icon

Dvě matky v RL. Lze zapsat jednu na místo otce?

nikolamlyncekova
25. kvě 2021

Ahoj chci se zeptat na jednu věc. Nemůžu nikde najít na internetu. Pokud dvě ženy by žili v registrovaném partnerství lze zapsat na místo otce druhou matku do RL ? Tak aby tam byli dvě matky ?

Strana
z3
adula000
25. kvě 2021

@zuzineckah přesně tak, na hlavu postavené a nechápu, že tolik roku se to prostě neřeší

ai30
25. kvě 2021

@zuzkasim V rodnem liste jsou rodice, ne ti, co dite zplodili. Otec zapsany v rodnem liste nemusi mit vubec zadny biologicky vztah k diteti. Jako fakticky neexistuje duvod, proc by tam nemohly byt zapsany jako rodice dve zeny, jedine ze by se to na matrice podepisovalo penisem, to myslim ale nezbytne nutne neni.

nikolamlyncekova
autor
25. kvě 2021

@ai30 byla bych moc rada kdyby to možné bylo. Bohužel nevím kde to pozjišťovat nebo kde se ptát. Samozřejmě s dítětem ještě čekáme až bude vše vyřešeno s bydlením ale i tak ze zajímavosti a zvědavosti mě to zajímá

mdch91
25. kvě 2021

@escapelle a neslo o to, ze byli uznani jako 2 otcove v zahranici a cesky soud to pouze uznal za platne? Protoze tady to nejde

ai30
25. kvě 2021

@nikolamlyncekova Bohuzel nevim, jak to funguje, zkuste se spis poptat lesbickych paru, ktere toto resily pred vami.. Jako logicky by tam zadna prekazka byt nemela, ale obavam se, ze toto je jeden z nesmyslnych byrokratickych zpusobu jak buzerovat homosexualni pary a dat jim najevo, ze jsou menecenne a pravicovi/nabozensti ultras se toho jen tak nevzdaji. Mrzi me to!

mdch91
25. kvě 2021

Nastesti jsem tuto situaci (ze by se jedne z nas neco stalo) nemusela resit, ale myslim si (mozna taky ale pisu uplnou blbost), ze podle obcanskeho zakoniku jsi spolecnym trvalym bydlistem osoba blizka a kdyz se jedne neco stane, muzes zadat o peci na zaklade toho. Kazdopadne nevim o tom, ze by existovala jakakoliv moznost tohle pojistit a vzdy bude zalezet na uradech.
Jinak deti nedavno prinesly ze skolky formular v ramci tematu moje rodina a meli v nem 1.rodic a 2.rodic. Moc me to potesilo.
Rodic je podle me ten, kdo o dite pecuje bez ohledu na to, zda je biologicky nebo nebiologicky.

rockovam
25. kvě 2021

Mám kolegyni v práci co je registrovaném partnerství. Prckovi jsou dva roky a v RL být uvedena nemohla, i když zkoušely cokoliv. Jak je to teď, ale nevím, ale bylo jim řečeno, že nemohou být dvě ženy zapsaný v RL.

michaela666
25. kvě 2021

@mdch91 České soudy jsou v tomhle úplně k ničemu. Znám pár, který adoptoval holčičku ze zahraničí a i když už jí jsou 4 roky, pořád nemá ani rodné číslo, které jí měli přidělit tady. Rodičák se na ní taky nedal pobírat, jakékoliv papírování je posílání z místa na místo a nikdo neví co s nimi mají dělat.

ai30
25. kvě 2021

@marcicek84 Tvl znasilneni jake logiky presne?! Do rodneho listu si muzes zapsat uplne jakehokoliv chlapa, nemusi plodit vucec nic. Olasi tam zapisuji nejstarsiho chlapa z komunity, aby z deti byly co nejdriv siroty, manzel se tam zapisuje automaticky, i kdyz treba to dite nikdy nevidel, neni biologickym otcem a s manzelkou jsou mesice po rozvodu, ale dokud to ma pero, tak je to ok a jakmile by rodicem mela byt zena, tak uz je papir znasilneny? Me zajima, jestli u takovych blabolu nad logikou te veci alespon minimalne uvazujete, nebo to melete jenom tak ze setrvacnosti...

marcicek84
25. kvě 2021

@ai30 prosím vás, jestli se chcete hádat, najděte si někoho jiného, kolonka otec = rod mužský, takže z této logiky, pár stejného pohlaví spolu společné dítě nikdy nezplodí, je třeba to brát i dle biologie, vše ostatní je prostě znásilnění reality.

adula000
25. kvě 2021

@marcicek84 nikdo se hádat nechce, ale používat takové pojmy, no jako nevím, přijde mi to trochu moc

nikolamlyncekova
autor
25. kvě 2021

@adula000 nechci vyvolávat hádky to ne jen sem chtěla vědět zda s tím nemá někdo zkušenost

ai30
25. kvě 2021

@marcicek84 Ten argument by byl platny, kdyby se do te kolonky 'otec' musel striktne zapisovat muz, jehoz spermie vajicko, ze ktereho dite vzeslo, oplodnila. Vzhledem k tomu, ze to tak neni a do te kolonky se muze zapsat jakykoliv nahodny kolemjdouci, neni zadny duvod, aby se ta kolonka v rodnem listu musela nazyvat 'otec'.

@nikolamlyncekova Ty zadne hadky nevyvolavas, to @marcicek84 se rozhodla rozepisovat sve bigotni nazory pod tematem, ke kteremu nema zadnou relevantni radu.

marcicek84
25. kvě 2021

@ai30 přibrzdi, tvůj předchozí příspěvek byl dost mimo, protože dokud se ta kolonka nazývá otec, tak bohužel...pokud sis všimla, tak jsem výše psala, že by tam tedy měla přibýt kolonka spolupečující osoba, ale do kolonky otec psát druhou ženu je pro mě prostě nepochopitelné a i nelogické, tedy nebylo nutné tady na nikoho útočit, jen si to pořádně přečíst 😉

marcicek84
25. kvě 2021

@adula000 někomu může zase přijít moc, psát do kolonky otec druhou ženu... 🙈

adula000
25. kvě 2021

@marcicek84 ja myslím ze tady vůbec nejde o kolonku, ale o princip, otec tam zapsány být muže, byť se nestará, ale druha matka, která tu rodinu třeba živí a o děti se stará, tam být nemůže

marcicek84
25. kvě 2021

@adula000 jenže to je úřední postup, to tady asi těžko změníme. Buď přejmenují kolonky a budou zapisovat realitu nebo tak stejné pohlaví nezapíšou...

ivis_b
25. kvě 2021

@escapelle dva otcove? Neni mozny, neverim.
@nikolamlyncekova dve matky samozrejme taky nejdou. Podle zakona je matkou zena, ktera dite porodila. Porodit ho mohla jen jedna. Plus osvojeni a osvojeni homosexualnimi pary dosud neni mozne.

escapelle
25. kvě 2021

@ivis_b kdybych to s nimi neslavila a RL neviděla,tak to nepíšu. Jeden je uveden v kolonce otec,matka neuvedena, druhý je uveden pod čarou.

ivis_b
25. kvě 2021

@escapelle Sorry, ale podle pravniho radu CR zkratka dva otcove v rodnem liste byt nemohou. Jeden znamej si kvuli milence zfalsoval rozsudek o rozvodu, tak pokud ty jsi videla rodny list s dvema otci, bude to podobny pripad. Nebo nejaka jina bota, pravne to proste mozne neni.

mirin89
25. kvě 2021

@nikolamlyncekova Myslím, že to v současné době nelze. Sleduji na IG dvojmamy, které hodně bojují za práva LGBT komunity a casto se k této otázce tedy i vyjadřují a v RL je zapsána jen žena, která dítě porodila, druhá nikde uvedená není. Tuším, že v současné chvíli se v parlamentu zabývají návrhem na "Manzelstvi pro vsechny", ale do jaké míry je tam ošetřeno rodičovství netuším. Možná bude vědět něco @hadruska .

lydiee
25. kvě 2021

@nikolamlyncekova zkus se zeptat na matrice, tam by to určitě měli vědět🙂! Držím vám pěsti✊✊at jste s miminkem šťastné💚!!

hadruska
25. kvě 2021

@mirin89 Diky,Maru je moje sestrenice,tak se muzu zeptat,ale minule Kata rikala,ze k holkam pravne nic neni,tak pochybuju,ze je RL holcicek 🙁

zmrz_lina
25. kvě 2021

@ivis_b to není pravda, v ČR je minimálně jeden případ, kdy to bylo uznáno, protože k porodu/adopci došlo v zahraničí, kde to šlo, a české soudy posvětily zápis jako přepis status quo ze zahraničí. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/homosexualni...

nikolamlyncekova
autor
25. kvě 2021

@lydiee moc děkujeme a určitě ano zkusíme ❤️ Budu za to bojovat

ivis_b
25. kvě 2021

@zmrz_lina ale to neni ten pripad, ktery byl zminen vyse.

evsi88
25. kvě 2021

Za mě by bylo fajn, kdyby se legislativa změnila a slo by zapsat rodice, kteří dite vychovavaji stejně jako jsou zapsání biologicti rodice. Urcite posun vpřed a docela mě zarazí ty predpotopni nazory tady, sleze ze stromu damy.

hadruska
25. kvě 2021

@nikolamlyncekova Kdyz tak se s holkama z #dvojmamy spojte.Jsou hodne otevrene,rady se podeli

zmrz_lina
25. kvě 2021

@ivis_b já reagovala na "Sorry, ale podle pravniho radu CR zkratka dva otcove v rodnem liste byt nemohou." - Tato věta prostě není pravda. Za určitých okolností mohou.

surikata131
25. kvě 2021

@ivis_b matkou je v RL jen žena, co dítě porodila? A co adopce?
Holky, pokud si myslíte, že jsou v RL vždy jen ti dva, co dítě zplodili, tak jste asi mimo realitu, pater semper incertus, kolik dětí jsou kukačky, někdo bio otce neuvede a později třeba dopíše nového partnera, někdo ani pořádně neví, s kým to dítě má, nebo např IVF s dárcovskými buňkami...psát ženu do kolonky otec je blbost, ale proč neuvést jako zákonné zástupce 2 ženy...

Strana
z3