Jak "vydědit " rodinu?

petranaty
22. lis 2019

Dobrý den ,mám asi zvláštní dotaz ...ale už mám té mojí rodiny dost . Jak se člověk může odstřihnout od rodiny aby už se mnou neměli nic společného ? Jde to vůbec ?
Mám k tomu vážné důvody a to dokonce krádež a napadení .

martaskaaa
22. lis 2019

Asi moc neporadím, ale napadla mě aspoň změna příjmení... Znamy to tak řešil, nechtěl aby si ho lidí s jeho rodinou spojovali, tak na matrice zažádal o změnu. Samozřejmě za poplatek

petranaty
autor
22. lis 2019

@martaskaaa S přítelem se budeme brát ,ale až porodím ....tak to příjmení ještě chvilku potrvá , já spíš myslela ,zda se dá ta rodina úplně odříznout " papírově "

piggy123
22. lis 2019

Tady je pěkný a srozumitelný článek na téma vydědění https://www.mesec.cz/clanky/koho-a-z-jakych-duv...

Pokud je tedy chceš vydědit, aby v případě tvé smrti nic nedostali - řiď se návodem ve výše uvedeném odkazu.

Pokud se pouze chceš přestat s nimi stýkat, tak v tom ti nic nebrání. Můžeš se odstěhovat kam je ti líbí. Nikdo tě nenutí udržovat kontakt. A po svatbě se změnou příjmení to půjde ještě snáze.

zizlikova1987
22. lis 2019

Matky a otce se vzdát nelze. Bohužel. Řešila jsem to taky. Nic takového právně nejde.
K vyděděni musí být zákonné důvody, a není to nic snadného.
Já svoje rodiče odstřihla cca 3 roky zpět. A trošku se těším dne, kdy přijde papír že rodiče po mě žádají výživné na sebe. A ano. I to můžou.
Osobně doufám že na to nedojde, a kdyby tak soud to nedovolí. Vzhledem k jejich nezodpovědnému životu, a celoživotnímu stylu by to bylo proti dobrým mravům.

ivis_b
22. lis 2019

Tak pokud budeš mít dítě a manžela, budou dědit oni, rodiče nedostanou nic. Jinak odstřihnout se nedá, za určitých okolností by mohli chtít výživné, nebo se domáhat styku s vnoučetem. Pak záleží samozřejmě na okolnostech konkrétního případu, ke kterým by soud přihlížel, ale to se takhle bez znalosti bližších okolností nedá zhodnotit.

petranaty
autor
22. lis 2019

Já řeším spíš sourozence . Zda taková možnost je .

kristyn.g
22. lis 2019

@petranaty sourozenec po tobě nic dědit nebude....

petranaty
autor
22. lis 2019

@kristyn.g mě ale nešlo o dědictví , šlo mi o to zda se dá prostě odříznout . " Abych měla černé na bílém "

vitezove
22. lis 2019

@petranaty Měla by sis zajít k psychologovi. Ten ti v tom pomůže. Nějaký papír? K čemu? Nic po tobě dědit nebude, nijak extra svázaná s ním nejsi. Pokud potřebuješ mít pocit, že nejste příbuzní, tak ti v tom papír nepomůže. Dojdi si k psychologovi.

petranaty
autor
22. lis 2019

@vitezove k psychologovi ? Co bych mu tam měla říct ? Že můj sourozenec mě vykradl ,napadl a neustále se ke mě hlásí jako k sestřičce ? Můj dotaz byl jiný ale asi to neumím pořádně formulovat . Chodí mi dopisy že dluží peníze ,hleda ho u mě policie a podobně . Tak s tím mi psycholog asi nepomůže .

vitezove
22. lis 2019

@petranaty S tím ale nepomůže nikdo. I když budeš mít jiné příjmení tak budete příbuzní. A i kdyby někdo rozhodli, že příbuzní nejste -což prostě nejde, protože jste. Tak ho k tobě budou chodit hledat. Protože ho prostě znáš. Protože je šance,že u tebe bude. Oni tě nemají jak od něj osvobodit, ty za něj nemáš žádné povinnosti nebo práva, takže není co zrušit. Chodili by ho hledat i ke kamarádovi, sousedovi nebo známému se kterým chodí chlastat atp. Nejlépe se odstřihneš, když se dost daleko odstěhuješ a neřekneš mu kam. A je to.

cikitkapb
22. lis 2019

@petranaty Tak pokud to jde, tak se přestěhujte, a neříkej mu, kde bydlíte.

pathan
22. lis 2019

@petranaty Spis bych sla cestou trestniho oznameni. Policie to asi odlozi, ale budes mit papir. My mame strasne caste jmeno a pred nam v tom samem bytovem dome bydlel chlap se stejnym jmenem jako.manzel a ve mschrance nam pristavaly exekuce jedna za druhou. Neslo s tim delat nic.

petranaty
autor
22. lis 2019

@pathan no ...já četla článek ,ve kterém bylo naznačeno ,že to jde ....ale nic jsem konkrétně nenašla . Stěhovat se určitě nemůžu ... Za 1 mám rizikové těhotenství a za druhé máme postavený nový baráček ...takže u mě stěhování řešení není ...

ariadna12
22. lis 2019

Rodinu odstrihnout uplne nemuzes. Pokud ma bratr u tebe trvale bydliste, zkus vyridit za splneni zakonnych podminek zmenu trvaleho pobytu na obecni urad. Policii CR muzes podat trestni oznameni na bratra, popr. muzes nahlasit prestupek u spravniho organu. Ale i tak se nevyhnes obcasnym dotazum policie, zda vis neco o bratrovi. Asi to chce se ho verejne, pred vsemi znamymi, distancovat, rict jim, ze se nestykate a cokoli bude o tobe tvrdit, se nezaklada na pravde.

caverina
22. lis 2019

@vitezove co to je proboha za radu ...zajdi si k psychologovi.....

vitezove
22. lis 2019

@caverina byla to rada než jsme pochopila o co jde. Vysvětlila to až níže. Že k ní chodí policie a hledá ho atp. Do té doby to vypadalo, že se jen chce psychicky od něj odstřihnout a prostě se tvářit, že neexistuje.

petranaty
autor
22. lis 2019

@vitezove já tu řadu nepochopila zle . Asi by to někomu pomohlo ,jenže jak jsem popsala ,není to můj případ

xcassiopea
22. lis 2019

Jde soudně nařídit zákaz styku, a to právě na základě případného napadení a dalších problémů, to je asi jediný papír, který bys mohla v tomto případě dostat.

marcicek84
23. lis 2019

Za prve trestni oznameni o napadeni,soudni zakaz styku,pripadne zruseni trvaleho pobytu a zavet,kde v pripade smrti nezdedi nic.Klid asi budes mit,az ho zavrou...

jituli84
23. lis 2019

@petranaty Já se sourozencem nemluvim, pro mě skončil a hotovo, černé na bílém jsem to nikdy nepotřebovala, stačí když to má člověk vyřešené v sobě a žádnej papír na tom nic nezmění. Aole jak píší holky, podat oznámení, otázka je jak na to bude reagovat zbytek rodiny jestli s nimi chceš udržovat kontakt

jituli84
23. lis 2019

@petranaty A hlavně mu zruš trvalé bydliště, Jako bratr napadl mamku nesčetněkrát, vždycky mu odpustila, minule dokonce sme měly oslavu a chtěl nás všechny dostat z baráku aby ji napadl nožem, mě srazil k zemi a mati byla zamčená v ložnici, než jsem zavolala našim chlapum a oni ho vyhodily. Po pár týdnech mu mati jako vždy odpustila, svalovala to na to, že byl opilý a že ho asi rozohnilo, že sme stastní a že chcem mimčo , tvl vždycky něco no.. Ted když jsem těhotná a vím že k mati jezdí tak jsme se i rafly, že malá k nim bude jezdit na prázdniny tak jsem striktně řekla, že to teda nebude, nemíním to riskovat.

kristyn.g
23. lis 2019

@petranaty a kde úvěrové instituce berou že jsi jeho sestra? On to někde hlásí ?

kristyn.g
23. lis 2019

Si myslím že dokud on se bude hlásit tak to asi nepůjde změnit

makronka222
23. lis 2019

@zizlikova1987 mam to samy, kdyby nahodou chteli po me vyzivne, tak okamzite jdu makat za minimalku nebo na cerno a majetek prepisuju

petranaty
autor
23. lis 2019

Až mě překvapuje ,že v tom nejsem sama .....ty rodinné vztahy mě totálně vyčerpávají ...jinak bratr u mě trvalé nemá ...spíš se ke mě neustále hlásí i se sestrou ... Jelikož mám barák ,nejspíš mají pocit ,že mám peněz jako šlupek a nedokážou pochopit ,že to stalo plno úsilí a dřiny ...dělaji naschvály , provokují a brácha tomu dal tečku tou krádeží. ....

brunetka11
23. lis 2019

@petranaty A když víš, že to byl on, podala jsi trestní oznámení?

petranaty
autor
23. lis 2019

@brunetka11 ano řešila to policie

xcassiopea
23. lis 2019

@petranaty ještě mě napadlo, pokud jim vyloženě řekneš, že si nepřeješ se nijak kontaktovat z těch a těch důvodů a oni budou pořád pak hodně záleží jak to "hlášení se k Tobě" probíhá, pokud nereagují na Tvoje odmítání a pokud tam proběhlo napadení (krádež se musí dokázat) můžeš řešit, že se jedná o stalking a obtěžování, to je další cesta, ale tam fakt záleží co a jak dělají. Umím si představit, že za opakované opilecké nevyžádané návštěvy při kterých dochází k potyčkám by se to dalo dotáhnout na zákaz styku. Doporučuju jestli chodí před dům a třeba tam něco vykřikují a tak, pořídit si kameru, nebo záznam na telefon a řešit to dál, pak si rozmyslí něco vyvádět.

xcassiopea
23. lis 2019

@petranaty jinak do stalkingu patří i urážení, napadání, sprosté nebo výhružné chování, sms a další jako třeba ponižování na veřejnosti atd. Myslím, že napoprvé si je předvolají k vysvětlení, dostanou max pokutu za přestupek, jsou poučeni, což většinou zabere, pokud ne, pak se to řeší dál a může to nakonec vézt až k zákazu styku, není to nic příjemného, ale jiné řešení mě nenapadá.