Dostanu peněžitou pomoc v mateřství i při druhém dítěti?

pafca4
30. pro 2015

Na první dítě jsem dostala peněžitou pomoc v mateřství díky tzv. ochranné lhůtě (měla jsem smlouvu na dobu určitou, když jsem otěhotněla a zaměstnavatel mi ji neprodloužil,ale protože jsem splnila podmínku odpracovaných dní a nastupovala jsme na mateřskou tuším do 270 dní, měla jsem nárok na PPM, i když jsem byla nezaměstnaná). Pokud bych měla druhé dítě např. po dvou a půl letech, tak budu mít rovnou rodičovský příspěvek (těch 220000), nebo také tu PPM? Máte někdo zkušenost?

lajla
30. pro 2015

Rovnou rodicak do 4 let, ale můžeš prohodit s partnerem pokud by měl nárok a délku si vybrat

luciamala1979
30. pro 2015

pokud prac. poměr trvá, když se narodí druhé dítě do tří let věku prvního, jdeš ten stejný systém, jak si měla - PPM a pak RP. Jinak nevím..

xpila
30. pro 2015

Na mateřskou nárok nemáš. Pokud ale plynule z jednoho RP přejdes na druhy, tak si sama můžeš zvolit az do výše 7600 Kč, aniž bys dokládala příjem otce. Kdybys chtela víc, tak jedine pres nej - za předpokladu, ze ma dostatečný příjem a ke dni porodu splní podmínky pro mateřskou.

xpila
30. pro 2015

@luciamala1979 To díte se klidne muze narodit později, zádný věkový limit tam neni.

pafca4
autor
1. led 2016

@lajla jako že by musel být doma manžel?

fifina86
1. led 2016

@pafca4 nemusel,doma s ditetem budes ty.Ale pokud bych chtela pobirat cadtku vyssi nez 7600,pak musis zadat pres manzelum prijem (a on musi splnovat podminky,jako by sam sel na materskou 😉 )

lajla
1. led 2016

@pafca4 ne...jen potrebujes jeho výdělek pro kratší variantu

pafca4
autor
1. led 2016

@xpila
@fifina86
@lajla
aha, děkuji. Mně tenhle zákon s povinnou čtyřletou variantou přijde absurdní. Proč bych nemohla mít rodičák na tři roky? Co když se uvolní po těch třech letech místo ve škole,kde jsem učila, ale protože jsem měla smlouvu na dobu určitou,tak mi nebyla kvůli těhotenství prodloužena? Přemýšlím,jestli to má být nějaká forma "trestu" pro nezaměstnané? Ale copak je nějaké provinění otěhotnět v době,kdy mám smlouvu na dobu určitou?? Mimochodem náš zaměstnavatel rád prodlužuje xkrát smlouvu na dobu určitou,takže to by člověk nemohl otěhotnět skoro nikdy...

xpila
1. led 2016

@pafca4 Vzdyt ale 4leta varianta ti přeci nebrání jít do prace. Do prace můžeš jít okamžitě a o RP neprijdes. Takze na tom nic absurdního neni.

pafca4
autor
1. led 2016

@xpila no právě např. to,že oproti těm ostatním bych o část peněz přišla a přeci jen zrovna když má člověk malé dítě,tak se vždycky hodí...prostě nechápu,proč si někdo nemůže vybrat tříletou variant a v případě, že po třech letech půjde do práce, přijde o nějaké peníze, když se ničím neprovinil? Jen tím, že otěhotněl?

fifina86
1. led 2016

@pafca4 ale rodicak muzes pobirat a u toho pracova,v tom te nikdo neomezuje 😉

pafca4
autor
1. led 2016

@fifina86 jako že budu dobírat zbytek rodičáku (ten čtvrtý rok) a zároveň už budu normálně zaměstnaná na hlavní pracovní poměr jako učitelka?

fifina86
1. led 2016

@pafca4 ano. @xpila nepletu se,ze?

luciamala1979
1. led 2016

@xpila měla sem na mysli že PPM se počítá i když by mezitím pracovala z prvního zsměstnání tj před prvním porodem. Ale to se jí netýká
@pafca4 podle mě o žádné peníze nepřijdete , celková suma je stejná ne?

luciamala1979
1. led 2016

@pafca4 ano přesně tak i já pobírám RP a od půl roku, hned po MD sem nastoupila do práce zákon Vám to dovoluje

xpila
1. led 2016

@pafca4 Ty ale o žádné peníze nepřijdeš, vždyť to píšu! Klidně můžeš pracovat hned po MD (na MD můžeš taky, ale ne na tu samou smlouvu, ze které se MD čerpá) a o žádné peníze nepřijdeš.

@luciamala1979 Tak to ale není, pokud by nastoupila do jiného zaměstnání, tak se PPM počítá vždy jen z posledního. Jedině, kdyby byla stále v tom stejném zaměstnání a nastoupila do 4 (ne 3) let věku prvního dítěte na druhou mateřskou, tak se porovná výše u druhého a prvního a bere se ta vyšší.

pafca4
autor
1. led 2016

@xpila aha. tak alespon že tak 🙂 pak už mi teda jen uniká smysl povinné 4 leté mateřské,když stejně můžu jít do práce a pobírat u toho tu mateřskou...

xpila
1. led 2016

@pafca4 Tak ono jde o tu měsíční výši. A nevýhoda to je hlavně tehdy, kdybys třeba chtěla druhé dítě brzy, tak by ti část RP prostě propadla, protože bys ji nestihla vybrat.

somalicats
1. led 2016

@pafca4 Ale ona neexistuje žádná povinná 4letá mateřská. Mateřská dovolená trvá standardně 28 týdnů (u jednoho narozeného dítěte), časově je totožná s PPM a má na ni nárok jen ta žena, která je zaměstnaná nebo byla zaměstnaná, odpracovala 270 dnů během posledních 2 let a stihla na ni nastoupit v ochranné lhůtě. Následuje pak rodičovská dovolená, která trvá maximálně do 3 let věku dítěte a na tu může nastoupit jen zaměstnaná žena (nebo muž). Rodičovský příspěvek vůbec nesouvisí s rodičovskou dovolenou, na ten mají nárok všichni, tedy zaměstnaní i nezaměstnaní (jsou tam pouze určité výjimky u cizinců, ale to pro naše účely nebudu pitvat dál), ale výše pobírání rodičovského příspěvku se právě liší u těch, co jsou zaměstnaní (můžou volit až do určité výše) a těch, co jsou nezaměstnaní (nemůžou volit výši a mají tak automaticky čtyřletou variantu). A pokud ten nezaměstnaný mezitím nastoupí do zaměstnání, tak pobírá rodičovský příspěvek a přitom pracuje.

michell28
13. led 2016

Holky hledám nějakou radu. Našla jsem, že na 2.PPM mít nárok nebudu. S manželem plánujeme druhé mimi. 🙂 Nyní jsem na RD s 1. synem. Pracovní smlouvu mám od 15.4.2014 do 1.3.2017. Potřebovala bych poradit, zda se na mě vztahuje ochranná lhůta půl roku pokud bych na mateřskou odešla až po skončení pracovního poměru? Kdy nejlépe tedy začít s pokoušením se o 2. mimi, abych příležitost chytla za pačesy 😀

xpila
13. led 2016

@michell28 Ano, vztahuje. A kdy začít, to ti nikdo neporadí, nevíme, jestli otěhotníš hned nebo ne...

michell28
13. led 2016

@xpila 🙂 děkuji. S prvním se nám to povedlo na 2.cyklus. Tak to beru podle toho - samozřejmě se stát může cokoli

hnousetka
15. led 2016

Ahoj, prosim vás, podle čeho se posuzuje, zda budu mít nárok na PPM? Nyní jsem na RD s prvním synem, se kterým jsem nárok na PPM měla a jsem zaměstnaná na dobu neurčitou. Nyní jsem opět těhotná... Děkuji za odpověď

michell28
15. led 2016

@hnousetka stačí být zaměstnána. Tedy platit sociální pojištění. Pokud jsi stále v pracovním poměru, tak bych to neřešila. A někde na OSSZ jsem četla, že pokud druhá mateřská (28 týdnů, 6-8 týdnů před porodem nástup) je do 4 let prvního dítěte, tak výše mateřské bude minimálně ve stejné výši jako byla ta první. 🙂 taky to tak plánujeme. Jenže já mám pracovní smlouvu do 1.3.2017, tak to musíme stihnout. Ty to máš jednodušší.... 😎

xpila
15. led 2016

@michell28 Není to o placení sociálního pojištění, ale musí být nemocensky pojištěna, což je rozdíl.

@hnousetka Jelikož jsi stále zaměstnaná, tak na druhou mateřskou máš nárok.

hnousetka
16. led 2016

@michell28
@xpila tak to je prima, moc vam děkuji za odpovědi-)

slunicko333
16. led 2016

@michell28 Zajímalo by mě, jak se to případně řeší s prodlevou? Když u prvního dítěte v jeho 3 letech skončí RD a matka by měla jít zpět do práce (PP na neurčitou dobu) a třeba za půl roku potom nebo zkrátka do 4 letch věku prvního dítěte by porodila druhé dítě? Takže ta "těhotenská pauza" do druhého porodu jako pracovní neschopnost? Nebo i jinak?

michell28
16. led 2016

@slunicko333 to nevím. Jsou zde chytřejší a konkrétnější 🙂
@xpila

zubejda2
16. led 2016

@slunicko333 Může se požádat i o neplacené volno na péči o dítě do 4 let, ale to by mohlo chodit do školky jen na 4 hodiny/den.

xpila
17. led 2016

@slunicko333 Pracovní neschopnost určuje doktor, ne ty. Takže buďto jít do práce nebo zaměstnavatele požádat o neplacené volno - s tím ale musí souhlasit. Když souhlasit nebude, tak máš smůlu.