Doprovod miminka k lékaři - propustka. Jak to je?

2. lis 2021

Ahoj,
Chtěla bych požádat o radu někoho, kdo tomu rozumí a mohl by mi zaslat odborný článek kde je to uvedeno a vysvětleno, ev. přímou citaci zákona, co bychom mohli přednést zaměstnavateli. Sama to nemůžu najít nebo se informace rozchází. Týká se to propustky na doprovod k lékaři. Máme s manželem 3 měsíční miminko, já jsem na mateřské, on pracuje.

V jeho práci si nyní vzpomněli, že mu propustky na doprovod k lékaři uznávat nebudou, když s miminkem přeci můžu chodit na vyšetření jen já. Že nemusí, prý je to tak v zákoně. Co ale když budu já nemocná? Třeba teď jsem, o miminko se doma postarám, ale k lékaři to s ním asi nezvládnu. Prý v tom případě potřebují potvrzení od mého lékaře že tam s miminkem nemůžu jít já, tak půjde manžel. To se mi nezdá, aby vyžadovali info o mém zdr. stavu v jeho práci...

Co když bude miminko potřebovat ke specialistovi v jiném městě? V kočárku bohužel nevydrží ani 5min, jízda třeba hodinu autobusem by byla noční můra, nehledě na šíleně dlouhé bdělé okno u tak malého miminka, protože jinak než u prsa neuspím, bude pretažené, prostě potřebujeme odvézt aby to bylo co nejrychlejší a auto máme jen 1.

Taky budu potřebovat k zubaři, to mám nechat miminko řvát v kočárku hodinu na chodbě? V tom kočárku to není jen řev ale doslova hysterák až se zalyká. Ale prostě tohle všechno vysvětlovat zaměstnavateli, ten to ani nepochopí...

Tak mě zajímá jak je to v zákoně. Děkuji

veroniquecz
2. lis 2021

Důležité osobní překážky

§ 191
Zaměstnavatel je povinen omluvit nepřítomnost zaměstnance v práci po dobu jeho dočasné pracovní neschopnosti podle zvláštních právních předpisů58), po dobu karantény nařízené podle zvláštního právního předpisu59), po dobu mateřské nebo rodičovské dovolené, po dobu ošetřování dítěte mladšího než 10 let nebo jiného člena domácnosti v případech podle § 39 zákona o nemocenském pojištění a po dobu péče o dítě mladší než 10 let z důvodů stanovených v § 39 zákona o nemocenském pojištění nebo z důvodu, kdy se fyzická osoba, která o dítě jinak pečuje, podrobila vyšetření nebo ošetření u poskytovatele zdravotních služeb, které nebylo možno zabezpečit mimo pracovní dobu zaměstnance, a proto nemůže o dítě pečovat.

hojda
2. lis 2021

Je to staršího data, ale snad to tak platí stále https://www.bozpinfo.cz/pracovni-volno-k-doprov...

veroniquecz
2. lis 2021

Viz poslední věta. Pokud se ty podrobis vyšetření/ošetření, tak právo na propustku má. Pokud by chtěl jít s dítětem a šla jsi i ty, tak ne.

hojda
2. lis 2021

K lékaři jsem se objednávala v době, když nebyl manžel v práci (hned ráno a manžel dorazil třeba později do práce (má flexibilní začatek), nebo třeba na gyndě byla jednou týdne do večera. Případně jsem poprosila o pomoc kamarádky, které byly taky na mateřské. Udělaly jsme si společný výlet s dětmi a já jí pak pozvala třeba do cukrárny, nebo jí vypomohla příště zase já.

krisstina93
2. lis 2021

Pokud jdeš na vyšetření ty, třeba k tomu zubaři, tak ma manžel nárok na propustku, protoze je tvůj doprovod. Pokud jdete s dítětem, se kterým jsi na mateřské, tak mu to asi uznat nemusí, protože ty jsi doma od toho, abys o to dítě obstarala. Manželovi třeba uznali propustku jednou, když nás vezl na pohotovost, ja neridim, tak nad tím zaměstnavatel privrel oči, jinak by ho nejspíš pustil taky, ale musel by si to nadelat, ale záleží jestli je možnost se domluvit a pripadne si ten čas, kdy vás někam poveze, nadělat jindy.

konidana
2. lis 2021

ještě mně napadá očr 1den na manželku (od jejího obvoďáka), která se ze zdravotních důvodů nemůže starat o dítě (když je nemocná nemůže ho doprovodit k lékaři). Ale nevím zda by to takto šlo.

barulina
2. lis 2021

Nezlob se, ale hledáš jen jak s tím vydrbat. V případě, že nebudeš moct ty, logicky zaměstnavatel potvrzení chce od tvého lékaře. A nechaou, proč bys dr nemela zvládat sama. Jako a klidne mi napište že jsem neempaticka, nebo buh vi co, ale toto je hloupe

klokanka31
2. lis 2021

Nevím jak to je v zákoně,ale můj manžel se dozvěděl od šéfa to, že pokud je lékař v jiném městě a potřebujeme se tam s malou prostě dostat,tak nárok na paragraf má. Takže když s malou jedem,paragraf normálně bez keců dostane.

malanoha
2. lis 2021

Kdyz jsem byla náhodou nemocna a mimco melo treba prevenci u pediatra, tak jsem ho preobjenala na jindy... Par dni se fakt nic nestalo. Kdyz jsem potrebovala sama se sebou zajit k lekari, povozila kocarek chvili pred budovou mama/segra/kamaradka, nebo jsem to musela stihnout brzy rano, jeste nez manzel musel do prace. Jak casto k nejakemu doktorovi chodis? Nebo jak casto potrebuje mimino nejakeho specialistu hodinu cesty autobusem? Prehanis a hledas potize tam, kde nejsou. Nikdy v zivote muj manzel nepotreboval nejakou propustku z prace.. Pri trose snahy se da najit reseni i bez asistence tatinka. A jednou za rok, v pripade krajni nouze, staci z práce pul dne dovolene...

klokanka31
2. lis 2021

@malanoha A proč by na to plácal dovolenou když jde ten paragraf?

maxulekapcule
2. lis 2021

@malanoha Souhlas, jak to treba maji delat samozivitelky? Ted jsem sama, ale dokud jsem byla s otcem ditete, nikdy ho nezajimalo, ze dite ma doktora, natoz aby se zeptal, jak dopadlo. Ted uz ma sice pet, ale za posledni mesic se mnou stravil po zubarich asi 4 hodiny, a uplne v pohode, a nikomu to nevadilo. Chapu, ze kdyz mimco zacne brecet, je to blby, ale nikdy jsem se nesetkala se spatnym pristupem, i sestricky rady pochovaly...

jana_zofie
2. lis 2021

Muj muz ma uzasnou sefovou, ktera mu tolerovala zmeny v pracovni dobe (naddelal, flexibilka, jinak smena apod), kdykoli s nami nekam jel. Jsem za to samozrejme velice rada. Ale jinak naprosto chapu princip, ze kdyz nemuzes ty a musi on, tak na paragraf chce zamestnavatel samozrejme papir, ze ty nemuzes. Prijde mi to zcela logicke.

veroniquecz
2. lis 2021

@klokanka31 ze zákona nárok není.

autor
2. lis 2021

Děkuji všem, kteří se otázce věnovali a odpověděli k tématu ❤️
Těm, co si potřebovali rýpnout a povýšit se, jak jsou lepší matky - tak snad se vám ulevilo no 🙂
Víc vysvětlovat nepotřebuji.
Pěkný den všem

marge_s
2. lis 2021

nejde o povysovani, nabidly ti reseni 😒 taky mame deti tri a osetrovak mel manzel jen kdyz bylo potreba byt se synem v nemocnici. Zubare, gyndu apod. vzdycky kdyz se muzem vystridat. Stejne tak specialista mimo mesto. Vse planujeme tak, abychom to dali. A to jsem kazdeho kojila skoro tri roky, nebylo to vzdycky snadne. Holt obcas neco musim i zrusit apod...ale to se neda nic delat. Zkus o tom popremyslet, treba zjistis, ze to fakt jde.

tynka9
2. lis 2021

Holky ti to napsaly bez servitek, ale správně...ty jsi na mateřské proto, aby ses komplet postarala o vaše dítě. Je možné si vzít osetrovacku, ale musí k tomu být důvody - já jsem jí měla např kvůli operaci + rekonvalescence, protože jsem opravdu nebyla schopná se postarat o děti a měla jsem odpočívat. Ale jako doprovod “jen tak” to moc nefunguje. Ps - když máte jedno auto, nejde hodit ráno manžela do práce a pak ho mít k dispozici? Případně nemůže takhle výjimečně odjet do práce manžel MHD? Zubaře dát třeba v době, kdy není muž v práci, nebo využít maminku, kamarádku,... jak psaly holky.

tynka9
2. lis 2021

Jo a neboj - prtě máš ještě malé a ono si na dost věcí zvykne, povyroste a za chvilku bude spokojené třeba i v koćarku, šátku, cesty autem prospí, ty se taky víc zajedeš. To půjde 😉

martt
2. lis 2021

Druhá věc je ta jestli ti propustku pro manzela potvrdí doktor , když s nim jdeš s dikem ty a ne jen manžel. Ale to záleží jak který doktor. Na víc my třeba máme ve smlouvě přímo napsané, že doktory se mám navštěvovat ve svém volnu a pokud to nelze tak na nezbytně nutnou dobu.

michaela666
2. lis 2021

Když mi vycházely poradny s malou nebo kontroly u specialistů v jiném městě, manžel šel normálně do práce. Na určený čas pro nás přijel, odvezl a pak se do práce vrátil. Maximálně mu to zabralo 2 hodiny, o které potom zůstal déle v práci. Rovnou mu personalistka říkala, že to není standartní a jak to bude často šéf to zarazí.
Co jde tak přeobjednám, až bude z práce doma. Teď byli šílené výluky jak na vlak, tak autobus a jet 30 km třeba 2 hodiny po očkování bych fakt nechtěla. Jinak jezdím busem. Někdy kočár, někde nosítko. Na gyndě mi sestřička tu chvilku malou pochovala bez problému.
Zkusit někoho z rodiny ( kamarádku) jestli ti pohlídá prcka u vás a ty si vyřídíš doktory.

j.a.n.i
2. lis 2021

@veroniquecz Ale je narok, zakon nijak neomezuje, ze neco z toho, co udava plati jen v případě, ze pracuji oba rodiče. Na druhou stranu, byt doktorem, tak krom nejakych prvnich dvou prohlidek mimina nepotvrzuji propustku, pokud prijedou oba rodiče.

sigyn
2. lis 2021

Řešeních je hned několik:
a) Manžel si absenci napracuje.
b) Manžel si vezme dovolenou.
c) Někdo pohlídá.
d) Prostě to zvládnout (někdy nic jiného nezbyde). Taky jsem se musela s 3 měsíčním prckem trdlovat půl hodiny na vlak, pak jet půl hodiny busem, protože byla výluka, a pak další půl hodinu na vyšetření kyčlí. Byl to očistec a lidi v autobuse asi neslyší přes ten řev dodnes, ale nedalo se jinak. Ony nastanou v životě i horší věci. 😅

drep
2. lis 2021

@j.a.n.i to ale podle všech kritérií z modrého koně nebude ani dobrej doktor, ani rozumnej doktor😉

michaela666
2. lis 2021

Hlavně mi nepřijde úplně standartní situace, že by oba rodiče chodili k pediatrovi do ordinace. To se snad chodí pouze na první prohlídku po propuštění z porodnice, aby se vzájemně poznali rodiče a doktor. Když jedeme oba, tak většinou chodím s malou já a manžel čeká v autě. Jako náš odvoz by fakt propustku nedostal.

klokanka31
2. lis 2021

@michaela666 Co je špatnýho na tom když jdou do ordinace oba?

michaela666
2. lis 2021

@klokanka31 Nevím jak probíhá poradna u vás, ale těch ani ne 10 minut v ordinaci, kdy by manžel stejně stál v povzdálí a poslouchal je pro pediatra v dnešní covid situaci akorát další člověk, který může být potencionální hrozba. Jak pro ně, tak pro další děti v čekárně. Naše pediatra má třeba na dveřích, že pouští pouze 1 zákonného zástupce do čekárny i ordinace a další mají počkat před budovou.

veroniquecz
2. lis 2021

@j.a.n.i v zákoně jsem našla toto:

z důvodu, kdy se fyzická osoba, která o dítě jinak pečuje, podrobila vyšetření nebo ošetření u poskytovatele zdravotních služeb, které nebylo možno zabezpečit mimo pracovní dobu zaměstnance, a proto nemůže o dítě pečovat.

tudcek
2. lis 2021

Počítám, za mas malé ditko. Jak už nekdo uvedl výše, ono si to proste casem sedne. Osobně si nedokážu představit dělat takové cavyky s jedním dítětem. Jsou mámy, které to zvládají se třemi dětmi různého veku samy.
Takže si fakt myslim, ze to půjde, ty si zvyknes a ditko se taky vyviji a roste bude “společenstejsi”. Ať je lip 🙂

klokanka31
2. lis 2021

@michaela666 U nás není problém abysme šli oba,nikdo jiný ve stejnou dobu v čekárně není. A naše malá vždycky u doktora tak řve, že nic z toho co říká doktor nevím. Takže aspoň manžel poslouchá a mluví.

j.a.n.i
3. lis 2021

@klokanka31 Špatnýho na tom není nic, ale není to nic, co by měl platit zaměstnavatel, nic víc, nic míň. Jen ať jsou, ale ať si to rodič napracuje nebo vezme volno.

j.a.n.i
3. lis 2021

@veroniquecz Ano, to máš nárok na to hlídat doma dítě, když jde matka k doktorovi, ale najdi mi kde je napsáno, že nemáš nárok na propustku, když ty jdeš k doktorovi a matka sedí doma... To tam totiž není, na to jít se svým dítkem k doktorovi máš vždy, bez ohledu na to, co dělá matka.