Jak změnit jméno miminka bez nepochopení okolí?
Holky, už nějakou dobu řešim svůj vnitřní problém. Synovi jsme dali jmeno Kryštof. To jmeno se mi vždy líbilo, ale synovi je pár měsíců a to jméno mi k němu prostě nesedí... nevím jak to řešit. To jméno ani nemá hezké zdrobnělinky (nad tím jsem asi v těhotenství neuvažovala 😞). Kazdopadne uz ho tak ani neoslovuji, což je špatně. Změny jmena se bojim z důvodu toho, že mne okolí nepochopí...
V úvaze jsou krátká jména bez háčkú a čárek (Max, Tim...)
Řesila jste některá podobnou věc? Samozrejme mu mohu dat druhé jmeno, s tim nemá problem ani partner, ale stejně mu budou vsichni říkat tím prvním... Poradite mi?
@deliba Je to vaše věc. Dovedu pochopit, že se ti najednou jméno ke konkrétnímu člověku nehodí. Ale divné mi přijde uvažovat (a až teď), jak říkat zdrobněle. To je nutné? Žádnému našemu dítěti neříkáme vyloženě zdrobněle, pouze zkráceně. Máme ve škole např. Irmu, nádherné jméno, ale říkat jí Irmičko? Evokuje mi to slovo "pičko"🙂 Když se někdo jmenuje Kryštof, mělo by se mu tak především říkat, jako jo, mazlivě doma občas Kryštůfku, ale jako hlavní bych to nebyla schopná používat. Celkově si na zdrobněliny moc nepotrpím, ber to jen jako názor.
@deliba přiznám se že jsem nečetla všechny příspěvky,ale mám takovou jednu vlastní zkušenost.. vybrali jsme jméno, já nadšená, všichni doma ok.. a já tak v jejich 2-3 měsících začala přemýšlet,že jsem měla dát jiné jméno, že by měla mít nějaký lepší.. no taky jsem si říkala, že asi budu měnit. Manžel mě držel zpět ať se uklidním.. no a víš co? Já se uklidnila. Opravdu jsme vymysleli spoustu krásných variant na jméno a nyní si neumím představit, že bych ji tenkrát to jméno změnila (osobně teď zpětně si říkám,jestli jsem neměla nějaký problém s psychikou, protože to období mám nějak rozmazaný).. samozřejmě neříkám že to je tvůj příběh, jen.. no.. aby ses neunáhlila.
@deliba No vidíš, nějak mu říkáš. U mě se to teda nakonec otočilo a Kryštofa bych nevyměnila 😁. V zahraničí si může nechat říkat Chris. Manžel chtěl, aby měli i dobrou cizojazyčnou variantu, což u prvního jsem mu nesplnila, ale taky jsme jakousi variantu vymysleli. A dokázala bys mu říkat Maxi, Maxíku, Maxíčku?
Sousedi mají Kryštofa a volají na něj Krikri... 😀 U nás byli naši se jménem - jako mým jménem - spokojení, já jsem ho nenáviděla, v pubertě jsem se chtěla přejmenovat, máma mi to sice schválila, ale utvrdila mě v tom, že kdo mě zná, bude mi tím jménem říkat stejně.
Už jsem si na své jméno zvykla, ale ráda ho nemám. Ale přejmenovávat se ve svém věku nebudu.
Takže jestli přejmenovat, tak co nejdřív.
@deliba
pokud se ti jméno nelíbí, snažila bych se pokud partner a tatínek miminka není proti, jej změnit co nejdřív, je to vaše dítě a na jménu přeci záleží, tak kašli na okolí 😉
Dali jsme naším dětem netradiční jména = nám se líbí a to je nejdůležitější, že jsme se všem netrefil do vkusu nás jaksi netizi...
@bramarfi
@deliba u nas je to stejne. Prvni syn ma dve jmena. Prvni jmeno vybral manzel a druhe ja. Ja jsem ho nikdy neoslovila prvnim jmenem, pouze tim druhym. Manzel mu rikal zhruba prvni 4 roky jenom prvni jmenem. Slysel na obe ale predstavuje se tim druhym. Ted ma syn 5 let a manzel ho oslovuje uz jenom druhym jmenem jako ja.
@deliba nez se narodil tak hlavne vsichni resili, co za blby jmeno jsem pro syna vymyslela. Moje cast rodiny mu rikala druhym jmenem a manzelova rodina tim prvnim. Ted se to nejak sjednotilo a vsichni mi rikaji Stellanku. Tim mym jmenem 🙂 a nejvetsi orisek byl, nez se babicky a vsichni ostatni naucili spravne psat jeho jmeno.
@deliba to sice neprozradím, ale jde o klasické české jméno.. a trochu mi nedošly tvary jména.. takový ty - no ne moc líbivé. Naštěstí jsem se přes to přenesla.. No a protože jsem to měla jméno spojené s dětstvím a moc jsem si ho pro holčičku přála snad už od doby, co jsem začala o dětech a mě jako mámě uvažovat, tak zpětně vůbec nechápu, co jsem to tenkrát řešila 🙂.
Manželův děda až při odvodu na vojnu zjistil, že se nejmenuje Hynek, ale Ignác.
No a k tomu "Co by řekli lidi?". Tak prosím tě, vůbec nic. Prarodiče to možná zaskočí, příbuzní a kamarádi si řeknou, že aha, zajímavé. Obyčejní známí asi ani netuší, že se syn jmenuje Kryštof a ne třeba Filip. Tahle celá situace zaujme dejme tomu deset, patnáct lidí? A to maximum. Ostatní to fakt mají v paži.
@deliba
me se ani Max,ani Tim nelibi.Max je jako pro psa a Tim se mi do CR nehodi uz vubec.
Ten Krystof se mi z tehle jmen libi nejvic ale kdyz ti nesedi tak cim driv ho zmenite,tim lepe.
My měli napřed vymyšlená jména pro kluky (Daniel, Patrik), pro holku jsme dlouho nevěděli. Manželovi se vždy líbila Dana, ale mě to přišlo moc tvrdé, tak jsme nakonec po dlouhém uvažování dali Daniela, což se mi taky hodně líbilo a nějak jsem si ani neuměla představovat vymýšlet jiné jméno, k tomuto jsem měla vztah. Plus měla plno zdrobnělin, takže výhoda. Pohlaví jsme věděli až v 34tt, což k tomu navykání si na jméno moc nepřidalo.
Když se malá narodila, napřed mi trvalo, než jsem si zvykla na vzhled. Nebyla mi tak podobná v rysech, které jsem čekala (a to ani nyní). Podobná mi byla až po třech měsících (ale potom stejně v jiných rysech, třeba já mám dlouhý nos a v dětství jsem byla blond, ona má krásný malý nosík po tátovi a tmavě hnědé vlásky, takže naopak vybrala ty "lepší" rysy, jen to byl jakoby nezvyk). A nevěděla jsem, jak ji oslovovat, i když variant bylo naopak plno. Nějakou dobu po porodu jsem ji v duchu moc neoslovovala (dědeček říkal třeba Danielka, manžel Dančí, tchánovci Dana...). Pak mě jednou při procházce trklo nezvyklé oslovení "Dája". A už to najednou šlo oslovovat, i když si ostatní museli zvykat. Jméno k ní pak sedělo krásně (Dája i Daniela), hodí se k ní to "D" na začátku.
Takže já měla taky na začátku nějaké "problémy" začít oslovovat, ale nakonec se to vyřešilo časem.
Druhé bylo naopak jednoduché, už v bříšku jsem mu říkala jménem, pohlaví jsem věděla o dost dřív (navíc jsem ho vnitřně tušila), takže máme Páťu.
Toť jen můj příběh pro inspiraci 🙂
Známí říkají Kryštofovi Kiki.
@deliba mám Jakuba Vladimíra a když neposlouchá, oslovuji ho oběma jmény a to už tuší, že jde do tuhého 😆a vzhledem k tomu, že je v okolí hodně Jakubů, může slyšet i na Vláďu 😁