icon

Váží si mě?

18. čer 2020

Mam par mesicu od porodu, ale porad mi lezi v zaludku pritelovo jednani po porodu. Kdyz jsem porodila nenapadlo ho ani mi napsat nebo rict neco pekneho a podekovat, kytku mi nekoupil a co me tehdy dostalo bylo, ze jsem si platila pobyt v nemocnici a on delal, ze nic. Jsem stastna, ze mam zdrave dite. Jsou tu i dalsi zalezitosti, vsecko jde na pul, i kdyz ja jsem na materske(sice mam nasetreno). Jsou to malichernosti, ale posledni dobou to ma vliv na muj vztah k nemu. Clovek chce mit vedle sebe nekoho kdo se postara.

Strana
z2
jjasmina
18. čer 2020

finance ste si měli vyřešit hlavně už před porodem. Můj byl furt se mnou, kytku jsem nepotřebovala ani ,aby mi děkoval. A podle toho , co popisuješ se divím, že si chtěla s ním dítě

jaja01k
18. čer 2020

A vy jste nemluvili o tom, jak to bude s financemi, až budeš na mateřské? Tak to asi budete muset udělat teď. Jestli ti to nevyhovuje, musíš se ozvat. Tvému partnerovi to totiž samo nedojde. Doteď jste platili všechno napůl a vyhovovalo vám to a on si očividně neuvědomuje, že se situace změnila a je třeba dosavadní způsob fungování přehodnotit. Chlapi jsou někdy prostě natvrdlí a nedochází jim věci, které nám připadají samozřejmé.

volodka162
18. čer 2020

Když jsem poridila, nenapadlo ho ani napsat - takže nebyl u porodu? Tys mu pak psala sms, že máte holčičku a on nezavolal ani neodepsal? To už je trochu blbé no mi přijde. Kytku mi ale taky manžel nedal, za těch 16 let mi dal tak 10-15ks kytek, takže .... nemusím to a neberu to jako nutnost. Takovéto věci ale by jste si měli řešit dopředu už před příchodem dítěte. Už vlastně při plánování (pokud to nebylo omylem). Sednout si a popovídat si o tom. Trochu bych ho nakopla. Nebo narovinu (holt někdo je tupější...někdy i můj), vyložit na stůl karty a říct - hele, beru 7tisíc měsíčně rodičovskou. Ty bereš 25 tisíc čistého. Nájem xxx, jídlo xxx, drogerka xxx, oblečení + pleny xxx - to dělá 12 tisíc. Já na to nemám jak vidíš. Musíme tohle vyřešit...bla bla bla. Chození okolo horké kaše jsou naprd...

jjasmina
18. čer 2020

@volodka162 Je to tak, snad každej si k tomu sedne a probere se to ještě dřív než vůbec člověk otěhotní . My si taky sedli, já řekla rodičák bude tolik a je asi jasný, že to potáhne z větší části chlap..

volodka162
18. čer 2020

@jjasmina Jo, BOHUŽEL jasný, kdo to potáhne 😀 Napůl vtip, napůl realita, která se mi taky moc při tom plánování nelíbila. Ale tak bydlení táhnul on a zbytek já. Měla jsem 8tísíc plus jsem si přivydělávala v práci, takže tak 11-12tisíc jsem měla a utáhla jsem veškeré náklady na jídlo, drogerii, benzín do svého auta, pleny a další potřeby pro miminko, oblečení pro všechny tři, léky, dětské koutky, a když jsme vyjeli někde na vejlet a platilo se jídlo, tak jsem to taky platila a VYŠLA JSEM). Jen je v tom mít velmi dobrý pořádek a nekupovat kraviny, což se díky rodičáku fakt povedlo....jsem tady i v místní skupince na šetříme a vidím jak ušetřím 5-8tisíc měsíčně od jiných rodin jen na jídle a dalších věcí...holt nekupuji značkové věci, ale ani nežereme blafy. Pardon, trochu jsem odběhla od tématu.

jjasmina
18. čer 2020

@volodka162 Souhlas

martt
18. čer 2020

Jak píši holky finance jste měli řešit už před porodem. Chtělo by si s přítelem v klidu sednout a bez emocí to probrat. A rekla jsi mu třeba o tom jak se cítíš ohledně jeho chování? Ve vztahu je důležitá komunikace a pokud s ním o tom co tě trápí apod nemluvís. Tak chlap to bere tak, že je vše v pořádku a nic se neděje i když to je třeba jinak. Samozřejmě to nejsou vsechny chlapy, ale většina to tak má. Jinak s tou kytkou bych se netrápila u nas když si manžel pro mne a pro malyho jel, tak kdyby s ním nejela moje mamka tak by ho to ani nenapadlo mi koupit kytku.

agneska7
18. čer 2020

Mno tohle s penezma že pár který má dítě a každý má své peníze moc nechápu , my máme peníze na jednom účtu vše se poplati a za zbytek žijeme. A s tou kytkou tě chápu mě to mrzí do teď že jsem za ani jeden porod nedostala od manžela vůbec nic 😔

bombat
18. čer 2020

@agneska7 To si tak neber, chlapi nejsou tak formální a vytříbení. Lepší aby byl dobrý otec a Tebe si vážil a jako matce a Ti pomáhal než aby nosil kytice (na to jsou často spíš takoví ujetí chlapi, partneři hysterek a narcisové).
Já pět dětí s jedním chlapem: První celou dobu se mnou, žádný formální dárek ale hodně podpory a pozornosti, zjevný respekt. Druhý neformální dárek do porodnice (sbírka básní, udělal mi radost, ale byla bych radši, kdyby byl se mnou jako poprvé - nemohl, hlídal ročního syna). Třetí se narodila doma za přítomnosti jen mojí a jeho, měla jsem po porodu komplikace a dostala jsem od něj doma všechnu péči a servis. Kytka nějaká byla myslím až neformálně hodně později (občas kytky nosí, většinou zcela nečekaně a úplně neformálně). Čtvrtý se narodil doma, komplikovaný porod, celkově komplikovaná situace díky přechodnému bydlení u mojí maminky apod. Opět jsem dostala spoustu pozornosti a péče, žádný formální dárek. Nikdy jsem si ale nestěžovala a nic zvláštního nečekala. Pátý porod opět doma, pár dní poté jsem dostala starožitný šperk, čistil ho a chystal napřed, vůbec jsem to nečekala a udělal mi tím strašnou radost (i se dost trefil do mého vkusu). Jestli bych ale něco dostala pošesté nevím 😀.

Závěr: Třeba po skoro dvaceti letech manželství by Ti něco po pátém porodu dal, chlapům to trvá 😂.

Na druhou stranu já si fakt nestěžuji: Nikdy jsem nic formálního nečekala, vážím si toho, že nás všechny živí, že se stará a je dobrý otec. To je samozřejmě mnohem důležitější.

marketka_m
18. čer 2020

take nechapu finance na pul..budto spolu jsme a funfujeme..nebo nejsme a nefungujeme..podle mne neexistuje rodina kde by fungovalo moje a tvoje..musi byt nase..doporucuji spojit finance.. darek me mrzi..ja dostala zlato a kytici v porodnici..musim rict ze i sestry cumely..a ja byla na muze pysna!!!!!

blondynka400
18. čer 2020

@marketka_m tohle vůbec není pravda..... Úplně bez problémů existuje rodina moje a tvoje. Tohle všeobecné generalizování fakt zbožňuji 😀
A kytku a zlato v porodnici fakt nepotřebuji 😀 😀

marketka_m
18. čer 2020

@blondynka400 skoda ze neznam ani jednu.kazda se rozsypala..a hadky jenom kvuli financim..nic jineho...jestli to u vas funguje super..

eviicka
18. čer 2020

@blondynka400 souhlasím, tam kde jsou dva rozumní lidé, může "moje a tvoje" fungovat úplně bez problémů. Ale tohle asi nebude případ zakladatelky...
Stejně tak kytku a děkování také nepotřebuji (důležitější je celkové chování a podpora), ale něco mi říká, že i tohle může být u zakladatelky trošku rozsáhlejší problém.

blondynka400
18. čer 2020

@marketka_m vidíš a nám to funguje skoro dvacet let 🙂 A kvůli financím si pamatuji akorát jednu poměrně malou výměnu názoru. Od hádky to mělo hodně daleko....
A celkově kolem sebe mám hodně lidí, kterým to funguje a naopak ty, kterým společné peníze nefungují. Ono každé má své pro a proti, ani jeden model není "správný". Každý jsme jiný a vyhovujeme nám něco jiného..... Jen je potřeba,aby to vyhovovalo oboum, což mi u tazatelky úplně nepřijde

marketka_m
18. čer 2020

@eviicka
@blondynka400
nepitrebuju..protoze potrebujes jazyk lasky..treba zakladatelka potrebuje jazyk lasky Darky..a v tom neni nic spatneho..ale nedostava ho a ma pocit ze si ji partner nevazi...vy zase potrebujete slova ujisteni treba a kazdy potrebujeme neco jineho.o tom je svet ze kazdy potrebuje neco jineho..a ideal je tehdy kdyz partneri si navzajrm tyto jazyky lasky projevuji...takto to vnimam ja..

blondynka400
18. čer 2020

@eviicka souhlas, že tady bude problém komplexnější...... Ale stejně tak bude těžko partnera předělávat

blondynka400
18. čer 2020

@marketka_já bych řekla, že je to spíš všeobecně zažitá věc. Žena má od otce svého dítěte za porod něco dostat. Za to, že mu "dala" dítě. Prsten , kytku, má jí "děkovat" . Za komoušů to tak bylo standart a řada lidí to vyžaduje i dnes, protože je to "norma" a kdo to tak neudělá, neváží si ženy jako matky....

marketka_m
18. čer 2020

@blondynka400 tak to nevim.ja to tak nebrala ani nemela nastavene..a nedostalo se mi diku..ale slov uznani ze jsrm to zvladla..a ze to bylo tezke

marketka_m
18. čer 2020

@blondynka400 mozna by bylo dobre nechat zakladatelku okomentovat, zda vyzaduje darek protoze "to tak ma byt"..nebo je v tom trohu jina pravda

blondynka400
18. čer 2020

@marketka_m já vlastně neměla ani jedno, spíš pocit, že byl hrdý na to, jak to dopadlo.... A že první byl "problém". Ale to co jsem psala je fakt, který za mne v české společnosti stále zůstává.... A dle vyjádření tazatelky mám tento pocit. Ale třeba se pletu a má to jinak 🙂

klokanka31
18. čer 2020

Tohle nikdy nepochopím, platit v rodině něco napůl. Já vím že se to dnes moc nenosí, ale myslím že hlavně chlap má rodinu zabezpečit. A taky že finance by měli být společné, ale je to každého věc... Mně manžel za narození dcery koupil kytici, a vzal mě do zlatnictví, kde jsem si mohla vybrat zlaté náušnice a zlatý prsten. Manžel to bere tak že já mu dala to nejcennější v životě, a tak mi za to chtěl touto cestou poděkovat a ukázat mi, že si mě váží...

klokanka31
18. čer 2020

@eviicka Rozumní lidé jsou ale i ti, kteří veškeré příjmy hodí na jednu hromadu, a z toho se platí veškeré výdaje. U nás už pár let před porodem vydělával jen manžel, já byla v domácnosti a starala se o teplo domova. A nikdy mi nevyčetl že to finančně táhne sám, že z jeho peněz si koupím např. kabelku, oblečení... On to bere tak že je chlap co má zabezpečit rodinu, a já taky dělám důležitou roli.

autor
18. čer 2020

Financne na tom nejsme ani jeden spatne, ja samozrejme hur nez on. Mame spolecny ucet, kam posilame castku. V mem pripade temer celou materskou, mam jeste maly privydelek bokem .
. Kolikrat me dorazi, ze i 30tikorunove polozky zaplati z karty a nezaplati drobnyma z penezenky.
Spis mam pocit, ze jsem jak spolubydlici a ne jeho partnerka. Nemusime mit nutne vse spolecne. Jen by se obcas mohl zachovat jako chlap. Ten darek byl pro me dulezite gesto, potesila by me i malickost. Jako otec se opravdu stara, na to nic rict nemuzu.

autor
18. čer 2020

@klokanka31 meli jsme to komplikovanejsi, kazdy bydlel sam.

autor
18. čer 2020

@marketka_m napsala jste to hezky, ja potrebuju od kazdeho trochu.

klokanka31
18. čer 2020

Měla jsi mu nadhodit že je hezké když chlap koupí dárek...

eithelwing
19. čer 2020

U prvnihot jsem taky toužila po obdarování. Ale znám svého muže, takže jsem mu to řekla. 😂 Pro něj byl dárek za porod velký šok, nikdy o tom neslyšel.
Teď u druhého jsem nic neříkala, melt dost starostí s péčí o domácnost, o starší. O to víc mě překvapilo, když dárek byl. 🙂
Je to všechno o komunikaci.

marketka_m
19. čer 2020

partner musi vedet co potrebujete..kdyz nebudete o tom otevrene mluvit..budete si vice a vice myslet ze si Vas nevazi..sednete..reknete na primo co vas mrzi..jak se citite nad cim premyslite..treba v tech financich dojdete k nazoru ze spojite ucty..nebo naopak..dohodnete se ze Vy si nechate mesice na ucte 2 tis pro sebe..on 2 tisice na ucte pro sve utraty..ale zbytek se pujde na spolecny ucet..to byl priklad...a o tech jazycich lasky - reknete co vak chybi..zeptejte se zda on se citi milova..treba mu taky neprojevujete lasku jeho jazykem lasky..je to tezke kdyz ma nekdo jazyk lasky darky aby se naucil konat druhemu jazyk lasky Slova povzbuzrni a ujisteni (zasr priklad) ale vsechno jde kdyz sr chce.drzim palce

eviicka
19. čer 2020

@klokanka31 vždy jsem měla své účty, partner též ať teď, nebo s ex, a peníze nikdy problém nebyly. A to ani v dobách, kdy jsem byla bez příjmu (péče o dítě), či v dobách prvního bydlení hned po studiu, kdy bylo do kapes hluboko. To na kolik hromad chodí peníze nemusí být rozhodující (viz. zakladatelka, ale nejen ona).

autor
19. čer 2020

Minuly partner mel podobne zvyky, asi mam na takove smulu. On je celkem urazlivy a bere veci vazne. Mam strach, ze kdyz to co si myslim reknu nahlas, muze nas to poskodit. A zaroven nemyslim, ze clovek se dokaze zmenit jen tak, kdyz byl vychovavany urcitym zivotnim stylem napriklad.

Strana
z2