neskutecna naloz. To same pece ve stari, vice sourozencu se vystrida dle casovych moznosti a sil a po smrti rodicu jsou si dale oporou a proste rodinou, jedinacek zustane sam. Pak pry statisticky se jedno dite ze ctyr "nevyvede" (napr. nezamestnanost, dluhy, nemoci...) a rodice dozivaji v hlubokem zklamani. Pak tu jsou nenaplnene materske touhy, ktere propuknou az nekdy kolem 40ti a casty boj o vnoucata. Ve stari lidi vic potesi navstevy deti nez dovolene.
Tohle jsou statisticka fakta, ve skutecnosti jste unikatni rodina a musite se rozhodnout sami🙂

astyna88
28. čer 2019

@martaskaaa

My mame dva kluky a taky porad rodina narazi na to,proc nechceme treti, ted tu holku. Jako kdyby se daly nekde koupit 😀 my jsme spokojeni, ja jsem z holcici rodiny, manzel ma partaky. A taky to nechapou.

Co se tyka penez na druhe dite, tak me v podstate nestalo nic. Vse po prvnim diteti, max par novych plen. V tomhle ohledu se ti jedno dite dost prodrazi. Na druhe uz pak nepotrebujes skoro nic. Vydaje stoupaji pak od skolky, ve skole se to zase srovna...ale uvidite podle vas,jak na tom budete.

codal
28. čer 2019

Osobně si myslím, ze přemýšlet o druhém dítěti ve chvíli, kdy čekáš teprv první ke velmi předčasné. To kolil budete mít děti je vaše rozhodnutí, musíte se na něm shodnout hlavne vy dva a pokud budete chtít jedno,budete mít jedno! Ve finale to můžeš přehodnotit za pár let, pořídíte si další a nebo zjistíš, že je to náročné a ze už nechceš.Ale teď si užívej první těhotenství a nad tímhle nepremyslej🙂.. mít jedináčka má své výhody i nevýhody jako všechno🙂..

odula
28. čer 2019

@kosticka12 stahujes kalhoty kdyz je brod ještě daleko. Je tolik alternativ co se může stát včetně osobnostního i profesního růstu... ještě si můžeš udělat vysokou a doktorat, vydělávat těžký prachy a ve svým věku stihneš děti klidně pět. A nebo taky už ani jedno. Přesně tak jak se ti V DANOU CHVÍLI a za daných okolností bude zdát nejlepší. Vůbec to neřeš 🙂 tes se z prvního a pak uvidíš. Ne? ;)

odula
28. čer 2019

@codal hele já ten tvůj příspěvek fakt četla až potom co jsem odeslala ten svůj :D

dominika1986
28. čer 2019

My jsme byli s manželem pro jedno dítě rozhodnuti prakticky od samého začátku. Jsme oba starší (33 a 52 let), možná i to hraje určitou roli. Dcera (2 roky) je velmi aktivní a živá, máme pocit, že někdy vydá za 3 děti😀. Když navíc vezmu v potaz manželovu časově náročnou práci (včetně pracovních cest po celém světě), ani bychom 2. dítě v podstatě nezvládli. Neberu jako žádnou povinnost mít X dětí. Navíc jsem taky zastáncem toho, raději jedno a kvalitní strava, slušné oblečení, nějaké koníčky, vzdělání atd než 5 dětí a přemýšlet, zda můžu koupit plíny...
Sama jsem jedináček a sourozence jsem nikdy nepostrádala a nikdy jsem netrpěla žádnými traumaty. Naopak odstrašující příklad mám v manželově rodině, má o rok mladší sestru, která byla středobodem rodiny a v roli rozmazlené holčičky, která všechny využívá a vše musí být po jejím, setrvává i ve svých 50 letech. Lepší vztahy máme např. s manželovými bratranci či úplně cizími lidmi. Takže romantická představa sourozenecké opory po smrti rodičů taky bere za své...
Každý ať má tolik dětí, jak to vnitřně cítí jen on sám.❤

laka_lacenda
28. čer 2019

Přidám opačnou zkušenost: všichni tady píšou, jak mají sourozence nejlepší kamarády a partaky a například my to máme úplně jinak. Sestra je o necelé tři roky mladší a od nějakých mých 14 let se v podstatě nebavime. Ne, že bychom si něco udělaly nebo se nemely rady, ale prostě jsme tak naprosto odlišné osobnosti, že si nemáme co říct. Napisem si na narozeniny, svátek a to je vše. Teď, když bydlím v cizině, vidíme se jednou za půl roku tak. U rodičů na obědě a to se v podstatě nebavime.
Takže sourozenec automaticky nemusí znamenat uzasnej partak. Takže pokud by sis měla druhý dite dělat JEN proto, aby nebyl jedinacek, tak bych to nedelala. Ale si mladá, podle mě ještě (možná několikrát😀) zmenis názor. 🙂 Ale není špatný ani 1 ani 5 děti, hlavně se rozhodnout podle sebe a taky podle stavu financniho - a tím nemyslím, že děti musí mít úplně vše.
Já budu mít taky jen jedno dítě. Vždycky jsem chtěla jedno max dvě a protože má pritel už 3 děti, víc určitě mít nebudem.🙂

meganx
28. čer 2019

Já chci třeba dve děti i proto, aby až tu s manželem nebudeme, tak ať na to jsou spolu 🙂

bayt
28. čer 2019

@rajecka Určitě, asi to bude víc o finanční situaci, ale taky energii rodiny a především matky. To byla spíš nadsázka, já osobně si myslím, že je lepší pro člověka vyrůstat se sourozencem, ale upřímně se toho děsím už teď. Někdy mám pocit, že sotva zvládám jedno dítě...

jannym
28. čer 2019

Jsem jedináček, šťastný, se skvělou rodinou a přesto jsemcelý život toužila po sourozenci, bohužel mamka už další dítě mít ze zdravotních důvodů nemohla a přede mnou bylo 5 nebo 6 potratů. Původně jsem chtěla jedno dítě, jelikož spoustu věcí v mém životě není vyřešených a přišlo mi hrozné, že by moje děti měli mít výrazně nižší životní standart než jsem měla kdysi já, navíc, první porod a první rok života dcerky byl docela mazec a opakovat jsem to rozhodně nechtěla, loni po 5 letech od prvního porodu jsem přivedla na svět syna, těhotenství sice bylo dost náročný ale porod byl vcelku fajn a první rok života taktéž, dcera brášku miluje, je to její "láska", pořád ho muchluje. A čím jsou moje rodiče starší a já si uvědomuji čím dál víc co jejich stáří bude pro mě znamenat ve smyslu nutné péče (vidím to u mojí babičky - rodiče jsou z toho mnohdy na prášky a to mají oba sourozence o než se mohou opřít, vypovídat či podělit o nezbytné činnosti), já na to budu sama s dětmi a manželem pořád někde na cestách, tak mi často bývá úzko když nad tím přemýšlým a říkám si škoda, že nemám staršího bráchu (nevím proč, vždycky jsem si představovala, že kdybych měla sourozence měla bych staršího bráchu...)
Takže výsledek mého výlevu: nechte život plynout, uvidíte, třeba to budete mít jako já, když jsem si z porodnice přivezla první malý uzlíček a manžel se zeptal a kdy bude další a já rezolutně nikdy, budeme mít jenom jedno dítě, tohle fakt znova nedám, po dvou letech jsem už vyměkla a chtěla další, chtěla jsem znovu držet v náručí toho krásně vonícího a úplně úžasného tvorečka jakým malé miminko je...člověk má neuvěřitelnou schopnost potlačit ve vzpomínkách to špatné a vytáhnout jen to krásné, zapomene na příšerný porod, nevyspání, poblité oblečení, počůrané věci, když se drobek učí na nočních, první nemoci...
A nebo ne a budete hrdá a milující matka jedináčka, žádná cesta není špatná, je to jen Vaše vlastní pro Vás v danou chvíli nejlepší možná cesta

jednaholkaa
28. čer 2019

Taky jsem jedinacek, a sourozenec mi nikdy nechybel..ani me to nenapadlo. Mela jsem vzdycky spoustu dobrych kamaradek. Tim padem mi prijde divne, ze nekdo ma druhe dite kvuli tomu aby prvni melo sourozence. Ted se k tomu napriklad rozhodla jedna moje kamaradka, ktera se o to jedno co ma ani moc nestara a ma vecne chuvu. Myslim, ze pro nekoho je jedno mnohem lepsi volba nez dve..

mrav
28. čer 2019

Ahoj. Věř tomu, že svoje plány ještě stokrát změníš. Mít jen jedno dítě sice není špatné, ale časem mu možná bude chybět parťák na hraní - jako mojí dceři. Jí ale máma zemřela a než jsem se seznámil se svou přítelkyní, byla taky jedináček. Mít jedináčka má jak svoje výhody, tak i nevýhody.