icon

Chci příjmení po sobě, partner mi nepodepíše otcovství

nikketa
31. srp 2016

Ahoj, s přítelem jsme něco málo přes rok, je nám sice dobře a neplánuji, že bychom měli jít od sebe. Ale synovi chci dát svoje příjmení, už jen proto jak nevěřím lidem a po těch zkušenostech svobodných maminek z okolí, co zůstávají dřív nebo později s dítětem sami. Přítel se ale rozhodl, že mi nepodepíše na matrice otcovství, když se kluk nebude jmenovat po něm. Chápu že mi třeba nerozumí a trucuje, ale do TP zbývá něco málo přes 14 dní, mám tedy sama zajít na matriku a nějak to tam uvést? Nebo to vyřídit až v porodnici a odjet tam jen se svým RL?

Strana
z5
nutricnihodnota
1. zář 2016

@koordinatorka_odboje Vidím to velice podobně. Proto bych si nikdy nepořídila dítě s chlapem, kterýmu nestojím ani za to, aby si mě vzal, ale děcko mi klidně udělá. Spíš bych si teda připadala, jako zbouchnutá blbka, co neumí používat gumu, než neúspěšná uháněčka, ale ve výsledku to vyjde na stejno ☹ . Dítě beru jako mnohem větší závazek, než svatbu a když není připraven na to jednodušší, tak rozhodně není v mých očích připraven na to, stát se otcem.

nutricnihodnota
1. zář 2016

@mandala ONA, je matka. ONA, se bude starat, zařizovat příspěvky, školku, objíždět doktory, kroužky, atd... On přijde po práci domů a pohraje si chvilku s děckem. Nějaký větší starosti a aktivity začne (snad) mít teprve, až bude potomek větší a soběstačný. To má dost času na to, aby si je vzal a udělal z matky svého dítěte konečně manželku.

kika_21
1. zář 2016

@properjoey Holky, není divné hned na začátku vztahu spolu bojovat v podstatě o nic-představte si dítě s nádorem v Motole-co by ty mámy daly za to, kdyby tohle byl jediný problém-blbé příjmení-o nic přece nejde. 😠

koordinatorka_odboje
1. zář 2016

@caverina 😀 copak já jsem řekla, že zakladatelka je chudina, co se snaží někoho uhnat děckem?? Čtěte pozorně paní a nebudete se muset rozčilovat. Mazel tov! Více se vám věnovat nehodlám 😝

la_amanita
1. zář 2016

Tak nezapsat otce do rodného listu jen proto, že chce dát potomkovi své příjmení, je celkem hardcore. Se ani nedivím, že si pak takovou muž nechce vzít 😀

Fakt lpíte na něčem, co jde snadno změnit a u půlky dětí se to stejně za život změní. Dneska už si kolik žen nechává i po sňtaku své příjmení. Raději dbejte na to, abyste měly s muži a muži s dětmi hezké vztahy, to se pak příjmení vybere samo.

koordinatorka_odboje
1. zář 2016

@nutricnihodnota já jsem také striktně byla pro pořadí svatba, dítě. V dnešní době velmi dobře dostupné antikoncepce se to dá pohodlně dodržet. A vidím to na svém okolí, že páry, které měly nejdřív dítě a pak svatbu si 1) tu svatbu vůbec neužily, protože jednak stojí moc peněz a ty musí dávat do dítěte, takže to měly takové až skoro bych řekla ošizené, což já bych třeba nechtěla. Na svatbě se musel někdo věnovat dítěti a mně osobně by to prostě nebylo příjemné, aby o mně někdo škodolibě vykládal, že si mě manžel vzít musel apod.
2) nebo stále čekají a čekají a pořád nic a mně je prostě trapné, abychom přišli někam na akci, potkali tam třeba manželovi známé z práce a on mě představil "to je moje přítelkyně" a já s dítětem. Já jsem asi konzerva, ale mě automaticky hned v duchu napadne "a proč jste se nevzali?" a potom i ten chlap blbě vypadá, že se vyhýbá zodpovědnosti.
Ale to zakladatelce nepomůže, ona řeší příjmení. Dala bych po sobě, když není naplánovaná svatba. Známá tak dala po otci, sliboval, že si ji vezme a pořád nic. není to žádné vydírání chlapa, jenom to pak odnáší žena a proč by měla

koordinatorka_odboje
1. zář 2016

@la_amanita kolik takových znáte, co si nechala po svatbě plně své dívčí jméno? já jednu

Ona ho tam zapsat chce, on se nechce nechat zapsat, protože tam uvedla, že dítě bude mít příjmení po ní.

koordinatorka_odboje
1. zář 2016

@kika_21 v tom případě bychom ale tady už nemohly diskutovat o ničem - ani o plenkách, ani o příkrmech, ani o nočníku, protože oproti třeba zastropování důchodu nebo migrační krizi vlastně nejde o nic 🙂
stejně si to zakladatelka musí udělat podle sebe, my jí můžeme akorát říct, co bychom udělaly a jak jsme to udělaly, ale jejího partnera neznáme a nevíme, co na něj platí, aby jí to podepsal to otcovství. Ale je to hrůza, dělat takové cavyky před porodem

la_amanita
1. zář 2016

Já nechápu tu potřebu jmenovat dítě po sobě, protože já jsem MATKA. A co jako? Otec je ten druhý a má k dítěti stejná práva a povinnosti, jako matka. Navíc jsem zastánce sdílené rodičovské a rozhodně neargumentuju, že jen já budu s dítětem všude chodit a stát mu za zadkem až do konce života. Za prvé si tak kopu vlastní hrob (vzpomeňte si na svá vyjádření, až si budete stěžovat, jak jste zničené a muži vám nepomáhají) a za druhé to děcko sakra není můj ani ničí majetek.

sisstin
1. zář 2016

@koordinatorka_odboje no ja jsem rozvedena, vdavat se nechci znova a mala po mne byt nemuze, bo by se jmenovala po ex :p takze mam dve deti a jen jedno ma shodne prijmeni se mnou. Kdyz jdu se synem, jsem pro okoli pani xx, a kdyz s dcerou, tak zas pani xy :D

nutricnihodnota
1. zář 2016

@la_amanita Taky jsi to asi četla kolenem, jinak bys nemohla napsat takový nesmysl. Zakladatelka nepíše, že nechce otce v rodném listu, to on ji vydírá, že se nenechá zapsat, pokud nebude po jeho. Už jenom kvůli té jeho hloupé ješitnosti, by neměla nic měnit, ani přepisovat. Dítě bude mít automaticky dítě po matce a hotovo. A to, že ty jsi něčeho zastáncem neznamená, že to tak v reálném životě opravdu funguje.

nutricnihodnota
1. zář 2016

@sisstin To je ovšem zas úplně jiná situace. To se opravdu nedá srovnávat.

sisstin
1. zář 2016

@nutricnihodnota no je, ale ja se treba vdavala az v synovych 4 letech, takze nam zazite obe situace :D a ani u jednoho z chlapu to neni, ze by si me nechtel vzit. S ex jsme to oba povazovali za nedulezite a ten priteli jsem rekla, ze ne. Za me je v dnesni dobe kazdymu burt, jak se kdo jmenuje ;) jsem peda pracovnik a tech deti s jinym prijmenim nez matka jsou mraky...

sisstin
1. zář 2016

Pruser vidim v tom, ze se partneri nejsou schopni shodnout...

nutricnihodnota
1. zář 2016

@sisstin Já souhlasím s tím, že většině lidí je jedno, jak to mají ostatní. Mě je to taky u zadku. Ale pro můj osobní pocit to prostě důležité je. Každá jsme jiná a každá to taky jinak vnímáme, ale slíbit partnerovi manželství (nebo cokoliv jiného) a pak se z toho vykroutit, to považuji za sviňárnu a já osobně bych takového člověka za partnera nepovažovala.

elvira
1. zář 2016

To, že se nedokážou shodnout, vidím taky jako průšvih...
Ta dohoda měla přijít nejlépe už dříve, než bylo dítě na cestě.
Na druhou stranu - moc nechápu, oč těm chlapům jde - dítě je mnohem větší závazek než celý sňatek - ale každý to má asi nastavené jinak.
Moje příbuzná má 4 děti se 3 tatínky a popisovala "komickou" situaci, kdy se všema byla u doktorky a hlásila:"Nováková, Nováková, Malá, Přibyl"

kika_21
1. zář 2016

@sisstin Ano, dětí jsou mraky , dělá mi problém vybavit si, jak se jmenuje maminka spolužáků dětí-říkám jim dle dětí.Nikomu z dětí to divné nepřipadá. Trvám na tom, že jde o spokojenost matky dítěte-muž by ji mohl respektovat-tedy její přání-ta svatba je v podstatě den, na který vzpomínáme jako na pěkný, pokud to oba chceme. Nedovedu si představit někoho nutit-a u nás by to rozhodně nedopadlo-mám tvrdohlavého muže, dělá v těchto papírových věcech jen to, co chce-respektuje, že to dělám i já. Před porodem aŤ nikdo nic neřeší-máma a malé dítě v břiše i už mimo mají v klidu žít. Nedoporučuju řešit to-klidně může dojít na matriku taťka. Taková 🙄 starší úřednice s otázkami může zařídit svatbu a trochu tatínka naladit myslím lépe než trucovitá partnerka. 😉Nechala bych čas v klidu plynout.

sisstin
1. zář 2016

@nutricnihodnota jo, to souhlasim ;)

mandala
1. zář 2016

@nutricnihodnota A on je zase OTEC a ty nevíš, jak hodně se do péče zapojí, kromě toho nevíš, jestli zakladatelka si ho vůbec vzít chce, z jejího prvního příspěvku mám pocit, že o to nestojí spíš ona, jestli někde psala opak, tak se omlouvám, že jsem přehlídla.

yerry
1. zář 2016

@nikketa a je tak strasne dulezite jake bude mit dite prijmeni? Nereknu kdyby se melo jednat o neco posmesneho nebo urazliveho ( znam nejedno takove nestastne prijmeni)
Jako sorry ale kdyz se ted hadate o takovou dle meho ne moc dulezirou vec co pak bude az prijdou trebas zdravotni obtize nebo vyber skoly a podobne. Prijmeni je jen slovo. Nechapu proc otec ditete prohlasil ze se tam nenecha uvest jako otec. Sakra kdyz jste si prcka delali tak bylo naprosto jedno jak se jmenujete ☹

caverina
1. zář 2016

@koordinatorka_odboje nemusite se bat...ja ctu dobre...nerekla jsem ze jste chudinou nazvala zakladatelku...nazvala jste tak vsobecne vsechny zeny,ktere nejsou vdane a nemaji stejne prijmeni jako jejich dite....tot vse....

koordinatorka_odboje
1. zář 2016

@caverina ne, řekla jsem, že nechci, aby na mě takto pohlíželi. takže ne, nečtete dobře.

caverina
1. zář 2016

@koordinatorka_odboje ale to ze vas napadne ze by tak vlastne mohl nekdo vubec uvazovat znamena to,ze si to myslite taky....nechejme toho....ja uz jsem se rozcilila dost a nenecham si den zkazit hlouposti a malomestactvim.. 😅

zuzineckah
1. zář 2016

Chlap,který podmiňuje přiznání otcovství příjmením dítěte je idiot. Nic víc. Kdyby měl štipku inteligence a soudnosti tak by nemohl tyhle dvě věci dávat do souvislosti.
To je tak když děti mají děti....

chanelle1
1. zář 2016

Pokud budete svobodnou matkou, potřebujete nutně uvádět otce v rodném listu? Pokud do rodného listu napíšete "otec neznámý" pak se dítě bude jmenovat automaticky po Vás.
Pokud chcete mít otce v rodném listu uvedeného s ohledem na budoucí možné alimenty, pak ani není důvod proč dítěti neponechat jméno otce.
Nemyslím si, že to dělá natruc. Dítě je vás obou a tedy společné - společně jej budete vychovávat a milovat. Asi v nevidím důvod proč by dítě nemohlo nosti jméno otce.
V případě, že váš vztah rodičovstvím dozná úhony a vy zůstanete s dítětem sama, je možné dítě přejmenovat. Ale dokud váš vztah funguje, proč tedy upírat příjmení otce....?

koordinatorka_odboje
1. zář 2016

@caverina takže když vím, že ve společnosti jsou předsudky, tak já mám ty předsudky taky, protože o nich vím? To je mi logika. ano, nechme toho, mám spoustu práce...

zuzineckah
1. zář 2016

@chanelle1 dítě není možné přejmenovat jen tak. Otec by s tím musel souhlasit. A když už teď dělá na truc,tak se dá předpokládat,že takovou žádost by bojkotoval úplně

caverina
1. zář 2016

@koordinatorka_odboje tak to teda moc nevite....tak mozna pred 20-30 roky asi jo....ale ted?hlavne prosim vas tou svou,,praci,, nevytvarejre u druhych pocit,ze vsechno co reknete je pravda a nic jineho nez pravda....

amj
1. zář 2016

tak já sama za sebe... nečetla jsem všechny příspěvky... ale proč nedávat dítěti jméno po otci...třeba v kostce na vysvětlení (už jsem to tu psala dříve v jiné diskuzi)
Mám dceru - je ji skoro 10let.
Její otec s námi nežije ....od jejího tak půl roku. Donutil mě stejným způsobem - aby měla dcera jméno po něm, protože jinak nechtěl být uveden jako otec. Nechala jsem se přemluvit...protože díte bez otce (blá blá blá.. jak na tebe budou v porodnici koukat, malé město - ty nevíš s kym to dítě máš...blá blá blá.. atd atd.. prostě předsudky)
Situace po narození... Dcera má tedy příjmení po otci. Otec s námi ale nežije cca 9let. (zhruba od jejího půl roku)
Změna příjmení - lze POUZE s jeho souhlasem , nebo soudně. Nikdy dobrovolně souhlasit nebude!!! Soudů mám za sebou 7 - ohledně změny příjmení a asi 8 pro neplacení výživného. Pořád se odvolávám, pořád někde něco řeším... změna byla povolena jen jednou u OS, ale on se obrátil na vyšší soud, kde soudce prohlásil, že spousta dětí žije s příjmením jiným než matka a zbytek nové rodiny a nemají s tím problém - tj, výsledek netřeba změnit příjmení. Jsem vdaná, s manželem máme syna. Všichni 3 máme stejné příjmení. Jen dcera má tedy příjmení jiné. (nemusím asi moc rozepisovat, jak je manželovi příjemné, když jde k dr, kde ho neznají a vidí dcery příjmení a volají ho pane XY podle dceřina příjmení....) Dcera se chce se jmenovat stejně jako celá rodina (ve škole ji děti nadávajía šikanují - řešilo se to min rok i s ředitelem, že není naše, je z děcáku...atd atd... Děti dovedou být pěkně zlé ☹ .
Učitelé ani nevědí, že syn a dcera jsou sourozenci....) protože má každý jiné příjmení....a nejsou si extra nijak podobní. Bohužel změnu chce jen dcera, která podle soudu a sociální pracovnice nemá absolutně páru o tom co chce... vždyt je malá... bude ji jen 10let.
Bio otec s námi není... odešel k jiné partnerce a pořídil si s ní xy dětí. Nevím - nemáme žádný kontakt, narozeniny, návštěvy atd...prostě kontakt nula od roku 2009. Dcera ho ani nezná....
Výživné neplatí od r. 2009 - tj. od doby kdy začal být pravomocný rozsudek o výživném a o svěření do péče. Od té doby já pravidelně žádám o změnu příjmení... bez úspěchu.
Takže za mě... pokud si maminka není jistá tím, že s otcem bude i v budoucnosti, popř si už ted je jistá, že spolu nebudou, nebo se snaží slepit vztah tím, že bude miminko a uvidí se... ... tak za sebe říkám - dejte jméno po sobě... je s tím mnohem mín problémů, starostí, papírování, nervů... atd...

yerry
1. zář 2016

@amj no tak z tohoto hlediska to zni rozumne. Me je vzdycky tak lito tech deti kdyz se rodice nemuzou domluvit a urady jednaji podle tabulek a ne podle toho co opravsu svedci v prospech ditete 😢
No doufam ze tohle nebudu nikdy muset resit ale stejne mi prijde stupidni ze otec ditete, o ktrre se nezajima, dite ho nezna a fyzicky na nej neprispiva se handrkuje kvuli prijmeni. O co mu jde? Jedine nas*at tu matku. Jiny duvod mne nenapada 😧

Strana
z5