Muž a mimčo. Má to někdo taky tak? Zlepší se to?
Ahoj ženy, chci se zeptat, jak fungují vaši muži s miminkama? My jsme s manželem dítě chtěli, teď máme malou 3 měsíce a já sem z chlapa teda dost rozpačitá. Doma, když nestíhám protože malá je docela neodložitelná, tak funguje, ale s malou si tak pohrát a vrátit. Koupeme spolu, s kočárkem jdem spolu, krmíme spolu, ale jak ji má mít sám, tak jak kdyby ji viděl prvně...v noci nehrozí, že by k ní vstal (i když má třeba pár dní volno v práci), když mu poradím, jak ji má držet, zvedat, nosit atd. tak to odkýve a na druhej den vymeteno takže ji ani neutiší prostě je všechno stěžejní (jídlo, uspávání, noci atd. na mě), jsem z toho unavená a frustrovaná, říká, že to není, že by nechtěl, jen mu to s mimčem nejde ) , jinak je na nás hodnej jen v tomhle fakt jeliman a dle mě pan pohodlnej, má to někdo taky tak? zlepší se to, jak malá poroste? Díky
@sonnn můj manžel to má podobně, první týdny jsem mu syna musela zabalit do zavinovačky, aby vůbec choval, protože měl strach, že synovi ublíží a nedokázal ho ani zvednout z postýlky. Časem se ale otrkal a čím je syn starší a pohyblivější, tím si s ním víc hraje, ale praktická stránka péče o syna je na mně.
Můj první manžel to tak měl u obou dětí. Trochu se to zlepšilo tak od roka.
Druhý manžel je s mimcem v pohodě, vůbec jsem na to nebyla zvyklá. Až na kojení zvládá všechno. Ale je to jeho druhé dítě. První měl před 14 lety a staral se i o takhle malé kompletně,protože musel.
Chlapi obecně jsou z miminek nesví, nejistí a když můžou,většinou péči rádi přenechají maminkám. Vždyť se všude pořád říká,že dítě patří k matce,že jsou na sebe napojení,že je nenahraditelná..😉 buď trpělivá, oceňuj ho za snahu, nepeskuj a neponizuj ho. Pro něj není ta péče tak automatická jako pro nás mámy.
Musí víc trénovat, ono to půjde 😉
Můj muž zvládal všechno, kdyby mohl, tak i kojí. Třeba koupání bylo vždy jen na něm. Chtěla jsem, ať si děti taky užije.
Časem se to zlepší....můj manžel snad děti jako mimina nikdy nekoupal a v noci k nim taky nikdy nevstával.Kdyz bylo dceři 7 měsíce tak jsem začala chodit na brigádu.Tak prebalit ,nakrmit a postarat se i o staršího musel ....přežili všichni 😂🙈
Myslim, ze po chlapech chceme trochu moc. Chceme je u porodu, doma v sestinedeli, chceme, aby se starali o mimino. Rozdrobene mikrorodiny to vyzaduji, ale pro chlapy obecne to neni prirozene. Nerikam, ze by se nemeli zapojovat, ale nemejme jim za zle, kdyz proste nevi, co s tim maly uzlickem delat. Manzel zacal syna registrovat kolem 9-10 mesicu (do te doby prakticky jen obcas uspal nebo prebalil), s dcerou je to podobne.
Od miminka se staral o obě děti komplet kromě kojení.
díky všem za odpovědi, je fajn to vidět i z jiného pohledu, zkusím si to nebrat tak osobně, prostě je takovej....těm co mají ty multifunkční muže, co zvládají i toto (tiše) závidím :D
@sonnn muj to zvlada vse, bere, ze deti jsou obou. Staral se i o uplne male, ja byla u obou po cs na jip, on si je ze sesterny vzdy vzal, aby nebyly samy, choval, dokud ja nemohla. K mladsi, od dob co se nekoji, v noci vstava, stridame si noci. Ale mozna je to proste vekem, nejsme mladi rodice, navic nemame nikde blizko zadnou rodinu, takze vse musime vzdy zvladnout jen my dva a vime, ze kdyz to neda jeden, musi druhy a snazime se proto oba byt vzajemne zastupitelni ve vsem. On je teda moc rad a vdecny, ze tu primarni kazdodenni peci davam ja a on muze do prace, dal by to i opacne, ale je moc rad, ze nemusi 🙂
@martiniquest obecne asi souhlasim, ale ne vzdy neco muzi delaji, protoze to po nich MY CHCEME. Muj muz veci dela, sam od sebe, proste chce mit funkcni, stastnou rodinu, uklizenou domacnost, klidny zivot a vi, ze "to" se neudela samo.
A ano, my jsme ta mikrorodina, kde jsme sirokodaleko jen my, tak to proste v zivote vyslo. Mame nastesti dobre kamarady, ale chapu jak to myslis a presne to pisu vyse. Vime, ze jsme jenom my, takze kdyby na to doslo, jeden druheho zastaneme ve vsem. Ale mozna o to vic si jeden druheho a vse, co ten druhy dela, vazime. Protoze vime, kolik je to prace.
Manžel dělal vše a dobrovolně. Syn se narodil předčasně, měsíc jsem s ním byla v nemocnici a kvůli zákazu návštěv viděl malého od porodu až po propuštění. Doma se hned do všeho zapojil, vzhledem k tomu, že jsem nekojila, tak časem klidně šel dát i v noci malému mlíko, 3 měsíce po porodu jsem začala chodit na pár hodin do práce (byla jsem na tom psychicky zle a práce byla záchrana, abych se totálně nesložila) a opravdu jsem neměla obavy, že by něco nezvládl, nevěděl, kde co je. Co se domácnosti týče, nic po něm nechci, protože v rámci úklidu se malý zabaví se mnou. Když jsem měla zlomenou nohu, převzal veškeré dění v domácnosti manžel, včetně péče o syna.
@janedv Tak to mas doma spis vyjimku soude dle toho, co vidim ve svem okoli. Muzes byt jen rada. Muj chlap by krome kojeni zvladl taky vsechno, ale nedela to, protoze ty role mame automaticky nejak nastavene. Kdyby nam to vyrazne vadilo, tak s tim neco udelame
@martiniquest no vzdyt jo, ja jsem za sveho muze rada. Ale v okoli mame rodiny, kde to maji taky tak. Asi vrana k vrane seda 🙂 a vy to mejte jak vam sedi, vzdyt nikdo nezije vas zivot.
Myslím, ze obecně to muži nemají v sobě. A ty mimina je proste nebaví do doby než se s nima dá něco dělat a jsou stabilní. Což v tomhle ohledu jsem taky chlap. Takže to chápu. Muži co funguji jsou jen “vychováni”, nauceny atd. Doporucuju si udělat sem tam den pro sebe a malou mu komplet svěřit. On taky získá nějaký to sebevědomí a bude vědět co a jak sám od sebe. Vážně, když se zamyslim i nad sebou, já taky nevěděla jak to dítě správně držet a co s nim mám dělat. Vse byla metoda pokus omyl, a pak jsem přišla na to co a jak je pro nej i pro mě pohodlný a nikdo mi nestal za zadkem a neříkal mi co mám dělat, jak ho držet, jak ho koupat. Kdyby takový někdo byl, někdo lepší kdo to umí. Tak to taky nechám na nej. A tak si myslím, ze proste ti otcové uvažují, nás berou za expertkyne a nevěří si. A proto je důležité jim fakt dat ten prostor, a to znamená komplet vypadnout. :D
Manzel dela vsechno co ja od narozeni, snad krome prebalovani, to delal snad dvakrat za skoro 5 mesicu 🙂
@martiniquest Mam asi obrovskou kliku, ale muj muz v tomto ohledu funguje stoprocentne a sam od sebe. To same s peci o domacnost... Vubec jsem mu nikdy nemusela o nic rikat. Sam aktivne funguje.
@sonnn Nekteri muzi lepe funguji, kdyz ditko povyroste. S miminkem si nevedi rady.
Muj manžel teda moc nekoupe, nepřebaluje,v noci k malé nevstává(jkojim a usina jen u kojení stejně), krmí vyjimečně, ale s malou si vyhraje, je kolikrát přes ty blbinky prostě. Ale já nevařím, tak aby mi to kompenzoval, tak on zase vaří , uklízí nebo uklízíme spolu. Takže to určitě není tak, že by leželna gauči. Ovšem , když k nám dojedou děcka od jeho ségry 5 a 7 let, tak si přivstane, všem udělá na snídani , co má rád, hraje si a stará se od rána do večera, tak je možný, že čeká až ta princezna povyroste.
On by dělal víc, kdybych mu řekla. 🙂 Ale neříkám - takový věci, jako vstávání v noci beru prostě tak, že já jsem doma, já nepracuju a tak je to moje "práce". Ale i tak mi pomáhá, nemá strach cokoliv dělat - pohlidat, prebalit, okoupat, nakrmit....ale jak říkám, já tohle beru, že jsem doma a je to moje záležitost především. 🙂 Rozhodně ne na 100%, občas ho o něco poprosím samozřejmě. 🙂 Ale třeba vaří převážně on, to ho baví. A zařizuje spoustu věcí.
Muj manžel dělal úplně všechno, kdyby mohl kojit tak i kojil, cca v měsíci věku dítě jsem musela do nemocnice a normálně jsem věděla, že se o malou postará lépe než moje mamka, přestože mamce věřím, vím že by se o malou taky postarala, ale prostě manžel byl úplně jak dokonalá máma.. . Vubec jsem to právě nečekala, všechny mé kamarádky mi říkaly, jak jejich chlapy děti začali vnímat až když byly větší, hravejsi,... Takze jako určitě tvuj muž není výjimka, spíš bych řekla, že ty chlapy, kteří se dovedou postarat jsou výjimka...
Předesílám, že přítel je skvelý chlap, spolehlivý, taková ta skála, která podrží když je potřeba. ALE - prcka přebaloval jen jednou a to před večeří s kamarády, aby mohl říct, že přebaloval 🙂)) Vstávání? On má pomalé starty, takže než by vstal, měla jsem znovu uspáno a přebaleno 🙂 Párkrát byl s kočárem, ale rozhodně by ho to samo od sebe nenapadlo... ale časem to bylo jen a jen lepší. Navíc má hodně časově náročnou práci, doma před 20 hodinou bývá jen pár dní v týdnu, tak potřebuje samozřejmě hodně odpočinku. Naprosto ho chápu, já tvrdím, že děti by se měly rodit tak od 3 let výše - menší děti mě taky moc neberou. Ale dali jsme se na boj a myslím, že ho se ctí zvládáme 🙂 Vydrž, věřím, že časem to bude rozhodně lepší.
Mně přijde, že tvůj muž toho dela až až. Třeba to "koupeme spolu, krmime spolu...". Tohle jsem popravdě nikdy nepochopila, proč je u koupání nebo krmení potřeba víc dospělých, než jeden. Mně by u toho chlap asi akorát překážel 😂. Ale záleží na tom, co dělá jinak. Můj muž je většinou od 8 do 18 v práci, často i víkendy, a když je doma, tak dodelava věci na našem domě, který stavěl sám, práce je tu ještě spousta. Takže beru jako samozřejmost, že ja se mezitím starám o děti, vařím, uklízím, dojedu s dětma na nákup atd. Pořád si myslím, že mám oproti němu pohodu. Ale kdybych měla chlapa, co je ve tři doma a pak sedne k počítači nebo si pusti telku, tak bych toho od něj asi vyžadovala víc. Jinak chlap si zacal se starsim synem vyrazne vic rozumet od jeho cca dvou let a teď, když jsou mu tři, tak se vyblbnou fakt hodně. Na trampolíně, s míčem, s autickama... takže předpokládám, že to tak bude i s mladším, a za rok za dva už bude schopný se o ně plně postarat o oba. Miminkovsky věk si užívám já 😁
Příroda to tak zařídila. Chlapy prostě mimina nezajímají. Neví co si s nima počít. Dříve muži obstarávali obživu a ženy se starali o mimča. Muži je začali brát na vědomí ve chvíli kdy začali být nějakým způsobem ,, užitečné". A tak je to dodnes, muži začnou přirozeně trávit s dětmi čas až se s nimi dorozumí a dá se něco společně podniknout. Až moderní trend ,, nutí" může zapojovat se do péče o miminka. To jsem napsala velmi stroze a s nadsázkou. Ve skutečnosti je moc fajn když muže zajímá když miminku něco schází, má bolení apod. Nebo když se účastní koupání. Nemůžeme jim mít však za zlé když neumí miminko zabavit a utišit jako máma, nemají to prostě v genech.
@sudylichozrout mám doma stejného muže a s jiným bych si společnost nezařizovala a dítko nepořizovala.
@sonnn buď v klidu máme to doma podobné u syna se bál tak do 4 měsíce teď u dcery není ji ani měsíc a úplně stejné. Jediné kdy se peníze když musím k doktorovi tak se pochopí a vše udělá dle naučeného. Bohužel jsem si manžela fakt rozmazlila a nepomáhal mi ani tím že by si vzal syna do kočárku ven abych já si mohla odpočinout. A to se dušoval v těhotenství že bude s kočárkem a jak se na to těší... kecy v kleci😌
@martiniquest Co nie je prirodzené?! Je to otec. U nas ako pise
@neomenia

@sonnn Můj muž to měl stejně, dokud byly děti malinké, tak se bál, že jim něco udělá, a moc se do toho nehrnul. Jak trošku odrostly, tak se začal víc starat a teď je táta na plný úvazek. Zlomilo se to tak kolem půl roku, řekla bych.